abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 132 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Systém souborů Btrfs - práce s vícero zařízeními

    30. 1. 2014 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 5773×

    Předchozí díly tohoto seriálu byly zaměřené na základy používání Btrfs jako jakéhokoliv jiného systému souborů. Btrfs ale nabízí řadu funkcí, které u alternativ nenajdete; jednou z důležitých věcí je podpora vícero fyzických zařízení současně. Btrfs není jen systém souborů; má i vestavěný mechanismus pro RAID. Tento článek se zaměří na to, jak to funguje a jak toho využít.

    Obsah

    Úvod

    Existují dva hlavní důvody, proč byste se měli zajímat o rozprostření jediného systému souborů napříč více fyzickými zařízeními: zvýšená kapacita a větší spolehlivost. V určitých konfiguracích RAID může nabídnout lepší propustnost při některých zátěžích, i když vyšší propustnost bývá u uživatelů až na druhém místě. Pole RAID mohou být nastavena na řadu různých konfigurací („úrovní“), které mezi těmito parametry vyvažují. Btrfs nepodporuje všechny dostupné úrovně RAIDu, ale má podporu pro ty úrovně, které uživatelé používají nejvíce.

    RAID 0 („prokládání“) je způsobem, jak spojit více fyzických disků do jedné, větší virtuální jednotky. Čisté implementace stripingu rozprostírají data napříč disky v přesně stanovených „pruzích“ (stripes); kvůli tomu musí mít všechny disky stejnou velikost a celková kapacita je násobkem počtu disků a kapacity jakéhokoliv z nich. Btrfs ale dokáže být o něco flexibilnější – podporuje režim spojování (nazývaný „single“), kde je možné mít disky odlišných velikostí. Teoreticky je možné do RAID 0 nebo pole „single“ spojit libovolné množství disků.

    RAID 1 („zrcadlené“) vyměňuje kapacitu za spolehlivost; v poli RAID 1 dva disky (stejné velikosti) obsahují identické kopie všech dat. Selhání jediného disku může zlikvidovat celé pole RAID 0, ale RAID 1 v této situaci neztratí žádná data. RAID 1 budou při intenzivních zápisech pomalejší, jelikož všechna data je nutné zapsat dvakrát, ale mohou být při intenzivním čtení rychlejší, jelikož požadavky na čtení může obsloužit jakýkoliv disk v poli.

    RAID 10 je prostá kombinace RAID 0 a RAID 1; alespoň dva páry disků jsou organizovány do dvou nezávislých zrcadlených polí RAID 1; data jsou pak zapisována za použití prokládání napříč těmito páry. (Pozn. red.: linuxový mdraid podporuje RAID 10 i s jediným párem disků.)

    RAID 2, RAID 3 a RAID 4 se moc nepoužívají a Btrfs je nepodporuje. O RAID 5 se dá uvažovat jako o sadě disků s prokládáním s dodatečným diskem s paritou (v reálu bývají paritní data rozprostřena přes všechny disky). Pole RAID 5 o N jednotkách má úložnou kapacitu prokládaného pole o N-1 jednotkách, ale může přežít selhání kteréhokoliv jediného disku v poli. RAID 6 má dva paritní disky, čímž se zvyšuje prostor ztracený kvůli blokům s paritou, ale mohou se vám rozbít dva disky beze ztráty dat. RAID 5 musí mít alespoň tři disky, aby to dávalo smysl, zatímco RAID 6 vyžaduje čtyři. RAID 5 i 6 jsou na Btrfs podporovány.

    Další zajímavostí je to, že Btrfs umí s metadaty zacházet jinak než s daty. Ztráta metadat může ohrozit celý systém souborů, zatímco ztráta dat souboru má dopad jen na daný soubor – což je sice stále nežádoucí, ale přece lepší. Metadata jsou na Btrfs obvykle ukládána duplicitně, i když se používá jediný disk. Administrátor může explicitně nastavit, jak jsou data a metadata uložena na daném poli a je možné je nastavovat odděleně: data mohou být jednoduše prokládána v režimu RAID 0, zatímco metadata mohou být na tom samém systému souborů uložena režimem RAID 5. A aby to byla ještě větší legrace, tak je tyto parametry možné měnit za běhu.

