abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 818 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Na co se často ptáme: ALSA - II

    22. 12. 2004 | Robert Krátký | Multimédia | 25569×

    Konfigurace pomocí souboru .asoundrc. Použití pluginů. Mixování zvukových proudů z více zdrojů.

    Konfigurace

    Ačkoliv nám konfigurace přináší spoustu výhod, není pro základní funkčnost nutná. Chcete-li pouze občas přehrát empétrojku a netrápí vás, že nebude možné na úrovni ALSA mixovat více zdrojů zvuku, používat více karet nebo provádět jiné pokročilejší úkony, nepotřebujete nic více, než bylo řečeno v minulém díle. Stačí uložit rozumné hlasitosti a zařídit, aby se ovladače automaticky natahovaly (nebo byly v jádře neustále) a je hotovo. Není to tak, že dokud se člověk nepovrtá v nějakém konfiguračním souboru, nebude nic fungovat (ve většině standardních případů).

    Samozřejmě se tak ochudíte o množství možností, které ALSA nabízí.

    Veškerá konfigurace systému ALSA je soustředěna do souboru ~/.asoundrc (případně celosystémového ekvivalentu /etc/asound.conf - v dalším textu budu používat pouze název ~/.asoundrc, ale je jedno, ve kterém ze souborů budou údaje nakonec uloženy). Syntaxe tohoto souboru není nijak extra složitá, ale pro úplného začátečníka ani zcela triviální. Nevím, jestli bohužel nebo bohudík, ale způsob zápisu je poměrně flexibilní, takže se můžete setkat s mnoha podobami zápisu identické konfigurace.

    Syntaxe

    Kompletní (přehledný a troufám si tvrdit, že i pro neangličtináře srozumitelný) popis syntaxe naleznete v dokumentaci: Configuration files. Zde se tedy zmíním jen o úplném základu, jenž by vám měl bez dalšího studia postačit k porozumění příkladů, které budou následovat, nebo které naleznete na odkazovaných stránkách.

    Pro většinu jednoduchých ukázek bychom si měli vystačit se dvěma pojmy: přiřazení hodnoty a pole.

    Přiřazení:

    název = hodnota
    název hodnota;
    název hodnota,

    Přičemž rovnítko může být nahrazeno pouhou mezerou. Oddělení více přiřazení může být buď pomocí čárky, středníku nebo jen nového řádku. Všechny uvedené zápisy jsou tedy totožné.

    Složené přiřazení:

    Položka konfiguračního souboru může obsahovat hodnotu, která se sama skládá z dalších hodnot. Zapíšeme je tedy takto:

    název = {
      hodnota = 1
    }
    
    název.hodnota 1

    Oba zápisy jsou opět totožné.

    Pole:

    Pole lze zapsat podobně jako složené přiřazení (jen v případě použití závorek jsou tentokrát hranaté místo složených):

    název [
      hodnota "raz"
      hodnota "dva"
    ]
    
    název.1 = "raz"
    název.2 "dva"

    V reálném konfiguračním souboru však doporučuji zvolit jeden druh zápisu a toho se držet - nebo v tom bude akorát zmatek.

    Jak to funguje

    Soubor ~/.asoundrc definuje zvukové karty přítomné ve vašem počítači a poskytuje zároveň přístup k ovládání a nastavení pluginů z alsa-lib. Program podporující výstup na ALSA posílá svá data na tzv. PCM zařízení. PCM zařízení mohou být buď přímo zvukové karty nebo definovaná zařízení, která konfigurujeme pomocí parametrů a pluginů v ~/.asoundrc. Každé PCM zařízení může obsahovat mnoho virtuálních zařízení - ta je možné využívat k různým efektům. Pluginy jsou tím, co především umožňuje provádět všelijaká kouzla s kartou obsluhovanou ovladači ALSA.

    Není-li definováno žádné virtuální zařízení, přistupují aplikace ke kartě pomocí zápisu

    hw:0,0

    kde první nula značí první kartu v systému, kdežto druhá nula označuje první zařízení na dané kartě. Neexistuje-li soubor ~/.asoundrc nebo není-li definováno žádné virtuální zařízení, používají všechny aplikace právě toto zařízení. Znaky hw jsou názvem základního pluginu, pomocí kterého jsou data na kartu (respektive ALSA ovladači v jádře) posílána tak, jak si přeje aplikace - nedochází k žádné úpravě na úrovni ALSA. Pokud bychom tedy chtěli poslat data na toto zařízení (což se normálně pochopitelně děje automaticky), zadali bychom např.:

    aplay -D hw:0,0 soubor.wav

    Pokud by však daný soubor měl jiné parametry, než jaké přesně karta očekává, zobrazí se chybová hláška:

    $ aplay -D hw:0,0 GhostBusters.wav
    Playing WAVE 'GhostBusters.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate
    44100 Hz, Stereo
    Warning: rate is not accurate (requested = 44100Hz, got = 48000Hz)
             please, try the plug plugin (-Dplug:hw:0,0)

    Je nám doporučeno využít plugin "plug", což je pravděpodobně nejužitečnější všeobecný plugin. Zařídí, aby byla zvuková data automaticky převedena do požadovaného formátu (v našem případě jde o vzorkovací frekvenci).

