abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 772 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 26-27/2019

    15. 7. 2019 | David Kolibáč | Novinky | 1736×

    Na začátku astronomického léta byly vydány distribuce GalliumOS 3.0 pro chromebooky, Mageia 7 a nový stabilní Debian 10 „Buster“. Právě na Debian 10 přešly odvozené distribuce Raspbian či Whonix. Inkrementálních aktualizací se dočkaly také linuxové distribuce SUSE Linux Enterprise 15, KaOS, NuTyX 11 a OpenWrt 18.06. Mezi nelinuxovými operačními systémy se dostalo publicity Fuchsia OS, potenciálnímu nástupci Androidu od Google.

    Raspbian 2019-06-20

    Raspberry Pi Foundation představila novou generaci počítače Raspberry Pi 4 Model B a při té příležitosti také novou verzi distribuce Raspbian – založenou na nově „stabilním“ Debianu 10 „Buster“. Právě na RPi 4 se použije nový grafický ovladač s podporou 3D akcelerace, resp. kompozitoru přes OpenGL.

    Další změny v Raspbianu 2019-06-20 jsou kosmetické – především plošší prvky uživatelského rozhraní – nebo se týkají očekávaných změn výběru softwaru: vývojové prostředí pro Python IDLE bylo definitivně nahrazeno novějším Thonny, Oracle Java svobodným OpenJDK 11 a dočasně zmizela Wolfram Mathematica, dokud nezačne korektně fungovat na Debianu „Buster“.

    SUSE Linux Enterprise 15 SP1

    Firma SUSE oznámila vydání prvního Service Packu pro distribuci Linux Enterprise 15, resp. Server (SLES) a Desktop/Workstation (SLED). Zlepšuje např. podporu dalších SoC s architekturou ARM, dále AMD Secure Encrypted Virtualization a na desktopu HiDPI obrazovek v prostředí GNOME.

    GalliumOS 3.0

    GalliumOS, alternativní linuxová distribuce pro chromebooky a případně chromeboxy, je stále aktivně vyvíjena, ačkoliv vydání 3.0 přišlo až po více než dvou letech od předchozího 2.1. Systém je nově založený na Ubuntu 18.04 LTS (s prostředím Xfce4). Vývojáři odvedli velký kus práce na podpoře hardwaru, takže např. některé novější chromebooky (počínaje Intel Skylake) už jsou plně funkční včetně dříve problematické funkcionality jako zvukový výstup.

    Fuchsia OS

    Google už delší dobu pracuje na operačním systému Fuchsia, zamýšleném jako potenciálním nástupci Androidu. Projektu však nebyla věnována velká publicita. Až nyní, na konci června, Google spustil oficiální webovou stránku fuchsia.dev s dokumentací, včetně nového real-time mikrokernelu Zircon. Informoval o tom např. Dave Altavilla na portále Forbes. V době psaní článku je k dispozici demo systému na GitHubu.

    KaOS 2019.07

    Pravidelné vydání obrazů KaOS, průběžně aktualizované desktopové distribuce inspirované Arch Linuxem a specializující se na prostředí a aplikace KDE, obsahuje novou verzi prostředí KDE Plasma 5.16, resp. 5.16.2, a knihoven Qt 5.13.0.

    Mageia 7

    Po ROSA Desktopu a OpenMandrivě Lx se letos dočkal nového vydání i třetí významný fork Mandriva Linuxu – Mageia. Konkrétně je Mageia 7 k dispozici v podobě instalační obrazů s KDE Plasma, GNOME a Xfce4 pro 64bitovou a v případě Xfce4 i 32bitovou architekturu x86, pokročily také práce na podpoře ARMv7 a AArch64, byť zatím bez připravených obrazů, zatímco ARMv5 již podporován není. V oblasti správy softwaru pokročil přechod na DNF, formát balíčků je RPM 4.14 (dříve 4.13), podporována jsou také metadata balíčků AppStream a pro kompresi metadat se používá zchunk. Distribuce obsahuje i proprietární software, např. ovladače GPU Nvidia.

    NuTyX 11.1

    Po třech měsících byla aktualizován NuTyX 11. Verze 11.1 této distribuce založené na Linux From Scratch obsahuje přes tisíc novějších balíčků. Jádro Linux zůstává u větve 4.19 s dlouhodobou podporou, popř. je k dispozici 5.1. Nyní je software sestaven pomocí GCC 9.1. Vrací se také podpora 32bitové architektury x86.

    Whonix 15

    Patrick Schleizer oznámil nové vydání distribuce Whonix zaměřené na ochranu soukromí (mj. přes Tor). Počínaje verzí 15 je základem systému Debian 10 „Buster“. Distribuce je dostupná nejen jako obraz systému pro zavedení z média jako USB disk, ale i jako obraz pro import do VirtualBoxu či QubesOS.

    OpenWrt 18.06.4

    Třetí aktualizace, především s opravami bezpečnostních rizik za posledních pět měsíců, OpenWrt 18.06 nezvykle nese označení 18.06.4 – 18.06.03 totiž nebyla uvolněna kvůli regresi způsobené opravami TCP SACK v Linuxu (4.14). Mezitím se pracuje na příštím velkém vydání 19.07.

    Debian 10 „Buster“

    Debian „Buster“ (podle štěněte ve filmech Toy Story) byl téměř půl roku od zmrazení prohlášen za stabilní a vydán jako Debian 10. Ze seznamu změn stojí za vypíchnutí např. reprodukovatelné sestavení 91 % balíčků, přechod z iptables na nftables nebo Wayland jako výchozí při použití desktopového prostředí GNOME, ale X.Org je nadále k dispozici. Stojí za připomenutí, že Debian není pouze linuxová distribuce – vyšel např. také Debian GNU/Hurd 2019.

    Další derivát Debianu, který přešel na „Buster“, je Debian Edu zaměřený na nasazení ve vzdělávacích institucích s centrální správou účtů v síti atd.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.