    Ukázka s prokládáním

    link

    V minulém díle jsme použili mkfs.btrfs pro vytvoření jednoduchého systému souborů. Rozšířená verze tohoto příkazu pro vytvoření polí o více zařízeních vypadá takto:

    mkfs.btrfs -d mode -m mode dev1 dev2 ...
    

    Tento příkaz seskupí daná zařízení do jediného pole a vytvoří na něm systém souborů. Volba -d popisuje, jak se budou data ukládat; může nabývat hodnot single, raid0, raid1, raid10, raid5 nebo raid6. Umístění metadat se zase určuje pomocí -m; mimo hodnot dostupných u volby -d je tu i možnost dup (metadata jsou kdesi na systému souborů uložena dvakrát). Režimy ukládání dat a metadat se nemusejí shodovat.

    Jednoduché pole o dvou discích s prokládáním dat byste tedy mohli vytvořit takto:

    mkfs.btrfs -d raid0 /dev/sdb1 /dev/sdc1
    

    Zde jsme určili prokládání u dat; výchozí volbou u metadat bude dup. Tento systém souborů připojíme příkazem mount jako obvykle. Jako jednotku obsahující systém souborů můžeme použít /dev/sdb1 i /dev/sdc1; Btrfs si ostatní disky v poli dohledá automaticky.

    Příkaz df vypíše jen první jednotku v poli. Systém souborů o dvou discích v režimu RAID 0 s trochou dat by tedy například mohl vypadat takto:

    # df -h /mnt
    Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
    /dev/sdb1       274G   30G  241G  11% /mnt
    

    Více informací je možné získat příkazem btrfs:

    root@dt:~# btrfs filesystem show /mnt
    Label: none  uuid: 4714fca3-bfcb-4130-ad2f-f560f2e12f8e
        Total devices 2 FS bytes used 27.75GiB
        devid    1 size 136.72GiB used 17.03GiB path /dev/sdb1
        devid    2 size 136.72GiB used 17.01GiB path /dev/sdc1
    

    (Podpříkazy pro btrfs je možné zkracovat, takže by šlo napsat i fi místo filesystem, budeme ale používat celé znění příkazů.) Tento výstup ukazuje, že data jsou rovnoměrně rozdělena mezi dva fyzické disky; celkové spotřebované místo (17 GB na každém disku) lehce překračuje velikost uložených dat. To ukazuje známou vlastnost Btrfs: objem místa uvedený příkazem df určitě neodpovídá objemu dat, který je možné na disk uložit. Zde mimo jiné vidíme vyšší režii kvůli duplikovaným metadatům; jak uvidíte později, odchylka mezi volným místem podle příkazu df a skutečností je u některých dalších režimů ukládání ještě větší.

    Přidávání a odebírání zařízení

    link

    Jak už to tak bývá, ať už administrátor vytvoří systém souborů jakkoliv velký, časem to bude příliš málo. To je jednou z obecných pravd platných při administraci systémů. S Btrfs je naštěstí snadné takovou situaci řešit; přidání dalšího disku (říkejme mu /dev/sdd1) do výše popsaného pole je jen otázkou:

    # btrfs device add /dev/sdd1 /mnt

    Toto přidání je možné udělat během používání systému souborů – žádný výpadek se nekoná. Vypsání stavu změněného systému souborů odhalí následující:

    # df -h /mnt
    Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
    /dev/sdb1       411G   30G  361G   8% /mnt
    
    # btrfs filesystem show /mnt
    Label: none  uuid: 4714fca3-bfcb-4130-ad2f-f560f2e12f8e
        Total devices 3 FS bytes used 27.75GiB
        devid    1 size 136.72GiB used 17.03GiB path /dev/sdb1
        devid    2 size 136.72GiB used 17.01GiB path /dev/sdc1
        devid    3 size 136.72GiB used 0.00 path /dev/sdd1
    

    Systém souborů byl rozšířen o nové volné místo, ale na nové jednotce není žádné spotřebované místo. Proto se akuálně nedá mluvit o prokládaném systému souborů, i když nemusí být snadné to poznat. Nová data budou zapsaná na systém souborů budou rozprostřena přes všechny tři disky, takže zabrané místo nadále nebude vyvážené, pokud nezasáhneme. Pro vyvážení systému souborů je nutné spustit:

    # btrfs balance start -d -m /mnt
    Done, had to relocate 23 out of 23 chunks
    

    Použité volby říkají, že se napříč polem mají vyvážit data i metadata. Vyvažování představuje přesouvání velkého množství dat mezi jednotkami, takže může chvíli trvat; zpomalí také přístup k systému souborů. Máte k dispozici podpříkazy pro pozastavení, pokračování a zrušení operace, pokud by to bylo potřeba. Jakmile je operace hotová, pohled na systém souborů vypadá trochu jinak:

    # btrfs filesystem show /mnt
    Label: none  uuid: 4714fca3-bfcb-4130-ad2f-f560f2e12f8e
        Total devices 3 FS bytes used 27.78GiB
        devid    1 size 136.72GiB used 10.03GiB path /dev/sdb1
        devid    2 size 136.72GiB used 10.03GiB path /dev/sdc1
        devid    3 size 136.72GiB used 11.00GiB path /dev/sdd1
    

    Data nyní byla vyvážena (přibližně) rovnoměrně napříč všemi třemi disky v poli.

    Zařízení je možné z pole odstranit příkazem jako:

    # btrfs device delete /dev/sdb1 /mnt
    

    Než je možné zařízení opravdu odstranit, tak je samozřejmě nezbytné přesunout všechna data uložená na tomto zařízení. Proto i provedení tohoto příkazu může trvat dlouho; na rozdíl od příkazu balance neumožňuje device delete operaci pozastavit nebo opětovně spustit. Samozřejmě platí, že příkaz neuspěje, pokud na zbylých discích není dostatek místa, kam by se vešla data z odstraňovaného disku. Operace selže i tehdy, pokud by odstranění disku znamenalo, že v poli bude méně disků, než je pro danou úroveň RAID nutné; kupříkladu nejde udělat to, že by v systému souborů RAID 0 zůstal jediný disk.

    Pamatujte, že z pole je možné odebrat libovolný disk; žádný z disků nemá roli „primárního“. Proto je možné pomocí operací add a delete kompletně přesunout systém souborů Btrfs na jiné disky, a to bez výpadku.

    Další úrovně RAID

    link

    Správa jiných úrovní RAID je podobná RAID 0. Pro vytvoření zrcadleného pole by například šlo spustit:

    mkfs.btrfs -d raid1 -m raid1 /dev/sdb1 /dev/sdc1
    

    Při tomto nastavení budou data i metadata zrcadlena napříč oběma disky. Pro pole RAID 1 jsou nutné právě dva disky; tato pole mohou v podání nástrojů jako df opět vypadat zvláštně:

    # du -sh /mnt
    28G	    /mnt
    
    # df -h /mnt
    Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
    /dev/sdb1       280G   56G  215G  21% /mnt
    

    Zde df ukazuje 56 GB zabraného místa, zatímco du přísahá, že uložena je tam jen polovina dat. Vypsaná velikost systému souborů je také špatně, a to kvůli tomu, že ukazuje celkové volné místo bez ohledu na to, že každý blok bude zapsán dvakrát; kdokoliv, kdo se do systému souborů pokusí uložit takové množství dat, bude těžce zklamán. Podrobné a správné informace vám opět podá:

    # btrfs filesystem show /mnt
    Label: none  uuid: e7e9d7bd-5151-45ab-96c9-e748e2c3ee3b
        Total devices 2 FS bytes used 27.76GiB
        devid    1 size 136.72GiB used 30.03GiB path /dev/sdb1
        devid    2 size 142.31GiB used 30.01GiB path /dev/sdc1
    

    Zde vidíme, že na každém z disků jsou uložena všechna data (plus nějaká ta režie).

