abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami

    11. 4. 2011 | Jirka Bourek | Jaderné noviny | 4217×

    Aktuální verze jádra: 2.6.39-rc1. Citáty týdne: Paul McKenney, Constantine Shulyupin, Andrew Morton. Přepracování návěští skoků. Závěr začleňovacího okna 2.6.39. Boj s fork bombami.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 2.6.39-rc1

    link

    Současné vývojové jádro je 2.6.39-rc1, které Linus vydal 29. března. Takže 2.6.39-rc1 je venku a začleňovací okno je uzavřené. Ještě se musím podívat na požadavek na přetažení cleancache (na což jsem měl spoustu času, ale rozhodl jsem se, že to reviduju až poté, co bláznění se začleňovacím oknem skončí). Jinak je hotovo. Mezi významné změny v 2.6.39 budou patřit systémová volání pro otevření podle manipulátoru, CLOCK_BOOTTIME, možnost vynutit běh obsluh přerušení ve vláknech, ipset, základní kód přechodné paměti, subsystém pro řízení multimédií, plánovač toku CHOKe a mnoho dalšího. Detaily najdete v kompletním changelogu.

    Stabilní aktualizace: 28. března vyšla stabilní jádra 2.6.32.36, 2.6.33.9, 2.6.37.6 a 2.6.38.2. Každé obsahuje dlouhý seznam důležitých oprav; aktualizace 2.6.37.6 bude poslední pro sérii 2.6.37.

    Předtím bylo vydáno 2.6.32.35 obsahující jedinou opravu chyby při překladu.

    Citáty týdne: Paul McKenney, Constantine Shulyupin, Andrew Morton

    link

    C preprocesor... je ošklivý, neelegantní, problematický, otravný a měli ho uškrtit při narození – ale když ho potřebujete, je vždy připraven.

    -- Paul McKenney

    Make Linux Software představuje nejrychlejší embedded Linux pro 720MHz ARM a NAND flash paměť, který kdy existoval. Doba bootu Linuxu od zavaděče k shellu je 300ms.

    -- Constantine Shulyupin

    Naším kladivem jsou patche do jádra a všechny problémy vypadají jako hřebíky, ale lepších rozhraní pro uživatelský prostor a lepšího jádra dosáhneme, když do něj prostě přestaneme cpát další a další tlustá rozhraní.

    -- Andrew Morton

    Přepracování návěští skoků

    link

    napsal Jonathan Corbet, 30. března 2011

    Mechanismus návěští skoků jsme zde naposledy viděli v říjnu 2010. Ve zkratce umožňuje optimalizovat „vysoce nepravděpodobné“ větvení kódu tak, že běžná režie se blíží nule. Tohoto zrychlení se dosáhne patchováním kódu za běhu; to je také nákladem této metody: povolení nebo zakázání nepravděpodobného případu je drahá operace. Návěští skoků je tedy nejlepší používat pro kód, který není povolen téměř nikdy; zjevnými příklady jsou sledovací body a místa pro dynamické ladění.

    Na prvotní implementaci návěští skoků bylo mnoho stížností včetně faktu, že je poměrně složité ho používat. V reakci na to byla zaslána přepracovaná verze, která výrazně mění rozhraní. Začne se deklarováním „klíče skoku“ [jump key]:

    #include <linux/jump_label.h>
    
    struct jump_label_key my_key;

    Povolení a zakázání klíče je jednoduchou záležitostí volání:

    jump_label_inc(struct jump_label_key *key);
    jump_label_dec(struct jump_label_key *key);

    A použití klíče pro řízení kódu, který je zapotřebí jenom výjimečně, vypadá následovně:

    if (static_branch(&my_key)) {
        /* Nepravděpodobný kód zde */
    }

    Pokud chybí plná podpora pro návěští skoku, je klíč skoku reprezentován hodnotou atomic_t. Z jump_label_inc() se stane atomic_inc() a jump_label_dec() se změní na atomic_dec. static_branch() je implementováno pomocí atomic_read(). Pokud je do jádra zakonfigurována podpora návěští skoků, z povolení a zakázání klíčů skoku se stanou náročnější operace, zatímco static_branch() bude téměř zadarmo. Pro zamýšlená použití návěští skoků je to rozumná výměna.

    V době psaní tohoto článku změny do 2.6.39 začleněny nebyly. Je vždy možné, že by mohly být přetaženy do -rc2, ale v tuto chvíli je pravděpodobnější, že nová návěští skoku budou moci skočit až do 2.6.40.

