abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 49
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 881 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kulečníkové simulátory

    11. 9. 2003 | Ondřej Čečák | Hry a zábava | 25045×

    Další možnost jak prezentovat grafické schopnosti Linuxu a současně zabít trochu času - poměrně zdařilé simulace různých kulečníkových her využívající OpenGL. Foobillard a Billard-GL.

    Foobillard - úvod

    Stejně jako Billard-GL je Foobillard hrou, která se snad dá nazvat sportovním simulátorem - umožňuje především na platformě GNU/Linux (některé verze byly portovány na Windows a Mac OS X) hrát několik různých kulečníkových her.

    foobillard1

    Stažení, instalace

    Na domovské stránce hry je možnost stažení binárních balíčků (bohužel pouze rpm, můžete si zvolit GLUT nebo SDL) nebo zdrojového kódu. Hra používá OpenGL a díky vysoké možnosti nastavení může běžet i na pomalejších strojích a grafických kartách. Kromě knihovny GLUT nebo SDL využívá hra Mesa3D, knihovnu libpng pro načítání textur a pak freetype2 pro renderování fontů. Modemisty potěší malá velikost samotné hry, binárky i zdrojové kódy mají lehce přes jeden megabyte.

    Původně jsem chtěl instalovat ze zdrojových kódů, ale po problémech při překladu (Debian 3.0) jsem zvolil jako rychlejší řešení binární balíček. Po vyřešení problému s knihovnou, které nebyla v mém systému, bylo vše OK. Jako výhodu bych bral, že se hra spustí i se zvukem přes artsdsp :o).

    Konfigurace

    Ve hře je obsaženo grafické menu, které vám umožní nastavit většinu voleb; to znamená nastavení hráčů (jméno, human nebo AI, případně skill), druhy hry (trénování, jedna hra, turnaj), hru po síti, konfigurace grafiky, zvuku a pak také skin (pět možností), velikost stolu (7, 8, 9, 12 stop) a druh hry (klasika 8ball a 9ball, snooker nebo carambol - tři koule, žádné díry). Autor nezapomněl ani na připojení helpu, který vypíše ovládání hry.

    Možnosti konfigurace jsou opravdu velice bohaté, především možnost nastavení grafiky. Je jenom na vás a na síle vašeho stroje, jestli využijete možnost odlesku koulí, stínu a podobně. Jako speciální bonus si autor připravil možnost zobrazení ve 3D brýlích - použít můžete červenou nebo zelenou, ale tuto možnost jsem bohužel nevyzkoušel.

    Grafika

    Jak už jsem psal výše, záleží především na nastavení hry, ale pokud je vše na maximum, je pohled na stůl je opravdu úžasný. Od koulí se odráží okolí (to znamená dole plátno, okolní pozadí je černé s jedním zaměřeným světlem po straně). Navíc je možné nastavit odlesky od stolu, a to jak od zlatých částí, tak od nalakovaného dřeva. Autor navíc myslel na přehlednost, takže je možné zapnout trasování koulí - koule bude zanechávát na své dráze barevnou stopu, díky které poznáte, jak se hýbala.

    Ovládání

    Doporučuji ovládat hru myší, protože se podle mého názoru jedná o nejjednodušší způsob. Vše důležité máte u ruky - možnost zoomování a freelooku, nastavení síly úderu a samotný úder. Samotné defaultní nastavení mi vyhovovalo, ale není problém změnit konfigurační soubor s ovládáním.

    Fyzikální model

    Sám autor píše, že hra má dobré fyzikální chování a nemám důvod mu nevěřit, koule se opravdu odrážejí ;-). Samozřejmostí je určit směr úderu, ale pokud to přeženete může se stát, že koule vyletí mimo stůl do černého pozadí hry.

    Hra

    Protože by vás asi nebavilo hrát stále sám proti sobě, hra nabízí možnost hrát s jednoduchou umělou inteligencí. V závislosti na nastavené dovednosti AI dělá počítač určité chyby. Pokud dáte přednost přesnému nastavení, můžete foobillard spustit z konzole se všemi možnostmi - ušetříte si procházení menu a chybovost AI si můžete nastavit ručně. Pokud to přeženete, hra se změní na zajímavaný kulečníkový spořič obrazovky s možností freelooku.

