abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 816 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Greg KH o Linux Driver Project

    20. 11. 2007 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 3779×

    Linux Driver Project má šéfa na plný úvazek. Rozhovor s Gregem Kroah-Hartmanem, který vede LDP zaměřený na přípravu ovladačů pro Linux i za cenu podepsání NDA.

    Linux Driver Project má šéfa na plný úvazek

    Linux Driver Project (LDP) byl oznámen v lednu a dostalo se mu nadšeného přijetí. Od té doby se s ním však moc nedělo, protože Greg Kroah-Hartman měl dost práce se zaměstnáním i vývojem jádra. Teď však bude moci projektu věnovat mnohem více času, protože Novell, jeho zaměstnavatel, změnil jeho pracovní pozici, takže bude pracovat pouze na LDP.

    Původní oznámení projektu proběhlo v rámci konference Freedom HEC a Greg ho popsal jako "trapný reklamní kousek", protože pouze zopakoval, jak standardně funguje vývojový model linuxových ovladačů: na základě hardwaru a nějakých informací pro vaše zařízení napíšeme ovladač. Přibyla však jedna novinka; s pomocí Linux Foundation bylo zařízeno, že vývojáři budou moci podepsat s výrobci hardwaru NDA, aby získali přístup k dokumentaci a dalším informacím o zařízení. NDA pro vývoj ovladačů nejsou univerzálně schvalovány, ale výrobci je často vyžadují.

    Pro Linux z toho plyne několik výhod: ovladače budou všechny vydány s GPL, budou začleněny do hlavního jádra, a proto budou také k dispozici všem uživatelům Linuxu. Další svobodné operační systémy budou také moci zdrojový kód využívat pro psaní ovladačů. Greg doplnil, že to má také překvapující výhody pro nové vývojáře jádra:

    Další skvělá výhoda, kterou jsem si zpočátku ani neuvědomil, je to, že tím dáváme příležitost vývojářům, kteří chtějí napsat "něco opravdového". Nejvíce reakcí na první oznámení přišlo od vývojářů, kteří chtějí pomoci. Více než 80 lidí se ozvalo, že by chtěli pomoci Linuxu, ale dosud nevěděli jak. Tento projekt jim dává možnost pro komunitu vyvinout a spravovat opravdový ovladač.

    Když teď má Greg čas se LDP věnovat, založil dva mailing listy a wiki, s jejichž pomocí lze projekt sledovat. Mailing listy jsou pro dvě základní role, které mohou účastníci projektu mít: vývojáři a manažeři projektů. Manažeři projektů budou zajišťovat vývoj, starat se o to, aby měli programátoři ovladačů vše, co potřebují k práci, a zároveň budou informovat firmu, pro kterou bude ovladač vyvíjen, o průběžném stavu. Zkrátka se budou starat o jednotlivé ovladače, podobně jako se Greg bude starat o celý projekt.

    Do týdne od restartu projektu už bylo k dispozici pět ovladačových projektů, včetně jednoho, který je popisován jako "pročistit a začlenit" - vhodné jako první ovladač pro někoho, kdo s vývojem linuxového jádra teprve začíná. Hlásí se i manažeři projektů. Počet dobrovolníků roste, ale Greg poznamenal, že projektu zatím chybí publicita:

    Už máme přes 200 lidí, kteří se chtějí podílet jako vývojáři, takže v tomto ohledu si vedeme dobře. 25 lidí se přihlásilo o práci manažerů projektů, takže i tam to máme pokryté. Co teď potřebujeme nejvíce, je najít společnosti, které potřebují naši pomoc. Nejdůležitější je v tuto chvíli rozhlásit, že je tato služba všem firmám k dispozici.

    Připravuje se již několik různých druhů projektů:

    [...] audio kodeková zařízení, USB timestamp [časová značka] zařízení, VoIP zařízení, videokamery, spousta různých druhů zařízení pro získávání dat a také zakázková zařízení pro propojení sběrnic, a dokonce i celá zařízení typu system-on-a-chip [systém na čipu].

    Greg má v plánu znovu kontaktovat společnosti, které se mu ozvaly od ledna, ale zapomnělo se na ně. Zároveň s rostoucím povědomím o projektu by se mělo objevit dost projektů vhodných pro všechny možné zájmy a úrovně zkušeností s vývojem. Protože jde o projekt určený k začleňování nového kódu do hlavního jádra, bude tomuto procesu vystaveno více vývojářů, což by mělo pomoci s rozšiřováním řad hackerů jádra.

