abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 793 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    8. 12. 2011 | Michal Polák | Recenze | 6546×

    Po minulých základních správcích a prohlížečích obrázků se dnes zaměříme na čistokrevného správce digiKam, který je všeobecně považován za jednoho z vůbec nejlepších správců fotek pro Linux. Je tomu opravdu tak, jak se pracuje s touto aplikací a je pro každého?

    Obsah

    Základní charakteristika

    link

    digiKam je čistokrevný a plnohodnotný správce fotografií, který by svou širokou funkcionalitou a možnostmi editace měl oslovit pokročilejší uživatele, kterým z mnoha důvodů nestačí po mnoha stránkách základní správci a prohlížeče jako například F-Spot, Shotwell nebo Gwenview. Pokud bychom jej chtěli označit za alternativu k nějaké aplikaci z Windows, pak je ve stejné kategorii jako Zoner Photo Studio.

    Dnes recenzovaná aplikace je primárně opět určená pro grafické prostředí KDE, ale bez problému ji nainstalují i uživatelé dalších prostředí, v mém případě to je GNOME. V tomto ohledu je jedinou nevýhodnou nutnost ruční instalace českého jazyka, kterou jsem neaplikoval, jelikož si s angličtinou bohatě vystačím a lze předpokládat, že tomu bude i v případě dalších pokročilých uživatelů, kteří šáhnou po digiKamu.

    Mimochodem digiKam je dostupný také pro uživatele operačního systému Windows, ačkoliv v méně výkonné podobě.

    Průvodce před spuštěním

    link

    Hned před prvním spuštěním budete nuceni proklikat poměrně dlouhého průvodce, kde se seznamujete se základními informacemi a nastavujete do jisté míry chování některých funkcí.

    Celkem je to osm kroků v průvodci:
    • digiKam vás vítá a oznamuje vám, co je a že je open source
    • vybíráte si výchozí umístění pro vaše fotografie, složka Obrázky se najde sama
    • nastavujete, zda se fotky v RAW mají automaticky upravit nebo chcete jejich úpravu před finálním zobrazením provést manuálně
    • vyberete, zda chcete přidávat do programu metadata z fotografií, či nikoliv
    • rozhodujete se mezi zobrazením fotek v omezeném rozlišení (rychlejší, méně kvalitní zobrazení) nebo v plném rozlišení (pomalejší, kvalitnější zobrazení)
    • vyberete, zda se při použitím pravého tlačítka myši má fotografie otevřít pro prohlížení nebo v editoru pro úpravy
    • výběr mezi používáním, či naopak nepoužíváním tzv. tooltipů, tedy rad a poznámek k jednotlivým funkcím
    • Gratulace! Zvládli jste nastavení a aplikace vám říká, že si můžete stáhnout na jejím oficiálním webu návody. Nyní již můžete kliknout na tlačítko Finish (Dokončit).

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Ať se vám zdá průvodce příliš dlouhý, či nikoliv, nastavíte přes něj vše, co do začátku nastavit potřebujete. Navíc nastavení provádíte jen jednou po instalaci a pozdější vám ušetří práci při hledání daného nastavení v nastavení aplikace, které je jinak velice podrobné.

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Rozsáhlá nastavení

    link

    Těch nastavení v digiKamu je opravdu hodně a všechna se nacházejí v hlavní nabídce, v Setttings (Nastavení). Na prvních třech místech jen zaškrtáváte, respektive odškrtáváte zobrazení jednotlivých prvků aplikace.

    O položku níže už je Themes, kde si můžete po najetí vybrat z celkem čtrnácti rozlišných vzhledů aplikace. Bohužel tyto možnosti nefungují pod GNOME nebo se alespoň neprojevují nějakou převratnou změnou.

    Na řadě je pak čtveřice rozšířených nastavení, začněme tedy tím prvním, kterým je Configure Shortcuts… (Nastavení zkratek). Po kliknutí se zobrazí samostatné okno se seznamem všech možných funkcí a k nim přiřazených nebo naopak nepřiřazených zkratek. Pokud chcete zkratku změnit nebo přidat, kliknete na položku. Pod ní se zobrazí možnost zaškrtnout Custom a tlačítko None. Poté už jen stačí zadat na klávesnici danou zkratku. Vzhledem k tomu, že funkcí je opravdu hodně, tak v horní části můžete k jejich nalezení použít vyhledání. Perličkou na konec je pak možnost Print (Tisk), pomocí které vytisknete všechny funkce a k nim přiřazené klávesové zkratky.

