abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (68%)
     (7%)
     (12%)
     (13%)
    Celkem 188 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – duben 2013

    7. 5. 2013 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 4243×

    Dell nabízí svůj herní počítač Alienware X51 s Ubuntu, objevilo se nové herní prosředí simulující chování konzole Super Nintendo s názvem beagleSNES, byly vydány nové hry Surgeon Simulator 2013, Cubemen 2, Game Dev Tycoon, Stealth Bastard Deluxe, Jack Lumber, vyšly nové verze OpenTTD 1.3.0, Unknown Horizons 2013.2, 0 A.D. Alpha 13 MagadhaTowns v13 a Spiral Knights dostalo nové UI. Jsou tu čtvrté letošní linuxové herní novinky.

    Obsah

    Dell Alienware X51 v nabídce s Ubuntu

    link

    Ještě ani ne rok zpátky bylo spojení slov „hry“ a „Linux“ většině lidí k smíchu. Dnes se již mluví o herní konzoli od Valve s tímto operačním systémem. Ale v tom je tak trošičku předběhl Dell: nabídl jeden ze svých herních strojů, Alienware X51, s Ubuntu. Pro upřesnění: nejedná se o laptop ani klasický velký počítač, ale o krabičku o rozměrech 343mm x 318mm x 95mm. Uvnitř nalezneme volitelně procesor Intel Core i3 – i7, 6 – 16GB RAM, grafickou kartu NVIDIA a samozřejmě operační systém dle výběru: Windows 7 či Ubuntu. Mimochodem, verze s Ubuntu vychází vždy o několik desítek dolarů levněji. Jelikož se jedná se o první vlaštovku, lze pochopit, že se jedná pouze o tento stroj a budou-li následovat i ostatní (laptopy řady M a stolní počítače Aurora) ukáže nejspíše až čas a čísla z prodeje.

    beagleSNES

    link

    Nepotřebujete nejnadupanější počítač, kde byste pařili ty graficky nejnáročnější hry? Tlačíte naopak slzu v oku pokaždé, když zavzpomínáte na své dětství a tehdejší konzole? To vám pak přijde vhod beagleSNES, který promění váš jednodeskový počítač BeagleBoard-xM v konzoli Super Nintendo. Nejde však o emulátor, k tomuto účelu používá Snes9x, ale o plnohodnotný linuxový operační systém s grafickým prostředím, které jako by z oka vypadlo právě konzoli Super Nintendo. Obraz disku stačí stáhnout, zkopírovat pomocí příkazu dd na flash paměť a po pár vteřinách startu se ocitnete pětadvacet let zpátky v čase. Tak snad vám to tentokráte s princeznou Peach vyjde.

    Surgeon Simulator 2013

    link

    Přehled nových her začneme hezky zhusta. O Surgeon Simulator 2013 tu již jednou padla zmínka. Tehdy šlo ale pouze o takový vtípek, hru naprogramovali její autoři během 48 hodin. Jelikož ale hra nabrala díky internetu na popularitě, zkusili autoři, co zvládnou za 48 dní. Výsledek si za €10 můžete zkusit sami a rukama rádoby doktora jménem Nigel Burke začít zachraňovat životy pacientů při dalších komplikovaných operacích všech možných orgánů. A nepovede-li se vám samotná operace, doufejte, že naleznete alespoň některý ze schovaných easter eggů.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Cubemen 2

    link

    Novinkou, kterou najdete mimo jiné i na Steamu, je Cubemen 2. Že jsou kostičky trendy víte už z minulých vydání linuxových herních novinek, tahle hra je pouze potvrzením trendu. Ovšem stejný kabátek neznamená stejný obsah. Tato real-time strategie totiž nabízí to, co zatím v kostičkovém světě v linuxových herních novinkách recenzováno nebylo: tower defense. Tento herní styl, jak lze z anglického názvu odvodit, spočívá v tom, že bráníte nějakou budovu či území před nájezdem nepřátelských jednotek. V tomto případě jde o roboty v 3D labyrintu, který se mění level od levelu. A s rostoucím číslem levelu roste i obtížnost, tudíž nudíte-li se na začátku, neříká to nic o tom, zda-li se náhodou nebudete hezky potit na konci. Kombinace složitějších labyrintů a propracovanějších tahů umělé inteligence totiž dá hezky zabrat vašim mozkovým buňkám. A pokud by to stále nestačilo, sežeňte si sobě rovného parťáka do multiplayeru. Za těch €8 to opravdu stojí.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Game Dev Tycoon

