abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace

    21. 9. 2011 | Michal Polák | Recenze | 4588×

    Pokud se vám líbí ovládání v Mac OS X, pak právě pro vás je určen dnešní článek. Pozornost bude totiž věnována dokovacímu panelu Avant Window Navigator pro ikony a spuštěné aplikace, který lze přizpůsobit k obrazu svému.

    Obsah

    Avant Window Navigator se představuje

    link

    Jedním z nejznámějších panelových lišt (budu-li tak uvedené aplikace nadále nazývat, mimochodem Ubuntu jej trefně nazývá dokovacím přepínačem oken) je Avant Window Navigator. Svým způsobem jako všechny jeho alternativy (Docky, Cairo-Dock a další) notně připomíná dock z operačního systému Mac OS X a přináší uživateli rozšířené možnosti, jak mít na své ploše umístěné ikonky a spuštěné aplikace jiným způsobem než jen v klasických lištách od kraje ke kraji apod.

    Sám Avant Window Navigator je vydáván pod svobodnou licencí GPL a primárně je určen pro uživatelské prostředí GNOME. Důležitou informací je, že ke svému běhu potřebuje Avant Window Navigator akcelerované prostředí, respektive jej nelze spustit bez kompozitního správce oken, jako jsou například známé Beryl nebo Compiz.

    Poznámka autora: Lze jej pustit pravděpodobně i bez efektů, ale nebudou fungovat vzhledy a možnosti aplikace budou omezené (vizte mód Ubuntu bez efektů).

    Instalace a první spuštění

    link

    Pokud vám však poslední podmínka nevadí, pak lze Avant jedině doporučit. S popisem instalace nebudu zdržovat, protože je na každé distribuci a grafickém prostředí rozdílná a není úplně přímočará. Bližší instrukce k instalaci naleznete na oficiální wiki stránce. Pokud však máte distribucí založenou na Debianu (sám používám Ubuntu), tak lze využít repozitářů a instalace přes správce softwaru.

    Po nainstalování se nemusí Avant Window Navigator objevit hned na ploše, proto je třeba jej manuálně spustit stejně jako kteroukoliv jinou aplikaci, kterou máte ve své nabídce. Následně se spustí a objeví dole uprostřed.

    Avant Window Manager

    Nastavení

    link

    Do nastavení se dostanete přes použití pravého tlačítka myši na modré ikonce vlevo a kliknutím na Nastavení dokování. Nastavení je přehledně rozděleno do pěti karet, které jsou (alespoň v mém případě) z velké části lokalizovány do českého jazyka, proto není třeba všechny možnosti polopaticky vysvětlovat, ale přesto některé zmíním.

    V první řadě se jedná hned v první kartě o možnost Spouštět Awn automaticky (Awn je zkratka k Avant Window Navigatoru, dále jen zkratka). Od věci také není zmínit jedno z nepřeložených tlačítek Add Dock také na této kartě, kterým vytvoříte další panel (ano, panelů můžete mít více a každý jednotlivé nastaven). Naopak možností Roztáhnout panel můžete vytvořit podobný panel, jako používá komerční Microsoft Windows 7, tedy od kraje ke kraji a ikonky slouží také k ovládání spuštěných aplikací.

    Avant Window Manager

    Správce úloh

    link

    Na kartě Správce úloh přidáváte ikony (jinak řečeno spouštěče). Stačí kliknout na tlačítko Přidat a otevře se základní editor. Mnohem jednodušší a intuitivnější je ale v tomto případě přetahovat ikony umístěné na ploše, a to přetažením do prostoru panelu, načež se objeví ikonka + a právě na ni přesunovanou ikonu upustíte. Pod nadpisem Spouštěče ale lze jednotlivé položky přesouvat, což lze ostatně dělat také i manuálně přímo na panelu a není nutné k tomu spouštět nastavení.

    Avant Window Manager

    Aplety

    link

    Velkou pozornost si ovšem zaslouží Aplety. Všeobecně se jedná o název pro softwarovou komponentu, která pracuje pod jinou aplikací, v tomto případě pod Awn. Ten třídí jednotlivé aplety do několika kategorií a hned v základní instalaci jich máte skutečně mnoho. Přitom tu zůstává možnosti si pomocí tlačítka Instalovat aplet... doinstalovat další, jejich přehled včetně možnosti stažení je také na wiki stránce.