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Dalším nastavením je Configure Toolbars (Konfigurovat nástrojový panel). Jedná se přitom o konfiguraci hlavního panelu a okno se v podstatě skládá z levé a pravé nabídky ikon. Vpravo máte ikony, které se zobrazují a vlevo ty, které se nezobrazují, ale které můžete jednoduchým označením a použitím ve středu umístěných šipek přesunout doprava – tedy je umístit do hlavního panelu. Nejste-li s volbou spokojeni, kdykoliv můžete restartovat na původní nastavení tlačítkem Default (Výchozí).

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Předposledním nastavením je Configure Notifications (Konfigurace upozornění). Jedná se v podstatě o nastavení upozornění, která se objeví pokud se něco stane. Například se jedná o uložení fotografií, dokončení stahování apod. Výhodou je, že si vedle textového upozornění můžete zapnout také zvukové upozornění a nechat si vyjet zprávu.

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Posledním a zároveň nejširším nastavením je nastavení aplikace jako takové. Záměrně nebudu popisovat všechny možnosti, které jsou velmi široké, a které si každý může shlédnout sám, ale jen pro představu zmíním v odrážkách oblasti, které lze nastavit: Database, Collections, Album View, Album Category, Toool-Tip, Metadata, Templates, MIME Types, Light Table, Image Editor, Save Images Raw, Decoding, Color Management, Kipi Plugins, Slide Show, Cameras a Miscellaneous.

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Třídění a miniatury

    link

    Teď se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu na správci fotografií a tím je třídění a prohlížení fotek. Jednolité složky (alba) si rozklikáváte v panelu po levé straně. Kromě typického souborového stromu je zde však ještě několik dalších možností (vizte snímky níže).

    Při otevření složky se vám po pravé straně všechny fotografie v ní zobrazí jako miniatury s datem vytvoření a datem poslední změny (pokud jste fotografii needitovali, pak jsou obě data shodná). Nad miniaturami zobrazuje digiKam název složky, kterou chápe jako album, datum jejího vytvoření a počet složek – tedy fotografií.

    Pokud si na miniaturu najedete, objeví se hned několik ikon. Především jde o šipky pro rotaci vpravo nahoře a hodnocení pomocí hvězdiček od nuly k pěti. Ikonkou + pak přidáváte fotografii do výběru, ale to jde i pomocí levého tlačítka myši, klikání a držení klávesy Ctrl, jako je ostatně běžné.

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Prohlížení, hledání a přejmenování

    link

    Dvojím poklikáním levým tlačítkem myši se spustíte jejich prohlížení. To probíhá tak, že v dolní části je fotografie a v horní části se podobně jako u F-Spotu zobrazí miniatury vedle sebe s posuvníkem. Mezi fotkami se pohybujete buď klikáním na šipky vlevo nahoře u fotky nebo posouváním klávesami (případně myší) v miniaturách, ale v tomto případě vždy musíte použít enter pro zobrazení fotografie.

    V dolní liště se pak zobrazuje název fotografie, její číselné umístění ve složce (dle seřazení), ale také hodnocení a posuvník s možností přiblížení, které pomocí rolovacího kolečka na myši bohužel nefunguje.

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Full Screen a Slideshow

    link

    Režim Full Screen spustíte stejnojmenným tlačítkem. V žádném případě se však nejedná o prohlížení na celou obrazovku, ale roztažení aplikace na všechna místa monitoru a nezobrazení hlavního panelu.

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Prohlížení fotek na celou obrazovku spustíte přes Slideshow. Pokud vyberete Advanced Slideshow, otevře se okno s mnoha nastaveními ve čtveřici karet. Na první kartě Main si nastavujete pořadí, ale také přechody a především časování mezi snímky. Na kartě Soundtrack si naopak můžete přidat hudbu, která bude hrát na pozadí a na poslední kartě pak Advanced už nastavujete takové maličkosti jako například velikost rychlé vyrovnávací paměti.