    A teď již k praxi. Následuje výčet několika pluginů, které při běžném použití nejčastěji využijete. Popis všech PCM pluginů, které jsou v alsa-lib k dispozici, najdete na PCM (digital audio) plugins. Praktické příklady jsou také na stránce o souboru asoundrc.

    Multiplexing

    Mixování více proudů audia z několika zdrojů tak, aby mohly zvuková zařízení využívat všechny současně. Při běžném použití na desktopu se uplatní například v případě, že zatímco posloucháte rádio nebo písničky uložené na disku, pípne na vás ICQ nebo Jabber klient a dá vám tak vědět o nové příchozí zprávě. Kdyby multiplexing nefungoval, musela by aplikace, která se o použití zvukové karty přihlásí až jako druhá (třetí, čtvrtá, ...), čekat, až ji přestane používat aplikace, která ji předběhla. Kdyby šlo třeba o to rádio, mohlo by to trvat pěkně dlouho.

    Stejný princip platí nejen pro výstup, ale i pro vstup. Uplatníme pro tento účel jiný plugin, ale nastavení se příliš lišit nebude. A finálním cílem je plně duplexní provoz, při kterém můžeme kartu využívat pro více zdrojů vstupu i výstupu zároveň.

    Malá vsuvka: právě popisovanou funkčnost není nezbytně nutné řešit na úrovni ALSA. Stejných výsledků můžeme dosáhnout i pomocí tzv. zvukových serverů. Zvukový server je aplikace běžící na pozadí, která od programů požadujících přístup ke zvukové kartě tyto požadavky přebírá a sama softwarově zpracovává a pak teprve posílá již předžvýkaná data ovladači zvukové karty. Používáte-li ke své spokojenosti zvukový server, není nutné se zabývat nastavováním mixování přes ALSA.

    Zvukové servery jsou např. esound (součástí GNOME), aRts (součástí KDE) nebo JACK. Všechny mají své výhody (v případě esound a aRts pohodlná provázanost s desktopovým prostředím) i nevýhody (představují další okliku na cestě, takže způsobují určité zatížení systému navíc - dříve se to týkalo především aRts). Nicméně je-li ve vaší distribuci již některý z těchto serverů používán a necítíte-li potřebu experimentovat, není důvod nutit se do překopávání systému.

    Malá vsuvka číslo dvě: je také poměrně dost karet, které podporují multiplexing přímo hardwarově. Ani v takovém případě není pochopitelně nutné (a ani žádoucí) nosit dříví do lesa a cpát kartě softwarové mixování.

    dmix

    Ti z nás, kteří nemohou vystát aRts (třeba já) a jejich karta nepodporuje skoro nic, natožpak hardwarový multiplexing, si pomohou pluginem dmix. Před zapisováním do konfiguračního souboru můžete plugin vyzkoušet pomocí parametru na příkazové řádce. Zadáte-li ve více terminálech příkaz

    aplay -D plug:dmix soubor.wav

    mělo by to mít stejný efekt jako níže uvedené nastavení pro soubor ~/.asoundrc.

    Konfigurace je jednoduchá, horší to může být s bezbolestnou podporou ze strany aplikací. Vysvětlím níže. Následujících několik řádek vložte do souboru ~/.asoundrc - nic víc není v současné chvíli potřeba.

    pcm.!default {
            type plug
            slave.pcm "vystup"
        }
     
    pcm.vystup {
        type dmix
        ipc_key 1024
        slave {
            pcm "hw:0,0"
            period_time 0
            period_size 1024
            buffer_size 4096
            rate 44100
        }
    }

    Postupný popis jednotlivých částí nastavení:

    pcm.!default
    Nejprve definujeme virtuální zařízení/plugin, se kterým budeme pracovat. Zároveň je to také název zařízení, které budou aplikace muset využívat, aby mělo toto nastavení kýžený efekt.

