abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - květen 2015

    17. 6. 2015 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 5461×

    Vyšly nové verze her Seven Kingdoms: Ancient Adversaries 2.14.5, Urban Terror 4.3, na Linuxu jsme se dočkali titulů Axiom Verge, Invisible, Inc., Dex, Serpent in the Staglands, Vertiginous Golf, Machineers - Episode 1: Tivoli Town, NEON STRUCT a spousty dalších. Květnové linuxové herní novinky jsou tu.

    Seven Kingdoms: Ancient Adversaries 2.14.5

    Po dvou a půl letech od posledního vydání vychází nová verze klasické RTS Seven Kingdoms: Ancient Adversaries s pořadovým číslem 2.14.5. Seven Kingdoms je hra původně z roku 1997, kterou si její fanoušci vzali do parády a její engine kompletně předělali a vydali pod svobodnou licencí. Stejná však nezůstala pouze grafika, kde ke hraní je stále třeba mít původní soubory, ale též herní princip: vyberete si jednu z civilizací - japonskou, čínskou, máyskou, perskou, vikingskou, řeckou, normanskou, egyptskou, indickou či africkou, a s jejími přednostmi, stavbami a vojenskými jednotkami se pokusíte vypracovat co nejlepší strategii k dobytí nepřátel. Přestože podle verze by se mohlo zdát, že jde pouze o minor verzi, opak je pravdou, neboť se jedná o vydání s největšími změnami v historii hry. Engine nyní používá SDL2, přibyla podpora full-screen režimu, podpora pro MacOS, síťová hra používá enet, s čímž souvisí stabilizace multiplayeru, vylepšen byl kód pro přehrávání audia, přibyly nové klávesové zkratky a z herních principů byla vylepšena migrace mezi městy.
    Stahovat hru je možné z domovské stránky či ji hledejte ve své distribuci.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Urban Terror 4.3

    Oblíbená bezplatná FPS, Urban Terror, vydala verzi 4.3. Hlavní novinkou této verze je mód zvaný Gun Game. V něm stojí všichni proti všem a úkolem hráče je tedy střílet po všem, co se hýbe. Na začátku hry mají všichni stejné zbraně a hodnocení. S tím, jak zabíjí ostatní, jim však hodnocení roste, jsou-li ovšem oni sami zabiti, hodnocení klesá. Tato pravidla jsou ještě přísnější v nastavení obtížnosti na "Hardcore". S rostoucí hodností se mění i zbraně a hlavním cílem je pak zabít nepřítele pouze a jen s pomocí nože, jehož splněním se hráč stává vítězem celého klání.
    Hra je ke stažení jako vždy z domovské stránky.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Axiom Verge

    Hru Axiom Verge lze zařadit do herního stylu metroidvania. Název tohoto žánru je složeninou ze slov Metroid a Castlevania, což jsou dvě klasické hry, jenž určily směr vývoje. Typický je velký počet světů, které jsou ale přístupné až po získání určité schopnosti či nalezení zbraně. V Axiom Verge tak prozkoumáváte bizarní 2D mimozemský svět, který je plný nepřátel, se kterými si budete muset v bojích poradit. Na Metacritic získala hra 80/100, hráči na Steamu ji hodnotí velmi pozitivně.
    Axiom Verge je možné koupit v Humble Store či přes Steam za 18€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Invisible, Inc.

    Svého debutu na Linuxu se dočkala i tahová strategie Invisible, Inc.. V ní se dostanete do role taktického vůdce skupiny zvláštních agentů společnosti Invisible Inc., jejímž cílem je infiltrace velkých nadnárodních korporací. Pomocí plížení a za týmové spolupráce se budete muset dostat labyrintem překážek, abyste splnili zadaný úkol a vrátili se z mise živí. Vaším hlavním úkolem je tedy naplánovat a pak pomocí zadávání úkolů provedení úkolu, vyhýbání se alarmům či nepřátelským hlídkám a hlavně uloupení požadovaných dokumentů. Na Metacritic získala hra hodnocení 83/100, u fanoušků na Steamu nálepku "Velmi pozitivní".
    Invisible, Inc. je možné pořídit na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Dex