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Editace fotografií

    link

    Na ní se dostanete přes tlačítko Edit (Editovat) a ačkoliv má mezery, nabízí toho opravdu hodně. Vedle běžných úprav disponuje celou řadou nastavení barev. Všechna nastavení mají navíc tu výhodu, že jsou nejen automatická, ale také manuální. Navíc při úpravě je fotografie rozdělena na dvě části poloviny, přičemž vlevo je před úpravou a vpravo po úpravě – to je skutečně výborné.

    Další možnosti úprav se nacházejí pod Enhance (Zlepšení) a v podstatě fungují stejně jako úprava barev. Jmenovitě jde o následující operace: Restoration (Obnovení), Blur (Rozmazání), Sharpen (Ořez), Noise Reduction (Redukce šumu), Local contrast (Nastavení kontrastu), In-painting (Předevední na palbu) , Hot Pixels (Horké pixely – jejich odstranění), Red Eye (Červené oči) a Lens (Korekce čočky).

    V Transform nastavujete rotaci, ořezáváte vybranou oblast fotografie a měníte její rozlišení. V tomto ohledu není, co vytknout.

    Zajímavé možnosti nabízí také Decorate, pomocí něhož můžete přidávat na fotografii text a rámeček. Stejně tak lze aplikovat „texturu plátna“. Písmo i rámeček lze přitom poměrně snadno nastavit ke své představě a jistě potěší i možnost hromadné úpravy, tudíž i možnost hromadného přidání textu (například jména autora fotografie) a rámečku na vybrané fotografie na jednou.

    Nabídka Filters (Filtrů) sice není nijak přepychová, ale už slušnou dobu jsem ve svém okolí neviděl nikoho, kdo by jí používal. Jmenovitě můžete na fotografii aplikovat následující filtry: Charcoal Drawing (Kresba uhlem), Emboss (Vytepání), Oil Paint (Olejová kresba), Blur Effects (Efekt rozmazání), Distortion Effects (Zkreslení), Raindrops (Dešťové kapky) a Add Film Grain (Zvýšení zrnitosti filmu).

    digiKam: Takřka profesionální správce fotografií

    Podpora formátů

    link

    Při uložení fotografie pak můžete využít většinu běžných formátů v mnoha jejích variantách jako je zejména EPS, JPEG, PNG, TIFF a řada dalších. U všech je možno nastavit úroveň komprese, tudíž lze digiKam využít nejen pro prohlížení fotek, ale po jejich úpravě také k jejich výstupu podle nastavení, což je něco co méně pokročilým správcům v takovéto podobě prostě chybí!

    Vedle toho digiKam podporuje celou řadu formátů metadat a dokáže s nimi dobře pracovat.

    Možnosti importu a exportu

    link

    Ani u digiKamu tvůrci neopomněli import a export. Importovat můžete krom webových služeb z kamery, USB zařízení, čtečky karet, skeneru nebo přímo ze složky disku počítače. Nastahovat fotografie z webu pak lze z Picasa, Facebooku a SmuMugu.

    Exportovat fotografie ven pak lze přes Flickr, 23, Zooomr, Piwigo, KML, Shwup, Picasu, Facebook, SmugMug, ale také do HTML, nebo na iPod.

    Závěrem: kvalitní správce fotek, co hodně umí

    link

    DigiKam jistě potěší i zkušené a pokročilé uživatele. Nabízí nepřeberné množství všech možných funkcí, které mají co dočinění se správce fotek. Bohužel není možné všechny okomentovat v jednom článku, ale i tak věřím, že byl přínosný v tom ohledu, že si člověk udělá o této aplikaci přehled.

    Určité nedostatky lze vytknout jen editoru. V současné době se jedná o nedílnou součást správce (je totiž nepraktické v jedné aplikaci fotky spravovat a prohlížeč a v druhé upravovat), ale tady jisté mezery ještě jsou. Přesto mám za to, že pro většinu uživatelů jsou možnosti zcela dostačující a ti ostatní šáhnou po specializovaném bitmapovém editoru, jako je například GIMP.