    Vypnutí APM

    link

    napsal Jonathan Corbet, 30. března 2011

    Rozhraní pro správu napájení APM nikdy nebylo příliš milováno – dokonce i ACPI se považuje za lepší alternativu. Za posledních několik let bylo vyrobeno jenom málo hardwaru, který by na APM závisel – pokud vůbec nějaký; Windows evidentně přestaly APM podporovat roku 2006. V Linuxu nicméně funguje dál a to má své náklady, takže není překvapivé, že by Len Brown chtěl tuto podporu v 2.6.40 odstranit.

    K tomu nicméně téměř určitě v době, kterou si Len vytýčil, nedojde; mnoho vývojářů namítlo, že se stále může používat hardware, na kterém by nemohla běžet nová jádra, a Linux se obecně snaží neopouštět uživatele starého hardware. APM s námi tedy nejspíše ještě nějaký čas zůstane, ale to představuje problém: udržování podpory APM je, zdá se, v konfliktu s potřebnými změnami v kódu cpuidle. Jinak řečeno snaha udržovat APM funkční může zdržet zlepšení pro většinu uživatelů, kteří mají hardware novější.

    Řešením možná bude částečné odstranění podpory APM. Nejvýznamnější vlastností APM je pro uživatele starých strojů nejspíše možnost vypnout systém; ostatní vlastnosti budou méně důležité. Jak poznamenal Andi Kleen, podpora pro nečinnost takovým uživatelům nejspíše tak důležitá nepřijde:

    Odstranění nečinnosti v APM by bylo rozumné. Očekávám, že pokud ještě staré laptopy fungují, už dlouho to bude na napájení ze sítě, protože jejich baterie již dávno umřely. Spotřeba většího množství energie při nečinnosti by tak neměla být takovým problémem.

    Podpora APM jako taková tedy ještě nějaký čas zůstane, ale s postupem času může začít přicházet o některé vlastnosti.

    Závěr začleňovacího okna 2.6.39

    link

    napsal Jonathan Corbet, 29. března 2011

    Od posledního dílu této série bylo do hlavní řady začleněno těsně nad 2 200 neslučovacích sad změn; pro tento vývojový cyklus to celkem dělá 8 757 změn. Začleňovací okno 2.6.39 je nyní zavřené, takže sada vlastností pro tento vývojový cyklus by měla být kompletní. Mezi změny viditelné pro uživatele, které byly začleněny v poslední fázi začleňovacího okna, patří:

    • Byly začleněny počátky jmenného prostoru pro uživatele. Tento jmenný prostor je určitý druh kontejneru, ve kterém lze procesům bezpečně dát práva superuživatele, aniž by byl schopen ovlivnit zbytek systému. Kompletní podpora kontejnerů je dlouhodobý projekt, ale s těmito patchi je jádro o krok dále.

    • Dostatečně privilegovaný proces může nyní zapisovat do souboru /proc/pid/mem.

    • Z I/O CFQ plánovače byla odstraněna volba pro „izolaci skupin“; vzhledem k tomu, že výkonnostní problémy tohoto režimu byly odstraněny, je izolace procesů zapnuta vždy.

    • Nové blokové zařízení „mtdswap“ umožňuje swapovat přímo na paměťové zařízení [memory technology device].

    Mezi změny viditelné pro jaderné vývojáře patří:

    • V jádře se již nepoužívá typ dma64_addr_t, byl odstraněn.

    • Framework videobuf v subsystému Video4Linux2 byl nahrazen novější verzí „videobuf2“.

    • Byl začleněn subsystém pro řízení multimédií, který má systému umožnit exportovat informace o topologii složitých mediálních subsystémů do uživatelského prostoru.

    • printk() a spol. mají nový specifikátor formátu „%pB“, který vypíše symbol z výpisu volání [backtrace symbol] a jeho offset.

    • Ve stromě zdrojových kódu jádra byly sloučeny architektury m68k a m68knommu.

    • Byla přidána podpůrná knihovna pro kódování a dekódování pomocí BCH (Bose-Chaudhuri-Hocquenghem).

