abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 3
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí

    16. 7. 2015 | David Kolibáč | Návody | 11499×

    Vhodně zvolené klávesové zkratky nám mohou ušetřit kilometry ujeté myší nebo natahování se přes půl klávesnice. Ne nadarmo mají textové editory jako Vim nebo Emacs skalní příznivce. Nešlo by si ušetřit zbytečné pohyby, když se stále více aktivit přesouvá na web, a tak webové prohlížeče stále nabývají na významu? Doplňky jako Vimperator skutečně dovedou proměnit Firefox ve skoro-Vim, ale jsou i méně radikální alternativy…

    Ovládání běžných desktopových aplikací

    Mainstreamové webové prohlížeče poskytují vcelku intuitivní uživatelské rozhraní pro pohyb v historii, správu záložek, prohlížení více stránek v kartách aj. Tyto funkce jsou přístupné přes položky v nabídce nebo ikonky pod ní. Vede to ale k tomu, že uživatel stále šmejdí kurzorem po obrazovce. Nešlo by to přímočařeji, méně pohyby? Inu, šlo. Někdo dává přednost gestům myši, touchpadu nebo jiného polohovacího zařízení. To je ale téma na jiný článek. Navíc, na běžných počítačích stále vybavených klávesnicí se tím neřeší nutnost přesouvat ruce na klávesnici pro psaní – ať už jde o hesla k vyhledání, nebo třeba obsáhlejší text ve formulářových polích. Což takhle udělat to naopak, tedy nechat ruce permanentně na klávesnici?

    Desktopová prostředí a odpovídající aplikace skutečně poskytují celou řadu klávesových zkratek. Uvažme například výchozí instalaci Firefoxu běžící na Ubuntu. K obnovení stránky slouží notoricky známá klávesa F5. Podobně adresní políčko aktivujeme klávesou F6 nebo k vyhledávání textu na stránce můžeme použít klávesu F3. Jenže funkční klávesy jsou trošku z ruky při psaní. Vhodnější se můžou jevit klávesové zkratky Ctrl-R (obnovit), Ctrl-L (adresní řádek) nebo Ctrl-F (hledat), leč za cenu prstové gymnastiky s ohledem na umístění Ctrl na běžných klávesnicích. V textových polích formulářů také fungují klávesové zkratky vycházející z IBM Common User Access a konvencí především pro MS Windows. Prstová gymnastika tedy pokračuje: např. slovo před kurzorem vybereme kombinací kláves Ctrl-Shift-[šipka vlevo], přičemž kurzorové šipky často bývají mimo alfanumerickou sekci klávesnice. Uživatel navyklý na sofistikovanější editor jako Vim či GNU Emacs zapláče, zvláště při editaci delších wiki stránek apod. Ba co hůř, aktivace odkazů (včetně obrázků) nebo přechod mezi prvky obsáhlých formulářů jsou bez polohovacího zařízení takřka nemožné, resp. spočívají v úmorném bušení do tabulátoru, potažmo kombinace Shift-Tab (viz tabbing navigation).

    Opět se nabízí otázka, zda by to nešlo lépe. Padla zmínka o editorech jako Vim. Jejich hlavní síla, ale zároveň i nevýhoda, spočívá v tom, že fungují v několika režimech, ve kterých se chovají různě. To na jednu stranu poskytuje prostor pro celou řadu funkcí aktivovaných jedním nebo dvěma úhozy. Na druhou stranu, člověk si musí vždy uvědomovat, ve kterém režimu aplikace právě je, protože jinak se může dočkat nepříjemného překvapení. Každopádně, podobné principy ovládání můžeme aplikovat i na aplikace jako webový prohlížeč, a to v několika ohledech.

    Za prvé, prohlížeč může po stisku určité klávesové zkratky označit prvky prohlížené stránky štítky – opsáním některého štítku se aktivuje odpovídající prvek, tzn. políčko ve formuláři získá zaměření, přejde se na cíl odkazu, stiskne se tlačítko. Jedná se vlastně o variantu access key, ale bez ohledu na to, zda autor právě prohlíženého webu atributy accesskey ve stránce použil, nebo ne. Tuto funkci má např. QupZilla díky zásuvnému modulu Access Keys Navigation. Implementují ji také některé doplňky zmíněné dále.