    Navíc za obrovskou výhodu digiKamu považuji krom skloubení správce fotografií s kvalitním editorem celkovou stabilitou aplikace společně se širokou možností jejího nastavení.

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.12.2011 07:37 100% Lenin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    A to je vše? Smutné, velmi smutné.
    8.12.2011 07:46 ABCDE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Poradte prosim, jak se zbavit seznamu nahledu obrazku, kdyz se divam na detail jednoho ... (videt napr. na http://www.abclinuxu.cz/images/clanky/polak/digicam-16.png)

    Mam maly monitor (obzvlast na vysku, 16:9) a seznam nahledu pri zobrazeni detailu nepotrebuju, potrebuju videt co nejvetsi cast detailu.

    Diky.
    8.12.2011 14:18 mck182
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Ctrl + T; View -> Show Thumbbar
    8.12.2011 11:16 Tim kutil Taylor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Razeni do alb je jen podle adresaru (=slozek) na disku nebo je mozno delat "virtualni" pomoci tagu a zarazovat jednu fotku do vic alb? Tohle mi sedi u picassy, kde si muzu dat cokoliv kamkoliv.
    Upravy jsou instantne na souboru nebo zase jen virtualni podle prani?
    8.12.2011 14:21 mck182
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Tagy jsou samozrejmosti a DigiKam podporuje hned nekolik druhu - hodnoceni hvezdickami, pouziti vlajek, barev, vlastnich tagu atd.

    Upravy jsou instantni a verzovane, tzn. ze DigiKam zachovava historii editaci.
    8.12.2011 14:24 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Na fotky se můžete dívat jak podle adresářů, tak podle stromové hiearchie tagů, případně to i kombinovat.

    A kromě toho také podle lokace (geotagging) či data.

    Jedna fotka obvykle bývá pouze v jednom adresáři, zato ji můžete přiřadit libovovlné množství tagů.
    Upravy jsou instantne na souboru nebo zase jen virtualni podle prani?
    To je z google translate?
    Karry avatar 8.12.2011 14:59 Karry | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Ano, tagy Digikam umí. Samozřejmě podle nich umí vyhledávat a filtrovat. Stejně tak podle data. Další "vychytávkou" je hledání podle gps souřadnic v kombinaci s Marble widgetem. Tahle vlastnost mě hodně baví. Jen je potřeba fotky při importu otagovat...
    unzip; strip; touch; grep; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
    8.12.2011 11:20 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    In-painting (Předevední na palbu) ... Co to má být?

    Lens (Korekce čočky) ... Nejsou to náhodou korekce vad objektivu? Soudkovité a poduškovité zkreslení, chromatická vada,... Ten překlad mi připomíná lokalizaci fotoaparátů Olympus, kde nějaký "chytrák" přeložil Low Key a High Key jako spodní a horní tlačítko.
    David Ježek avatar 8.12.2011 13:13 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    ono i Sharpen (Ořez) a Local contrast (Nastavení kontrastu) ... uff ... UFF
    Marián Kyral avatar 8.12.2011 13:37 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    A přitom je digikam celý přeložen do češtiny, takže stačilo si nastavit českou lokalizaci.

