abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:22 | IT novinky

    Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) varuje před návrhem, který představilo belgické předsednictví Rady EU. Populární služby jako Messenger, WhatsApp nebo Signal by dle něj bylo možné plně používat až po odsouhlasení kontroly komunikace. Ta by měla zamezit šíření dětské pornografie. Podle IuRe by však taková kontrola přinesla hlavně závažný dopad na soukromí uživatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 11:11 | Nová verze

    NumPy (Wikipedie), tj. knihovna pro Python pro vědecké výpočty, byla po 18 letech vydána v nové major verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Důležité informace v průvodci migrací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    14.6. 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 13:22 | IT novinky

    Na konferenci DevConf.CZ 2024 je na stánku Furi Labs prezentován linuxový telefon FuriPhone FLX1. Jeho cena 499 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Jaderné noviny 191

    18. 11. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 3531×

    Nový vysoce komprimovaný souborový systém. Linux 2.5.45. Dokumentace kconfigu. Swap-Space Mini-Howto. Placení za opravy. Grafy vývoje jádra 2.5.

    Do konference přišlo celkem 1927 emailů, nejvíce psali Alan Cox, Davide Libenzi a Jens Axboe.

    Nový vysoce komprimovaný souborový systém, 16 emailů

    Phillip Lougher ohlásil:

    První verze squashfs. Squashfs je vysoce komprimovaný souborový systém určený jen ke čtení. Používá kompresi zlib pro kompresi souborů, inodů a adresářů. Inody jsou velmi malé a všechny bloky jsou shlukovány pro minimalizaci režie dat. Jsou podporovány velikosti bloků od 4KB po 32 KB.

    Squashfs je určen pro použití jako read-only filesystem, pro archivaci a pro embedded zařízení, kde je vyžadována malá režie. Najdete jej na adrese http://squashfs.sourceforge.net. Patch je dostupný pro jádro 2.4.19.

    Samuel Flory se zeptal, jak se squashfs liší od existujícího projektu cramfs a Phillip vysvětlil:

    Cramfs byl inspirací pro squashfs. Squashfs obecně dává lepší kompresi, podporu větších souborů a souborových systémů a obsahuje více informací v inodu.

    1. Bloky až po 32KB - data komprimovaná po jednotkách o velikosti 32K získají lepší kompresní poměr než o velikosti 4 KB. Obecně je použití více než 4 KB bloků špatný nápad, neboť volání VFS používají 4 KB stránky, ale Squashfs explicitně tlačí extra bloky do cache stránek.
    2. Squashfs komprimuje kromě dat ze souborů navíc informace z inodů a adresářů. Tyto údaje obvykle mají kompresní poměr 50%, jinými slovy režie 8 a méně bytů na inode.
    3. Všechna data jsou zarovnána na byte [byte alignment], což opět ušetří pár bytů na inodu či adresáři.
    4. Podpora 32 bitových uid/guid, velikost souboru až 2^32, časové značky [timestamp]. Cramfs zkracuje uid na 16 bitů, guid na 8 bitů, velikost souboru do 2^24, žádné časové informace.
    5. a další ..

    Linux 2.5.45, 22 emailů

    Linus Torvalds ohlásil jádro 2.5.45 a napsal, že je v něm spousta změn, hlavně začlenění. Například Device mapper (LVM2), crypto/ipsec ze sítí, epoll a nový konfigurační systém. Velké věci. A spousta údržby, od různých architektur přes USB, ISDN a ALSA. Sloučení s verzemi od Andrewa a Alana ..

    Aaron Lehmann poznamenal, že make oldconfig a make menuconfig nyní závisejí na knihovně QT, což mu nedávalo smysl. Roman Zippel zaslal patch, který řeší tuto chybu, aniž naruší xconfig. A poprosil Linuse o začlenění.

    Dokumentace kconfigu, 22 emailů

    Matthew Wilcox se zeptal na dokumentaci kconfigu, který byl nedávno přidán do jádra. Roman Zippel zaslal odkaz http://www.xs4all.nl/~zippel/lc/. Christoph Hellwig doporučil přidat do Documentation/kbuild/config-language.txt nové informace a Roman slíbil, že tak brzy učiní.

    Swap-Space Mini-Howto, 20 emailů

    Randy Dunlap byl překvapen, když nenašel žádné mini-howto, které by pokrývalo swap a tak jedno vytvořil a zaslal na něj dočasný odkaz: http://www.xenotime.net/linux/swap-mini-howto.txt. Pár lidí bylo překvapeno, že nic takového skutečně neexistuje, jiní si návod přečetli a nabídli doplnění. Pár lidí doporučilo Linux Documentation Project jako správné místo, kam jej uložit.

    Placení za opravy, 5 emailů

    Alan Cox zaslal patch a vysvětlil:

    Čím dál více lidí se na mne obrací s tím, že hledají lidi, kteří by jim opravili za peníze chyby v Linuxu. Je jasné, že zaslání $1000 za opravu ovladače nebude fungovat, když se jedná o velké společnosti. A tak jsem se zeptal v konferenci linux-kernel a dostal jsem pár nabídek. Toto je seznam lidí, kterým můžete zaplatit, aby něco opravili. Seznam je řazen podle abecedy.

    Linus Torvalds odpověděl:

    Rád bych viděl explicitní požadavky po jednotlivcích nebo firmách (méně než X lidí) nebo jiný způsob, jak zaručit, že ta věc bude vyvážena a že nastavíme správná očekávání (od uživatelů i účastníků seznamu). Dále, je tato konference opravdu správným místem pro takový seznam, když vezmeme v úvahu, že neexistuje způsob, jak odstranit problematické záznamy z vypuštěných jader? Nebylo by lepší umístit jej na web a do jader jen přidat odkaz?

    Alan odpověděl:

    Správná poznámka. Rád to umístím na web. Rozdělení podle společností je také snadné, například na sekce Zajímáme se o kontrakty pod $1000, $10000, $100000, $1M.

    Grafy vývoje jádra 2.5, 1 email

    Guillaume Boissiere zaslal odkazy na grafy znázorňující aktivitu vývojářů řady 2.5.

    Je legrační sledovat, jak narůstá počet začleňování [merge] těsně před zmrazením nových vlastností :-) .

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.11.2002 14:53 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše squashfs
    Já jsem ten squashfs zkusil a je to pěkné. Komprimace a tvorba filesystému programem sice trvá delší dobu, ale zato jsem nezpozoroval zpoždění při čtení cdčka s tímto filesystémem.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.