    Linux už teď podporuje více hardwaru než kterýkoliv jiný operační systém kdy podporoval a LDP tento náskok ještě zvýší. Těžit z toho bude Linux, vývojáři, manažeři projektů, společnosti, jejichž zařízení budou podporována, i distributoři. Někteří lidé sice s podepisováním NDA nesouhlasí, ale ovladače budou svobodné. Jakmile firmy uvidí, jak snadné je dostat do jádra kvalitní ovladače, určitě budou chtít více. A to může být jedině dobře - pro všechny systémy, nejen pro Linux.

    Rozhovor: Greg KH

    LDP

    1) Které z ovladačů, jež už bylo možné začlenit do jádra, považujete za nejdůležitější?

    To je jako ptát se rodiče, které dítě má radši :-)

    2) Můžete nám říct, na jakých ovladačích teď pracujete? Nebo aspoň obecně o jaký druh hardwaru se jedná.

    Na stránce http://www.linuxdriverproject.org/twiki/bin/view/Main/ProjectStatus je seznam aktuálně rozpracovaných projektů.

    3) Jak kvalitní je dokumentace, kterou dostáváte od spolupracujících firem?

    Velmi kvalitní.

    4) A podpora?

    Také velmi dobrá.

    5) U jak velkého procenta projektů je vyžadována NDA, která vám zabraňuje vydat dokumentaci?

    Zatím jsme měli jen jeden projekt, kde byla vyžadována NDA, ale ten v tuto chvíli stojí, protože daný hardware ještě ani není dokončen a prodáván.

    6) Co si obecně myslíte o NDA? Opravdu je výrobci potřebují?

    Někteří výrobci si myslí, že jsou nezbytné, takže pokud s nimi chceme pracovat, musíme jejich přání respektovat.

    7) Narazili jste někdy na tak přísnou NDA, že jste ji nemohli přijmout?

    Máme připravenou vlastní strukturu NDA, takže neřešíme NDA jednotlivých výrobců.

    8) Spoléháte jen na zájem výrobců, nebo je také sami oslovujete?

    V tuto chvíli čekáme, dokud za námi výrobci nepřijdou, ale to se brzy změní, protože se neúčastní dost výrobců na to, aby měli všichni co dělat.

    Další témata

    9) V 2.6.23 byl začleněn UIO framework. Víte o nějakém kódu, který by ho už používal?

    Kromě té jedné věci, která už je v jádře, jsem slyšel, že o použití uvažovalo několik společností, ale zatím jsem neviděl žádný kód, který by z toho vzešel.

    10) Budete i nadále spravovat 'vaše' subsystémy, i když teď pracujete na plný úvazek na LDP?

    Ano, moje práce na LDP by neměla nijak ovlivnit aktivity v rámci vývoje jádra.

    11) Dáváte přednost programování nebo řízení? Mění se s postupem času váš náhled na tuto otázku?

    Raději mám programování, ale také chci povzbudit ostatní, aby z nich byli aktivní přispěvatelé, což občas zahrnuje trochu řízení, a to mi nevadí.

    12) Uvažoval jste někdy (nebo vícekrát) o tom, že byste zanechal vývoje Linuxu? Pokud ano, jaké byly hlavní důvody?

    Neuvažoval.

    13) Bulvár: které distro používáte na desktopu/notebooku?

    Jako hlavní distro používám openSUSE, ale pořád mi tu běží pár strojů na Gentoo.

    14) Vim nebo Emacs?

    Samozřejmě vim :)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.11.2007 00:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Mám dotaz - ve slovníku se o NDA píše:
    Programátor potrebuje napísať slobodný ovládač a potreboval by k tomu vedieť nejaké bežne nedostupné informácie. Výrobca mu ich po podpísaní NDA poskytne, ale on sa zaviaže, že ich využije len k napísaniu ovládača a neposkytne ich nikomu inému (napr. konkurencii).
    Ale dotyčné moduly mají být pod GPL, takže zdrojáky budou otevřené - uniká mi něco, nebo by ty informace prostě mohli vydat jen tak, protože z toho zdrojáku si je může každý při troše snahy vyčíst...?
    Quando omni flunkus moritati
    20.11.2007 00:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    IMHO to většinou nebude tak jednoduché.
    Luk avatar 20.11.2007 01:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Pokud ve zdrojáku bude třeba 200 nezdokumentovaných číselných konstant, o kterých nikdo (kromě toho jediného vývojáře) nebude vědět, k čemu jsou (nepočítám-li to, že se v určité situaci například naládují v nějakém pořadí do zařízení), tak to může být bez problémů pod GPL a současně se neporuší NDA.