    http://i18n.kde.org/stats/gui/trunk-kde4/team/cs/extragear-graphics/
    9.12.2011 07:30 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Je toho tam ještě o dost víc. A nějak se nikdo nemá k opravě...
    stativ avatar 8.12.2011 13:30 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Podle mého názoru nemuselo být věnováno tolik prostoru konfiguraci klávesových zkratek, upozornění a nastavení toolbaru, protože tady se digikam v ničem nevymyká oproti jiným KDE aplikacím. Naopak by zde mohlo být více informací o nastavení samotného digikamu.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    8.12.2011 14:19 mck182
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Navic pred par dny vysla verze 2.4, popisovana verze 1.9 je z brezna letosniho roku :/
    8.12.2011 14:39 qpal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Tak tohle je fail, jak verze tak popisovani pouze detailu. Jestli se pred Vanoce dostatecne nakrknu, napisu vlastni clanek.
    8.12.2011 14:56 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    a v debianu už jde nainstalovat a FUNGUJE aspoň 2.3 + kde 4.7.2 :)
    mirec avatar 8.12.2011 17:07 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Hmm, mne to akosi na gentoo nefunguje :\ Zmizli mi všetky albumy :\
    digikam(29285)/digikam (core): Failed to detect a storage volume for path  "/home/mirec/fotky/"  with Solid
    digikam(29285)/digikam (core): Failed to detect a storage volume for path  "/home/mirec/fotky/"  with Solid
    digikam(29285)/digikam (core): Solid did not return any storage volumes on your system.
    digikam(29285)/digikam (core): This indicates a missing implementation or a problem with your installation
    digikam(29285)/digikam (core): On Linux, check that Solid and HAL are working correctly.Problems with RAID partitions have been reported, if you have RAID this error may be normal.
    digikam(29285)/digikam (core): On Windows, Solid may not be fully implemented, if you are running Windows this error may be normal.
    digikam(29285)/digikam (core) Digikam::CollectionManager::addLocation: Unable to identify a path with Solid. Adding the location with path only.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    9.12.2011 08:50 zenhas | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Umí už digikam konečně zapisovat sidecar xmp soubory místo ukládání přímo do obrázku? Kvůli tomu jsem ho vždycky odložil stranou.
    9.12.2011 09:33 qpal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    http://scribblesandsnaps.wordpress.com/2011/05/12/new-features-in-digikam-2-0-xmp-sidecar/
    9.12.2011 10:25 zenhas | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    prima, asi to zase zkusím nainstalovat. Díky.
    kyknos avatar 9.12.2011 12:19 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    a jaká je kvalita převodu z raw? jaké jsou možnosti? to je dnes klíčová věc a není o tom v článku ani slovo
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    9.12.2011 15:57 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Protože to není žádná bomba. Nezbývá, než použít alternativu, třeba UFRaw, darktable, ...
    11.12.2011 11:32 Hobil
    Rozbalit Rozbalit vše digiKam a instalace v nonKDE prostredi