    Pole RAID 10 se dá vytvořit pomocí profilu raid10; tento typ pole vyžaduje sudý počet disků, a to alespoň čtyři. Zařízení je možné do aktivního pole RAID 10 přidávat – nebo odebírat – ale jen po párech. Pole RAID 5 lze vytvářet z libovolného množství disků, pokud jsou alespoň tři; RAID 6 vyžaduje disky alespoň čtyři. I u těchto polí je možné jednotky přidávat a odebírat za běhu.

    Konverze a obnova

    link

    Představte si, že máme pole RAID 0 o třech discích a máme na něm trochu dat:

    # mkfs.btrfs -d raid0 -m raid0 /dev/sdb1 /dev/sdc1 /dev/sdd1
    # mount /dev/sdb1 /mnt
    # cp -r /random-data /mnt
    

    V tento moment může pole vypadat následovně:

    # btrfs filesystem show /mnt
    Label: none  uuid: 6ca4e92a-566b-486c-a3ce-943700684bea
        Total devices 3 FS bytes used 6.57GiB
        devid    1 size 136.72GiB used 4.02GiB path /dev/sdb1
        devid    2 size 136.72GiB used 4.00GiB path /dev/sdc1
        devid    3 size 136.72GiB used 4.00GiB path /dev/sdd1
    

    Po vcelku obvyklém selhání disku dospěje administrátor k názoru, že redundance má přece jen smysl a že by tedy bylo mnohem hezčí, kdyby výše popsané pole používalo RAID 5. Bylo by pochopitelně možné pole odzálohovat, vytvořit nový systém souborů v režimu RAID 5 a nakopírovat zpět původní obsah. Toho samého ale lze docílit i bez výpadku provedením konverze za běhu:

    # btrfs balance start -dconvert=raid5 -mconvert=raid5 /mnt
    

    (Stránka o filtrech balance na wiki Btrfs a tento popis změny v patchi vám toho o příkazu balance povědí více než manuálová stránka btrfs.) Tato operace zase může trvat dlouho; dojde během ní k přesunu velkého objemu dat mezi disky a k vytváření kontrolních součtů pro všechna data. Až to všechno doběhne, tak bude administrátor mít pěkně vyvážené pole RAID, aniž by kdy musel systém souborů odpojit:

    # btrfs filesystem show /mnt
    Label: none  uuid: 6ca4e92a-566b-486c-a3ce-943700684bea
        Total devices 3 FS bytes used 9.32GiB
        devid    1 size 136.72GiB used 7.06GiB path /dev/sdb1
        devid    2 size 136.72GiB used 7.06GiB path /dev/sdc1
        devid    3 size 136.72GiB used 7.06GiB path /dev/sdd1
    

    Souhrnná spotřeba místa se zvětšila kvůli přidání paritních bloků, ale uživatelé by jinak neměli převod na RAID zaznamenat. Redundantní konfigurace pochopitelně nezabrání selhání disků, ale umožní, aby takové situace byly řešeny s minimem obtíží. Představme si, že /dev/sdc1 ve výše uvedeném poli začne vykazovat známky selhání. Má-li administrátor k dispozici náhradní disk (říkejme mu /dev/sde1), tak je možné disky v poli prohodit pomocí příkazu:

    btrfs replace start /dev/sdc1 /dev/sde1 /mnt
    

    Pokud by to bylo nutné, tak můžeme zabránit čtení z odebíraného disku použitím volby -r, ale jen za předpokladu, že to tak jde udělat. Operaci nahrazování lze zrušit, ale ne pozastavit. Jakmile je operace hotová, /dev/sdc1 už nebude součástí pole a můžeme se jej zbavit.