    Závěr

    Podivný název foobillard (foo jako snooker, billard je korektní německý název) skrývá opravdu zajímavý kulečníkový simulátor s bohatou možností konfigurace, který určitě stojí alespoň za vyzkoušení.

    foobillard2

    Klady:

    • rozsáhlá možnost konfigurace (především grafiky)
    • možnost hrát po síti
    • pět druhů her
    • vychytaná grafika koulí
    • pokud máte 3D brýle, hra se přesune do jiného rozměru

    Zápory:

    • nemožnost opakovat šťouch

    Billard-GL

    Tato hra pochází rovněž z Německa, název se opět může zdát divný všem angličtinářům.

    Billard-GL 1

    Stažení, instalace

    Narozdíl od předchozí hry je Billard-GL možné stáhnout v poslední verzi i pro Windows. Tudíž je otázkou, zda je hra portována na Linux nebo Windows :o). Archiv je opět sympaticky malý - něco přes 700 kilobytů ve zdrojové a binární verzi (k dispozici jsou opět rpm balíčky, pro Debian je zde odkaz na server debian.org). V zájmu rychlosti jsem opět zvolit rpm balíček (tentokrát ne problém při překladu ale čistě jazyková bariéra - němčinu nemám moc rád).

    Nastavení

    Veškeré nastavení můžete provést v mimořádně povedeném grafickém menu, které je podle mého názoru o stupeň výš než u Foolbillardu. Nastavit můžete tradičně grafiku, ovládání (pouze myš) a zvuk. Docela potěší volba jazyka - v nabídce je němčina, angličtina a španělština. Dokumentace je v balíčku pouze německy.

    Ovládání, prostředí hry

    Hra se ovládá trochu jinak než u předchozího Foobillardu, myš slouží především pro pohyb "kamery" a zoom. Perličkou je osm přednastavených pozic, které můžete samozřejmě změnit podle libosti. Trošku se zde liší styl při šťouchu, místo nastavení příslušné síly je třeba držet standardně mezerník tak dlouho, jak veliký úder potřebujete. Nevšiml jsem si možnosti střílet jinam než rovně na střed koule. Za opravdu skvělou vlastnost považuji možnost opakovaní posledního šťouchu, kdy si svůj úspěch můžete vychutnat z jiného směru pohledu.

    Billard-GL nabízí dva hruhy her - 8ball a 9ball. Navíc jsou ve hře sepsána stručná pravidla, takže si vše můžete nastudovat. Je možné hrát sám nebo proti kamarádovi na stejném počítači. Možnost hrát po síti není implementovaná. Navíc je ve hře možné (po aktivaci) cheatovat (podvádět).

    Grafika

    Stůl a samotné koule jsou opět velice hezky graficky zpracovány. Sice se mi zdá, že Foobillard má odlesk o fous lepší, ale to je pouze subjektivní. Co se mi ale opravdu líbí je grafické menu a celkové grafické zpracování textu. Menu není pouze klasické, ale text je animovaný. Takže například když je řada na druhém hráčí, jeho jméno z pravého rohu se zvětší a přesune do středu. Jako vylepšení navíc je možné nastavit počet světel.

    Závěr

    Stejně jako v předchozí hra, Billard-GL je povedený simulátor, který sice nabízí méně druhů her, není možné hrát proti AI, ale přesto se mi docela líbil :o). Záleží jenom na vás, která hra se bude více líbit vám.

    Billard-GL 2

    Klady:

    • pěkně udělané menu
    • možnost opakovat poslední šťouch
    • pravidla hry přímo v menu
    • osm přednastavených pohledů

    Zápory:

    • pouze 8ball a 9ball
    • není možné hrát proti počítači nebo po síti
           

    Hodnocení: 47 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.9.2003 09:10 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Kulečníkové video
    Pokud máte rádi karambol, tak jsem natočil fajn video. Je to sice ve Windows Media, ale pokud vím, tak to jde přehrát. http://tanecni-olomouc.cz/lzap/billiards.htm Jsou to celkem dobrý triky.
    11.9.2003 09:36 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Debian Woody - chybějící knihovna
    Taky mám Debiana (Woody) - kde hledat libglut.so.3, kterou ty hry vyžadují?
    Díky.
    11.9.2003 10:17 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Debian Woody - chybějící knihovna
    apt-get by ty zavislosti vyresil sam. tzn. nainstaloval by i balik glut3g, ve kterem je ta knihovna.
    11.9.2003 09:41 cici
    Rozbalit Rozbalit vše Nezapomente na Tulpase!
    Na karlinskem matfyzu vznikl docela zajimavy simulator s velmi dobrou podporou fyziky, jmenuje se to gtulpas. Je i v nekterych distribucich.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.