abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Budou města peklo nebo ráj? Mobility Hackathon hledá řešení!

    17. 4. 2019 | Richard Voigts | Reklama | 1428×

    Tohle znají všichni, kdo se po městě pohybují. Aby to bylo spíše rájem, uspořádala organizace CEE Hacks pod taktovkou Tomáše Studeníka už třetí Smart Mobility Hackathon opět ve ŠKODA AUTO DigiLab v Praze, opět však s trochu jiným zaměřením. Zeptali jsme se Tomáše Studeníka, proč toto téma a co si od něj organizátoři a sponzoři slibují.

    Tomáš Studeník

    Proč jste zvolili opět toto téma?

    Mobilita je jednak jednou ze základních lidských potřeb, čím dál tím aktuálnější. Všichni se chceme pohybovat po celém světě, rychleji a snáze, jednak je to stále větším problémem zejména pro města, kde už dnes žije přes padesát procent lidské populace. Stává se kritickým problémem, který stále více lidí žijících ve městech zná. Může být buď peklem, nebo rájem, což vidíme i na příkladu Prahy, ale i v jiných městech, světových metropolích. Najít chytré řešení s využitím technologií a dat pro vyřešení dopravních problémů je tedy jedním z nejzákladnějších témat života zde.

    Co si od tohoto hackathonu slibujete?

    Tento běh Smart Mobility Hackathonu dala dohromady šedesátku nejtalentovanějších studentů z celého světa, od Berkeley ve Spojených státech až po Izrael, Německo, Singapur, ale i pražské ČVUT. Jedině nové nápady od lidí, kteří ještě nejsou pohlceni zajetými kolejemi všedního života dokážou přinést impulzy, na jejichž základě mohou vzniknout nové technologie, služby, které se dostanou za nějakých deset let do produkčního života, na trh a změní situaci, jak se dnes se po městě dopravujeme.

    Co si mohou naopak slibovat vítězové?

    Vítěze se vždy snažíme namotivovat, aby měli radost ze zajímavého a povedeného. Jednak si z tohoto hackathonu může vítězný tým odnést pět tisíc eur, jednak zde máme spoustu partnerských cen. Mohou se projet v Lamborghini, dostanou možnost udělat si v Praze vlastní komunikační kampaň, dostanou lístky na Colours of Ostrava, nebo dokonce all inclusive zájezd pro celý tým na EcoMotion Week, který se koná v červnu v Izraeli.

    Jaká jsou tedy témata, která mají účastníci tohoto hackathonu řešit?

    Vzhledem k tomu, že jde už o třetí ročník, museli jsme i my přinést něco trochu nového, trendového, takže zaměření je na elektromobilitu. Už není tématem vymyslet jen samotný elektromobil, ale spíše vymyslet, jak může fungovat ve městě, to znamená například ve sdílené flotile, řešení pro firmy, zaměřujeme se i na design pro dobrou zákaznickou zkušenost uvnitř auta, budeme řešit i to, jak získat po cestě městem co nejlepší jídlo. Máme zde ale i samořiditelné elektroletadlo s kolmým startem. Takže i na to mohou napojit svoje nápady jako na možný dopravní prostředek budoucnosti, když už to pořád vidíme třeba ve Star Wars, jak se lítá všude, vertikálně a ve všech vrstvách, avšak v reálu toho moc není. Navíc budou studenti moci pro Prahu vymyslet i zastávku budoucnosti, protože i ta toho může poskytnout mnohem víc než samotný přístřešek, protože když se dobře informačně vybaví, bude se moci lépe zapojit do městského multimodálního systému.

    Přijdou některé nápady skutečně do praxe?

    Vždy vykrystalizuje zhruba polovina, nějakých deset nápadů, které jsou opravdu dobré. Opravdovou šanci na uskutečnění jich mívá tak pět. To dává desítku nových produktů či služeb, kterých se nakonec byznysoví partneři z minulých běhů Smart Mobility Hackathonu chytily. Některé nápady byly dokonce patentovány a na předchozích hackathonech vznikly dokonce i nové firmy.

    screenshot

    Kdo jsou hlavní partneři Smart Mobility Hackathonu?

    Smart Mobility Hackathon Prague 2019 se odehrává pod záštitou ministra dopravy ČR, primátora hlavního města Prahy, který také předal cenu vítěznému týmu v neděli 14. dubna 2019 na Staroměstské radnici, dále hejtmana Kraje Vysočina, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Byznysovými partnery akce byly společnosti ŠKODA AUTO DigiLab, Eurowag, Shell, innogy, Aures Holdings, Plzeňský Prazdroj, BigBoard městský mobiliář, DoDo či Zuri.

    Oceněné projekty

    Hlavní cena CEE Hacks Global Smart Mobility Hackathon Prague 2019

    Tým Herfat Father za emočního plánovače tras gulliver, která umožňuje uživatelům plánovat cesty podle aktuální nálady s využitím geolokace, hashtagů z sociálních sítích, dat o počasí, aktuálního vytížení podniků a časového nebo rozpočtového omezení uživatele.

    Cena Škoda Auto DigiLab

    Tým Maasters – aplikace PrediCar na předpověď ceny ojetých vozů

    Cena Plzeňský Prazdroj

    Tým Herfat Father za emočního plánovače tras gulliver

    Cena innogy

    Tým Aigent – optimalizace řešení sdílených aut pro města s využitím velkých dat

    Cena Aures Holding

    Tým CAL – řešení predikce ceny ojetých vozů prostřednictvím analýzy velkých data

    Cena Shell

    Týmy BiOs a Buffer0verFlow – za řešení kontroly teplot v chladících zařízeních a dat expirací produktů na čerpacích stanicích

    ocenění

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.4.2019 00:06 Tomfi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Budou města peklo nebo ráj? Mobility Hackathon hledá řešení!
    Tak pokud se ujme 50% nebo i 25% napadu tak to je super úspěšnost... Vyzkumaky mají o mnoho nižší. :)
    18.4.2019 16:22 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Budou města peklo nebo ráj? Mobility Hackathon hledá řešení!
    A kolik z toho je USMC?
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.