    Jestliže disk selže úplně, pak může být nutné pole připojit v degradovaném režimu (s volbou -o degraded). Mrtvý disk pak můžeme odstranit takto:

    btrfs device delete missing /mnt
    

    Slovo missing zde zastupuje disk, který by měl být součástí pole, ale aktuálně není přítomen. Náhradní disk pak jde přidat pomocí btrfs device add, po kterém by asi měla následovat operace vyvážení.

    Závěr

    link

    Podpora vícero disků byla součástí návrhu Btrfs od samého počátku a související kód je v hlavní řadě ve stabilní podobě už nějakou tu dobu. Největší výjimkou jsou RAID 5 a 6, který byly začleněny do verze 3.9. Ohledně těchto úrovní se nevyskytlo příliš mnoho potíží, ale faktem zůstává, že daný kód je stále ještě mladý a mohou v něm číhat překvapení, na která uživatelé ještě nenarazili.

    Vestavěná podpora pro pole RAID je jednou z klíčových funkcí v Btrfs, ale zde výčet pokročilých schopností Btrfs určitě nekončí. Dalšími z hlavních předností Btrfs jsou podjednotky a snapshoty; na ty se podíváme zase někdy jindy.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.1.2014 06:51 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    V citovaných výstupech btrfs filesystem show není vidět, jaká úroveň pole se používá. Jakým příkazem se člověk dozví, jak jsou uspořádána data a metadata?
    30.1.2014 07:29 Suchý čert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    # btrfs filesystem df /
    Data, RAID0: total=1.31TiB, used=1.00TiB
    Data, single: total=8.00MiB, used=7.25MiB
    System, RAID0: total=16.00MiB, used=96.00KiB
    System, single: total=4.00MiB, used=16.00KiB
    Metadata, RAID0: total=28.00GiB, used=5.25GiB
    Metadata, single: total=8.00MiB, used=504.00KiB
    30.1.2014 07:32 Aleš Kapica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Použije příkaz
    btrfs fi df /mount_point
    30.1.2014 09:20 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše RAID 5
    Předpokládám, že v případě RAID 5 je tedy možné s Btrfs úložnou kapacitu rozšířit pouhým přidáním disku do pole. Bude pak Btrfs postupně balancovat při běžných zápisech, nebo je vhodné i v případě RAID 5 přebalancovat data manuálně? Jde mi o to, zda při přidání 4. disku Btrfs zjistí, že má na disku 4 spoustu volného místa a bude nové věci zapisovat postupně na disky 1+4, 2+4, 3+4. Nebo bude pořád pravidelně střídat disky a zapisovat postupně na 1+2, 2+3, 3+4, 4+1?
    30.1.2014 09:41 Kuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID 5
    ... Jde mi o to, zda při přidání 4. disku Btrfs zjistí, že má na disku 4 spoustu volného místa a bude nové věci zapisovat postupně na disky 1+4, 2+4, 3+4. Nebo bude pořád pravidelně střídat disky a zapisovat postupně na 1+2, 2+3, 3+4, 4+1?
    Ahoj, sice nevim jestli to Btrfs bude delat automaticky jako mdadm ale nejak mi nesedej tvoje pocty pro ukladani dat u RAID5. Pokud neziju spoustu let v bludu, tak RAID5 by mel ukladat data zpusobem: 1,2,3 + 4 checksum (samoopravny kod) 2,3,4 + 1 checksum 3,4,1 + 2 checksum 4,1,2 + 3 checksum

