abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 148 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 21. 2. 2013: kvmtool k jádru přibalen nebude

    11. 3. 2013 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 3329×

    Aktuální verze jádra: 3.8. Citáty týdne: Neil Brown, Dave Chinner, Chris Mason. Žádný kvmtool v hlavní řadě. Začleňovací okno verze 3.9, část první.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 3.8

    link

    Jádro verze 3.8 vyšlo 18. února; Linus k tomu řekl: Vydání se o několik dnů opozdilo, protože jsem čekal na potvrzení drobného patche, ale no co, také bychom mohli říct, že to bylo úmyslné a že je toto speciální vydání k výročí narození prezidenta Washingtona [President's Day]. Tak to pak zní více plánovitě, no ne? Mezi hlavní novinky v tomto vydání patří kontrola integrity metadat v xfs, základ pro lepší plánovač NUMA, účtování využití jaderné paměti procesům a s tím související omezování spotřeby, podpora inline dat u malých souborů na ext4, téměř dokončená podpora uživatelských jmenných prostorů a mnohem více. Spousty podrobností najdete na stránce verze 3.8 na KernelNewbies.

    Stabilní aktualizace: verze 3.7.8, 3.4.31 a 3.0.64 vyšly 14. února, verze 3.7.9, 3.4.32 a 3.0.65 vyšly 17. února a verze 3.2.39 vyšla 20. února.

    Citáty týdne: Neil Brown, Dave Chinner, Chris Mason

    link

    Co je pro jednoho člověka bug, to je pro druhého fascinující bezobratlovec.

    -- Neil Brown

    Komentáře v XFS, obzvláště ty podivné děsivé, jsou jen výjimečně špatně. Některé z nich tam možná jsou už bezmála 20 let, ale jsou naší dokumentací pro všechny podivné, děsivé věci, co XFS dělá. Spoléhám na to, že jsou správně, takže je to něco, na co vždy hledím při revidování kódu. Jinými slovy, kdykoliv něco divného a děsivého přidáváme, měníme nebo odebíráme, tak odpovídajícím způsobem zaktualizujeme komentáře, abychom za 20 let věděli, proč daný kód dělá cosi divného a děsivého.

    -- Dave Chinner

    Kdykoliv budu muset použít -f, tak rozsvítím obyčejnou žárovku, jen abych ti to vrátil.

    -- Chris Mason (k Eriku Sandeenovi)

    Žádný kvmtool v hlavní řadě

    link

    Příběh „nativního linuxového nástroje pro KVM“ (nebo v současné době „kvmtool“) se píše už od počátku roku 2011. Tento nástroj slouží jako jednoduchá náhrada emulátoru QEMU; usnadňuje nastavení a běh hostů pod KVM. Vývojáři kvmtoolu pracovali s přesvědčením, že jejich kód bude začleněn do hlavní řady jádra, jako to bylo v případě perf, ale jiní s tímto nápadem nesouhlasili. Výsledkem byly opakující se debaty při každém (druhém) začleňovacím okně, protože kvmtool byl vždy navržen k začlenění.

    Debata kolem začleňovacího okna 3.9 ale byla o něco více rozhodující. Ingo Molnar (spolus s vývojářem kvmtoolu Pekkou Enbergem) představil dlouhý seznam důvodů na téma, proč si myslí, že dává smysl kvmtool do hlavního repozitáře začlenit. Ingo dokonce přirovnal jaderné nástroje k Somálsku slovy, že se skládají z disjunktních entit, které nemají společné vlastnosti, ani infrastrukturu, i když je tam asi méně pirátů. K obraně kvmtoolu se moc dalších lidí nepřidalo, takže to zůstalo na Ingovi a Pekkovi.

    Linus odpověděl, že neviděl žádný přesvědčivý důvod, proč by kvmtool měl jít do hlavní řady; myslí si, že svázání kvmtoolu s jádrem by brzdilo jeho vývoj. Zakončil to slovy:

    Takže to řeknu velmi velmi jasně: kvmtool nezačlěním. Nejde tu o „užitečnost kódu“. Nejde tu o pokračující vylepšování projektu. V obou směrech se projektu povede *lépe* mimo jádro, kde bude bez umělého a ve skutečnosti škodlivého svázání.

    To je pravděpodobně závěr debaty, leda by někdo přišel s argumentem, který by Linusovi připadal přesvědčivější. Aktuálně to vypadá tak, že osudem kvmtoolu bude zůstat mimo hlavní řadu jádra.

    Začleňovací okno verze 3.9, část první

    link

    Začleňovací okno verze 3.9 má docela pomalý rozjezd, v době psaní tohoto textu bylo do hlavní řady přetaženo jen 1200 neslučovacích sad změn. Proces mohl být poněkud zpomalen sporadickým problémem s restartem, který se do kódu dostal hned ze začátku a který se ještě nepodařilo vystopovat. I tak se do 3.9 už dostalo několik významných změn a další budou následovat.

    Mezi důležité změny viditelné uživatelům patří:

    • Pracuje se na odstranění tiku hodin během běhu v uživatelském prostoru. Patche začleněné do verze 3.9 opravují počítání procesorového času, subsystém printk() a kód irq_work, aby vše fungovalo bez přerušení časovače; další posun můžeme očekávat v budoucích vývojových cyklech.
    • Relativně jednoduchý patch plánovače opravuje problém, kdy na systému s více procesory než běžícími procesy tyto procesy mohou cestovat mezi procesory, což vede ke špatné účinnosti cache. V případě nejhorší situace udává tbench 15násobné zlepšení výkonu.
    • Formát událostí sledování [tracing events] byl změněn tak, aby byla odstraněna nepoužívaná výplň. Tato změna způsobila problémy v roce 2011, kdy toto zkusili udělat poprvé, ale vypadá to, že relevantní nástroje z uživatelského prostoru byly od té doby opraveny (tím, že používají knihovnu libtraceevent). Pokusit se o to znovu za to stojí; menší události vyžadují měnší šířku pásma při posílání do uživatelského prostoru. Pokud narazíte na nějaké zbylé problémy, uděláte dobře, když je během vývojového cyklu verze 3.9 nahlásíte.
    • Sledovací systém ftrace má schopnost pořídit statický „snapshot“ sledovacího bufferu, což se dá řídit přes debugfs. Pro informace o tom, jak se toto dá používat, vizte tento patch pro ftrace.txt.
    • Nástroj perf bench má novou sestavu benchmarků pro testování patchů pro vyvažování NUMA.
    • perf stat byl vylepšen tak, aby dokázal vypisovat informace v pravidelných intervalech.
    • Podpora nového hardwaru.

    Mezi změny viditelné vývojářům patří:

    • Funkce pracovních front work_pending() a delayed_work_pending() jsou nyní zastaralé; jejich použití v jádře se aktuálně nahrazuje.
    • „regmap“ API, které zjednodušuje správu sad registrů zařízení, nyní podporuje režim „bez sběrnice“, pokud ovladač dodá jednoduché funkce „read“ a „write“. Regmap má nově i podporu asynchronního I/O.

    Pokud bude dodržen obvyklý časový plán, tak zůstane toto začleňovací okno otevřeno přibližně do 5. března. Příště se podíváme na další novinky.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.3.2013 09:42 gauri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 21. 2. 2013: kvmtool k jádru přibalen nebude
    s/Vydáno/Vydání/
    belisarivs avatar 18.3.2013 16:23 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 21. 2. 2013: kvmtool k jádru přibalen nebude
    s/zalčeňovacím/začleňovacím/
    IRC is just multiplayer notepad.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.