abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 288 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze

    8. 8. 2014 | Tadeáš Pelech | Novinky | 5207×

    Vývojáři nejoblíbenější svobodné kancelářské sady úspěšně zvládli další kolo aktualizací, které kromě obvyklé opravy chyb přináší mnoho zajímavých novinek. Tentokrát se dočkali hlavně uživatelé Writeru, který zaznamenal nejvíce změn.

    Za zmínku stojí určitě zlepšení kompatibility s otevřenými formáty textových dokumentů, zejména s formátem OOXML, který používají sady Microsoft Office 2010 a 2013. Prozatím se totiž stávalo, že dokumenty upravené v LibreOfficu po uložení ztratily formátování složitějších objektů nebo vložených poznámek. Poznámky se dočkaly také zvětšení prostoru vpravo od textu. Díky tomu se teď dají přehledně zobrazit vedle dokumentu. Je také možné je na stejném místě vytisknout, v takovém případě se upraví měřítko textu obsahu, aby zbylo místo i pro ně. Jednodušší je i formátování poznámek, které je nyní možné nastavit pro všechny najednou.

    Zlepšil se také import a export vložených prvků v souborech typu ODF, DOC, DOCX a RTF. Nyní by již neměl být problém s dokumenty vloženými v dokumentech, a to i na více úrovních. Mezi další vylepšení patří zvýšení limitu velikosti jednoho odstavce. Z původního 16bitového adresování přešla aplikace na 32bitové, které umožňuje, aby jeden odstavec obsahoval více než dvě miliardy znaků (pro představu – Bible má zhruba čtyři miliony znaků, do jednoho odstavce se tedy může vejít zhruba 500krát).

    LibreOffice 4.3

    Užitečné změny proběhly v uživatelském rozhraní. Například navigační tlačítka pro procházení ve výsledcích hledání se přesunula od posuvníku na lištu vyhledávání. Tlačítko pro zvětšování velikosti písma již není omezeno maximální velikostí 72 bodů. Navíc se dá použít i ke změně velikosti objektů malování. Velikost vložených obrázků se nově mění proporcionálně. Pokud budete chtít změnit poměr stran, musíte nyní použít klávesu Shift.

    Několik změn proběhlo také u textových rámců. Kromě lepšího importu z jiných formátů je nyní například možné relativně vztáhnout jeden rámec k více bodům, případně nastavit svislé zarovnání objektů v rámci. Orientaci v textu usnadňuje změna barvy netisknutelných znaků na světle modrou. Pro uživatele LibreOffice v systémech od Applu přibyly filtry pro import dokumentů ze starších aplikací, například BeagleWorks, ClarisWorks, Claris Resolve, GreatWorks, MacWorks, SuperPaint nebo Wingz.

    Ke slovu se dostaly i ostatní aplikace sady. Calc změnil algoritmy zvýrazňování proměnných a odkazů při úpravě buněk. A Impress přidal podporu 3D objektů, které je možno animovat v rámci prezentace.

    Všechny změny najdete na wiki nadace The Document Foundation.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    pushkin avatar 8.8.2014 12:06 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Jenom doplňující informace:

    LibreOffice zatím stále obsahuje bug s renderováním EMF souborů exportovaných z Matlabu. Bug č. 79679

    Nově se objevil bug s vypadlými písmeny z definice znaků v modulu Math. Workaround je v popisu bugu č. 80650.

    Jinak povedená verze, práce s objemnými dokumenty se zdá objektivně svižnější, nežli 4.2.X.

    8.8.2014 14:37 mluno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Jo tuhle chybu (ve verzi 4.0.1.něco) potrvzuju, ani jsem nevěděl, že to je chyba. Těď, den před vydáním této nové verze (taky jsem moh kouknout jestli se nechystá), jsem se rozhoupal k aktualizaci na verzi 4.2.5.2 (dělal jsem si naději, že vektorové obrázky, nejen z matlabu - dělá to i z jiných zdrojů a kolegovi to dělá i m$word (což taky byl důvod, proč jsem to zkoušel a proč si myslim, že příčina je někde hlouběji)) a abych aktualizoval znova. Ještě jsem ji ani nespustil (protože to vyžaduje restart a ten provedu až v pondělí). Taky blbnou rovnice (přitom by si měl lo údajně poradit i s objektem mathtype).

    Jinak je to skvělý program, v tom se shodneme. V zásadě ho a jeho předchůdce používám dlouhá léta, zhruba od doby, kdy se star office přeměnil na openoffice. Když jsem ho prosadil na domácí počítač (s tim že nechci krást ani dávat tisíce za m$ produkt (počítač je offline, takže by přibyli problémy s aktivací a skončilo by to zřejmně krekem a abych krekoval něco, co mám koupené, to se mi opravdu nechce)), byly ze začátku protesty (přecejenom všichni jsme byli ze školy zvyklí na balík od m$ a že ostatní je pro kočku), ale dneska s tím všichni rodinní příslušníci pracují zcela normálně.

