abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 45
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 879 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 24. 5. 2018: Souborový systém NOVA

    5. 6. 2018 | David Kolibáč | Jaderné noviny | 2773×

    Stav vydání jádra. Citáty týdne: Laura Abbott, Alan Cox a Dave Chinner. Souborový systém NOVA.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 23. května 2018

    Současné vývojové jádro je 4.17-rc6, vydané 20. května. Linus řekl: „Není tu nic zvláštního k oznámení. Přečtěte si krátký seznam změn, stáhněte si změny, sestavujte a testujte. Už by to mělo být celkem dobré a stabilní.“

    Stabilní aktualizace: 4.16.10, 4.14.424.9.101 byly vydány 20. května a 22. května následovaly aktualizace 4.16.11, 4.14.434.9.102.

    Citáty týdne

    Quotes of the week. Jonathan Corbet. 23. května 2018

    Nedoporučuji posílat e-maily pouze na LKML a už ne do dalších konferencí a dalším lidem. Odpověď sice někdy dostanete, ale berte to spíš jako psaní na svůj blog, který sleduje celkem 10 lidí, jež jste nikdy nepotkali a 7 z nich jsou boti.

    Laura Abbott

    Nepouštějte morčata ke kabeláži.

    Alan Cox

    Uvědomte si, že souborové systémy jsou perzistentní struktury s životností v řádu desítek let. Musíme poskytovat podporu uživatelům se starými formáty, a to bez ohledu na to, jaké neřešitelné problémy se jich týkají. Děláme, co jen můžeme, abychom tyto vliv těchto problémů minimalizovali, a uživatelům doporučujeme, aby aktualizovali jak svá jádra, tak formáty na svých discích, ale nemůžeme jim v nových jádrech přístup k těm starým formátům prostě odebrat jenom proto, že nový fuzzer našel starý problém, o kterém víme už léta.

    Dave Chinner

    Souborový systém NOVA

    The NOVA filesystem. Jake Edge. 18. května 2018

    Na Summitu o úložištích, souborových systémech a správě paměti 2018 Andiry Xu představil souborový systém NOVA, který se snaží dostat do upstreamu jádra. Na rozdíl od stávajících souborový systémů v jádře, NOVA cílí výhradně na nevolatilní hlavní paměť (NVMM) namísto tradičních blokových zařízení (rotačních disků nebo SSD). Ve skutečnosti jadernou blokovou vrstvu vlastně vůbec nepoužívá a místo toho pracuje s persistentní pamětí mapovanou přímo do adresního prostoru jádra.

    Xu přirovnal NOVA k verzím souborových systémů ext4 a XFS, které podporují mechanismus přímého přístupu DAX. Na nich se cache stránek vyhnou pouze data souborového systému, metadata nikoliv. Navíc mají tyto souborové systémy mnohem vyšší latenci operací připojení. Dotýká se jich také efekt zesílení zápisů. To vše přispívá k velké režii žurnálování, řekl Xu.

    Dále tyto souborové systémy na NVMM trpí problémy se škálováním. Xu za účelem srovnání s ext4 a XFS v režimu DAX otestoval NOVA a tmpfs na špičkovém vícejádrovém hardwaru. Přitom NVMM emuloval v RAM, protože sehnat zařízení s NVMM nebylo snadné. Obecně pouze tmpfs a NOVA škálují přiměřeně – ostatní souborové systémy se potýkají se soutěžením o různé zámky a semafory – ale NOVA se stále může zlepšovat, jak ukázal jeden test, ve kterém dobře škáloval pouze tmpfs.

    Podpora velkých stránek, pokračoval Xu, je na souborových systémech s DAX problematická. Vyžaduje totiž, aby fyzické adresy byly zarovnány na hranicích daných velikostí velkých stránek a aby paměť byla fyzicky souvislá, čemuž ani v jednom případě paměť alokovaná souborovými systémy nemusí vyhovovat. Dave Chinner se ozval, že XFS disponuje volbou inodů, která podporuje použití velkých stránek, a další účastník doplnil, že podobná funkcionalita je i v ext4, akorát podporuje 2MB velké stránky a nikoliv 1GB.

    Xu posluchače odkázal na článek [PDF], kdyby se o NOVA chtěli dozvědět víc, a jen v krátkosti shrnul některé vlastnosti tohoto souborového systému. Jeho struktura je založená na záznamech a je navržený pro NVMM. Pro každý inode udržuje seznam změn – pouze metadat – který se odkazuje na změny dat samotných. K mapování bloků používá radixový strom a s daty souborů pracuje přes copy on write (CoW).

    NOVA používá minimalistické žurnálovací schéma, které prostě zaznamenává ukazatele na hlavu a konec spojového seznamu záznamů v žurnálu. Tím se zajišťuje rychlý úklid, protože záznamy jsou zahazovány, jakmile přestanou být platné. Ke kopírování vůbec nedochází, dokud neplatné záznamy nezabírají víc než polovinu žurnálu – v tom případě se atomicky vytvoří nový a záznamy metadat se překopírují až tehdy.

    Xu ukázal několik grafů srovnávajících výkon ext4 a XFS (oba s DAX) s NOVA. NOVA obvykle dosahuje lepšího výkonu než ext4 nebo XFS, a to ve většině zátěží filebench, které Xu zkusil. Jedinou výjimkou je zátěž „webového serveru“, u níž mezi souborovými systémy nebyly významné výkonnostní rozdíly.

    Xu řekl, že druhý RFC, založený na jádře 4.16-rc4, poslal v březnu. Dostalo se mu nějaké zpětné vazby, takže na tom pracuje a brzy zveřejní třetí verzi. Do této doby by měl přidat 64bitová časová razítka a zlepšit podporu velkých stránek.

    Chinner se zeptal, jak to vypadá s nástroji v uživatelském prostoru, především s fsck pro NOVA. To bude potřeba ještě před začleněním souborového systému, protože uživatelé musejí být schopni své souborové systémy opravit. Xu odpověděl, že doposud se soustřeďoval na výkon, a tak fsck zatím chybí. Ted Ts'o poznamenal, že NOVA potřebuje také nástroj, který by ověřoval obrazy souborového systému, což by umožnilo další testování pomocí xfstests.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.6.2018 08:18 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 24. 5. 2018: Souborový systém NOVA
    Pekné. Plánuje sa pri nejakom FS pre neviolatívne pamäte prirodzená podpora deduplikície a kontrolných súčtov pre dáta aj s redundantným ukladaním v najbližších rokoch?
    5.6.2018 23:13 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 24. 5. 2018: Souborový systém NOVA
    Zajímalo by mě srovnání Nova a Btrfs, oboje je vysoce paralelizované COW
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.