    V Xfce4: apt-get install digikam Čtu seznamy balíků… Hotovo Vytvářím strom závislostí Čtu stavové informace… Hotovo Následující extra balíky budou instalovány: akonadi-server digikam-data dolphin kaboom kdebase-bin kdebase-data kdebase-runtime kdebase-runtime-data kdegraphics-libs-data kdelibs-bin kdelibs5-data kdelibs5-plugins kdepim-runtime kdepimlibs-kio-plugins kdoctools kfind kipi-plugins kipi-plugins-common konqueror konqueror-nsplugins libakonadi-kabc4 libakonadi-kcal4 libakonadi-kde4 libakonadi-kmime4 libakonadiprivate1 libatlas3gf-base libattica0 libbluetooth3 libboost-program-options1.42.0 libclucene0ldbl libcv2.1 libcvaux2.1 libgpod4-nogtk libgps19 libhighgui2.1 libical0 libimobiledevice1 libiodbc2 libkabc4 libkcal4 libkdcraw8 libkde3support4 libkdecore5 libkdesu5 libkdeui5 libkdnssd4 libkexiv2-8 libkfile4 libkhtml5 libkimap4 libkio5 libkipi7 libkjsapi4 libkjsembed4 libkldap4 libkmediaplayer4 libkmime4 libknewstuff2-4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4 libkntlm4 libkonq5 libkonq5-templates libkonqsidebarplugin4a libkparts4 libkpimutils4 libkpty4 libkresources4 libkrosscore4 libksane0 libktexteditor4 libkutils4 liblensfun-data liblensfun0 libmailtransport4 libmarblewidget4 libmicroblog4 libnepomuk4 libnepomukquery4a libphonon4 libplasma3 libplist1 libpolkit-qt-1-0 libpulse-mainloop-glib0 libqca2 libqt4-sql-sqlite libqt4-svg libqt4-webkit libqt4-xmlpatterns libsasl2-modules libsolid4 libsoprano4 libssh-4 libstreamanalyzer0 libstreams0 libthreadweaver4 libusbmuxd1 libvirtodbc0 libxml2-utils marble-data marble-plugins mysql-server-core-5.1 oxygen-icon-theme phonon phonon-backend-xine plasma-scriptengine-javascript ruby ruby1.8 shared-desktop-ontologies soprano-daemon usbmuxd virtuoso-minimal virtuoso-opensource-6.1-bin virtuoso-opensource-6.1-common Navrhované balíky: digikam-doc icoutils gallery kmail vorbis-tools konq-plugins libgpod-common hspell libqca2-plugin-cyrus-sasl libqca2-plugin-gnupg libqca2-plugin-ossl libqca2-plugin-pkcs11 libqt4-dev libsasl2-modules-otp libsasl2-modules-ldap libsasl2-modules-sql libsasl2-modules-gssapi-mit libsasl2-modules-gssapi-heimdal phonon-backend-gstreamer phonon-backend-vlc phonon-backend-mplayer ri ruby-dev ruby1.8-examples ri1.8 Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány: akonadi-server digikam digikam-data dolphin kaboom kdebase-bin kdebase-data kdebase-runtime kdebase-runtime-data kdegraphics-libs-data kdelibs-bin kdelibs5-data kdelibs5-plugins kdepim-runtime kdepimlibs-kio-plugins kdoctools kfind kipi-plugins kipi-plugins-common konqueror konqueror-nsplugins libakonadi-kabc4 libakonadi-kcal4 libakonadi-kde4 libakonadi-kmime4 libakonadiprivate1 libatlas3gf-base libattica0 libbluetooth3 libboost-program-options1.42.0 libclucene0ldbl libcv2.1 libcvaux2.1 libgpod4-nogtk libgps19 libhighgui2.1 libical0 libimobiledevice1 libiodbc2 libkabc4 libkcal4 libkdcraw8 libkde3support4 libkdecore5 libkdesu5 libkdeui5 libkdnssd4 libkexiv2-8 libkfile4 libkhtml5 libkimap4 libkio5 libkipi7 libkjsapi4 libkjsembed4 libkldap4 libkmediaplayer4 libkmime4 libknewstuff2-4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4 libkntlm4 libkonq5 libkonq5-templates libkonqsidebarplugin4a libkparts4 libkpimutils4 libkpty4 libkresources4 libkrosscore4 libksane0 libktexteditor4 libkutils4 liblensfun-data liblensfun0 libmailtransport4 libmarblewidget4 libmicroblog4 libnepomuk4 libnepomukquery4a libphonon4 libplasma3 libplist1 libpolkit-qt-1-0 libpulse-mainloop-glib0 libqca2 libqt4-sql-sqlite libqt4-svg libqt4-webkit libqt4-xmlpatterns libsasl2-modules libsolid4 libsoprano4 libssh-4 libstreamanalyzer0 libstreams0 libthreadweaver4 libusbmuxd1 libvirtodbc0 libxml2-utils marble-data marble-plugins mysql-server-core-5.1 oxygen-icon-theme phonon phonon-backend-xine plasma-scriptengine-javascript ruby ruby1.8 shared-desktop-ontologies soprano-daemon usbmuxd virtuoso-minimal virtuoso-opensource-6.1-bin virtuoso-opensource-6.1-common 0 aktualizováno, 115 nově instalováno, 0 k odstranění a 0 neaktualizováno. Potřebuji stáhnout 120 MB archivů. Po této operaci bude na disku použito dalších 308 MB. Chcete pokračovat [Y/n]? n Přerušeno.