    default je název, který je v knihovně ALSA předdefinován jako výchozí zařízení. My toho využíváme a pomocí znaku ! konfiguračnímu souboru říkáme, že naše definice default má přednost před tou, která je definována standardně. Pokud byste se rozhodli využít jiný název, nebude potřeba vykřičník. Ale také nebude možné očekávat, že bude zařízení bráno jako výchozí. Museli byste pak jeho název vložit jako parametr programu:

    aplay -D název soubor.wav

    Ačkoliv je default definováno implicitně jako výchozí zařízení, ne všechny aplikace to vědí/respektují, takže někdy se asi nevyhnete nutnosti zařízení v parametrech definovat, i když název ponecháte default. Z programů, které jsou "slušné" a berou default jako default ;-), jmenuji třeba MPlayer a Xine. U XMMS lze používané zařízení nastavit v dialogovém okně konfigurace výstupního pluginu ALSA.

    type plug
    Využíváme již zmiňovaný plugin "plug" k převodu do formátu očekávaného zvukovou kartou.
    slave.pcm "dmixer"
    Nadefinujeme "slave" (podřízený) plugin. V něm provedeme samotné nastavení potřebných parametrů.
    pcm.vystup {
       type dmix
    Podřízený plugin "vystup" bude typu "dmix".
    ipc_key 1024
    IPC (InterProcess Communication) klíč musí být unikátní integer. Číslo je využíváno pro vytvoření sdílené paměti. Chcete-li si být naprosto jistí, můžete použít ještě parametr ipc_key_add_uid yes. K IPC klíči pak bude připočtena hodnota aktuálního UID (což má však význam jen na víceuživatelských systémech).
    slave {
        pcm "hw:0,0"
        period_time 0
        period_size 1024
        buffer_size 4096
        rate 44100
    }
    Definice podřízeného zařízení. Nejdůležitější je parametr pcm, který, jak jistě poznáváte, určuje zařízení, jehož se celá věc týká. Parametr rate udává vzorkovací frekvenci.

    Ostatní parametry by teoreticky neměly být potřeba, ale některé karty se bez nich neobejdou (ICE1712 a VT82xx - využívající ovladač snd-via82xx). U nich je nutné nastavit velikost vyrovnávací paměti menší, než jakou karta má.

    Pokud nemáte kartu zmiňovanou v posledním bodě, mohli byste si vystačit i s úplně jednoduchým nastavením:

    pcm.!default {
            type plug
            slave.pcm "dmix"
        }

    A hotovo. Takto stručný konfigurační soubor jste určitě nečekali :-).

    Ještě však zbývá jedna záležitost. Máte-li aplikace, které umí využívat jen OSS, nikoliv ALSA (např. většina her), budete ten konfigurační soubor přeci jen muset trochu natáhnout (chcete-li využívat výhod mixování i s nimi). Přihoďte tyto řádky:

    pcm.dsp0 {
        type plug
        slave.pcm "dmix"
    }

    Pokud používáte delší verzi souboru, musí vypadat třetí řádek takto

        slave.pcm "vystup"

    aby odkazoval na naše vytvořené podřízené zařízení.

    Nejjednodušší je volat programy, které posílají zvuk na OSS, pomocí kratinkého skriptu aoss. Najdete jej v balíku alsa-oss. Příklad:

    aoss mpg321 GhostBuster.mp3

    dsnoop

    Plugin dsnoop je vlastně opakem pluginu dmix. Zatímco dmix skládá více proudů do jednoho, dsnoop vytváří z jednoho více. Používá se při nahrávání, tedy vstupu. Konfigurace je téměř stejná, využijeme však navíc jeden nový parametr: bindings. Parametr bindings určuje, kam budou posílány jednotlivé kanály. Můžeme jej sice využít i u dmix, ale většinou k tomu není důvod.

    pcm.vstup {
        type dsnoop
        ipc_key 2048
        slave {
                pcm "hw:0,0"
                channels 2
                period_size 1024
                buffer_size 4096
                rate 44100
                periods 0 
                period_time 0
        }
        bindings {
                0 0
                0 1
        }
    }

    Rozdělíme tím vstup na dva kanály (0 namapujeme jak na 0, tak na 1).

    asym

    Pomocí pluginu asym můžeme zkombinovat to, co jsme zatím vytvořili. Měli bychom tak získat plně duplexní PCM. Zápis je opravdu jednoduchý:

    pcm.kombinace {
            type asym
            playback.pcm "vystup"
            capture.pcm "vstup"
    }

    Díky tomuto nastavení můžete zároveň přehrávat i nahrávat. Podle reakcí v různých diskuzích nejsem sám, kdo si myslí, že podobná konfigurace by měla být nastavena jako výchozí... Proč uživatele trápit s editací konfiguračního souboru, když je to stejně očekávané normální chování zvukové karty? To se ostatně týká i softwarového mixování... I když... Je pravda, že jsem sám zmínil zvukové servery, které mnoha lidem dobře slouží (a které tyto funkce standardně poskytují). Hmmm, servery bych zrušil.

