abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 152 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Bilancování roku 2004, výhled do roku 2005

    12. 1. 2005 | Leoš Literák | Novinky | 3407×

    Malé shrnutí událostí na portále www.abclinuxu.cz za rok 2004 a plány na rok 2005.

    Stickfish

    Rok 2004 byl pro náš portál zlomový. Na konci roku 2003 se zmítal v těžké krizi, z níž vedla jediná cesta - prodej silnějšímu partnerovi. Z několikaměsíčních námluv byla z několika zájemců vybrána firma Stickfish, která se zaměřovala na prodej unixového železa a vývoj internetových aplikací (shopy, CRM, apod.). S trochou škodolibosti jsme prodej oznámili na apríla, díky čemuž tuto zprávu mnozí považovali za žert.

    Tato změna se ukázala pro rozvoj portálu jako klíčová. Odpadly mi starosti, z čeho zaplatit honoráře, na které úřady poslat jaké dokumenty a oznámení a spousta další nudné administrativy. Abíčko jsem ale po prodeji úplně neopustil a dál se věnuji jeho rozvoji.

    Design

    Nejviditelnější změnou loňského roku se ale stal nový design Petra Soběslavského. Původní design nás velmi svazoval v rozvoji, neboť neumožňoval snadné začleňování nových služeb a také neměl plochy vhodné pro reklamu. A to nemluvím o jeho zastaralosti (hlavně v HTML zdrojáku). Po nejrůznějších a velmi krušných peripetiích jsme však dosáhli svého cíle a naši čtenáři změnu přijali kladně.

    Prace.abclinuxu.cz

    Další okatou novinkou bylo spuštění pracovního serveru pod hlavičkou abclinuxu - prace.abclinuxu.cz. Tento server se chce specializovat na zprostředkování práce v IT, zvláště pak pro Linux. Svůj úkol plní dobře, z čehož je vidět, že lidé takovou službu potřebovali. Nicméně neusínáme na vavřínech a letos plánujeme výrazná vylepšení. Také chceme přesvědčit více linuxových firem, aby hledaly pracovníky prostřednictvím tohoto serveru.

    Vylepšení portálu

    Rok 2004 byl na změny ve funkcích Abíčka vůbec bohatý. Pojďme si aspoň některé připomenout.

    Slovník

    Jedním z nejčastějších problémů začátečníků během jejich experimentování s Linuxem je neznalost základních pojmů. Z toho pramení spousta nedorozumění nejen v diskusním fóru. Jenže kde mají nováčci čerpat tyto informace?

    Dnes už je odpověď jasná - přece ve slovníku na adrese www.abclinuxu.cz/slovnik. Pokročilejší uživatelé zde vysvětlují různé pojmy, na které můžete při používání Linuxu narazit.

    Mailové rozhraní k diskusím

    Naše diskusní fórum se těší obrovské popularitě, důkazem budiž již více než 13 tisíc položených dotazů. Chtěli jsme zefektivnit práci těch, kteří tyto dotazy zodpovídají. Proto jsme vytvořili mailové a news rozhraní. Všechny dotazy i odpovědi proto chodí emailem do speciální konference (zapíná se v nastavení vašeho účtu) a je přístupné i přes news na adrese nntp://news.gmane.org/gmane.user-groups.linux.czech.

    Signatury

    Každý registrovaný uživatel má možnost nastavit si signaturu, která se bude zobrazovat pod jeho komentáři. Dá se použít pro různá motta, vzkazy či odkaz na domovskou stránku uživatele.

    Lepší fulltext

    Zapracoval jsem i na vyhledávání, které teď umožňuje zadávat dodatečná omezení, a tak získávat přesnější výsledky. Například můžete hledat daný výraz jen ve zprávičkách.

    Ankety

    Jako jednoznačný úspěch musíme hodnotit ankety. Nyní je pravidelně měníme a přibyla i možnost je komentovat. Většinou se pod nimi rozpoutá zuřivá debata na úplně jiné téma.

    WAP

    Pro lidi, kteří chtějí být v kontaktu s Abíčkem kdekoliv, jsme připravili WAPové rozhraní. V současné době obsahuje aktuální zprávičky včetně archivu. Nejčastěji používáte pro přístup tyto mobily: Ericsson T39, T230, T310, T610, T630, T68 a Z600, Motorola V500 a V600, Sony CMD-J7/J70, Nokia 6600, 3100, 3120, 3330, 3410, 3510i, 3650, 6100, 6230, 6310i, 6610 a 6820, Samsung E100 a X100, Siemens A55, CX65, C55, C60, MC60, ME45, MT50, M55, SX1, S45i a S55.

