abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 01:00 | IT novinky

Bylo vydáno RFC 8484 řešící posílání DNS dotazů a získávání DNS odpovědí přes protokol HTTPS (DoH, DNS over HTTPS). V aktuálních verzích Firefoxu je DoH ve výchozím nastavení zakázáno. Povolit jej lze v about:config změnou hodnoty network.trr.mode (Trusted Recursive Resolver). V srpnu zveřejnila Mozilla výsledky experimentu s DNS přes HTTPS ve Firefoxu Nightly.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.10. 13:00 | Komunita

Při prvním spuštění Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) je spuštěn nástroj Ubuntu Report. Pokud uživatel souhlasí, jsou pomocí tohoto nástroje odeslány do Canonicalu informace o daném počítači (doba instalace, počet procesorů, rozlišení displeje, velikost paměti, časová zóna, ...). V červnu byly zveřejněny první statistiky. Podrobnější statistiky jsou nově k dispozici na samostatné stránce.

Ladislav Hagara | Komentářů: 11
19.10. 01:00 | Pozvánky

O víkendu probíhá v Košicích pravidelné setkání příznivců otevřených technologií OSS Víkend. Na programu je řada zajímavých přednášek a workshopů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.10. 00:11 | Nová verze

Byla vydána nová verze 1.3 otevřeného, licenčními poplatky nezatíženého, univerzálního ztrátového formátu komprese zvuku Opus (Wikipedie) a jeho referenční implementace libopus. Vylepšena byla například detekce, zda se jedná o řeč nebo o hudbu. Přidána byla podpora prostorového zvuku (immersive audio) dle plánovaného RFC 8486. Podrobnosti a zvukové ukázky na demo stránce.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
18.10. 22:33 | Nová verze

Bylo vydáno Ubuntu 18.10 s kódovým názvem Cosmic Cuttlefish (Kosmická sépie). Ke stažení jsou Ubuntu Desktop a Server, Ubuntu Cloud Images, Ubuntu Netboot, Kubuntu, Lubuntu a Lubuntu Alternate, Ubuntu Budgie, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio a Xubuntu. Podrobnosti v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
18.10. 18:33 | Nová verze

Byl vydán PostgreSQL ve verzi 11.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
18.10. 17:33 | IT novinky

Nadace Raspberry Pi představila na svém blogu Raspberry Pi TV HAT, tj. rozšíření jednodeskového počítače Raspberry Pi umožňující příjem televizního vysílání DVB-T a DVB-T2. Cena rozšíření je 21,50 $.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
18.10. 17:07 | Nová verze

Vychází OpenBSD 6.4. Z řady novinek namátkou: podpora dalších architektur (arm64 např. dostal z Linuxu vypůjčený ovladač radeondrm), hypervizor vmm podporuje i qcow2 disky a šablony, jádro dokáže automaticky přepínat mezi dostupnými bezdrátovými sítěmi, sítě pracují o něco efektivněji, z bezpečnosti „přísaha byla doplněna odhalením“ (pledge(2) lze vhodně doplnit pomocí unveil(2)), SMT je ve výchozím stavu vypnutý, ale lze jej zapnout. Syntaxe nastaveni OpenSMTPD se změnila. S vydáním vychází také nová verze LibreSSL - 2.8.2.

Daniel Čižinský | Komentářů: 5
17.10. 23:15 | IT novinky

Firma Raptor Computing Systems, která stojí také za pracovní stanicí Talos II, představila levnější desku Blackbird s podporou jednoho 4-/8jádrového CPU POWER9 Sforza a formátem microATX; bližší specifikace jsou ve wiki výrobce.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 30
17.10. 22:11 | Zajímavý projekt

Byla vydána verze 1.0 svobodné federalizované platformy pro sledování a sdílení videí, alternativy YouTube s podporou P2P, PeerTube (Wikipedie). Za vývojem PeerTube stojí nezisková organizace Framasoft snažící se mimo jiné nahradit svými svobodnými Frama službami služby společnosti Google (De-google-ify Internet).

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
Přispíváte osobně k vývoji svobodného softwaru?
 (39%)
 (43%)
 (24%)
 (22%)
 (11%)
 (36%)
Celkem 266 hlasů
 Komentářů: 13, poslední včera 16:39
Rozcestník
Štítky: není přiřazen žádný štítek

Vložit další komentář
18.5.2011 08:26 ...
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Zaujimavy pohlad: http://www.lessonsoffailure.com/software/google-go-good-for-nothing/
18.5.2011 13:03 vlastagf | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Mně se ze začátku Go vůbec nelíbilo, ale na druhou stranu jsem před pár dny nahodil kompilátor a když je čas, tak koukám na tutoriály. Co se mi moc líbí a rozčiluje mně na C++.

