abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 19:00 | Nová verze

Byla vydána verze 18.08.0 KDE Aplikací (KDE Applications). Přehled novinek v kompletním seznamu změn a na stránce s dalšími informacemi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 18:44 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 155. brněnský sraz, který proběhne v pátek 17. srpna od 18:00 na zahrádce restaurace Tanganika (Horova 35). V případě nepřízně počasí uvnitř. Tentokrát bude sraz pojat tématicky. Vzhledem k blížícímu se 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa proběhne malá výstava. Kromě literatury budou k vidění též originály novin z 21. srpna 1968, dosud nikde nezveřejněné fotky okupovaného Brna a původní letáky rozdávané v ulicích.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 01:00 | Komunita

Měsíc po Slackware slaví 25 let také Debian. Přesně před pětadvaceti lety, 16. srpna 1993, oznámil Ian Murdock vydání "Debian Linux Release".

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
15.8. 06:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 1.26 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Představení novinek také na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 24
15.8. 03:00 | Nová verze

Po více než 3 měsících vývoje od vydání verze 2.12.0 byla vydána nová verze 3.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 169 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 300 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn. Proč verze 3.0.0 a ne 2.13.0? Není to kvůli triskaidekafobii. QEMU letos v březnu slavilo 15 let od oznámení verze 0.1 a to je dle vývojářů dobrý důvod pro novou major verzi. Vývojáři mají v plánu zvyšovat major verzi jednou ročně, vždy s prvním vydáním v daném roce.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
14.8. 22:11 | Bezpečnostní upozornění

Intel potvrdil (INTEL-SA-00161) další bezpečnostní problém ve svých procesorech. Problém byl pojmenován L1 Terminal Fault aneb L1TF. Popis problému přímo od Intelu na YouTube. Jedná se o CVE-2018-3615 (SGX), CVE-2018-3620 (OS/SMM) a CVE-2018-3646 (VMM). Další informace na stránce Foreshadow nebo přímo v dnešním commitu do Linuxu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 18
14.8. 12:33 | IT novinky

Po více než 4 letech bylo vydáno RFC 8446 popisující verzi 1.3 protokolu TLS (Transport Layer Security). Popis novinek i historie TLS například v příspěvku na blogu Cloudflare.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
14.8. 11:11 | Zajímavý software

V roce 1998 uvedla společnost Tiger Electronics na trh elektronickou hračku, malého chlupatého tvora s velkýma ušima, Furby. Furby patřil k nejžádanějším hračkám. Během tří let se jich prodalo více než 40 milionů. Furby již tenkrát reagoval na světlo, zvuk, polohu, doteky a přítomnost dalších Furby. Sám mluvil a pohyboval se. Firmware uvnitř simuloval postupný vývoj a učení. Zdrojový kód tohoto firmwaru byl zveřejněn na Internet Archive [Hacker News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 21
14.8. 02:00 | Nová verze

Australská společnost Blackmagic Design oznámila vydání verze 15 svého proprietárního softwaru pro editování videa a korekci barev DaVinci Resolve běžícího také na Linuxu. Představení nových vlastností na YouTube. Základní verze DaVinci Resolve je k dispozici zdarma. Plnou verzi DaVinci Resolve Studio lze koupit za 299 dolarů. Před rokem to bylo 995 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.8. 21:00 | Zajímavý projekt

Cílem projektu DXVK bylo vytvořit vrstvu kompatibility mezi Direct3D 11 a Vulkanem a začlenění této vrstvy do Wine. Direct3D 10 nad Vulkanem bylo možné řešit mezikrokem pomocí vrstvy DXUP překládající Direct3D 10 na Direct3D 11. Vývojáři DXVK se rozhodli přímo podporovat Direct3D 10. Podpora byla začleněna do hlavní větve na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
Používáte zařízení („chromebook“, „chromebox“ či tablet) s ChromeOS?
 (6%)
 (4%)
 (12%)
 (78%)
Celkem 194 hlasů
 Komentářů: 9, poslední 14.8. 21:03
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vložit další komentář
    18.5.2011 08:26 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Zaujimavy pohlad: http://www.lessonsoffailure.com/software/google-go-good-for-nothing/
    18.5.2011 13:03 vlastagf | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Mně se ze začátku Go vůbec nelíbilo, ale na druhou stranu jsem před pár dny nahodil kompilátor a když je čas, tak koukám na tutoriály. Co se mi moc líbí a rozčiluje mně na C++.