    • Změnila se jména některých nízkoúrovňových funkcí spojených s přerušeními:

      StaréNové
      get_irq_chip()irq_get_chip()
      get_irq_chip_data()irq_get_chip_data()
      get_irq_msi()irq_get_msi_desc()
      irq_data_get_irq_data() irq_data_get_irq_handler_data()
      set_irq_chained_handler() irq_set_chained_handler()
      set_irq_chip()irq_set_chip()
      set_irq_chip_and_handler_name() irq_set_chip_and_handler_name()
      set_irq_data()irq_set_handler_data()
      set_irq_handler()irq_set_handler()
      set_irq_nested_thread() irq_set_nested_thread()
      set_irq_noprobe()irq_set_noprobe()
      set_irq_type()irq_set_irq_type()
      set_irq_wake()irq_set_irq_wake()

      Prototypy těchto funkcí se jinak nemění.

    Jádro 2.6.39 nyní přechází do stabilizační fáze vývojového cyklu. Pokud nedojde k nějakým výjimečnostem, můžeme očekávat, že před vydáním finální verze by mohlo být začleněno nějakých 2 000 oprav a že k samotnému vydání dojde začátkem června.

    Boj s fork bombami

    link

    napsal Jonathan Corbet, 29. března 2011

    Unixové systémy bývají dobře opevněné vůči útokům z vnějšku, ale mnohem náchylnější na útoky lokálních uživatelů. Jedno slabší místo se týká „fork bomb“ - procesů, které se šíleně fork()ují, dokud systému nedojdou zdroje. Proti těmto útokům je obtížné se bránit a je obtížné je zastavit bez rebootu; a občas k nim může dojít nešťastnou náhodou. Jestliže vyjde snaha, se kterou přišel Hiroyuki Kamezawa, v budoucnosti bude s fork bombami méně problémů.

    Problémem fork bomb je to, že jsou to pohyblivé cíle; v době, kdy si správce systému všimne rapidně se množícího procesu, může již být vytvořeno mnoho potomků a počáteční proces sám o sobě již bude ukončen. Zabíjení procesů jednotlivě není možné; i program napsaný obzvláště k tomuto účelu nemusí stíhat proud nových procesů. Prostě není možné zvládnout celý strom škodících procesů z uživatelského prostoru. Není tedy překvapením, že nejlepším řešením je v této situaci zatáhnout za záchrannou brzdu a začít znovu. I když to – jako v Kamezawaově případě – znamená jít do jiné budovy, kde je postižený stroj umístěn.

    Odchytit strom škodlivých procesů může být těžké i z jádra. Stromy procesů jako takové existují jenom do té doby, dokud je naživu předek; jakmile se ukončí, rodičem všech jeho potomků se stane init. Tím se strom zploští a ztíží se tak identifikace procesů, které se na útoku podílejí. Kamezawův patch tedy začíná přidáním nové struktury pro sledování procesů; ta je organizována jako jednoduchý strom odrážející skutečnou strukturu rodiny procesů v systému. Od existujících datových struktur se nicméně liší tím, že „strom historie“ zůstane zachován, i když se některé procesy ukončí. To jádru umožní najít celý strom procesů podílejících se na fork bombě, i když ten, který útok zahájil, již dlouho neexistuje.

    Udržovat kompletní historii všech procesů vytvořených za celou dobu běhu linuxového systému by bylo drahé, je zjevné, že přijde chvíle, kdy je nutné historii zahodit. Proto se jádro jednou za čas (ve výchozím nastavení jednou za 30 sekund) pokusí zjistit, jestli neprobíhá útok fork bombou; pokud nic takového neobjeví, zahodí veškerou historii delší než 30 sekund.

    Jak jádro přijde na to, že čelí útoku? Fork bomby systém obvykle zastaví tím, že dojde paměť, takže kód hledá známky nedostatku paměti: konkrétně jestli od poslední kontroly docházelo ke zpožděním alokace paměti nebo ke spouštění kswapd. Také sleduje, jestli se v systému nezvýšil počet procesů. Jestliže žádná z těchto kontrol nenajde nic podezřelého, starší historie se zahodí. Pokud jsou alokace paměti obtížnější a počet procesů roste, sledovací struktura se ponechá.

    Když fork bomba způsobí vyčerpání paměti, první reakcí jádra bude spuštění zabijáka při nedostatku paměti [OOM killer]. Tomu se postupem času problém podaří překonat, ale faktem je, že OOM zabiják byl vždy navržen tak, aby našel a zabil jeden proces, který dělá problémy. Neumí najít celý strom procesů, které se rychle množí, a zabít je všechny.