a) implicitní konverze, proč tohle vůbec někoho napadlo? je to úplně proti duchu C++, kde si programátor všechno hlídá sám

b) neuvěřitelně pomalá kompilace - píšu teď něco většího nad msvc, linkuju pár knihoven a je to děs

c) dynamické linkování 1) možná to šetří místo v paměti, když víc aplikací používá stejnou knihovnu, ale jedna může s novější verzí přestat fungovat 2) dá se upravit aplikace jen updatem knihovny, ale stejně jednoduše se dá rebuildnout

d) ta paralelizace vypadá dobře, člověk má uplně chuť to tak psát, v C++ jsem zkoušel TBB a Boost::Thread a nedá se to srovnat

e) líbí se mi kopírování hodnotou, to se mi zas nikdy nelíbilo na Jávě a C#

z) ale nelíbí se mi pevné formátování, to jsem nesnášel u Haskellu, nemám to rád u Pythonu a nebudu to mít rád ani tady. a ke všemu to asi udělali jen kvůli rychlejšímu parsování a jednodušší podpoře interpretování

y) a kdyby se dal občas vypnout GC a člověk by po sobě uklízel sám, to bych se taky nezlobil, nemluvě o podpoře assembleru
18.5.2011 13:54 jnml
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
y) a kdyby se dal občas vypnout GC a člověk by po sobě uklízel sám, to bych se taky nezlobil, nemluvě o podpoře assembleru
Tělo Go funkce může být (externě) napsáno v assembleru.
Specs: Function declarations
Příklad: src/pkg/big
18.5.2011 20:03 Ondřej Surý | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Ad C) od toho máme v rozumných systémech SONAME a rozumní autoři knihoven jej i používají.
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.
19.5.2011 18:06 Ivan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Popripade jeste existuje verzovani symbolu vramci jedne knihovny.
19.5.2011 21:08 Ondřej Surý | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Pravda na to jsem úplně zapomněl a při tom to v Debianních balíčcích docela používám... Akorát ještě aby to taky používali autoři knihoven :(
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.
vain avatar 18.5.2011 09:05 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Hm.. tak v tom číst tedy neumím. Když se podívám na C++, C#, Javu, Python apod... tak chápu o co jde a co znamená co, ale tohle je humáč ;-)
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
18.5.2011 12:07 salam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Nesnáším otevírací závorku na konci řádku, zhoršuje to výrazně přehlednost a neplní základní funkci - otevírací a zavírací závorka jsou ve stejném sloupci (to při velkém zanoření dost pomáhá). S tímto zápisem jde o python :-)
Solitary avatar 18.5.2011 12:41 Solitary
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Nesouhlasim, dle meho jde o dost subjektivni nazor... pokud nejsi prase a odsazujes (nemusi jit o Python, spravne odsazovat by se melo ve vsech jazycich), tak ve stejnem sloupci jako uzaviraci zavorka bude radek kde zacina dana metoda. Oteviraci zavorka na konci radku je pak nepodstatna a usetris radek v kodu. Naopak, na novem radku, ji zase nesnasim ja, dle meho to prehlednosti neprida (pribude radek) a navic to vytvari dojem, ze dana metoda k bloku nepatri.
Bystroushaak avatar 18.5.2011 13:27 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Pod tohle se můžu podepsat, mám úplně stejný názor.
My sustenance is information. My interventions are hidden. I increase as I learn. I compute, so I am.
vain avatar 18.5.2011 13:31 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Také souhlas.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
18.5.2011 17:13 salam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.

Ano, když něco nesnáším, jde o můj subjektivní názor - to snad není třeba komentovat... :-)

Já často spojuji velké bloky zdrojáků z různých zdrojů a časů a tam přeskok na párovou závorku a letmá kontrola čísla sloupce hodně pomáhá, používám to prakticky denně. A dále - pokud je řádek delší než zobrazený text, pak se tato závorka dostane mimo obrazovku a já pak musím při vizuální kontrole spoléhat na to, že to je dobře odsazené. Jenže pokud se ke mne dostane zdroják, kde jsou mixované tabulátory a mezery a já mám tabulátory nastavené na jinou hodnotu než autor... Prostě python :-) :-)

To ušetření volného řádku nějak nechápu - co přesně se tím ušetří? Možná na malém monitoru, rozlišení.. No a ten dojem, že řádky následující za začátkem bloku do něj nepatří, tak to bude nejspíš ten 'dost subjektivní názor' ;-)

Bystroushaak avatar 18.5.2011 17:28 Bystroushaak | skóre: 33 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
No a ten dojem, že řádky následující za začátkem bloku do něj nepatří, tak to bude nejspíš ten 'dost subjektivní názor' ;-)
No, to jo, ale když vidím tu závorku na novém řádku, působí to nemocně.

Jinak ať žije autoformater :)
My sustenance is information. My interventions are hidden. I increase as I learn. I compute, so I am.
18.5.2011 17:49 salam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.

Pro mě je nemocná ta 'schovaná' a "nepodstatná" závorka, která tak ztrácí část své funkčnosti. Ale určitě souhlasím, že čtení je věc zvyku. Problém je v tom, že ve své práci jsem ten autoformater často já sám.

Tonocí ve zdrojáku se i závorky chytá...