    QupZilla

    Ovládání à la Vim… nebo Emacs

    Dále můžeme zjednodušit (a přidat) klávesové zkratky. V souvislosti s Vimem se nabízí použití kláves H, J, K a L místo kurzorových šipek pro navigaci po stránce. Především pro Firefox existuje celá řada primitivních doplňků, které dělají právě to. Proč se ale omezovat na hjkl? Populární doplňky Vimium pro Google Chrome/Chromium a VimFx pro Firefox poskytují alternativní klávesové zkratky pro celou řadu běžných funkcí. (Vimium pro Firefox také existuje, leč není příliš použitelné.) Podívejme se na výchozí přiřazení některých často používaných zkratek ve VimFx.

    funkce VimFx (výchozí) výchozí Firefox
    nová karta t Ctrl-t
    zavřít kartu x Ctrl-w
    obnovit poslední zavřenou kartu X Ctrl-Shift-t
    předchozí karta J nebo gT Ctrl-Shift-Tab nebo Ctrl-PageUp
    následující karta K nebo gt Ctrl-Tab nebo Ctrl-PageDown
    vybrat prvek stránky (jako Access Key) vf + text štítku přímá alternativa není
    kopírovat adresu odkazu (jako Access Key) yf + text štítku přímá alternativa není
    aktivovat prvek stránky (jako Access Key) f + text štítku přímá alternativa není
    jako výše, ale pro více odkazů do karet af + texty štítků přímá alternativa není
    označit adresní řádek o F6 nebo Ctrl-l
    otevřít na nové kartě URL ve schránce P přímá alternativa není
    přejít na následující stránku ] přímá alternativa není
    přejít na předchozí stránku [ přímá alternativa není
    zpět v historii H Alt-[šipka vlevo] nebo vyhrazená klávesa Zpět
    vpřed v historii L Alt-[šipka vpravo] nebo vyhrazená klávesa Vpřed
    posun o půl stránky dolů d přímá alternativa není (mezerník/PageDown posunuje o celou stránku)
    posun o půl stránky nahoru u přímá alternativa není (PageUp posunuje o celou stránku)
    hledat / F3, Ctrl-f nebo /
    najít následující výskyt n F3
    najít předchozí výskyt N Shift-F3

    Přehled všech zkratek s možností je změnit se zobrazí po stisku otazníku, máte-li VimFx nainstalovaný a aktivní. Popisky prvků stránky (pro přístup přes ekvivalent Access Key) se generují ze znaků, které si můžete nastavit ve Správci doplňků nebo změnou hodnoty extensions.VimFx.hint_chars na stránce about:config; osobně používám tnseriplfuwy (klávesy pod nejsilnějšími prsty na rozložení Colemak). Podobně si můžete nastavit typický text odkazů, které se mají použít pro přechod na předchozí/následující stránku (typicky v delších vláknech ve webových diskusních fórech), nebo adresy stránek, na nichž má být funkčnost VimFx permanentně zakázána, protože koliduje s klávesovými zkratkami příslušných webových aplikací (např. Gmail).

    VimFx: přehled a nastavení zkratek VimFx: přehled a nastavení zkratek

    Obdobný doplněk pro Firefox, ovšem s klávesovými zkratkami odpovídajícími spíše editoru Emacs, se nazývá Firemacs. Přidává ovšem jednu užitečnou vlastnost navíc, a sice možnost nastavit si vlastní klávesové zkratky pro textová pole. Uživatelům zvyklým na Emacs to třeba ušetří nervy, ale plnohodnotný odpovídající textový editor to stále není…

    Firemacs Firemacs: nastavení zkratek Firemacs: nastavení pohybu po stránce Firemacs: nastavení zkratek pro editaci

    Ani wasavi není plnohodnotná implementace editoru Vi, natož Vim. Použití libovolného editoru umožňuje až doplněk It’s All Text!. K větším textovým polím (<textarea>) přidává tlačítko, které spustí libovolný externí textový editor z vašeho systému. Upravovaný text se ukládá do souboru ve zvoleném adresáři a po určité době automaticky maže. Při každém uložení se obsah zkopíruje do příslušného textového pole v prohlížeči.