    Mimo to už základní ikonka Awn je ve své podstatě apletem, a to nastavení. Dále si můžete přidat například: ovládání hudebního přehrávače nebo e-mailu, přístup k prohlížeči souborů nebo třeba pod Ubuntu klasické Cairo Main Menu a úplně tak zrušit obě (tedy horní i dolní) lišty. Uživatelé, kterým není stav jejich počítače laciný, zase ocení sledování systémových prostředků, vytížení sítě nebo stav baterie na notebooku. Vedle toho nechybí ani možnost si přidat hodiny, koš, RSS čtečku nebo sledování počasí. Takových apletů je opravdu celá řada a jejich kompletní přehled najedete na oficiální wiki.

    Avant Window Manager

    Motivy

    link

    Pro použití motivů musíte mít zapnuté efekty, jinak budou využívat theme (vzhled) nastavený v systému. Pokud tomu tak není, Awn vás na to upozorní a text ještě žlutě zvýrazní, takže se nemusíte otravovat s hledáním, proč že to nefunguje (to mimochodem na Awn velmi oceňuji, jelikož to je něco, co mnoha aplikacím bohužel chybí). V tomto ohledu je aplikace skutečně výborná a jakmile ji nainstalujete, pohodlnému používání vůbec nic nebrání.

    V základní instalaci je k dispozici celkem 5 témat, která je však možno po označení pomocí tlačítka Přizpůsobit... upravit k obrazu svému. V jednoduchém editoru si skutečně můžete navolit úplně všechno jako například barvy, velikosti, zaoblení, ale také rodinu a velikost písma. V tomto ohledu je Awn zcela unikátním a uživateli dává obrovskou možnost přizpůsobení.

    Avant Window Manager Avant Window Manager

    Přesto si stále můžete stáhnout – pokud se nechcete zdržovat a žádný z pěti předinstalovaných se vám nelíbí – motiv z wiki stránky projektu nebo si jej například přetáhnout od svých přátel, kteří jej mohou exportovat.

    Avant Window Manager Avant Window Manager Avant Window Manager Avant Window Manager

    Pod kartou Rozšíření je v podstatě to, co se jinam nevešlo. Zde si nastavení přebírá rozlišení od monitoru a pomocí hodnot Monitor X-offset a Y-offset můžete posouvat panel zleva doprava dle libosti. Jinak pokládám ostatní možnosti za nedůležité, protože vzhled lze kompletně nakonfigurovat pod Motivy a například Průhlednost ikon se může hodit skutečně jen pro extrémní přizpůsobení.

    Avant Window Manager

    Vliv na systémové prostředky

    link

    Samotná aplikace má vlastní proces, který v klidovém stavu odebere kolem 3,5 MB operační paměti a jednotlivé aplety jsou spuštěny ve vlastních procesech. Pokud by tedy nastal jejich pád, nemuselo by to s sebou stáhnout celou aplikaci (to jsem nevyzkoušel, pád nenastal, aplikace se jeví jako velmi stabilní). Ty pak mají velikost také většinou kolem 3 – 5 MB. Pokud máte v panelu cca 6 ikon a k tomu 4 aplety, pak by celkové vytížení kapacity paměti nemělo být vyšší než 40 MB (to je opravdu zhruba – hodnota je závislá na mnoha faktorech, ale pro přehled je to dostačující).

    Co se týče procesoru, tak ten je vytížen zcela minimálně a vždy jen v daném procesu v řádech jednotek procent, ve špičce krátkodobě po dobu sekundy v řádech desítek procent, což je však zcela běžné. Samozřejmě pokud máte aktivované efekty, pak to si něco vezme i Compiz.

    Poznámka: Aplikace Avant Window Navigator byla zkoušena v distribuci Ubuntu 11.04 na počítači s 2 GB operační paměti a dvoujádrovým procesorem AMD Athlon o maximální frekvenci 2,4 GHz.

    Závěrem

    link

    Avant Window Navigator je skutečně komplexním dokovacím panelem pro ikony. Vedle své základní funkce nabízí celou řadu rozšíření, které jsou dostupné jako samostatné aplety, a které pokrývají celou řadu kategorií, takže si na své přijde snad každý. Vedle toho musíme u Awn vyzdvihnout témata a možnosti jejich úpravy, které jsou široké a v podstatě v ničem vás neomezují, takže je možné aplikaci přizpůsobit přesně na míru okolního grafického prostřední.