    Příště...

    ...se snad konečně dostanu ke skutečně praktickým záležitostem. Přehrávání MIDI, řešení problémů, jako jsou špatná kvalita zvuku, zadrhávání, zamítnutý přístup k zařízením atd.

    Nemohl jsem si nevšimnout požadavku, který se několikrát objevil v diskuzi u prvního dílu - totiž návod ke konfiguraci karet SB Live s 5.1. Bohužel takovou kartu nemám a nevím, kde bych ji honem sebral, takže nebudu moci poskytnout vlastnoručně ověřený postup. Ale jako domácí úkol jsem poctivě shromažďoval všechny možné poznatky od jiných uživatelů, takže snad budu schopen dát dohromady alespoň základní popis a především co nejvíce odkazů na další zdroje informací.

    Tímto zároveň prosím uživatele těchto karet, kteří byli při jejich konfiguraci částečně nebo zcela úspěšní, aby mi poslali své poznatky a vůbec všechny informace, ze kterých by šel sestavit pokud možno co nejucelenější návod pro všechny ostatní. Kdyby se někdo dokonce odhodlal sepsat o tom celý článek, vůbec bych se nezlobil a mnoho čtenářů by mu určitě poděkovalo. Mohli bychom tak k našemu článku o nastavení se systémem OSS přidat ještě nový o ALSA.

           

    Hodnocení: 73 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.12.2004 11:36 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše 1*
    1*
    22.12.2004 11:51 jan hluštík
    Rozbalit Rozbalit vše Výborně
    Výborně, konečně ALSA zbavená tajemství. Hlavně mi někdo osvětlil tu zdánlivě nepochopitelnou změť závorek a jiných znaků v konfiguračním souboru. Možná ALSU znovu nainstaluji. Díky autorovi a těším se na případný troubleshooting (pod rootem mi zvuk chrchlal). :-D
    22.12.2004 14:19 Milan Vančura
    Rozbalit Rozbalit vše Co vlastně lze?
    Díky za článek. Syntax konfiguráků už chápu, ale nepochopil jsem z textu úplně, co je vlastně s ALSA možné (na obyčejné onboard zvukovce). Pochopil jsem (doufám :-) ) že tedy lze docílit, abych měl např. puštěný mp3blaster celou dobu a když chci volat přes IP telefonii, tak jen zastavím skladbu a můžu mluvit, protože se aplikace (konečně!) neblokují.

    Co ale nevím, jestli lze na takové jednoduché zvukovce dosáhnout s ALSA třeba toho, že mi bude jedna aplikace nahrávat z Line-In do souboru a druhá používat nezávisle IO také, např. ta IP telefonie. to asi nejde, co? Resp. docílil bych neblokování, ale měl bych nahranou i tu komunikaci v IP telefonii a člověk na druhé straně by v "telefonu" slyšel, co nahrávám na Line-In... Je to tak? Nebo jinak? :-)

    Dík.
    22.12.2004 19:09 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co vlastně lze?
    To přece záleží na zvukovce. Běžné zvukovky mají jenom jeden stereo vstup, takže když na to připojíte zároveň mikrofon na ip telefonii a nějakej další zdroj zvuku (třeba TV tuner), tak bude slyšet jedno přes druhé a Alsa s tím těžko může něco dělat.
    22.12.2004 14:27 jiří
    Rozbalit Rozbalit vše Subwofer
    Super článek. Jak, ale donutím subwofer aby hrál jen do 50 Hz ?? mám kartu SB Live 5.1
    23.12.2004 10:16 merlik | skóre: 13 | blog: merlik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subwofer
    tohle je problem, ktery bych take rad vyresil na sw urovni, ale jeste jsem nezjistil jak :(
    I cesta může být cíl.
    dmnc_net avatar 7.1.2006 00:13 dmnc_net | skóre: 12 | blog: dmnc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subwofer
    Zdravicko, mozna mi neco uteklo, ale me na 5.1 hraji jen FRONT repraky. Vam to funguje cele 5.1? Mam SB Audigy SE, ALSA 1.0.11rc2