    viz.: http://cs.wikipedia.org/wiki/RAID#RAID_5

    Nebo jeste spim a nechapu o cem se bavime :-)
    30.1.2014 11:16 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID 5
    Při zápisu na RAID5 se vždy zapisuje na dva disky do stejných sektorů najednou (pokud uvažuju triviální implementaci se stejně velkými disky) – do jednoho se zapíšou data, do druhého se zapíše XOR ze stejných sektorů ze všech disků. Data jsou sice zapsaná, jak píšete, ale zapisuje se jen na dva disky, z ostatních se při zápisu toho jednoho sektoru jen čte. Můj dotaz byl, zda se výběr toho, které budou ty dva disky, pravidelně střídají (což je třeba případ triviální implementace, kdy disk s kontrolním součtem je určen jako číslo sektoru mod počet disků – pak se při přidání nového disku musí vše přepočítat), nebo zda se při výběru kandidátů pro zápis upřednostňuje prázdný disk.
    30.1.2014 10:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID 5
    Podle mých testů pouhé přidání disku nestačí. Vždy by měl za ním následovat balancing. V případě většího než minimálního počtu disků bych ho spustil pro jistotu i po vyhození disku.
    30.1.2014 11:24 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RAID 5
    V případě častého zapisování ani ten balancing není potřeba, ne? Tím, že Btrfs používá COW, měl by po obrátce dat shodné s kapacitou pole být souborový systém vybalancovaný sám od sebe. Nebo je Btrfs po přidání disku v nějakém „degradovaném“ režimu a manuální balancování to pročistí? Jde mi o to, zda balancování dělá jen optimalizaci a nebalancovaný souborový systém je pro Btrfs normální provozní stav.
    jiri.one avatar 30.1.2014 11:47 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Myslíte si, že pro potřeby domácího NAS je lepší použít Btrfs raid0 případně single nebo spojovat oddíly pomocí LVM?
    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    30.1.2014 12:56 Aleš Kapica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Pro potřeby domácího NAS neuvažuj o nižší volbě než raid1.
    jiri.one avatar 30.1.2014 14:33 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Řeším si zálohy a o raid1 v žádném případě neuvažuju a ani tam moje otázka nesměřovala. Jde mi opravdu o porovnání LVM vs Btrfs raid 0 - výhody, nevýhody, výkon, ...
    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    31.1.2014 17:08 Program
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Zálohy na RAID0? Výhody, nevýhody? To je jedno, stejně přijdeš o data...
    30.1.2014 13:23 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Vzhledem k tomu, že btrfs obsahuje jak filesystém tak RAID v jedné vrstvě, mělo by být při použití RAID volby single pro data a raid1 pro metadata na více discích různé kapacity možné dosáhnout toho, že při výpadku jednoho disku sice přijdeme o data na něm, ale zbytek dat a celý FS to přežije bez úhony. Takový scénář se může hodit na skladování hromady nedůležitých dat. Zkoušel to někdo?
    30.1.2014 15:35 trubicoid2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    prej to balance jde pouzit i na jednom jedinym zarizeni, vi nekdo co to dela? neco s metadatama? nebo s volnym mistem?
    little.owl avatar 30.1.2014 17:05 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    FAQ rika, ze jeden side effect je:
    If there is a lot of allocated but unused data or metadata chunks, a balance may reclaim some of that allocated space. This is the main reason for running a balance on a single-device filesystem.
    Prakticky jsem ale zadny benefit nepozoroval.
    A former Red Hat freeloader.
    3.2.2014 10:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    O tom k čemu je dobrý balancing u Btrfs. Holt nezbývá než se opakovat.
    • Je-li na zařízení alokováno hodně extentů, které jsou jinak poměrně nevyužité, lze jejich zpřeházením scelit volné místo, neboť během vyvažování dojde k efektivnějšímu uložení dat a metadat
    • Na souborovém systému, který je nad blokovým zařízením u kterého došlo k chybě při replikaci (např. u RAID-1 kde umřel disk) to donutí souborový systém obnovit ztracenou kopii z metadat na aktuálně aktivním zařízení.