    link

    Další novou hrou, která rozšiřuje řady linuxových ekonomických simulátorů, je Game Dev Tycoon. Na začátku se hezky posadíte za obrazovku svého počítače do garáže, kde budete programovat svoji první indie hru, poté zaměstnáte pár dalších geeků a nakonec z vás možná bude druhé Valve. Kdo ví? To záleží už jen na vašich dovednostech. Pokud byste se ale rozhodli skrbličit, demo vám nestačí a těch $7 opravdu dát nechcete, dávejte pozor, odkud hru stahujete: zároveň s oficiálním vydáním hry byla uvolněna samotnými autory i „pirátská verze“, která obsahuje vše co ta originální, akorát je „vylepšena“ právě o pirátský aspekt: díky pirátským kopiím totiž vaše společnost spadne za chvíli do červených čísel a vy budete nuceni zavřít krám. Jedná se o zajímavý výchovný model, který je však velice diskutabilní. Už jen proto, že už u promo videa spousta hráčů poukazuje na „podobnost“ s jinou hrou pro Android, a to Game Dev Story.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Stealth Bastard Deluxe

    link

    S vlastním herním studiem můžete vytvořit ledasco, třeba novou arkádovku. Jako to udělali kluci a holky z Curve Studios, kteří vydali hru Stealth Bastard Deluxe. A o skrývání tu skutečně půjde, neboť přes desítky světů a několikanásobně více levelů se bez toho nedostanete. Na každém kroku totiž číhá nebezpečí v podobě zařízení, které se vás snaží více či méně úmyslně zabít. A nebude-li vám stačit míst, kde se budete muset vyhýbat nástrahám, snadno si budete moct stáhnout další várku levelů vytvořené komunitou nebo si vytvořit své vlastní.
    Hru najdete na Steamu za necelých €9.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Jack Lumber

    link

    Nenechají vás vaši blízcí chvíli na pokoji a pořád vás tahají do lesa? Začali jste díky tomu už totálně nenávidět stromy? Tak to jste na tom podobně jako Jack Lumber. I když jeho příběh je daleko pohnutější: jeden strom totiž kdysi úmyslně zabil jeho babičku, a tak se Jack Lumber vydal stezkou pomsty rozhodnut vykácet všechny stromy do jednoho v celé Kanadě. Ve hře budete jeho rukama značit cestu v objevivších se polínkách, po které následně povede svoji sekyru. Sekat se samozřejmě dá pouze středem polena, některá polena vyžadují více než jeden zásek, u jiných je třeba dodržet i správný směr. Hlavně je ale třeba dávat pozor na lesní zvířátka, která se mezi poleny čas od času objeví: ty má totiž Jack Lumber rád.
    Uvažujete-li o tom, že byste za €6 dopřáli svému dítěti pár hodin zábavy, zvažte svoji investici: mohlo by totiž později mít problémy při výuce přírodovědy.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    OpenTTD 1.3.0

    link

    Apríla si užil vývojový tým OpenTTD svým obvyklým vtípkem: na 1. dubna vydal novou verzi tohoto ekonomického dopravního simulátoru. Oproti poslední stabilní verzi byl v 1.3.0 značně vylepšeno nastavení hry, které se od posledně značně rozrostlo. Potěší tedy, že přibyla možnost vyhledávat podle klíčového slova. Navíc se sloučilo nastavení obtížnosti s pokročilým nastavením hry, což působí jednotnějším stylem. Celé nastavení hry bylo navíc lépe rozděleno do kategorií a také podle zkušeností uživatele – pro začátečníky je připraveno pouze pár nejdůležitějších nastavovátek, ostřílený mazák si může nastavit, co nastavit jde. Dalšími změnami jsou převážně bugfixy či různá drobná vylepšení, ze kterých by se slušelo zmínit alespoň hledání chybějícího obsahu přes GrfCrawler.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Unknown Horizons 2013.2

    link

    Jenže všechna města, která nyní spojujete dopravní sítí, musela být někdy v minulosti založena. Třeba v počátku novověku, ve kterém se odehrává real-time strategie Unknown Horizons. Ta nyní vyrukovala s letos již druhou verzí, která nese označení 2013.2 a s sebou nese nový progress bar, podporu dvojkliku v menu, dva nové hudební tracky do pozadí a spoustu na první pohled neviditelných změn v kódu, kdy došlo k přepisu kódu GUI a opravě spousty chyb.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    0 A.D. Alpha 13 Magadha