    (mimochodem pro ty, co ji "chytre" koupili jako ja, tak tento cerstvy unstable release konecne podporuje AudigySE (ca0106))
    23.1.2007 07:41 Antichrist
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subwofer
    jestli mas CA0106 tak je to jednodusii nez sem cekal, dva dny sem googlil a vygooglil do souboru ~/.asoundrc si pridej tohle a ses za vodou.. teda aspon me to pomohlo pcm.!dmix
    {
    type plug
    slave{
    pcm surround51
    channels 6
    }
    }

    pcm.!default
    {
    type plug
    slave.pcm "dmix"
    slave.channels 6
    route_policy duplicate
    }
    22.12.2004 21:10 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje
    Mám ALSU na Gentoo. Skusil sem si tedy rozchoditto mixovani a jako prnvi sem narazil na problem ze neexistoval soubor /etc/asound.conf tak sem si ho teda vytvoril a napsal sem do nej
    pcm.!default {
    type plug
    slave.pcm "vystup"
    }

    pcm.vystup {
    type dmix
    ipc_key 1024
    slave {
    pcm "hw:0,0"
    period_time 0
    period_size 1024
    buffer_size 4096
    rate 44100
    }
    }
    pcm.vstup {
    type dsnoop
    ipc_key 2048
    slave {
    pcm "hw:0,0"
    channels 2
    period_size 1024
    buffer_size 4096
    rate 44100
    periods 0
    period_time 0
    }
    bindings {
    0 0
    0 1
    }
    }

    pcm.kombinace {
    type asym
    playback.pcm "vystup"
    capture.pcm "vstup"
    }

    a mixovani mi porad nefunguje nevyte nekdo cim to je? aRTS a podebne se mi k vuli tomu instalovat nechcou.
    22.12.2004 21:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    Co znamená "nefunguje"? Zvuk bez multiplexu funguje? Zkoušel jsi zadat použití pluginu dmix na příkazové řádce? S jakým programem jsi to zkoušel?
    22.12.2004 22:01 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    Nefunguje znamená toto Pokud pustim jenom XMMS prehravaji se mptrojku fpohode zapnu LICQ odeslu zpravu (mam u odesilani nastaveny zvuk, prave z duvodu abych to otestoval) a nic az skonci zrovna prehravana skladba ozve se zvuk, ktery se mel ozvat pred 2minutama pri odeslani zspravy takze jako pred zasahem do souboru.V konzoli sem to nezkousel az budu doma vyzkousim.
    22.12.2004 22:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    U XMMS je potřeba nastavit výstupní plugin ALSA a u něj výstup na zařízení "default". Jak je na tom s podporou LICQ, to vůbec netuším. Vyzkoušej to nejprve s "aplay" - podle toho zjistíš, jestli je chyba v nastavení nebo v programech.
    22.12.2004 22:31 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    Díky ti moc bylo to tím nastavením v XMMS pluginu. Uz to funguje. Fakt díky.
    23.12.2004 07:28 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    No mě to taky nefungovalo. Ale nechápu proč je tam ta sekce
    pcm.dsp0 {
        type plug
        slave.pcm "vystup"
    }
    
    Já jsem myslel (a z popisu to snad i vyplynulo), že je to pro mixování programů co nemají plugin pro ALSu a využívají jen OSS, aby mohli také mixovat...
    24.12.2004 09:30 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    Ta sekcia je pre aoss skript. Je to nieco ako artsdsp. Je to presmerovanie oss do alsa.
    23.12.2004 23:43 Lubos Kopecky | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    v licq je implicitne prehravani zvuku pres "play", coz v mem pripade nedokaze mixovat zvuky - pokud ale pouziji "aplay", tak noproblemo a uz to krasne mixuji zvuky do pisnicek prehravanych v xmms...
    23.12.2004 10:29 Digero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    /etc/conf.d/..
    27.12.2004 00:41 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    Taky jsem se dneska pustil do vytvoreni .asoundrc. Muj prvni exemplar na zaklade vyse uvedeneho clanku byl totozny jako .asoundrc kolegy Marka Stopky. Mixovani vstupu je v poradku, jen si nejsem jisty u vstupu:

    [radfoj@radfoj radfoj]$ arecord -f cd test.wav ALSA lib pcm_dmix.c:812:(snd_pcm_dmix_open) The dmix plugin supports only playback stream arecord: main:508: audio open error: Invalid argument

    Nemel bych nahodou treti radek nahradit s >>> slave.pcm "kombinace" <<<. Teprve pak mohu nahravat:

    [radfoj@radfoj radfoj]$ arecord -f cd test.wav Recording WAVE 'test.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo

    Je tedy ma uvaha namiste, nebo jsem zatim uplne vedle? Dekuji
    27.12.2004 08:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje
    Nemel bych nahodou treti radek nahradit s >>> slave.pcm "kombinace"
    Přesně tak. Když jsem četl ten předchozí komentář, nevšiml jsem si té chybky. Ten konfigurák vznikl zkopírováním jednotlivých částí ukázek z článku za sebe - ale zapomnělo se na to, že ta první ukázka ještě nepočítá s použitím pluginu dsnoop.
    23.12.2004 03:20 Hobitt
    Rozbalit Rozbalit vše Jen tak dal.
    Dekuji za clanek a za Vas cas vlozeny do neho. Konecne jsem se neco dozvedel a ne jen "man alsa" Holt ne kazdy umi dobre anglicky, aby si prelouskal a pochopil angl. navody.