    Výhled na rok 2005

    Prvním našim plánem je další zvýšení návštěvnosti. V listopadu jsme podle statistiky idot měli skoro 65 tisíc návštěvníků, čímž jsme poprvé předstihli root.cz. Letos ale kluci z roota plánují nový design i funkce; bude to zajímavý rok :-).

    Naše první letošní novinka je již v provozu - blogy zdarma pro naše uživatele. Viz www.abclinuxu.cz/blog. Dále chceme představit osobní inzerci zdarma, školení a kurzy vedené předními odborníky a klub čtenářů abclinuxu se spoustou atraktivních výhod.

    Poděkování

    Na závěr bych chtěl poděkovat všem členům týmu našeho portálu. Jmenovitě Robertu Krátkému jako šéfredaktorovi, Vlastovi Ottovi za PDF časopis Abíčko, Petru Krčmářovi za zprávičky, Kolískovi za správu serveru a správcům diskusního fóra Tomáši Hálovi, Honzovi Beránkovi, Jirkovi Alonerovi a Zdenkovi Burdovi. Dále patří dík autorům článků a pak vám všem, kteří odpovídáte v diskusích, píšete hardwarové návody, vysvětlujete pojmy ve slovníku nebo zadáváte diskuse. Bez vás by Abíčko nebylo takové, čím teď je. Tedy obrovskou studnicí znalostí pro každého uživatele Linuxu.

    Rozšíření týmu

    Přestože náš tým je početný, rádi bychom jej rozšířili. Hledáme brigádníka, který by z diskusního fóra vytvářel často kladené otázky a i jinak vylepšoval obsah portálu. Stejně tak máme zájem o články na nejrůznější témata včetně recenzí hardwaru. Máte-li zájem, ozvěte se.

    Závěr

    Pokud jste na našem serveru nalezli pomoc či odpověď na vaše otázky, pak prosím pomozte i vy nám - doporučte nás svým známým, vkládejte odkazy na ábíčko na své stránky. Děkujeme.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.1.2005 02:45 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše hlavne pristup redakce
    ke ctenarum a vubec ctenaru vuci sobe je tu podle me prikladny a asi jednim z tajemstvi uspechu.

    Taky je abclinuxu jeden z mala webzinu, ktere jsou dobre citelne pri vetsim rozliseni i ve vychozim nastaveni browseru - obzvlaste desna je nynejsi manie delat design s pevnou sirkou pro 800x600, to vyslo nekde nejake hromadne doporuceni pro designerska studia?

    Asi by se dalo dal mluvit o originalnim vypinani praveho panelu, pomerne prehledne vystavbe, moznosti pro ctenare pridavat vlastni odkazy (a ted i weblogy) a vubec dalsich funkcich atd atd. - to vsechno je vedle obsahu duvod, proc sem rad chodim.

    Co se tyce obsahu, tak velmi ocenuji, ze v podstate nevychazeji "kraviny" nebo "nouzovky" i za cenu nizsi kvantity (aspon je cas zkouknout diskuse) a prece vychazeji i "laicke" clanky. Reklama je nevtirava (i kdyz napadna) - taky jedna z mala stranek, kde si ji nevypinam.

    Co dodat, diky a budu sem chodit pravidelne i v r. 2005 :)
    Jiří Svoboda avatar 12.1.2005 09:16 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Ikonky / bannery
    ...vkládejte odkazy na ábíčko na své stránky.
    Mam. Ale jsou ted nekde k dispozici nove ikonky (v novem designu)?
    12.1.2005 09:54 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ikonky / bannery
    snad pristi tyden
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    15.1.2005 14:23 Tomas Krause
    Rozbalit Rozbalit vše navstevnost
    Tvoje zminka o idotu mi, Leosi, pripomela do nej zase po nekolika mesicich kouknout a musim konstatovat, ze z toho IMHO lezou totalni nesmysly - v ruznych pohledech se to lisi od nasich internich cisel z NV o 25-40 %. Cimz nechci nijak snizovat vasi uspesnost :) a novym Rootem vam to poradne nandame :)

    BTW: idot je stene pase, chysta se novy (lepsi?) vyzkum, viz http://www.lupa.cz/clanek.php3?show=3893
    15.1.2005 21:38 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: navstevnost
    Jasne, ta absolutni cisla iDotu zase nejsou tak moc dulezite. Jeho nejvetsi vyhodou je stejna metodika pro velky pocet serveru, z ceho vyplyva moznost nezavisleho srovnavani.

    Jinak se tesim na noveho roota. A tvuj vzkaz beru jako vyzvu :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.