    Tak to fakt neee. A to netusim, nakolik bude zdarila integrace do GTK prostredi. H.
    David Ježek avatar 11.12.2011 12:29 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam a instalace v nonKDE prostredi
    achjo ... co takhle příště místo tagu code zkusit použít pre?
    apt-get install digikam
    Čtu seznamy balíků… Hotovo
    Vytvářím strom závislostí       
    Čtu stavové informace… Hotovo
    Následující extra balíky budou instalovány:
      akonadi-server digikam-data dolphin kaboom kdebase-bin kdebase-data
      kdebase-runtime kdebase-runtime-data kdegraphics-libs-data kdelibs-bin
      kdelibs5-data kdelibs5-plugins kdepim-runtime kdepimlibs-kio-plugins
      kdoctools kfind kipi-plugins kipi-plugins-common konqueror
      konqueror-nsplugins libakonadi-kabc4 libakonadi-kcal4 libakonadi-kde4
      libakonadi-kmime4 libakonadiprivate1 libatlas3gf-base libattica0
      libbluetooth3 libboost-program-options1.42.0 libclucene0ldbl libcv2.1
      libcvaux2.1 libgpod4-nogtk libgps19 libhighgui2.1 libical0 libimobiledevice1
      libiodbc2 libkabc4 libkcal4 libkdcraw8 libkde3support4 libkdecore5 libkdesu5
      libkdeui5 libkdnssd4 libkexiv2-8 libkfile4 libkhtml5 libkimap4 libkio5
      libkipi7 libkjsapi4 libkjsembed4 libkldap4 libkmediaplayer4 libkmime4
      libknewstuff2-4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4 libkntlm4 libkonq5
      libkonq5-templates libkonqsidebarplugin4a libkparts4 libkpimutils4 libkpty4
      libkresources4 libkrosscore4 libksane0 libktexteditor4 libkutils4
      liblensfun-data liblensfun0 libmailtransport4 libmarblewidget4 libmicroblog4
      libnepomuk4 libnepomukquery4a libphonon4 libplasma3 libplist1
      libpolkit-qt-1-0 libpulse-mainloop-glib0 libqca2 libqt4-sql-sqlite
      libqt4-svg libqt4-webkit libqt4-xmlpatterns libsasl2-modules libsolid4
      libsoprano4 libssh-4 libstreamanalyzer0 libstreams0 libthreadweaver4
      libusbmuxd1 libvirtodbc0 libxml2-utils marble-data marble-plugins
      mysql-server-core-5.1 oxygen-icon-theme phonon phonon-backend-xine
      plasma-scriptengine-javascript ruby ruby1.8 shared-desktop-ontologies
      soprano-daemon usbmuxd virtuoso-minimal virtuoso-opensource-6.1-bin
      virtuoso-opensource-6.1-common
    Navrhované balíky:
      digikam-doc icoutils gallery kmail vorbis-tools konq-plugins libgpod-common
      hspell libqca2-plugin-cyrus-sasl libqca2-plugin-gnupg libqca2-plugin-ossl
      libqca2-plugin-pkcs11 libqt4-dev libsasl2-modules-otp libsasl2-modules-ldap
      libsasl2-modules-sql libsasl2-modules-gssapi-mit
      libsasl2-modules-gssapi-heimdal phonon-backend-gstreamer phonon-backend-vlc
      phonon-backend-mplayer ri ruby-dev ruby1.8-examples ri1.8
    Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány:
      akonadi-server digikam digikam-data dolphin kaboom kdebase-bin kdebase-data
      kdebase-runtime kdebase-runtime-data kdegraphics-libs-data kdelibs-bin
      kdelibs5-data kdelibs5-plugins kdepim-runtime kdepimlibs-kio-plugins
      kdoctools kfind kipi-plugins kipi-plugins-common konqueror
      konqueror-nsplugins libakonadi-kabc4 libakonadi-kcal4 libakonadi-kde4
      libakonadi-kmime4 libakonadiprivate1 libatlas3gf-base libattica0
      libbluetooth3 libboost-program-options1.42.0 libclucene0ldbl libcv2.1
      libcvaux2.1 libgpod4-nogtk libgps19 libhighgui2.1 libical0 libimobiledevice1
      libiodbc2 libkabc4 libkcal4 libkdcraw8 libkde3support4 libkdecore5 libkdesu5
      libkdeui5 libkdnssd4 libkexiv2-8 libkfile4 libkhtml5 libkimap4 libkio5
      libkipi7 libkjsapi4 libkjsembed4 libkldap4 libkmediaplayer4 libkmime4
      libknewstuff2-4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4 libkntlm4 libkonq5
      libkonq5-templates libkonqsidebarplugin4a libkparts4 libkpimutils4 libkpty4
      libkresources4 libkrosscore4 libksane0 libktexteditor4 libkutils4
      liblensfun-data liblensfun0 libmailtransport4 libmarblewidget4 libmicroblog4
      libnepomuk4 libnepomukquery4a libphonon4 libplasma3 libplist1
      libpolkit-qt-1-0 libpulse-mainloop-glib0 libqca2 libqt4-sql-sqlite
      libqt4-svg libqt4-webkit libqt4-xmlpatterns libsasl2-modules libsolid4
      libsoprano4 libssh-4 libstreamanalyzer0 libstreams0 libthreadweaver4
      libusbmuxd1 libvirtodbc0 libxml2-utils marble-data marble-plugins
      mysql-server-core-5.1 oxygen-icon-theme phonon phonon-backend-xine
      plasma-scriptengine-javascript ruby ruby1.8 shared-desktop-ontologies
      soprano-daemon usbmuxd virtuoso-minimal virtuoso-opensource-6.1-bin
      virtuoso-opensource-6.1-common
    0 aktualizováno, 115 nově instalováno, 0 k odstranění a 0 neaktualizováno.
    Potřebuji stáhnout 120 MB archivů.
    Po této operaci bude na disku použito dalších 308 MB.
    Chcete pokračovat [Y/n]? n
    Přerušeno.
    Luban avatar 11.12.2011 21:08 Luban | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Na Win jsem používal Zoner Photo Studio (ZPS). Po přechodu na linux (2005) jsem hledal náhradu. Vyzkoušel jsem jsem snad všechny programy. Nejvíce ZPS se blíží Digikam. V poslední době ale stále více sahám po Picase (rychlost, jednoduchost) a XnView MP (třídění a správa). V Digikamu jsem třeba nepřišel na to, jak přidat hodnocení (hvězdičky) ve fullscreenu.
    12.12.2011 10:28 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    ZPS funguje bezproblémově pod Wine. Nevím přesně jak dlouho, ale určitě už pár let. Minimálně od doby ZPS 12, spíš ještě déle.
    Luban avatar 12.12.2011 11:25 Luban | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Moje poslení legální verze byla 8. Ta mi pod Wine blbla. Zkoušel jsem teď zkušební verzi ZPS 14 a nebylo to ono (občas to padalo). Je tu někdo, kdo ZPS bezproblémově ve Wine provozuje?
    12.12.2011 11:07 dejfson
    Rozbalit Rozbalit vše umi to najit duplicitni fotky a nejak je odstranit?
    mam hafo fotek, a potreboval bych zavest stabni kulturu.
    Luban avatar 12.12.2011 12:08 Luban | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: umi to najit duplicitni fotky a nejak je odstranit?
    Možností je celkem dost. Přidávám pár odkazů, kde se to řešilo