    Navíc má vzhledem ke stabilitě, široké funkcionalitě a rychlosti na to nahradit klasické panely a posunout ovládání vašeho operačního systému na poněkud vyšší úroveň, ačkoliv to také každému nemusí vyhovovat. Každopádně za vyzkoušení to stojí.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.9.2011 07:02 bazdesh, lazy to login
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Docky ftw!
    21.9.2011 09:02 e-nomad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Užitná hodnota = 0.1%. WOW efekt=99.9%. Při automatickém spouštění občas nenačte spouštěče a je nutný restart tohoto programu. Jinak je to jen další zloděj plochy, pokud třeba pracujete s mapovým softwarem nebo jen s obyčejným prohlížečem. Zkrátka pěkně to vypadá, ale jinak nic moc.
    21.9.2011 09:18 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Můžete se někdo vyjádřit k té možné funkčnosti bez 3D efektů? (Chci to používat jako jediný panel pro remote desktop.)

    Stránky projektu jsou nějaký nedodělek a ve wiki jsem nenašel informaci ohledně požadavků pro instalaci/běh programu.
    21.9.2011 09:21 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Argh! Tak se omlouvám, installation prerequisities jsem našel, ale tam je explicitní požadavek na "compositing"... Tak jak to je?
    21.9.2011 14:18 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Co vím, tak aplikace se spustí i bez toho, akorát nebude fungovat průhlednost. Nicméně Compiz ani KWin není potřeba, pokud byste chtěl kompozitování. Stačí xcompmgr.
    22.9.2011 11:22 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Grafické vymoženosti posledních let nepoužívám - hlavně kvůli remote desktopu, takže se v tom ani moc nevyznám.

    Nicméně, dnes se AWN spustilo i bez kompozitování na lokálních X i přes x2go. (Což před pár lety tuším nešlo, proto jsem přešel na DockX.)

    Takže jsem zatím přestěhoval DockX applet do AWN, ještě musím najít nějaké minimalistické téma, aby to celé nebylo tak humpolácké a nezabíralo tolik místa.
    21.9.2011 14:20 klingger | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    compositing != 3d efekty
    robotics avatar 21.9.2011 09:49 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Chvíly sem používal, ale pak sem si všiml, že mi to docela dlouho nabíhá, déle než samotné XFCE a zjistil sem, že vlastně všechno co umí awant, umí i XFCE. Takže je to fakt jen na efekt.
    21.9.2011 10:12 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Jak v xfce4-panel zařídíte, aby při opakovaném kliknutí na ikonu programu v panelu (shortcut) se dostalo na popředí stávající okno programu, pokud již je spuštěn?

    Řekl bych, že toto XFCE neumí, takže jste asi chtěl napsat "všechno, co umí awant a já potřebuji, umí i XFCE".

    Něco podobného umí i DockX (i bez compositing), jenže ten zase nemá oznamovací oblast a neumí se integrovat do xfce4-panelu... A mít spuštěné dva panely, to je na malém displeji dost k ničemu.
    vain avatar 21.9.2011 12:20 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    DockbarX už umí běžet jako panel samotný, nemusí se integrovat do gnome/xfce panelu. Ovšem stále neřeší problém oznamovací oblasti (to by mi nevadilo - viz můj desktop v profilu, ale absence hodin a počasí celkem jo).
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    robotics avatar 21.9.2011 20:06 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Jo přesně tak nějak sem to chtěl napsat. Ale zrovna ona zmiňovaná vlastnost mi vadila.
    21.9.2011 20:31 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Je to vlastně jen hezká hračka, ale na druhou stranu pocit uživatele je mnohdy ten hlavní. Jsou nějaké alternativy i pro KDE, aby si KDE uživatel nemusel táhnou mraky gnome knihoven?
    22.9.2011 16:37 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    AWN je nie len typickou ukazkou podradnej linuxovej aplikacie, ale celkovej linuxovej filozofie bordelu. Aj po dlhych rokoch vyvoja a zmien je to stale nestabilna, bugmi zamrdana sracka na ktoru sa neda spolahnut. O maly chlp je na tom lepsie Docky, ale aj to sa da povazovat za mrtvy projekt, lebo vyvojari na zameraly na Plank, co je de facto Docky prepisane do Vala, dosledok Mono-fobie, ktory sposobil ze ani Docky sa nedostalo z detskych chorob a uz ho zacali opat prepisovat nanovo pricom zase potrva roky kym bude z neho ako tak pouzitelna beta.