    Fak diky.

    A kdyby kdokoli, kdo vyresil nejaky problem s Alsou sem napsal reseni, tak by to bylo super. Prosim piste sem sve problemy a i jestli se Vam je podarilol vyresit!

    Pekny zvuk je to co v Linuxu jeste chybi o proti Win. Tak aby sel lehce nastavit. (Myslim hlavne 5.1)

    Jeste jedna vec, nedala by se z reakci doporucit karta, ktera by mela nejmene chyb a nebrucela by, sli by vsechny repro i zadni a subwoofer, a ktera by chodila spolehlive? Myslim, jako doporuceni pro nakup nove karty.

    H.
    23.12.2004 10:36 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jen tak dal.
    Tak to bych take uvital. Zatim jak procitam diskuze, tak rozchodit v Linuxu 5.1 zvuk u vsech aplikaci a k tomu jeste mixovani z vice zroju a nezavislou regulaci vystupnich kanalu je neskutecny problem. Klidne si kvuli tomu koupim novou zvukouvku, jen kdyz mi nekdo poradi jakou.
    23.12.2004 12:53 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jen tak dal.
    Sorry, ale tohle je nemístná paušalizace. Jak už jsem psal v rekaci na minulý díl seriálu, nezameňujte prosím vlastnosti a omezení konkrétní zvukovky s vlastnostmi Alsy. Posledně si někdo stěžoval, že nemůže ovládat všechny kanály najednou, ale jenom každý zvlášť (protože jeho karta je tak navržená) a Vy si prozměnu stežujujete, že nemůžete ovládat každý kanál zvlášť, ale jenom všechny najednou (protože Vaše karta je tak navržená). Atd..

    Zkrátka, Alsa je prostě opravdu jenom ovladač, zatímco (WDM) drivery ve windows jsou ovladač + hromada dalšího balastu, co se (nejen) různými DSP algoritmy snaží emulovat všechno to, co karta neumí. Také díky tomu je to nepoužitelné k jakékoliv slušnější práci se zvukem a je nutné používat ASIO ovladače. U Alsy se tak nějak počítá s tím, že nad ní bude běžet nějaký soud server, který právě odře úlohu toho "balastu navíc". A může to být jak aRts nebo ESD (výsledek je potom ekvivalentní tomu, co dělají normální ovladače ve woknech), tak nějaký nízkolatenční, jako je jack a potom je funkcionalita ekvivalentní ASIO s rewire (apod..).
    23.12.2004 14:18 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jen tak dal.
    To bohužel není paušalizace, ale z mého pohledu fakt. Já (stejně jako většina domácích uživatelů) nechci kartu k nějaké profi práci se zvukem, ale k obyčejnému přehrávání audia na 5.1 reproduktorech.
    Rozhodně jsme tím nijak nechtěl kritizovat alsu. Že zvukovky jsou často pochybně navrženy, souhlasím. Právě proto jsem chtěl požádat o radu, která zvukovka tuto (IMHO standardní) funkci pod Linuxem dokáže plnit. Nebráním se použití nějakého soundserveru pokud bude někde srouzumitelný a funkční návod, jak to zprovoznit.
    27.12.2004 18:56 Balda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jen tak dal.
    No rekl bych, ze napr SONAR wdm pouziva...
    23.12.2004 14:11 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jen tak dal.
    Inac pod alsou by sa mal dat spravit sound server s alsa-api na vstupe, v ktorom by sa mohli emulovat vsetky ostatne funkcie, ktore zvukovka nema (bass, treble, equalizer, ...). Vsetky aplikacie, ktore pouzivaju alsu by chodili aj s nim (pokial nemaju zariadenie "hw:0" natvrdo v kode). Ale jediny mixer, ktory by s tym fungoval by asi bol alsamixer v tom jedinom sa da specifikovet device name.

    Ja myslim, ze je to jednym z moznych rieseni. Dmix ma svoje obmedzenia.
    26.12.2004 15:04 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jen tak dal.
    No ale vždyť třeba artsd či esd přesně tohle dělají.
    26.12.2004 16:16 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jen tak dal.
    Iste, ale nemaju alsa api - to znamena ze v applikacii musi byt kod ktory podporuje artsd alebo esd. Kdezto tu staci aby ta applikacia podporovala len alsu a bude jej jedno, ci hra primo cez alsa driver karty alebo cez nejaky sound server.
    23.12.2004 10:17 Robert Svoboda
    Rozbalit Rozbalit vše chvala
    vybornej clanek!
    27.12.2004 16:10 Stark
    Rozbalit Rozbalit vše problem s arts
    Mam Mandraka 10.0 Official, integrovanou zvukovku (ALC650 tusim) a taktez mi nejedou zvuky simultane..pouzivam nvidiacke drivery (ty nejnovejsi)

    zkusil jsem aktivovat sound system, ale jen co to zatrhnu a necham nastaveni na autodetect zahlasi mi to jakousi chybu:

    Sound server fatal error: AudioSubSystem::handleIO: write failed len = -1, can_write = 1024, errno = 11 (Resource temporarily unavailable) This might be a sound hardware/driver specific problem (see aRts FAQ)

    ani nevim, kde mam hledat arts FAQ (muj prvni linux:)) dik moc za pomoc

    Nebo myslite, ze je lepsi zkusit to pres tu ALSU?
    27.12.2004 16:54 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: problem s arts
    Je tam MPC-T (s dolby digital encoderom) alebo len MPC
    27.12.2004 17:01 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: problem s arts
    Zdravim, Starku,

    mne podobny problem nepotkal, ani nemam a neznam nForce ovladace. Byt tebou, nejdriv se porozhlidnu na strankach vyrobce ovladacu - nebudou to tyto http://www.nvidia.com/object/linux_nforce_1.0-0292.html ??? Ve FAQ v Release Notes vidim tohle:

    Q: When I start KDE with the nvsound driver loaded, I get an error message, "Sound server fatal error: AudioSubSystem::handleIO: write failed len=-1, can_write=1024, errno=11 (Resource temporarily unavailable)".

    A: Open the KDE Control Center (using a menu or the kcontrol command). Select "Sound & Multimedia", then select "Sound System". Select the "Hardware" tab and, in the "Select the audio device" pulldown control, select "Threaded Open Sound System". Select "Apply", then exit the Control Center. This should fix the sound server error message seen on startup.

    Nepomohlo? Zkus se podivat do fora, ktere tam pro linuxove ovladace zridili.

    At uz to dopadne jak chce, alsu muzes taky zkusit. Rozhodnuti, co bude pro tebe lepsi, bych nechal na tobe.

    Zdravi radfoj

    PS: Kdyz neco nevim, otevru si www.google.com a "zeptam se" ... Treba i celou hlasku. :-)
    28.12.2004 17:51 Stark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: problem s arts
    Dik moc, zkusil jsem to a uz to nehaze error, dokonce to hraje soucasne..teda jak ktery programy..treba Kopete (pouzivam na ICQ) nehraje vubec (ani kdyz mam vsechno ostatni vypnuty), stejne tak systemovy zvuky (treba ta obludna melodie co hraje pri logovani)..nic z toho nehraje.

    O tom foru na nVidii vim, ale abych mohl vyhledavat ve foru, musim se registrovat a to me celekm nastvalo, tak jsem to zkusil nejdriv tady:)
    28.12.2004 18:32 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: problem s arts
    Ze to nehaze error je sice pekne, ale to je malo. To musi hrat. Teda melo by. :-)

    Doufam, ze se bavime o zvukovem serveru arts a .asoundrc nemas.

    - V nastaveni zvukoveho systemu kdyz zvolis "otestovat zvuk" - nehraje?

    - V nastaveni systemovych hlaseni, nemas nahodou nastaven externi prehravac?

    - rikas, ze "dokonce to hraje soucasne" ... ktere aplikace to jsou a jak mas u nich nastaven "audio vystup" ?
    7.1.2005 14:11 Stark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: problem s arts
    Dik za odpoved. Byl jsem ted pryc, toz se ozyvam az ted..

    -bavime se o arts -otestovani zvuku nehraje

    -treba XMMS a Totem hraje zaroven..

    ale proste cely KDE je zticha (na ICQ pozivam Kopete, takze i to)...jinak, zadny externi procesor ci co jsem v nastaveni ani nenasel, natoz abych ho mel zapnuty:)
    15.1.2005 13:36 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: problem s arts
    1) externi prehravac lze nastavit v systemovych hlasenich - "Nastaveni prehravace"

    2) jsou ty zvuky, ktere se v systemovych hlasenich nastavuji opravdu na svych mistech? nedoslo pri upgradu KDE k jejich presunu?

