abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 885 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 47-48/2020

    8. 12. 2020 | David Kolibáč | Novinky | 1324×

    Čtvrtletní vydání Kali Linuxu, XCP-ng s dlouhodobou podporou, AV Linux založený na MX Linuxu, radikální změny v Sabayon Linuxu nebo aktualizace distribucí IPFire, Tails, Proxmox Mail Gateway a Virtual Environment, EasyOS, KaOS, GParted Live, openmamba, GNU GuixSD, Armbian či GhostBSD (doprovázeno koncem spřízněného FuryBSD). To přinesla druhá polovina listopadu.

    IPFire 2.25 Core 152

    Systém pro síťové prvky IPFire v další spíše větší pravidelné várce aktualizací především přechází na novou řadu svobodné implementace protokolu SMB pro sdílení souborů po síti – Samba 4.13, což provází také přehodnocení výběru podporovaných funkcí (např. byla zahozena zpětná kompatibilita s MS DOS) a navazující přepracování administračního rozhraní. Blíže ústřední funkcionalitě této distribuce je povýšení IPS Suricata na opravnou verzi 5.0.4 atp. Podstatná část balíku změn se pak týká nástrojů napsaných v Pythonu.

    Tails 4.13

    Tails, distribuce zaměřená na ochranu soukromí zvláště online, v dalším menším vydání 4.13 jako obvykle shrnuje nedávné opravy chyb a zranitelností: je to především aktualizace Tor Browseru (nyní 10.0.5) a významné povýšení e-mailového klienta Thunderbird na nové vydání 78 (konkrétně 78.4.2) mj. s vestavěnou podporou šifrování OpenPGP namísto rozšíření Enigmail. Co se downstreamu týče, pokračuje ladění perzistentního úložiště typicky na USB flešce nebo byly odstraněny soubory lokalizace do jazyků, které není možné aktivovat na uvítací obrazovce po zavedení systému.

    Kali Linux 2020.4

    Kali Linux specializující se na penetrační testování a další užití spojená se zabezpečením a jeho prolamováním ve čtvrtém čtvrtletním vydání pochopitelně přináší aktualizace nástrojů, ale také spolupráci s jejich autory, potažmo změny uživatelského rozhraní, mezi nimiž figuruje Zsh tentokrát již jako výchozí shell.

    Čeho si všimne bezmála každý uživatel, je právě nastavení Zsh jako výchozího shellu, tedy aspoň v nových obrazech a jejich instalacích – na stávajících systémech změna není automatická, nýbrž opt-in. Bash ale zůstává a vzhled jeho výzvy je nově se Zsh sladěný. A konečně, při přihlášení v konzoli se zobrazí hláška s odkazem na distribuční dokumentaci s nadějí, že ji uživatelé budou také využívat. Právě online dokumentace byla přesunuta na adresu kali.org/docs a rozšířena o několik návodů pro uživatele i zájemce o zapojení do tvorby distribuce – správce balíčků.

    Samotný výběr nástrojů byl rozšířen a dosavadní balíčky aktualizovány, a to včetně poměrně nové řady jádra Linux 5.9. Z aplikací vyčnívá dohoda správců Kali s vývojářem CrackMapExec, v jejímž rámci bude kvůli financování vývoje pomocí modelu „sponsorware“ sestavení tohoto nástroje nejprve vydáno na 30 dní exkluzivně v Kali a až poté i dalším uživatelům.

    Kali Linux je dostupný jako obrazy pro architektury x86, x86_64, virtualizační technologie VirtualBox a VMware, vybraná zařízení s architekturou ARM (počet připravených sestavení byl seříznut na 13, ostatní vyžadují sestavení uživatelem), cloud Amazonu… Pokračuje také vývoj projektů Kali Hunter (pro zařízení s Androidem) a Win-KeX (na MS Windows ve WSL, kde nově podporuje režim využívající RDP).

    Proxmox Mail Gateway 6.3 a Virtual Environment 6.3

    Firma Proxmox v první polovině listopadu vydala nový produkt: Backup Server 1.0 – na Debianu založenou distribuci specializovanou na zálohování s využitím souborového systému ZFS aj. Na to navazuje povýšení stávajících distribucí Mail GatewayVirtual Environment na verze 6.3 v obou případech. Ty se s Backup Serverem integrují za účelem právě zálohování. Vedle toho shrnují půlroční várku aktualizací z Debianu a stěžejních komponent, např. Ceph 15.2 ve Virtual Environment, ale také vlastních administračních nástrojů.

    EasyOS 2.5

    Barry Kauler pokračuje ve vydávání experimentální distribuce EasyOS založené na Debianu „Buster“, v nynějším vydání 2.5 Debianu 10.6. Stěžejní novinkou v tomto lehkotonážním systému je obnovení vývoje nástroje BluePup pro správu Bluetooth spojení… a nejen spojení, umí totiž také posílat soubory do zařízení typu smartphone nebo se integrovat se zvukovým systémem ALSA nebo volitelným PulseAudiem.

    XCP-ng 8.2

    XCP-ng představuje nejen alternativní – implicitně bezplatné – sestavení distribuce Citrix Hypervisor hypervizoru Xen a linuxového systému s příslušnými administračními nástroji, ale dnes již poměrně aktivní komunitu vyvíjející v upstreamu podléhajícího softwaru, projekt v inkubátoru Linux Foundation a produkt s komerční podporou.