    Jenže v tom je také ten problém - nikdo kromě toho vývojáře nebude schopen najít a odstranit chyby, které se v takovém ovladači objeví.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.11.2007 01:35 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project

    Ale v těch zdrojácích se objeví jen zlomek informací, který jsou v dokumentaci, kterou vývojář dostane k dispozici. Důvod, proč se ovladače píšou pod NDA je totiž většinou ten, že není k dispozici žádná "programátorská" dokumentace k HW, protože se při zběsilém tempu vývoje dnešního HW prostě nestíhá psát. Vývojáří ovladačů tak velmi často píšou ovladače podle "dokumentace" tvořené VHDL/Verilog zdrojákama či schématama IP cors a jejich "low-level" dokumentací... A to jsou data/informace, který žádná firma své konkurenci neposkytne. To k čemu slouží jakej registr v chipu už ale žádný "velký tajemství" neni a proto se to klidně může objevit v opensource ovladači.

    Každý má právo na můj názor!
    23.11.2007 09:26 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Jo to me nikdy nenapadlo se na to podivat takhle. Diky.
    20.11.2007 01:38 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    U složitějšího hardwaru může být zdroják stejně "přehledný" a "dokumentující" jako disassemblovaný kód ;-) Čistý zdroják se dobře napsané dokumentaci nikdy nevyrovná.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    20.11.2007 09:12 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Vyčíst něco z driveru je mnohem složitější, než z přehledné dokumentace :-)
    22.11.2007 15:03 PePa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Já v tom rozpor nevidím. Driver napíšu, zveřejním zdrojáky pod GPL, ale s nikým nebudu mluvit o specifikacích hardvéru. Co na tom není jasné?
    20.11.2007 09:07 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    hele mělo by zájem o tohle? neměl bych mu napsat?
    20.11.2007 09:21 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    No a můžeš k tomu sehnat dokumentaci? :-)
    20.11.2007 09:32 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    no dokumentace k tomu nebude, vubec nevim ani jeslti by to mělo být v jádře, je to stejný zařízení jako třebas myš. si myslím že kdbyy si to zařízení koupil a sledoval signály tak by seto dalo snad napsat ne? :-)
    víte co to znamená? no to znamená, že jsme zase o kousek dál... :-} ne teď vážně. doufám, že tento projekt neupadne do zapomnění a posune linux o kousek blíž k lidem, že padne další z argumentů proti používání linuxu. pak už jen zbavit se NDA nadobro a bylo by to príma.
    20.11.2007 13:33 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Zkratka LDP
    Zkratka LDP vždy značila, co já pamatuji, The Linux Documentation Project.

    Dnešní překřtění je berlička autora, která si činí nárok na zápis do historie, nebo to mám chápat jinak?
    Prcek avatar 20.11.2007 14:36 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkratka LDP
    Tak od ted to bude TLDP ;-). I kdyz mam takovy pocit, ze to tak bylo odjakziva...
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    20.11.2007 14:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkratka LDP
    Nejsi první, komu se to nezdá... (doplnil jsem pojem ve Slovníku).
    28.11.2007 15:36 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkratka LDP
    Nekonzistence je už ve vlastní dokumentaci
    1.2. About The LDP
    5.4. Markup Languages Accepted by TLDP
    Ale domovská stránka www.tldp.org i logo napovídají, že správná zkratka by měla být TLDP
    Jardík avatar 21.11.2007 17:08 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Pro Linux z toho plyne několik výhod: ovladače budou všechny vydány s GPL, budou začleněny do hlavního jádra, a proto budou také k dispozici všem uživatelům Linuxu. Další svobodné operační systémy budou také moci zdrojový kód využívat pro psaní ovladačů.

    Samozřejmě, že je nebudou moci použít. Proč? Protože né všechny operační systémy jsou pod nakažlivou GPL licencí.

    Věřím v jednoho Boha.
    Jardík avatar 21.11.2007 17:09 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Tím "operační systémy" myslím samozřejmě "svobodné operační systémy".
    Věřím v jednoho Boha.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.11.2007 17:38 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Vidíš, mně se zase nelíbí licence BSD. Jinak ostatní svobodné OS kód využít k napsání ovladače vlastního mohou. Sice ne metodou copy&paste, ale myslím si, že jim to podle kódu Linuxu půjde lépe než podle disassembly ovladače pro Windows.
    Luk avatar 21.11.2007 18:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Všechen kód v ovladačích nemusí být jen pod GPL. Co není odvozeno od jádra, může být licencováno současně třeba pod BSD. Záleží na tom, jak se vývojář rozhodne.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    21.11.2007 20:50 chemik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    A co když někdo potřebuje ovladač pro zařízení jako tŕeba potenciostat PG 284, který má psaný software jenom pro windows. Takovýto potenciostat má pouze několik pracovišť a není proto duvod dávat jej do jádra OS. Jak postupovat v tomto případě ?
    Luk avatar 21.11.2007 21:36 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    Jak postupovat v tomto případě ?
    Napsat si to vlastnoručně ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.11.2007 22:19 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Greg KH o Linux Driver Project
    A k čemu se to zařízení připojuje (rozhraní)?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.