    a) implicitní konverze, proč tohle vůbec někoho napadlo? je to úplně proti duchu C++, kde si programátor všechno hlídá sám

    b) neuvěřitelně pomalá kompilace - píšu teď něco většího nad msvc, linkuju pár knihoven a je to děs

    c) dynamické linkování 1) možná to šetří místo v paměti, když víc aplikací používá stejnou knihovnu, ale jedna může s novější verzí přestat fungovat 2) dá se upravit aplikace jen updatem knihovny, ale stejně jednoduše se dá rebuildnout

    d) ta paralelizace vypadá dobře, člověk má uplně chuť to tak psát, v C++ jsem zkoušel TBB a Boost::Thread a nedá se to srovnat

    e) líbí se mi kopírování hodnotou, to se mi zas nikdy nelíbilo na Jávě a C#

    z) ale nelíbí se mi pevné formátování, to jsem nesnášel u Haskellu, nemám to rád u Pythonu a nebudu to mít rád ani tady. a ke všemu to asi udělali jen kvůli rychlejšímu parsování a jednodušší podpoře interpretování

    y) a kdyby se dal občas vypnout GC a člověk by po sobě uklízel sám, to bych se taky nezlobil, nemluvě o podpoře assembleru
    18.5.2011 13:54 jnml
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    y) a kdyby se dal občas vypnout GC a člověk by po sobě uklízel sám, to bych se taky nezlobil, nemluvě o podpoře assembleru
    Tělo Go funkce může být (externě) napsáno v assembleru.
    Specs: Function declarations
    Příklad: src/pkg/big
    18.5.2011 20:03 Ondřej Surý | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Ad C) od toho máme v rozumných systémech SONAME a rozumní autoři knihoven jej i používají.
    Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.
    19.5.2011 18:06 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Popripade jeste existuje verzovani symbolu vramci jedne knihovny.
    19.5.2011 21:08 Ondřej Surý | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Pravda na to jsem úplně zapomněl a při tom to v Debianních balíčcích docela používám... Akorát ještě aby to taky používali autoři knihoven :(
    Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.
    vain avatar 18.5.2011 09:05 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Hm.. tak v tom číst tedy neumím. Když se podívám na C++, C#, Javu, Python apod... tak chápu o co jde a co znamená co, ale tohle je humáč ;-)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    18.5.2011 12:07 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Nesnáším otevírací závorku na konci řádku, zhoršuje to výrazně přehlednost a neplní základní funkci - otevírací a zavírací závorka jsou ve stejném sloupci (to při velkém zanoření dost pomáhá). S tímto zápisem jde o python :-)
    Solitary avatar 18.5.2011 12:41 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Nesouhlasim, dle meho jde o dost subjektivni nazor... pokud nejsi prase a odsazujes (nemusi jit o Python, spravne odsazovat by se melo ve vsech jazycich), tak ve stejnem sloupci jako uzaviraci zavorka bude radek kde zacina dana metoda. Oteviraci zavorka na konci radku je pak nepodstatna a usetris radek v kodu. Naopak, na novem radku, ji zase nesnasim ja, dle meho to prehlednosti neprida (pribude radek) a navic to vytvari dojem, ze dana metoda k bloku nepatri.
    Bystroushaak avatar 18.5.2011 13:27 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Pod tohle se můžu podepsat, mám úplně stejný názor.
    I differ with myself then agree, like the rock that was broken and cemented together. I change my opinion.
    vain avatar 18.5.2011 13:31 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Také souhlas.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    18.5.2011 17:13 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.

    Ano, když něco nesnáším, jde o můj subjektivní názor - to snad není třeba komentovat... :-)

    Já často spojuji velké bloky zdrojáků z různých zdrojů a časů a tam přeskok na párovou závorku a letmá kontrola čísla sloupce hodně pomáhá, používám to prakticky denně. A dále - pokud je řádek delší než zobrazený text, pak se tato závorka dostane mimo obrazovku a já pak musím při vizuální kontrole spoléhat na to, že to je dobře odsazené. Jenže pokud se ke mne dostane zdroják, kde jsou mixované tabulátory a mezery a já mám tabulátory nastavené na jinou hodnotu než autor... Prostě python :-) :-)

    To ušetření volného řádku nějak nechápu - co přesně se tím ušetří? Možná na malém monitoru, rozlišení.. No a ten dojem, že řádky následující za začátkem bloku do něj nepatří, tak to bude nejspíš ten 'dost subjektivní názor' ;-)

    Bystroushaak avatar 18.5.2011 17:28 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    No a ten dojem, že řádky následující za začátkem bloku do něj nepatří, tak to bude nejspíš ten 'dost subjektivní názor' ;-)
    No, to jo, ale když vidím tu závorku na novém řádku, působí to nemocně.

    Jinak ať žije autoformater :)
    I differ with myself then agree, like the rock that was broken and cemented together. I change my opinion.
    18.5.2011 17:49 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.

    Pro mě je nemocná ta 'schovaná' a "nepodstatná" závorka, která tak ztrácí část své funkčnosti. Ale určitě souhlasím, že čtení je věc zvyku. Problém je v tom, že ve své práci jsem ten autoformater často já sám.

    Tonocí ve zdrojáku se i závorky chytá...