    Zde do hry vstupuje zabiják fork bomb [fork bomb killer], kterého spustí OOM zabiják. Zabiják fork bomb projde strom historie procesů a do každého uzlu zapíše počet procesů pod ním a celkový objem paměti, kterou tyto procesy využívají. Nakonec se prozkoumá proces s nejvyšším skóre; jestliže je v jeho historii deset procesů nebo více, je považován za fork bombu a on i jeho potomci jsou pozabíjeni. A je uklizeno – snad.

    Do /sys/kernel/mm/oom přibývá několik ladících prvků. Historie se sleduje jenom v případě, že je do mm_tracking_enabled zapsáno „enabled“ (což je výchozí nastavení). Hodnota mm_tracking_reset_interval_msecs řídí, jak často se pročistí strom sledující procesy; výchozí hodnota je 30000. Poměrně překvapivě chybí možnost nastavit, kolik potomků musí proces mít, aby byl považován za fork bombu; přednastavená hodnota se zdá být poměrně nízká.

    Přijetí tohoto patche nebylo úplně příznivé; komentátoři mají obavy z nákladů na správu sledovací struktury a naznačují, že řešení v uživatelském prostoru by mohlo být lepší. Kamezawa se podle všeho smířil s tím, že patch nemusí být začleněn, a řekl: Chodit o budovu vedle, abych stiskl reset, je dobré pro moje zdraví. Jiní administrátoři, kteří to ke svým strojům nemají tak blízko, nicméně možná budou mít pocit, že jejich zdraví by spíš prospěla větší ochrana proti fork bombám.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.4.2011 08:17 m-a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    A nestacilo by Kamezawovi nastavity limity a zaobstarat si server s iLO/IPMI/DRAC/whatever ?
    11.4.2011 08:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    No já nevím. Mě zrovna tenhle patch přijde docela užitečný. Mám namountované vzdálené adresáře z novellu a čas od času se nám při výpadku spojení stane, že to zůstane viset. Načež se nám začnou přesně tímto způsobem množit procesy, které stroj utlučou. (naštěstí jde o virtuál, tak nikam nemusím chodit). Nicméně to umlátí všechno ostatní.

    Správné řešení by bylo pořešit problém v driveru pro novell, jenže na ten už dááávno nikdo nešáhnul a nejspíš už ani nešáhne. Takže by se docela hodila alespoň možnost umlátit ty procesy dřív než sejmou celý stroj.
    14.4.2011 00:35 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    ulimit?
    11.4.2011 09:17 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše APM
    Nevím, jak vám, ale mně vypínání přes APM, zrovna tak jako vypínání signálu monitoru na virtuální konzoly v Linuxu již nefunguje několik let.
    11.4.2011 11:28 Rovano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APM
    Mně se zrovínka to vypínání skrze APM na základovce 12 let staré hodí. Stačí jen dopsat jednu proměnou do konfiguráku a můžu jet přes APM.
    11.4.2011 11:37 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APM
    U mě to funguje. Asi to máte rozbitý.
    11.4.2011 12:30 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APM
    1) "modprobe apm power_off=1" (ten parameter treba pre SMP) 2) pozor na grub2, musi sa pouzit "linux16" namiesto "linux"
    11.4.2011 20:49 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: APM

    Tak zřejmě mám špatně nakonfigurované jádro: Modul se kompiluje, když je nastavený CONFIG_APM, a ten potřebuje CONFIG_PM_SLEEP a ten potřebuje SUSPEND || HIBERNATION || XEN_SAVE_RESTORE. Naivně jsem se domníval, že na vypnutí není CONFIG_SUSPEND potřeba, protože suspendovat stroj nepotřebuji.

    Teď ještě jestli to vyřeší i vypínání monitoru. Podle arch/x86/kernel/apm_32.c bude nutné ještě zapnout CONFIG_APM_DISPLAY_BLANK. Vyzkouším.

