abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (70%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 206 hlasů
     Komentářů: 14, poslední dnes 15:03
    Rozcestník

    Základní instalace UBUNTU Linuxu a pár poznámek k ní

    7.1.2005 13:55 | Přečteno: 4341× | Obecné | poslední úprava: 10.1.2005 12:31

    Používám Linux doma pro běžnou práci takže z tohoto pohledu budu psát své zkušenosti běžného desktopového poučeného uživatele.

    Zde bych chtěl zapsat pár poznámek k instalaci celé distribuce Ubuntu.

    Doma používám počítač v následující konfiguraci:

    RAM 400 MB
    40 GB disk rozdělen na dva oddíly (32 GB win + 8 GB linux)
    32 MB karta nVidia
    1,1 GHz procesor
    CD RW Mitsumi
    ADSL modem + eth. Karta
    Připojení Chello Easy

    Z předešlých dsitribucí jsem měl rozdělenou část pro Linux takto:

    7 GB Hlavní kořenový adresář
    500 MB SWAP
    500 MB Home

    Instalaci započneme klasickým vložením CD do mechaniky a nabootováním počítače. Celá instalace neprobíhá v pěkně vykresleném grafickém prostředí, ale v pěkně vykresleném textovém módu, což vůbec nevadí a nijak mě to nevadilo. Ostatně ze Slackwaru jsem na to byl zvyklý.

    Instalace sama o sobě nepřináší žádné překvapení. Probíhá pouze z jediného CD, které jsem si stáhl a vypálil pokoutně v práci, nicméně lze toto CD objednat bezplatně práve z www.ubuntulinux.org. Jak jsem četl některé hlasy ve fóru vše funguje a již několika lidem Cdčko dorazilo.

    Detekce hardwaru proběhla u mě bez problémů, což jsem si již ověřil při zkoušení live distribuce MEPIS. Takže v tomto ohledu mě nečekalo žádné překvapení.

    Stačilo tedy označit na mém HDC disku kořenový adresář (/), home a swap indikoval instalátor sám. Instalátor mi sám nabídl zvolení češtiny jako hlavního jazyka, takže další navigace probíhala víceméně v češtině.

    Instaluje se (což je mi sympatické) pouze nezbytné množství programů v čele s Gnome 2.8., což je můj desktopový favorit již minulých distribucí. Jako hlavní prohlížeč se instaluje již Firefox, ovšem Thunderbirda si musíte doinstalovat. Místo toho se na plochu prodral Ximian Evolution, který ale u mě nedostal šanci.

    Z dalších aplikací, které se instalují ze základního CD jmenuji např. OpenOffice verze 1.1.0 (teď si nevzpomenu přesně verzi), které jsou sice anglicky, ale s češtinou problémy nemají. Gaim, gFTP, Glphoto a pár dalších, které jsou pro mne velmi dobrou volbou.

    Jako zavaděč je použit GRUB, který se dá poměrně jednoduše konfigurovat (k tomu se vrátím v některé další poznámce)

    Po nainstalování základní části vás systém vyzve k restartování počítače. U mě vše proběhlo v pořádku včetně detekce ethernetové karty a připojení k internetu (DHCP automat.), takže poté jsem již mohl dát pokyn k automatické aktualizaci.

    Ostatně pevné připojení je k této distribuci velmi výhodné, protože updaty, upgrady a instalace probíhá právě prostřednictvím připojení. Existuje možnost přidat do zdrojů CD,ale tuto možnost jsem zatím nezkoumal. Další zvláštností, kterou chci ještě zmínit je absence samostatného root účtu. Vše probíhá před příkazy sudo a zadání hesla uživatele. Tato politika se mi docela zamlouvá. Nebude to zřejmě nic pro zaryté rootisty,ale z pohledu běžné praxe mi to docela vyhovuje. Mluvím samozřejmě o nasazení doma pouze pro mne. Jako admin bych tak nadšen zřejmě nebyl :-).

    A to je prozatím vše. Systém se nainstaloval a je možné ho začít přizpůsobovat obrazu svému. A o tom zase příště.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.1.2005 18:30 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Ubuntu?
    Dalo mi docela zabrat zjištění jména distribuce o které vůbec píšeš :-) Šlo by to pro takové nechápavce jako já někam vždycky do každého příspěvku napsat?
    Copak toho není dost?
    Jo... jasně, již jsem to doplnil. Já jsem předpokládal,že to bude vidět z titulní stránky toho blogu... díky za upozornění.

    Linuxu (v jakékoliv podobě) ZDAR :-)

    Viktor
    ICQ: 132533346
    11.1.2005 11:53 Guido
    Rozbalit Rozbalit vše Pouze primární partitions?!
    Neměl jsem zatím čas si s Ubuntu pohrát, příp. skusit instalaci na jiném compu. Ale zdá se mi, že jde naistalovat pouze na primární partitions, což se mi zdá být dost na škodu.

    Jinak U. vypadá jako zajímavé distro, které si rád prozkouším.
    Já jsem si při instalaci označil můj druhý oddíl, kde jsem měl předtím linux a strčil to tam. na prvním oddíle mám windows. Jede to bez problémů.
    ICQ: 132533346
    11.1.2005 12:11 Guido
    Rozbalit Rozbalit vše Výběr software
    Ještě jsem si vzpomněl na jednu věc. Buď jsem to nenašel, nebo to tam není. Při instalaci si nemůžu vybrat jaký soft chci instalovat. Výběr balíčků - nic. Tohle se mi teda hodně nelíbilo. Ale možná jsem jen něco přehlídl.

    Instalaci jsem spouštěl příkazem custom-expert.
    Instaluje se pár základních aplikací (firefox, OpenOffice etc). Zbytek si doinstalujete na míru sám. Tato varianta mi docela vyhovuje, chce to mít připojení k internetu. Instalační CD je pouze 1.

    Včera jsem si z jejich stránek objednal k zaslání instalační CD, které posílají zadarmo,tak jsem zvědav, kdy to přijde.

    V.M.
    ICQ: 132533346
    3.1.2006 16:27 tom4 | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Účet root

    Jen doplnění k tomu rootovi a sudo mechanismu. Sytém je po instalaci nastaven tak, že účet roota není aktivní (root se nemůže nalogovat) a uživatel, který byl vytvořen při instalaci je v souboru /etc/sudoers s právem provádět příkazy jako superuživatel se zadáním svého hesla před provedením takového příkazu.

    Pokud ale přidáte další uživatele, ti už tato práva nemají, takže to není až zas tak nebezpečné. Nebezpečí je jen v tom, že ten kdo to instaluje si nemusí být vědom toho, jaká práva bude mít uživatel kterého vytváří a podcenit to, třeba volbou příliš slabého hesla (protože nikdo nečteme celou dokumetaci před instalací - já se taky divil).

    Účet roota lze snadno aktivovat tak, že se zadá příkaz sudo passwd. Odebrat potom prvního uživatele ze souboru /etc/sudoers je taky triviální. Ale když si na ten systém se sudo člověk zvykne, ani to nebude potřebovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.