abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 749 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Novinky na AbcLinuxu.cz: Poradny

    18. 9. 2008 | Robert Krátký | Novinky | 1843×

    Uživatelé už dlouho požadovali možnost řešit na AbcLinuxu.cz i problémy, které nesouvisely striktně s Linuxem. V létě jsme nasadili řešení: nové poradny určené pro hardware, unixy, databáze a programování.

    Úvod

    Mnohokrát se stalo, že byli admini nuceni uzamknout a později odstranit dotaz z diskusního fóra, protože byl takzvaně off-topic. Jinými slovy nevyhovoval zaměření diskusního fóra/poradny, která byla omezena na řešení linuxových problémů. Přesto se mnohdy jednalo o dotaz, který se týkal počítačů. Ačkoliv bylo nutné udržovat poradnu bez off-topic dotazů, často se to uživatelům nelíbilo. Vznikaly hádky o tom, jestli bylo dané téma skutečně off-topic, byli jsme obviňováni z cenzury a celkově to nebyla ideální situace.

    Rozhodli jsme se proto ustoupit tlaku a rozšířit záběr diskusních fór na portálu o další okruhy témat. Nicméně, ve snaze udržet původní poradnu přehlednou, jsme raději založili poradny nové, samostatné. V tuto chvíli je tedy možné na AbcLinuxu.cz řešit i problémy, které s Linuxem přímo nesouvisejí; vznikly tyto nové poradny: Hardwarová, Programovací, Databázová, Unixová a Herní (která ještě čeká na ostré nasazení).

    Poznámka: Podporu pro nové poradny naprogramoval Luboš Doležel (podobně jako většinu věcí, které se objevily přes léto). Vizte jeho zápisek v blogu, kde zmiňuje Poradny.

    Hlavní stránka

    Všechny nové poradny jsme zobrazili ve výpisu diskusí na hlavní stránce portálu. Registrovaní uživatelé si mohou určit, které poradny si přejí zařadit na hlavní stranu (pomocí obrázků plus a mínus, s jejichž podobou ještě nejsme spokojeni a asi dojde k nahrazení nějakým jiným ovládacím prvkem, který by lépe zapadal do vzhledu stránky). Na hlavní stránku si můžete „přilepit“ i poradny ze Skupin.

    Dost uživatelů se oprávněně ozvalo, že tento systém nebyl ideální – poradny přeci jen zabírají na hlavní stránce spoustu místa. Po čase jsme tedy doplnili možnost jednoduše nastavovat počet diskusí, který se vám zobrazuje ve výpisu (viz screenshoty níže). Další žádanou úpravou byla možnost zobrazovat všechny diskuse v jediném výpisu – k tomu slouží přepínač pro „slití“ diskusí ze všech poraden do jedné velké „virtuální“ poradny.

    poradny rozbalit
    Ukázat další diskuse (rozbalit)

    poradny sbalit ulozit
    Vrátit zpět (sbalit), nebo uložit natrvalo

    poradny vsechny poradny
    Zobrazit poradny v jednom výpisu, nebo odděleně

    Všimněte si, že po kliknutí na tlačítko „Rozbalit“ nedojde k opětovnému načtení celé stránky – nechtěli jsme uživatele „zdržovat“. Je to však vykoupeno použitím AJAXu, takže to nebude fungovat v prohlížečích, které nepodporují JavaScript. Bohužel to zatím nefunguje ani v Konqueroru, ale na vyřešení této chybky pracujeme. „Rozbalit“ můžete i záporné množství, takže se počet řádků ve výpisu sníží.

    Kromě toho uvažujeme o zásadním předělání způsobu zobrazování výpisů poraden. Je pravděpodobné, že časem ještě přibudou další poradny, takže potřebujeme vymyslet, jak je na hlavní stránce všechny prezentovat, aby byly snadno dostupné, ale zároveň nezabíraly příliš místa. Jedna z možností jsou taby/záložky, ale touto cestou bychom se nejraději nevydávali, protože bychom chtěli mít poradny hned na očích. Návrhy na uspořádání výpisů poraden jsou vítány.

    Kategorie vs štítky

    Už na jaře jsme zprovoznili tzv. štítky. Jedná se dlouho plánovaný a dlouho odkládaný nový způsob organizace informací v rámci celého portálu. Funkce stále ještě není úplně dotažená, ale už teď je možné štítky používat a jsou automaticky přiřazovány ke všem dokumentům. Uživatelé je mohou libovolně přidávat a přiřazovat k jednotlivým dokumentům (a samozřejmě také odebírat). Protože jsme chtěli, aby mohly být veškeré změny prováděny v reálném čase bez potvrzování, použili jsme AJAX (díky Filipu Jirsákovi, který kód připravil). Štítkům toho k plné funkčnosti (resp. pohodlnému požívání) ještě dost chybí, takže buďte shovívaví.

    Štítky jsme použili pro nový způsob organizace dotazů v poradnách. Dříve používané kategorie jsme zrušili a zavedli jsme filtrování dotazů podle štítků. Navíc jsou samozřejmě dotazy děleny podle příslušnosti k jednotlivým poradnám. Pokud narazíte v Linuxové poradně na starý dotaz, který by spíše patřil do jedné z nově vytvořených poraden, dejte nám prosím vědět – přesuneme ho. Časem také doplníme filtrování při vyhledávání, aby bylo možné vybrané poradny z vyhledávání vyřadit.

    Jednotlivé poradny

    Všechny nové poradny se chovají stejně jako se chovala dříve ta jediná, ze které se stala Linuxová. Každá má své RSS, můžete si prohlédnout samostatný výpis dotazů, které do ní byly vloženy, a můžete si zapnout sledování prostřednictvím e-mailových zpráv.

    Závěr

    Jako obvykle doufáme, že vám tato nová funkce/vlastnost usnadní život a bude se vám díky ní portál lépe používat. Vítáme připomínky a návrhy na další vylepšení.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.9.2008 03:08 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Poradny
    Jedna z možností jsou taby/záložky, ale touto cestou bychom se nejraději nevydávali...
    Souhlas.
    Quando omni flunkus moritati
    OndraZX avatar 18.9.2008 08:29 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Poradny
    Další žádanou úpravou byla možnost zobrazovat všechny diskuse v jediném výpisu – k tomu slouží přepínač pro „slití“ diskusí ze všech poraden do jedné velké „virtuální“ poradny.
    +1. Nove rozdeleni mi opravdu nevyhovovalo - po case jsem zjistil, ze se na vypisy z poradny vubec nedivam - bylo to moc roztahane a pro mne neprehledne. Chvalim proto doplneni starsi verze vypisu.
    Přemek Vyhnal avatar 18.9.2008 16:12 Přemek Vyhnal | skóre: 24 | blog: Toto není blog! | Dobřichovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Poradny
    po kliknutí na tlačítko „Rozbalit“ nedojde k opětovnému načtení celé stránky. Je to však vykoupeno použitím AJAXu, takže to nebude fungovat v prohlížečích, které nepodporují JavaScript.
    Přece by nebyl problém to tam kde je JS udělat přes AJAX a tam kde to nepůjde tak znovunačtením stránky...
    NO RAPTORS!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.9.2008 15:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky na AbcLinuxu.cz: Poradny
    Ta funkce mi nepřipadá tak důležitá, aby něco takového stálo za implementaci.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.