    Dex je název 2D, side-scrolling RPG odehrávající se v otevřeném světě. Hlavním úkolem hráče je dostat se přes nejrůznější překážky pomocí skákání či zbraní a nakonec naleznout pravdu, jenž se skrývá za novou umělou inteligencí, jenž napadá každou jednu singularitu. Příběh se nese silně v cyberpunkovém duchu, čemuž odpovídá i grafické provedení. Celkově dotanou hráči podle vývojářů v průměru 12-20 hodin zábavy. Na Metacritic hra získala solidních 78/100, ovšem hráči na Steamu ji hodnotí "spíše kladně".
    Dex lze koupit v Humble Store či na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Serpent in the Staglands

    RPG Serpent in the Staglands vás přenese do vzdáleného dávnověku, ve kterém se vydáte na strastiplnou cestu napříč potemnělým poloostrovem. Inspiraci brali autoři hry v Transylvánii v době bronzové. Cílem vaší cesty není nic jiného než návrat do nebe, odkud jste jako bůh vypadl. Cestou vás doprovází další společníci, kteří vám budou dělat nejen společnost, ale též vám pomohou v nejednom souboji, který vás cestou čeká. Přestože hra není mezi hráči vyloženě profláknutá, mezi jejími fanoušky se to hemží chválou.
    Serpent in the Staglands je k mání na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Vertiginous Golf

    Sportovní hra Vertiginous Golf se odehrává v dystopické budoucnosti, kdy je povrch zamořen smogem a oněch osmnáct jamek je nutné odehrát na uměle postavených létajících ostrovech vysoko v povětří. Ve hře jsou steampunkové prvky užity nejen k dekoraci a celkovému zpříjemnění vzhledu, ale jsou jimi protkána i hřiště. Nepůjde tak jen o nutné klikání a určování směru a síly odpalu, ale spíše ve stylu minigolfu půjde o promyšlení cesty skrze nejrůznější překážky. K dispozici je ke hře i editor, tudíž je-li vaše fantazie bohatší než ta autorů, můžete toho směle využít. Na Metacritic si hra vysloužila skóre 63/100m hráči na Steamu ji vidí pozitivněji a hodnotí ji v 77% kladně.
    Vertiginous Golf je na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Machineers - Episode 1: Tivoli Town

    Svoji inspiraci si puzzle adventura Machineers brala zřejmě ze starší úspěšné hry Machinarium. A nejen v herním, steampunkovém, prostředím jsou si hry podobny: také Machineers dá zabrat vašim mozkovým závitům, neboť k vyřešení puzzle ve hře je nutné zapojit mozkové obvody a za pomocí převodů, řetázků, káblů a dalších nástrojů zkonstruovat či opravit nejrůznější zařízení. Ve hře jste navíc vedeni zajímavým příběhem, ve kterém se v adventurovém stylu rozhodujete o dalším pokračování hry výběrem odpovědí v nabízených rozhovorech. První díl s názvem Episode 1: Tivoli Town si zatím získal přízeň hráčů.
    Machineers - Episode 1: Tivoli Town je k mání na Steamu za 5€ , druhý díl lze najít jako DLC tamtéž za tutéž cenu, třetí díl by měl následovat na podzim a poté by měly vyjít další dvě pokračování.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    NEON STRUCT

    NEON STRUCT je název stealth hry, ve které se snažíte jako pronásledovaný bývalý agent Jillian Cleary zachránit vlastní život. K tomu je ovšem zapotřebí nevyzradit se okolí a tak jsou i vaše pohyby pokud možno kradmé. Jelikož svět okolo je zlý, nemáte jinou možnost než nikomu nevěřit a vaše možnosti zlepšit si šance na přežití za použití různých vylepšení zlepšuje pouze černý trh. Příběh hry, který je silnou stránkou hry, se odehrává ve společnosti, kde byla veškerá kontrola nad lidským životem převzata státem. Hra si mezi hráči získala silné sympatie.
    NEON STRUCT je k mání na Steamu za 16€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem linuxovým herním světem

    Závěr

    v květnu jsme se dočkali další várky nových her, pár zklamání, ovšem i potěšujících zpráv. S linuxovým hraním to však prozatím vypadá pozitivně a i proto je důvod koupit si některou z her na Steamu, kde v současnosti probíhá letní výprodej.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.6.2015 12:47 knedla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2015
    pred 10 rokmi by sme sa posrali za taky zoznam hier co bezia na linuxe :D
    18.6.2015 19:49 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2015
    18.6.2015 15:05 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2015
    Velice zajimava sandboxova hra je StarMade, ktera se v kvetnu take dockala nove verze.
    18.6.2015 19:46 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - květen 2015
    Neznal jsem, díky za info...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.