    link

    A nebo tato města existují už od starověku a založili jste je právě vy během hraní 0 A.D.. Tato real-time strategie vydala totiž novou alpha verzi, která vás možná donutila strávit dalších pár hodin u počítače. Přibyla totiž celá nová civilizace: Maurjovská říše, za kterou můžete bojovat o hegemonii nad indickým subkontinentem. A že to nyní dá zabrat takovouto říši vybudovat a udržet: výchozí bot, Aegis bot, je nyní daleko inteligentnější než byl kdy předtím a asi právě proto u něj přidali vývojáři možnosti nastavení obtížnosti. Ale vám se také bude bojovat snadněji – stisknete-li při určení místa přesunu jednotek klávesu Ctrl, bude se jednotky během pochodu bránit budou-li napadeny. Z grafických novinek je dobré zmínit nápovědu, která se zobrazí, chcete-li stavět budovu na nevhodném místě, stavba budovy je nyní ještě lépe animovaná a přibyla oznámení při přijetí daru, stejně tak jako ke transparentnosti hry přispěl výčet jejich výše v konečné statistice hry. Dobrou práci odvedl i hudební tým, který nahrál dva nové keltské songy, jeden helénský, dva válečné a samozřejmě přibyla i píseň pro maurjovskou civilizaci. Nebaví-li vás hra tak jak je, můžete si vytvořit vlastní mod a od této verze jej snadno používat. A chcete-li přispět do vývoje, určitě potěší nový javascriptový debugger.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Towns v13

    link

    Sice od konce února uběhly pouze dva měsíce, ale vývojáři real-time strategie Towns stihli vydat několik nových verzí. Ta aktuální s pořadovým číslem 13 přidává podporu serverů pro podzemní města, dále nové předměty, po kterých můžete psát rozličné texty a značně byl přepracován systém hrdinů: ti se nyní mohou spolu přátelit a společně objevovat nové prostory na základě morálky. A přejde-li některý z vašich hrdinů do říše smrti, nezoufejte: lze jej nově pomocí složitého kouzla reinkarnovat.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Nové UI Spiral Knights

    link

    O Spiral Knights se tu na AbcLinuxu mihla jen zprávička dva roky zpátky. Teď je tedy na čase popřát vše nejlepší! A dárky nebudeme dávat, ale naopak dostávat. Právě existenci těchto dvou let této fantasy MMORPG s dětsky přívětivou grafikou oslavili vývojáři spoustou dárků pro hráče. Krom různého speciálního párty vybavení ke dni oslav, tedy 16. dubnu, byl ten den zásadně proměněn i grafický kabátek hry. Avatar postavy by měl být viditelný celou dobu hraní, ukazatel zdraví se zobrazuje různými barvami a s procentuálním vyjádřením zranění, přibyl ukazatel poškození štítu, vylepšená minimapa, zobrazení detailních informací o nepříteli při útoku a další vychytávky, díky kterým je uživatelské rozhraní daleko intuitivnější a přehlednější. A k těmto změnám vzhledu přibyly samozřejmě i další tak říkajíc „pod kapotou“.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Závěr

    link

    Přestože přibylo jak herních titulů, tak i nových verzí starých dobrých známých her, záplava AAA titulů se v tomto měsíci nekonala. Uvidíme jak na tom bude květen, jestli to bude i pro vývojáře lásky čas, nebo se nenechají zlákat hrdliččiným hlasem a místo poflakování se po borových hájích budou raději sedět hezky u počítačů a připravovat nám další porci nových her.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.5.2013 11:00 8B3CE273
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2013
    V květnu je to s AAA titulama mnohem lepší, když Valve zpřístunilo na steamu beta verze linuxovejch portů her Portal a Left 4 Dead 2
    7.5.2013 11:01 JimBeam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2013
    K "0 A.D. Alpha 13 Magadha", "Towns v13" a "Nové UI Spiral Knights" chybaju obrazky
    the.max avatar 7.5.2013 11:17 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2013
    jj, taky je nevidim.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 7.5.2013 11:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2013
    Opraveno.
    7.5.2013 12:52 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2013
    Ještě včera vyšla nová vývojová verze hry Factorio, což je hra o stavení továren na továrny.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    7.5.2013 13:53 dfgsdfg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2013
    Aha, to jsou novinky za duben. Bo v květnu Steam přinesl konečně Left 4 Dead 2, Portal atd.
    13.5.2013 21:30 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2013
    prosředí - Vidím to v perexu jenom já nebo i někdo jiný?
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.