abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – srpen 2014

    18. 9. 2014 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 4238×

    V srpnu vyšly pro Linux hry The Journey Down: Chapter Two, Bravada, DreadOut, Back to Bed, Victory At Sea, Monsters & Monocles a AI War: Fleet Command plus pár dalších a pár svobodných her vydalo novou minor verzi. Srpnové linuxové herní novinky jsou tu.

    Obsah

    The Journey Down: Chapter Two

    link

    O prvním díle této point-and-click adventury se tu před více než dvěma lety mihla zprávička, v srpnu vyšel její druhý díl s plným názvem The Journey Down: Chapter Two. Tato hra od nezávislého herního studia SkyGoblin. Příběh vypráví osud mladíka jménem Bwana, který ve městě St. Armando pátrá po osudu svého ztraceného otce. Během pátrání odkrývá spiknutí, jež má co dělat s kapitánem Kaonandodo. V druhém díle se hrdina dostává za Okraj a setkává se tak s dalšími vyděděnci města. Celá hra se nese v silně Afro-Karibském stylu a s Afrikou je spojen i ušlechtilý osud předplatného druhého dílu, které bylo rozděleno na dva díly a polovinu darovali vývojáři na stavbu školy v Tanzánii.
    The Journey Down: Chapter Two je možné koupit přímo z webu vývojářů, přes Steam, Desuru či z jiného obchodu odkazovaného na stránkách hry. Cena za první díl je na Steamu 7 € a za druhý 9 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Bravada

    link

    Humorná strategie s RPG prvky Bravada vyšla sice již před nějakou chvilkou, ale jelikož se jí v srpnu podařilo dostat na Steam, neškodí se na ni podívat trochu víc z blízka. V roli mladého trpaslíka, kterému z nějakého záhadného důvodu nevyrostla jeho trpasličí chlouba, tedy vous, se spolu s jeho netopýřím přítelem vydáte řešit tuto prekérní situaci. Na cestě budete ovládat malou skupinku bojovníků, která vám bude razit cestu skrze území plné nepřátel. Každá z těchto postav je něčím výjimečná a své schopnosti během bojů ještě více zdokonaluje.
    Bravada je k mání na Steamu za 10 €, k dispozici je pro vyzkoušení tamtéž i demo.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    DreadOut

    link

    Pokud se rádi bojíte, mohlo by být DreadOut tou pravou volbou právě pro vás. Tato hororová hra původem z Indonésie vypráví příběh mladé středoškolské studentky Lindy, která se ocitla uprostřed opuštěného města, ve kterém se, jak později zjistí, pohybuje nejedna zvláštní bytost. Vybavena svým opravdu chytrým smartphonem se vydává bojovat proti nepřátelům a řešit rozličné hádanky, jimiž si však určuje svůj konečný osud. Před samotnou koupí je ale více než vhodné zahrát si demo stažitelné ze Steamu, neboť kde končí demo, začíná samotný herní příběh. Nutno dodat, že se jedná pouze o první díl, ten druhý bude následovat posléze a pro všechny platící zákazníky bude k dispozici zdarma.
    DreadOut je na Steamu k dispozici za 15 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Back to Bed

    link

    Jste-li nadšeným obdivovatelem Salvadora Dalího či surrealismu jako takového, určitě by vám nemělo uniknout Back to Bed. Přesně v tomto stylu je totiž tato puzzle hra graficky zpracována. Ovšem nejde jen o popření trojrozměrného světa který se nachází všude kolem nás či změněnou fyziku, ale i sám námět hry se nese v tomto duchu. Vypráví příběh Boba, který trpí narkolepsií a celý jeho život je tak jeden velký sen. Během spánku se často vydává na náměsíčné procházky, které by končily katastrofou nebýt jeho věrného psa Subob, který jej vždy ochrání před nebezpečím a přivede zpět do postele. Nic na tom nemění ani fakt, že i Subob je pouhým výplodem Bobových snů.
    Back to Bed je k dostání na Steamu za 5,50 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Victory At Sea

    link

    Victory At Sea je určeno především fanouškům druhé světové války, konkrétně jejich námořních bitev. Přesně v takovém prostředí se děj této real-time strategie odehrává. Projdete si bojišti ve Středozemí, bitvy v Atlantiku, stejně tak jako událostmi z Pacifiku. Stát však budete vždy jen na straně Spojenců proti Ose, neboť opačnou možnost hra nenabízí. Ovšem výběr plavidel je již bohatší: hrát se dá za kapitána bitevníku, torpédoborce, ponorky či jiného plavidla. Krom nepřátelských plavidel budete čelit i nebezpečí ze vzduchu, neboť ve hře operuje i množství leteckých jednotek.
    Přestože se jedná o indie hru, nepatří Victory At Sea k nejlevnějším: na Steamu se prodává za 22 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Monsters & Monocles