    S objemnými dokumenty mám ale zkušenosti neblahé. Import padesátimegového excelu skončil celkovým fiaskem (několikahodinové vytuhnutí na jehož konci byl značně znetvořený dokument), moje diplomka se taky nezobrazí úplně nejlíp. Ale to se bavíme o importu, vlastní takto velký soubor jsem zatím nevytvořil.
    8.8.2014 19:02 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Bakalarku aj diplomovku som pisal v OpenOffice a celkom sa to podarilo. S rozsahom problem nebol. Pouzival som styly, automaticke cislovanie nadpisov, obrazkov, tabuliek a zdrojov - a k nim automaticky aktualizovane odkazy. Obcas bolo nutne nejake nastavenia trochu "znasilnit", ale dost mi to pomohlo: nemusel ziadne cislovanie riesit rucne.
    8.8.2014 17:59 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    "se zdá objektivně"

    lol
    pushkin avatar 8.8.2014 20:00 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Nj, jsem to psal po obědě, to byla krev jinde než v mozku :) Samozřejmě subjektivně :-)
    8.8.2014 12:20 __I__
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Vyskytla sa ešte u niekoho chyba, že sa nedajú nastaviť ikony Galaxy, aj keď sú nainštalované?
    8.8.2014 14:34 jasom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    toto ma byt fakt clanok? ved je to kratsi blogovy zapisok!
    8.8.2014 17:24 Bill Gates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Tentokrát se dočkali hlavně uživatelé Writeru, který zaznamenal nejvíce změn.

    Uzivatel writeru predtim:

    Tak.. jsem si krasne zvyknul, pohoda, uz vim jak obejit vsechny muchy ... dobre.. jede to .. uz se mi s tim dobre pracuje

    Uzivatel writeru protom:

    Tyve kde je to tlacitko co tam bylo predtim .. a jak se z menu dostanu na nastaveni XYZ ... ty jo tady je vsechno jinak.. pomoc ....

    9.8.2014 02:01 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Nie som si isty, ci Office 2010 vytvara dokumenty uz vo verzii OOXML, ktora by mohla byt nazvana otvorenym formatom (presla akoze standardizacnym procesom). Tusim OOXML Strict vytvara az Office 2013, ak vobec.
    17.8.2014 11:29 fero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Suhlasim. OOXML Transitional - co je format primarne implementovany v LibreOffice, nie je otvoreny format ani standard. Priamo v ISO norme ISO 29500-4 sa na zaciatku pise, ze sa tento format nema pouzivat na vytvaranie novych suborov a ide len o docasny format urceny pre migraciu binarnych Microsoft suborov do noveho formatu.

    OOXML Strict - ISO 29500-1 je ta norma, ktora sa ma pouzivat a ta sa potencialne da nazvat otvorenou. Problem je, ze Microsoft do vsetkych OOXML suborov, ktore vytvara, neustale vklada rozne nestandardizovane rozsirenia, ktore pri striktnej implementacii ISO normy nefunguju a poriadne nefunguju mimo MS Office.

    LibreOffice az od verzie 4.2.3 mal zacat experimentalne podporovat import OOXML Strict. Vo verzii 4.3 import funguje, ale zatial je v niektorych pripadoch viac chybovy ako import OOXML Transitional.
    9.8.2014 18:12 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Doufám, že už opravili chybu v Calcu, kvůli které nejde ve všech čtyřkových verzích používat nelineární solver.
    Viz: http://www.abclinuxu.cz/poradna/programovani/show/393800
    Takže jsem měl dvě možnosti, vrátit se zpět do trojkové řady a nebo přejít na Apache Open Office. Zvolil jsem zatím druhou možnost.
    gtz avatar 9.8.2014 18:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    opět to stejné co vždy, nahraju dokument s formátováním obsahem, indexem apod. a Writer to opět poprasí. Takže stále je to takový malý zápisníček. A pokud dám sestavit znovu obsah, index tak to udělá, ale zformátuje to celkem na dvě věci.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    11.8.2014 14:25 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    No, protože používáme ve firmě MSOffice, takže potřebuji dobrou kompatibilitu, ale bohužel LOO i ve verzi 4.3 horší, než AOO 4.1.

    Ale co se týče rychlosti ve velkých grafech, je LOO lepší

    Takže stále platí Pomalu a jistě / Rychle a blbě
    15.8.2014 07:31 aquilegial
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Nevíte jak to vypadá s vývojem Libreoffice Base? Verze 4.3 nic moc nepřinesla. Access se zbavil podpory DBF tabulek a Base je sice podporuje, ale neumožňuje po propojení práci s relacemi mezi těmito tabulkami. SQLite tabulky nepodporuje nativně vůbec a přes ODBC je není možné pořádně modifikovat.
    21.8.2014 13:14 Rob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Nainstaloval jsem včera novou verzi a mám s ní dost vydatné potíže - mám dokument v rozsahu 450.000 znaků a při zobrazení "Vzhled webu" (abych se nemusel otravovat se stránkovým zlomem) mi krátce po otevření po chvíl LO spadne. Je zajímavé, že mi to dělá jen pod 32b Xubuntu 12.04, tatáž verze LO pod Win7 64b to nedělá... Nesetkal jste se někdo s podobnými problémy?
    Už i starší verze LO 4.2.5 mi pod Xubuntu dělala ještě jednu zlomyslnost, těsně po uložení mi posouvala textem - nejprve postupně o několik řádků nahoru, pak zase zpět, dělalo to zhruba tak 30s. Ani tohle se pod Win7 nedělo.
    Mám se pokusit to hlásit jako bug?
    26.8.2014 08:31 Rob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LibreOffice 4.3.0 dospěl do finální verze
    Aha, tak on už to nahlášený bug je... Docela mě překvapilo, kolik jich tam Libre Office má.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.