    Nicky726 avatar 11.4.2011 12:28 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Šlo by používat české přepisy japonštiny, tedy Hirojuki?
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    11.4.2011 13:56 Vasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jadern?? noviny ??? 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Vzhledem k tomu, ze pro prepis z kany do latinky jsou obecne pouzivana pravidla, tak si myslim, ze byste tim lidi spise zmatl - ja bych napriklad Hirojuki cetl jako Hirodzuki...
    11.4.2011 14:57 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Ano, existují pro to pravidla *české* transkribce, páč my jaksi máme zcela jiný pravopis než jiné národy... Hiroyuki by byla nějaká anglo-4chanština :)
    josi avatar 11.4.2011 20:24 josi | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Hiroyuki by byl obyčejný hepburn, nihon-šiki, kunrei-šiki a zaručeně i něco dalšího. Ale na českém serveru je určitě vhodnější český přepis (Hirojuki), když už pro něj máme stanovená pravidla.

    P.S.: Hirodžuki? Pochybuji, že by něco takového mohlo vůbec existovat…
    12.4.2011 07:46 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Mohlo by existovat - podle tabulky transkripce japonštiny je Hirodžuki česká verze anglického přepisu Hirojuki. Pokud jsem to teda správně pochopil...
    josi avatar 17.4.2011 18:18 josi | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Teoreticky by takový přepis samozřejmě existovat mohl:
    • Hiragana: ひろじゅき
    • Katakana: ヒロジュキ
    • Hepburn, nihon-šiki, kunrei-šiki: Hiroyuki
    • Český přepis: Hirodžuki
    Já měl však na mysli, zda by se takové slovo dalo z nějakých čínských znaků (kandži či kanji, chcete-li) složit. V kaně není problém jej zapsat, ale nedává žádný smysl.
    josi avatar 17.4.2011 18:19 josi | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Pardon, třetí položka seznamu má být Hirojuki.
    josi avatar 17.4.2011 18:21 josi | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    A má tam být jen hepburn, ve zbylých dvou systémech je přepis jiný. Ne, dnes už nenapíšu ani slovo.
    11.4.2011 14:16 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jadern?? noviny ??? 31. 3. 2011: Boj s fork bombami

    Nevim presne jak je to s transkripci japonstiny, ale u cinstiny se vede uz skoro vecnej spor jestli je pro cechy lepsi zapisovat pomoci oficialni transkripce cinstina -> anglina a nebo pouziva ceskou, ktera je skvela srozumitelnost, ale nikdo mimo nas ji nerozumi.

    Jako "kolemjdoucimu" je mi samozrejme prijemnejsi ceskej prepis, ale ten mezinarodni ma svoje vyhody ... tezko rict, tady by se mozna vic uplatnil ten ceskej.

    12.4.2011 18:56 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jadern?? noviny ??? 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    To si pleteš, oficiální transkripce je pinyin (vytvořená Číňany) a nemá s anglickou nic společného. Anglická se jmenuje Wade-Giles, je v ní oproti pinyinu spousta rozdílů a hlavně divných výjimek (jedna z prvních transkripcí).

    Přijde mi, že pro odborné práce je lepší používat pinyin a pro populární věci (zprávy...) českou transkripci. Nedávno jsem v nějakém filmu zaslechl, že "nákaza se šíří z provincie [guandong] (přečteno tak jak to vidíte)" -- naučit se čtení pinyinu je pro laiky dost zbytečná zátěž a to co vzniká když jej lidi čtou je hodně vtipné :-) Většina médií ale stejně používá obě transkripce zároveň, někdy dokonce nějaké hybridy a mají v tom obrovský guláš.
    I am Jack's wasted life.
    11.4.2011 23:23 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Smysl techto jazykove specifickych transkripci me unika. Pokud neprovadime vyslovnost-zachovavajici transkipce jmen z jazyku pisisich latinkou ale s jinou vyslovnosti (napr. anglictina), proco to delat u jazyku nepisisich latinkou a nedrzet se radsi zpusobu, kterym ta jmena zapisuji oni (tedy ISO-3602 nebo Hepburnova transliterace)?
    13.4.2011 21:34 kozec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Neslo. Nikto nema chut hrat sa na dekoder a zistovat, kto ten patch napisal v skutocnosti.
    11.4.2011 13:47 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jadern?? noviny ??? 31. 3. 2011: Boj s fork bombami

    Pro ty, kteří to mají daleko, přece existuje xt_SYSRQ xtables modul! :-)

    11.4.2011 22:09 kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 31. 3. 2011: Boj s fork bombami
    Mne sa riesenie fork bomb problemu tiez velmi nepaci a v jeho popise mi velmi chyba slovicko cpuset. Ak toto riesenie na cpuset nepozera alebo s nim nespolupracuje tak to nie je velmi dobre...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.