    link

    Monsters & Monocles je pekelně rychlou top-down střílečkou pro až čtyři hráče. Spolu s dalšími máte za úkol prostřílet se skrze stále se zvyšující počet protivníků až k hlavnímu bossovi, který je za produkci pekelných potvůrek zodpovědný. Ovšem ani po prvním dohrání není třeba odkládat hru do šuplíku, neboť díky procedurálně generovaným levelům je každá hra unikátní a nikdy se tak nesetkáte s těmi samými nepřáteli na tom samém místě, bonusy nebudou skryty na tom samém místě a ani pokyny nebudou znít stejně. Hra se navíc hodí i na menší posezení s přáteli, neboť multiplayer lze hrát jak po síti, tak i ve čtyřech lidem na jedné obrazovce. Vývojáři navíc hru udělali mod friendly, tudíž nebude-li se vám zdát počet zbraní či nepřátel dostatečný, je tu vždy možnost dodělat si své vlastní.
    Líbí-li se vám Monsters & Monocles, můžete je podpořit hlasem na Greenlightu.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    AI War: Fleet Command

    link

    AI War: Fleet Command není v herním světě rozhodně žádným nováčkem, neboť původně vyšla již před pěti lety v roce 2009, ovšem až nyní si našla cestu na Linux skrze herní balíček AI War Bundle. Hra není ničím jiným než vesmírnou real-time strategií, která se však od jiných her svého žánru liší svojí vyrovnaností. Zatímco jinde jde o to nepřítele pokud možno přečíslit, tady bude mít početní převahu vždy nepřítel a vaším úkolem je z toho mála co máta k dispozici vytěžit co nejvíce. K tomu je nutné využít jednak lepší technologie kterou máte k dispozici a pak samozřejmě svůj důvtip a strategické myšlení.
    AI War: Fleet Command se samostatně prodává na Steamu za 10 €, v rámci AI War Bundle (2014) obsahující další tituly ze série za 17 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem světem

    link

    Závěr

    link

    Během srpna se toho v linuxovém herním světě moc neudálo. I ve Valve, firmě která zrovna hýbe linuxovým hraním, to na první pohled vypadá, jako by všichni usnuli. Ve skutečnosti v tichosti vydali Dota 2 Workshop postavený na Source 2 enginu. Prozatím je dostupný pouze pro Windows, ovšem již dříve byla avizovaná jeho multiplatformnost a nativní podpora pro OpenGL.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.9.2014 11:07 Brumla01 | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – srpen 2014
    Hrál někdo Victory At Sea? Můžete to srovnat třeba se stařičkými Fighting Steel? Docela mě zajímá, ale dát za to 22 eur a pak zjistit, že je to ptákovina se mi nechce.
    18.9.2014 13:26 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – srpen 2014
    Jak píšu i v článku, 22E není zrovna málo. Mrkni kdyžtak na Steam, dole máš "Helpful customer reviews". A/nebo si počkej na nějaký výprodej ;-)
    corwin78 avatar 18.9.2014 16:39 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – srpen 2014
    Pokud zvažujete Journey Down (mohu doručit), tak nakupte přímo na stránkách hry, místo 9€ zaplatíte jen $9 - a klíč pro Steam dostanete také.

    Ještě upřesnění, Kaonandodo je ten ztracený otec, kterého Bwana hledá.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    19.9.2014 14:25 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – srpen 2014
    Dohrál jsem oba díly a dost jsem se u té hry bavil, také mohu vřele doporučit.

    Těším se na 3. díl - na stránkách mají, že nad ním ještě příliš nepřemýšleli, ale bude...Kdyby to skončilo 2. tak je asi zabiju :)
    19.9.2014 00:54 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – srpen 2014
    Mně osobně ty obrázky z Back to Bed mnohem více připomínají díla M. C. Eschera, hlavně jeho obrazy Relativita a Vodopád.
    19.9.2014 14:27 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – srpen 2014
    Pro pobavení.. Mozek z toho trošku skřípe zubama:

    https://www.youtube.com/watch?v=0v2xnl6LwJE
    19.9.2014 08:30 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – srpen 2014
    Celá hra se nese v silně Afro-Karibském stylu
    Tak toto symbolizuje provní obrázek, tak za mě ee, to už radši nějaké mimozemšťany, ti jsou mi nějak kulturně bližší...
    corwin78 avatar 19.9.2014 08:43 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – srpen 2014
    Zbytečný předsudek, oba díly The Journey Down jsou velmi kvalitní adventky s nádhernou grafikou a dobře se hrají. Moje jediná výtka je k délce, tedy spíše krátkosti herní doby, dá se to projet za večer - na druhé straně cena není vysoká, takže proč ne. Teď jenom to čekání na poslední díl :-/
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Drom avatar 19.9.2014 20:43 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – srpen 2014
    Freeciv je TBS, ne RTS :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.