Solitary avatar 18.5.2011 18:52 Solitary
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Nekomentoval jsem tvuj nazor, ze je subjektivni (ten samozrejme je), ale to, ze nahled na danou problematiku je vzdy subjektivni a kazdy se k tomu stavi jinak. Kdyz mas kod tak dlouhy, ze presahuje sirku obrazovky, tak by mozna bylo na miste ho rozlozit na vic radku... ono kdyz neni videt kus kodu, tak se to cte blbe tak ci onak. Hlavni duvod, proc si myslim, ze je lepsi davat zavorku hned za danou metodu je ten, ze je jasne, ze ten blok kodu k tomu patri a nejde o nejaky samostatny blok.
if(true) do();
{
//blok kodu
}
A presne v tuhle chvili by dle meho bylo velmi snadne treba prehlidnout nenapadnou metodu do() a myslet si, ze ten blok patri k podmince (zrovna treba ten pripad, kdy by vyraz v podmince byl delsi nez je sirka monitoru). Je to extrem, ale je to vec, ktera me vadi :) navic ta rozlezlost - ten radek navic me proste irituje :) je takovy chudak opusteny a vypada to, ze se k nicemu nevaze... (v tomto pripade se opravdu nevaze, a pokud bys prehledl do() tak si toho tak lehce nevsimnes)
18.5.2011 18:59 Roger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Tohle resi
if (true)
  do();
prip. rovnou
if (true)
{
  do();
}
coz dost pomaha, pokud nechcete hledat nahodnou chybu ve ctyri rano pred odevzdanim...
Solitary avatar 18.5.2011 19:16 Solitary
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Tak samozrejme... osobne pouzivam novy radek a i zavorky u techto jednoduchych vyrazu (az na vyjimky, kdy jsem rozmarny :-) ale nikdy na ukor prehlednosti), byl to jen pripad, ktery by mohl nastat a pri tomto zapisu byt problematicky. Ono totiz ne vzdy musime cist kod, ktery jsme sami napsali, a pokud nekdo pise takto a udela neco podobneho, tak muze byt problem na svete. V pripade zapisu s oteviraci zavorkou na konci vyrazu to prakticky nehrozi.
18.5.2011 21:25 Roger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Jo, s tim blokem u ifu to byla vlastni (horka) zkusenost - kolega napsal
if (neco) { blok; } else prikaz;
a pak chtel pred prikaz doplnit ladici vypis, ale zapomnel puvodni prikaz u else dat do bloku, takze vypadl mimo if/else :( Od te doby jsem opatrny, a - kdyz nejsem rozmarny :) - radeji zavorkuju kde co.

Taky, pokud treba odnekud kopiruju jen kus kodu a neupravuju cizi projekt, pouzivam formatovani v editoru - pak mam jakz-takz jistotu, ze se v tom da vyznat.

Na druhou stranu - treba v jave pisu zavorky na konec, tam je to standard (a NB to tak automaticky formatuji :) ). Naopak MSVS formatuje tak, jak popisuju nahore.

Zatim jsem se z toho jeste nezblaznil. Aspon myslim :)
vlk avatar 18.5.2011 19:17 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.

takze v praci asi budes plateny od poctu riadkov, ze?

You don't exist, Go away !
18.5.2011 23:40 __dark__
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Každý normální programátor by před tu složenou dal mezeru. Ten váš výpis mi připadá spíš jako nějaký výstup z autoformateru, který nepřemýšlí (mimochodem normální programátor snad autoformát ani nepotřebuje). Já osobně mám rád složené závorky na samostatný řádek - nikdy mi nepřekážel větší kód, který je čitelný.
19.5.2011 10:52 salam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.

Pokud někdo formátuje zdroják takto, pak je jen na místě, aby si problémy s tím spojené pěkně odladil. Nepamatuji si ale, že bych při práci někdy viděl něco podobného v takové pozici, že by to znamenalo programátorovu chybu. Samozřejmě, že tam pro lepší čitelnost patří odřádkování a klidně bych uvítal komentář, proč je tam ten extra blok.

Já, když už při své práci více zasahuju do cizího kódu (oprava chyby), tak ho většinou poměrně dost lokálně asimiluju a tuhle (pozor nasleduje subjektivní názor ;-)) chybu formátování okamžitě opravuju, stejně jako závorky na konci řádků, velmi dlouhé řádky (to si okamžitě zvětším okno, případně zmenším písmo), chybějící odřádkování, někdy dokonce absence formátování...

Dělám v týmu, ve kterém převážně vždy dodržujeme několik jednoduchých pravidel. Jedno z nich je primitivní: za if, for, while... se nemá schovávat NIC.

Mini anketa: já mám běžně nastavenou velikost okna tak, že vidím ze zdrojáku 50 řádků po 150 znacích. Kolik máte vy?

18.5.2011 20:02 Ondřej Surý | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Go v příkladech 1.
Koukám, že se svět stále nezbořil a komentáře pod článkem o Go stále ve většině případů nejsou ani trochu blízko obsahu článku.

Ale je pravda, že zatím mi tady chybí 'D'.
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.