    http://www.milan-knizek.net/cms/zpracovani-fotografii-v-linuxu/

    http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/274450

    http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=49281.msg356492#msg356492
    Luban avatar 4.6.2012 15:39 Luban | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Pokud použiji v Digikamu automatickou opravu úrovní fotky a potvrdím operaci a uložím fotku (mám nastaveno, že se ukládá kopie) je výsledná fotka téměř 2x měnší než originál. Pokud použiti automatickou úpravu úrovní v Picase, velikost výsledné fotky se téměř nezmění. Mám něco špatně nastaveno?
    vikimaus avatar 12.6.2012 07:55 vikimaus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Urcite us v tom ze automaticky davkove opravujete urovne.

    Ale k vasi otazce je tam defaultni nastaveni komprese ukladani JPG tam to bude zrejme ne nejakych 70% dejte 90% .
    puze uzivatel desktopu
    vikimaus avatar 12.6.2012 08:00 vikimaus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digiKam: Takřka profesionální správce fotografií
    Mam problem pripojit databazi a hlavne adresar na NAS serveru. Pouziva to nekdo ? Píchl by me nekdoi s nastavenim?

    mountl jsem IP192.168.2.2 jako /ADRESAR-NAT v "/" a napise me ze je to necuitelne a pokud to pripojim jako misto v siti tak to same. JEn kdys dam odkaz "/ADRESAR-NAT" do slozky HOME/USER/OBRAZKY tak se na ty fotky dostanu (fakt podivnej zpusob)

    ma nekdo jinou lepsi skusenost?
    puze uzivatel desktopu

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.