    První bod by bylo možné uvést také pod jeden z předchozích příspěvků. Btrfs se samo od sebe nikdy nezoptimalizuje, ani neopraví, ale to ostatně ani klasický SW RAID. I ten vyžaduje nějaké skripty.
    little.owl avatar 3.2.2014 11:36 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Slo o benefit pouziti balance nad jednim diskem.
    A former Red Hat freeloader.
    4.2.2014 07:32 Aleš Kapica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    První bod nebyl dostatečně jasný? Jinak balance umožňuje také konverzi extentu, tj. změnu typu Btrfs FS.
    little.owl avatar 4.2.2014 09:52 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Me by spise zajimalo co se snazite rozporovat na mem puvodnim prispevku.
    A former Red Hat freeloader.
    4.2.2014 16:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Ono mělo být účelem něco rozporovat? Tím, opakováním jsem měl na mysli pouze zkopírování textu, který jsem měl na wiki sem. Kdyby se původní tazatel obtěžoval trochu hledat, tak by se z té wiki dozvěděl k čemu je to dobré dřív, než otázku položil.
    little.owl avatar 4.2.2014 16:24 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Odpovidal jste mne, jinak diky za onen cesky odkaz, je to dobre zpracovane.
    A former Red Hat freeloader.
    little.owl avatar 30.1.2014 17:08 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Je tedy btrfs jiz production ready?
    A former Red Hat freeloader.
    30.1.2014 19:53 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Myslíš production at home, nebo production in enterprise? :)
    little.owl avatar 30.1.2014 20:31 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    No, pokud prijde o data zamestnavatel, tak to je blbe, pokud ale ja doma, tak to je pr**er; z toho - pokud je to pouzitelne in enterprise, mozna, pripadne, bych to mohl pouzit i doma. Tedy?
    A former Red Hat freeloader.
    Vykook avatar 4.2.2014 11:14 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Prostě použij ZFS...
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    4.2.2014 16:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    ZFS je pro použití v linuxu z dlouhodobého hlediska mrkev. Pokud by se stalo součástí systemrescuecd, tak by se o něm dalo alespoň uvažovat.
    Max avatar 30.1.2014 20:49 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Já to nasadil na backup server s 16TB extermním polem. Předtím jsem to testoval na Debianu na 1TB poli a krom jedné chybky (nešli mazat snapshoty), kterou opravili v novější aktualizaci debian kernelu, jsem na nic nenarazil. Přežil jsem bez problémů i s full sežraným místem na hdd apod.
    Používal jsem však jen k zálohám, tzn. rsync + snapshoty, nic víc jsem s btrfs neřešil.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    little.owl avatar 31.1.2014 11:43 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Temporary scratch uloziste, btrfs, 4*3TB, raid10, OpenSUSE 13.1, uvidime za jak dlouho se to sesype.
    A former Red Hat freeloader.
    31.1.2014 15:49 ZiGi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    ja btrfs pouzivam uz nejake dva roky na niekolkych notebookoch, sice iba ako single-disk ale zato aj s compresiou. Bol som velmi prijemne prekvapeny, ze aj ked sa sirili reci, ako chybaju nastroje na opravu, po zlyhani disku nebol probroblem vacsinu dat zachranit pomocou btrfs restore.
    xxxs avatar 1.2.2014 12:11 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    dobre fungujuci fsck proti restore a vykopirovaniu dat na iny disk. to radsej zamakat ja na fsck, nie?
    3.2.2014 20:30 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními

    Já ho používám od roku 2010 na všech svých strojích a takovéhle otázky mě vždycky náramně pobaví. :-D

    little.owl avatar 3.2.2014 21:09 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Btrfs – práce s vícero zařízeními
    Me taky pobavilo, kdyz spusteni defragment a balance najednou sestrelilo cele btrfs.
    A former Red Hat freeloader.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.