    Solitary avatar 18.5.2011 18:52 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Nekomentoval jsem tvuj nazor, ze je subjektivni (ten samozrejme je), ale to, ze nahled na danou problematiku je vzdy subjektivni a kazdy se k tomu stavi jinak. Kdyz mas kod tak dlouhy, ze presahuje sirku obrazovky, tak by mozna bylo na miste ho rozlozit na vic radku... ono kdyz neni videt kus kodu, tak se to cte blbe tak ci onak. Hlavni duvod, proc si myslim, ze je lepsi davat zavorku hned za danou metodu je ten, ze je jasne, ze ten blok kodu k tomu patri a nejde o nejaky samostatny blok.
    if(true) do();
    {
    //blok kodu
    }
    A presne v tuhle chvili by dle meho bylo velmi snadne treba prehlidnout nenapadnou metodu do() a myslet si, ze ten blok patri k podmince (zrovna treba ten pripad, kdy by vyraz v podmince byl delsi nez je sirka monitoru). Je to extrem, ale je to vec, ktera me vadi :) navic ta rozlezlost - ten radek navic me proste irituje :) je takovy chudak opusteny a vypada to, ze se k nicemu nevaze... (v tomto pripade se opravdu nevaze, a pokud bys prehledl do() tak si toho tak lehce nevsimnes)
    18.5.2011 18:59 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Tohle resi
    if (true)
      do();
    
    prip. rovnou
    if (true)
    {
      do();
    }
    
    coz dost pomaha, pokud nechcete hledat nahodnou chybu ve ctyri rano pred odevzdanim...
    Solitary avatar 18.5.2011 19:16 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Tak samozrejme... osobne pouzivam novy radek a i zavorky u techto jednoduchych vyrazu (az na vyjimky, kdy jsem rozmarny :-) ale nikdy na ukor prehlednosti), byl to jen pripad, ktery by mohl nastat a pri tomto zapisu byt problematicky. Ono totiz ne vzdy musime cist kod, ktery jsme sami napsali, a pokud nekdo pise takto a udela neco podobneho, tak muze byt problem na svete. V pripade zapisu s oteviraci zavorkou na konci vyrazu to prakticky nehrozi.
    18.5.2011 21:25 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Jo, s tim blokem u ifu to byla vlastni (horka) zkusenost - kolega napsal
    if (neco) { blok; } else prikaz;
    a pak chtel pred prikaz doplnit ladici vypis, ale zapomnel puvodni prikaz u else dat do bloku, takze vypadl mimo if/else :( Od te doby jsem opatrny, a - kdyz nejsem rozmarny :) - radeji zavorkuju kde co.

    Taky, pokud treba odnekud kopiruju jen kus kodu a neupravuju cizi projekt, pouzivam formatovani v editoru - pak mam jakz-takz jistotu, ze se v tom da vyznat.

    Na druhou stranu - treba v jave pisu zavorky na konec, tam je to standard (a NB to tak automaticky formatuji :) ). Naopak MSVS formatuje tak, jak popisuju nahore.

    Zatim jsem se z toho jeste nezblaznil. Aspon myslim :)
    vlk avatar 18.5.2011 19:17 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.

    takze v praci asi budes plateny od poctu riadkov, ze?

    You don't exist, Go away !
    18.5.2011 23:40 __dark__
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Každý normální programátor by před tu složenou dal mezeru. Ten váš výpis mi připadá spíš jako nějaký výstup z autoformateru, který nepřemýšlí (mimochodem normální programátor snad autoformát ani nepotřebuje). Já osobně mám rád složené závorky na samostatný řádek - nikdy mi nepřekážel větší kód, který je čitelný.
    19.5.2011 10:52 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.

    Pokud někdo formátuje zdroják takto, pak je jen na místě, aby si problémy s tím spojené pěkně odladil. Nepamatuji si ale, že bych při práci někdy viděl něco podobného v takové pozici, že by to znamenalo programátorovu chybu. Samozřejmě, že tam pro lepší čitelnost patří odřádkování a klidně bych uvítal komentář, proč je tam ten extra blok.

    Já, když už při své práci více zasahuju do cizího kódu (oprava chyby), tak ho většinou poměrně dost lokálně asimiluju a tuhle (pozor nasleduje subjektivní názor ;-)) chybu formátování okamžitě opravuju, stejně jako závorky na konci řádků, velmi dlouhé řádky (to si okamžitě zvětším okno, případně zmenším písmo), chybějící odřádkování, někdy dokonce absence formátování...

    Dělám v týmu, ve kterém převážně vždy dodržujeme několik jednoduchých pravidel. Jedno z nich je primitivní: za if, for, while... se nemá schovávat NIC.

    Mini anketa: já mám běžně nastavenou velikost okna tak, že vidím ze zdrojáku 50 řádků po 150 znacích. Kolik máte vy?

    18.5.2011 20:02 Ondřej Surý | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
    Koukám, že se svět stále nezbořil a komentáře pod článkem o Go stále ve většině případů nejsou ani trochu blízko obsahu článku.

    Ale je pravda, že zatím mi tady chybí 'D'.
    Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.