    S finálním vydáním 8.2 s dlouhodobou podporou (aspoň pět let) přichází se čtyřměsíčním zpožděním oproti Citrixu. Nicméně, jak již padlo, kromě absence omezení bezplatného sestavení XCP-ng oplývá i vývojem nových funkcí, vlastní implementací podpory UEFI, experimentální podporou kompromisního (kvůli zranitelnostem CPU) povolení Hyper Threading ve spolupráci s plánovačem, či úložišť se souborými systémy ZFS, XFS, Gluster nebo CephFS, a v neposlední řadě integrací s administračním prostředím Xen Orchestra.

    Sabayon se mění MocaccinoOS založený na Funtoo s novou správou balíčků

    Sabayon Linux je tradičně především desktopová distribuce založená na Gentoo, ovšem s binárními sestaveními vybraných balíčků. Tedy byl. Jak oznámil také Daniel Robbins, zakladatel projektu Gentoo a posléze Funtoo, Sabayon přejde na Funtoo jakožto základ systému. Nejen to. Navíc se přejmenuje na MocaccinoOS s novým správcem balíčků luet jakožto náhradou za Entropy, původní rozšíření Portage z Gentoo. Právě luet je docela zajímavý projekt: je napsaný v Go, nemá žádné závislosti navíc, jde rozšířit pomocí skriptů a zásuvných modulů, měl by podporovat např. reprodukovatelná sestavení nebo řešení závislostí jako problém SAT,…

    KaOS 2020.11

    KaOS přichází prakticky ob měsíc s čerstvými „živými“ obrazy jinak průběžně aktualizovaného systému, který ukazuje zvláště vyladěné desktopové prostředí KDE Plasma – tentokrát již 5.20. Další aktualizace proběhly převážně pod kapotou, což zahrnuje nejen např. Linux 5.8 a Mesa 20.2, ale mj. také sestavení balíčků pomocí GCC 10.2, glibc 2.32 atd. Souběžně nadále pokračuje přepis jednotlivých dialogů instalátoru Calamares do QML, k němuž se připojila nová funkce – možnost mít odkládací prostor v souboru namísto diskového oddílu.

    GParted Live 1.1.0-8

    Listopadové sestavení specializované „živé“ distribuce GParted Live s klíčovým nástrojem k úpravě diskových oddílů GParted na rozdíl od předchozího vydání, které na sebe nechalo čekat takřka čtyři měsíce, přineslo aktualizace z Debianu „Sid“ již po necelých čtyřech týdnech. Nyní je však nejviditelnější změnou toliko výchozí kalkulátor galculator, protože dosavadní Calcoo byl odstraněn z Debianu.

    openmamba 20201122 „light“

    openmamba je nezávislá linuxová distribuce využívající RPM a správce balíčků DNF (z Fedory). Dostává průběžné aktualizace, přičemž pro instalaci nebo běh z flešky či jiného média jsou k dispozici obrazy s desktopovým prostředím KDE Plasma nebo nově LXQt namísto dosavadního odlehčeného LXDE, popř. lze sáhnout také po minimalistickém obrazu pro další konfiguraci po svém.

    GNU Guix 1.2.0

    GNU Guix je především balíčkovací systém založený na transakcích a deklarativní konfiguraci v Guile (dialektu jazyka Scheme). Doprovází ho také referenční distribuce GuixSD, tedy GNU/Linux-libre s Guix jako správcem balíčků. Projekt před rokem a půl dospěl k vydání 1.0 a nyní při příležitosti osmých narozenin dostal vydání 1.2. V něm je stěžejní novinkou mezi více než 10 tisíci příspěvky schopnost autentizovat kanály distribuce balíčků. Další vylepšení se týkají např. efektivity sestavení a stahování balíčků nebo použitelnosti instalátoru. V repozitářích přibylo na dva tisíce balíčků, čímž se celkový počet přehoupl přes 15 tisíc. Jejich čerstvost se liší: od aktuální větve jádra Linux-libre 5.9 po o něco starší verze GNOME 3.34 nebo LibreOffice 6.4.

    Armbian 20.11 „Tamandua“

    Projekt Armbian dává dohromady minimalistická sestavení Debianu či Ubuntu pro mnoho jednodeskových počítačů s architekturou ARM. Menší balíky změn jsou zveřejňovány vcelku průběžně, ale poslední přibližně rok je základem o něco větší vydání co tři měsíce. To listopadové, pojmenované „Tamandua“ přináší na většině hardwaru jádro Linux 5.9, U-Boot 2020.10 nebo experimentální podporu Ubuntu 20.10. Na pozadí probíhá upgrade infrastruktury používané pro sestavení.

    AV Linux 2020.11.23

    Obvykle to bývá jednou ročně na jaře, kdy AV Linux přichází s obrazy specializované distribuce pro práci s – audiem a videem. Nyní na podzim představuje sestavení založené na MX Linuxu (19.3) tedy stále Debianu „Buster“, leč takovém, který se staví odtažitěji k systemd. Uživatelé mohou nadále využívat repozitáře AV Linuxu v Debianu, ovšem MX Linux bude primární vývojovou platformou a základem oficiálních obrazů: ty jsou ke stažení dva, a sice jednak 64bitový s Xfce4, jednak 32bitový s Xfce4, v němž ale figuruje jako správce oken Openbox.

    GhostBSD 20.11.28 a konec FuryBSD

    GhostBSD, jeden z vícero projektů přinášejících *BSD systém přednastavený k nasazení na desktopu, v závěru listopadu přineslo integraci funkcí moderního souborového systému ZFS v „živém“ obrazu systému, což je výsledkem spolupráce s FuryBSD, v němž byly tyto změny zveřejněny v září… a od té doby ona distribuce skončila s doporučením, aby zájemci přešli právě na GhostBSD. Další novinky zahrnují vedle rozličných aktualizací také vylepšení binární kompatibility s Linuxem „linuxulator“ za účelem běhu herního prostředí Steam.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.