    Prote stale plati ze cielom linuxu nie je poskytnut uzivatelom spickovy system/aplikacie/GUI, realnu, pouzitelnu alternativu. Je to uzavrety svet magorov ktory musia vsetko neustale v cykloch rozbijat a prepisovat a prerabat a opravovat a odladovat a dokolecka dokola a je v tom bordel jak v prdeli, velka roztriestenost, hromada podobnych projektov pricom kazdy stoji za hovno.
    22.9.2011 20:29 Boo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Tvoj radikalny prispevok ma donutil po rokoch nainstalovat linux a kuknut ci ten avant je furt taky nedokonceny ako bol pred 3 rokmi ked som ho naposledy pouzil. A mas pravdu ! Je to furt bordel nedorobeny a navyse este stale je problem pri maximalizacii okien ze sa pchaju aj za dock. Ja som to vtedy vzdal, kupil si maca a mam odvtedy namakany a do posledneho pixelu vyladeny unix :) Takze tie nedorobene parodie na dock ci win7 taskbar maju jedine opodstatnenie - su odstrasujuci priklad toho ako je linuxovy desktop este furt amaterska zlatanina. A kazdemu raz dojdu nervy prejde na hotovu a odladenu vec :) a ked som sa uz hral tak som skusil aj KDE4... ale to tu uz nejdem pisat, lebo inak ako vulgarizmami tu sracku popisat neviem a prispevok by nepresiel cenzurou. Tak zas dovidenia o 3 roky tucniacik.
    vain avatar 23.9.2011 06:45 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Vidím, že penetrace vulgárních hovad je mezi slovákama nějak vyšší...
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    23.9.2011 13:12 loupak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    +1
    23.9.2011 13:58 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    To je výsada slováků v českých diskuzích, je to vidět skoro všude (diskuze pod články na různých serverech, androidforum, atp.). Tihle a jim podobní si asi léčí nějaké své komplexy a dělají ostatním z Horních Uher akorát ostudu ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Vykook avatar 26.9.2011 10:04 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    Bohužel nejen tady, pokud něco napíšu na nějaký slovenský server, tak mě tak v 50% případů pošlou do řitě, jen proto že píšu česky. Docela mě to mrzí, jsem totiž sám 1/4 slovák.
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    5.10.2011 20:57 m;)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    a to si vyvodil z tych dvoch jedinych slovenskych prispevkov v tejto diskusii ? a hned ta ako dovod napadla narodnost ? trochu smutne. pritom si staci precitat diskusie pod inymi clankami, ktore sa hemzia vulgarizmami trebars v cestine. no ale co, hlavne, ze mas svoj jasny nazor. prajem vsetko dobre..
    23.9.2011 18:07 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    a navyse este stale je problem pri maximalizacii okien ze sa pchaju aj za dock.
    Jak kde. Openbox + LXDE + nastavení AWN jako panel maximalizuje okna tak, že awn zůstane nezakryt. Prostě jako panel.
    A kazdemu raz dojdu nervy prejde na hotovu a odladenu vec :)
    Po Macu už se též poohlížím, sice ne kvůli slabým nervům, spíše mne výše popisované neduhy linuxu zdržují...
    30.9.2011 12:40 w0ndr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    A zase mytus o naproste bezproblemovosti a uzasnosti maca :D. Nulova konfigurovatelnost, nedostatek programu, (napriklad funkcni filemanager v zakladu). Hloupa prace s okny, "uzasny" menu bar, ktery musi ocenit kazdy kdo pracuje s externim monitorem (coz samo o sobe zpusobuje ze mac dost topi) a naslo by se jeste par veci ktere ale nesouvisi s os jako spis s hw (ocesana klavesnice, obcas nenabehne externi monitor, cele 2 usb porty). Proste idealni pro kazdeho kdo se spokoji s prekrasnym do pixelu vyladenym dockem (kterej je ovsem uplne k nicemu). ps. nez se spusti vlna kritiky o systemu pro vyvolene (ty kdo na to maji) atd. tohle je psano z maca
    30.9.2011 23:58 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace
    No, slušně řečeno, pro práci to není a zábavu znám lepší.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.