    3) v ~/.kde/share/config/knotifyrc by to melo vypadat nasledovne:

    [StartProgress] Arts Init=true KNotify Init=true Use Arts=true
    24.2.2005 23:42 sweto | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: problem s arts
    tento problem so zbadal aj ja v Slackware 10.1 (v 10.0 a starsich to slo bez problemov) alsa + arts bez chyby, ale teraz je KDE uplne ticho. ziadne zvuky, aj kopete je ticho. ale veci ako mplayer, xmms, juke, quake, wine, ... v pohode. ale este som nemal ca sa tomu podrobnejsie venovat :)
    28.12.2004 13:46 Ehm!?
    Rozbalit Rozbalit vše SB Live! 5.1
    Proc nosit drivi do lesa?

    http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/753
    28.12.2004 13:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SB Live! 5.1
    Jenže to je pro OSS, ne pro ALSA.
    28.12.2004 17:22 Ehm!?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SB Live! 5.1
    Jenze DSP chip je ten samej....
    28.12.2004 18:26 Milan Papoušek | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše wine + demix
    Netusi nekdo jak prinutit wine ci winex , aby pouzivali defaultni zarizeni alsy ?
    31.12.2004 04:31 Milan Papoušek | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: wine + dmix
    tak jsem to vyresil, pomohla konfigurace z gentoo wiki: HOWTO ALSA sound mixer aka dmix -- intel8x0 audio card integrated on nforce2 motherboards a v config souboru od winexu staci zmenit
    "Drivers" = "wineoss.drv"
    na
    "Drivers" = "winealsa.drv"
    a pridat:
    [winealsa]
    "UseMMap" = "N"
    "pcm0" = "dmix"
    "ctl0" = "default"
    28.12.2004 22:58 Jaroslav 'orm' Aster
    Rozbalit Rozbalit vše Zvukové servery bych nerušil ...
    Dobrý den, já používám zvukový server esd k posílaní zvuku po síti na jiný počítač, který má bedýnky. Nevím, jestli toto Alsa umí, ale z principu si myslím, že by neměla. Proto bych zvukové servery zatím nerušil :-).
    28.12.2004 23:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zvukové servery bych nerušil ...
    Nemyslel jsem to tak docela vážně... jen jsem si vzpomněl na jednu písničku...
    16.1.2006 11:21 Michal Hocko | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na co se často ptáme: ALSA - II
    Zdravim, snazil som sa pouzit nastavenie podla clanku, ale mixovanie nefunguje. V xmms nastavim vystupny plugin na ALSA 1.2.10 (libALSA.so). Ak sa snazim spustit (v case ked xmms prehrava ) aplay -D plug:dmix menosuboru, dostanem hlasku:
    ALSA lib pcm_dmix.c:819:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
    aplay: main:544: audio open error: Zařízení nebo zdroj jsou používány
    
    Ak skusim spustit aoss mpg123 menofilu, dostanem:
    High Performance MPEG 1.0/2.0/2.5 Audio Player for Layer 1, 2 and 3.
    Version 0.59r (1999/Jun/15). Written and copyrights by Michael Hipp.
    Uses code from various people. See 'README' for more!
    THIS SOFTWARE COMES WITH ABSOLUTELY NO WARRANTY! USE AT YOUR OWN RISK!
    - using device duplex
    - using device duplex
    ALSA lib pcm.c:2099:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM duplex
    - using device duplex
    - using device duplex
    ALSA lib pcm.c:2099:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM duplex
    ALSA lib pcm_dmix.c:819:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
    audio: Invalid argument
    
    Pripajam konfiguracny subor:
    cat ~/.asoundrc   
    pcm.!default {
            type plug
            slave.pcm "kombinace"
        }
     
    pcm.vystup {
        type dmix
        ipc_key 1024
        slave {
            pcm "hw:0,0"
            format S32_LE
            period_time 0
            period_size 1024
            buffer_size 8192
            rate 44100
        }
    }
    
    pcm.dsp0 {
        type plug
        slave.pcm "vystup"
    }
    
    pcm.vstup {
        type dsnoop
        ipc_key 2048
        slave {
                pcm "hw:0,0"
                channels 2
                period_size 1024
                buffer_size 4096
                rate 44100
                periods 0 
                period_time 0
        }
        bindings {
                0 0
                0 1
        }
    }
    
    pcm.kombinace {
            type asym
            playback.pcm "vystup"
            capture.pcm "vstup"
    }
    
    
    Zvukova karta je:
    0000:00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801CA/CAM AC'97 Audio Controller (rev 02)
    
    kernel je 2.6.8-686 distribucny (Debian)
    16.1.2006 14:16 Michal Hocko | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na co se často ptáme: ALSA - II
    Este pridam informaciu, ze po zruseni konfiguracnych suborov (alsa ) funguje xmms, mplayer (cez okluku aoss mplayer -ao oss). Neviem, co teda bolo nespravne v konfiguracii.

    Stale sa mi vsak nedari presvedcit skype, aby spolupracoval. Ak sa ho snazim spustit:

    aoss skype
    
    tak sa sice zvuky mixuju, ale pocas hovoru nie je pocut nic, ani volajuceho ani volaneho.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.