    Tlačítko It’s All Text! Nastavení It’s All Text!

    Vimperator a ti druzí

    Dosud zmíněné doplňky pouze mírně rozšiřovaly funkcionalitu prohlížeče. Tolik skloňované prohlížeče Vim a Emacs jsou nejen editory s pokročilými funkcemi, nýbrž také rozšiřitelná prostředí. Především o Emacsu se říká, že to je docela dobrý operační systém (jen ten textový editor mu chybí) nebo že dvě konfigurace nejsou stejné. Podobně pro Firefox existuje několik rozšíření, jež fundamentálně mění celé uživatelské rozhraní a poskytují prostor pro další modifikace. Jmenovitě jde o Vimperator, Pentadactyl a KeySnail, z nichž každý by vydal na několik samostatných článků. Ostatně, pokud se některý z nich rozhodnete používat, vaše první kroky by měly směřovat k dokumentaci. Zatímco z výše představeného doplňku VimFx není problém používat jen některé zkratky a jinak se držet výchozích nastavení Firefoxu, zde se již mění skoro vše.

    Vimperator se, jak už název naznačuje, drží filosofie ovládání blízké Vimu. Ústředním bodem uživatelského rozhraní se stává nová lišta se stavovým a příkazovým řádkem. Zkratky se totiž rozšiřují na příkazy; např. po stisku klávesy w se v příkazovém řádku objeví příkaz winopen a Vimperator už našeptává argumenty: -private, aby nové okno bylo v anonymním režimu, dostupné webové vyhledávače a adresy dříve navštívených stránek – samozřejmě funguje doplňování tabulátorem. Při editaci textu se také používají v prvé řadě klávesové zkratky známé z unixových systémů, nikoliv CUA. U toho můžete zůstat. Nebo si můžete upravit nastavení kláves – třeba i tak, aby připomínalo Emacs (ukázkový konfigurační soubor .vimperatorrc). Nabízí se také skriptování v JavaScriptu, leč to je na jiné povídání.

    Vimperator: příkazový řádek Vimperator: přehled nastavení

    Pentadactyl je fork Vimperatoru. Vznikl v důsledku neshod v zásadě politické povahy mezi vývojáři (pohled zúčastněných stran si můžete přečíst na webech projektů), ale dnes se oba doplňky liší hlavně zaměřením. Pentadactyl usiluje o maximální kompatibilitu ovládání s Vimem, výkon a nové funkce, zatímco Vimperator je uživatelsky přívětivější, stabilnější – a také obvykle funguje s nejnovějším stabilním vydáním Firefoxu bez jakýchkoliv úprav.

    Na rozdíl od předchozích doplňků KeySnail cílí na uživatele Emacsu. Poskytuje podobné výchozí klávesové zkratky, systém schránek (kill ring), makra atd. Umožňuje také definovat si nové víceklávesové zkratky a přiřazovat jim vlastní funkce v JavaScriptu, nebo psát celá nová rozšíření.

    KeySnail KeySnail: nastavení KeySnail: nastavení

    Další prohlížeče

    Také Conkeror byl původně mocný doplněk pro Firefox, inspirovaný Emacsem. Postupem času se z něj ale stal samostatný webový prohlížeč, byť stále založený na XULRunneru od Mozilly. To už ale zabíhám do říše zvláštních prohlížečů, kam patří také třeba minimalistické Xombrero, uzbl nebo surf z projektu Suckless.

    Uživatele některého sestavení Chromia může napadnout, proč od Vimia nepadla zmínka o žádném doplňku právě pro tento prohlížeč. Inu, je to tím, že aplikace od Mozilly umožňují výrazně větší zásahy nejen do uživatelského rozhraní.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    16.7.2015 12:12 TTTTTTTT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Výborné ovládání přes klávesnici má i GMail. Vyhledávání na googlu též kdysi mělo v Google Labs plugin, který umožňoval scrollovat přes výsledky pomocí hjkl, ale už není a alternativu jsem nenašel, neví někdo o něčem? Jak by to mělo fungovat jde vidět na DuckDuckGo.

    V chromiu mě dost iritovalo, že z nestandardních panelů (nastavení, nová záložka?) nešlo vyskočit pomocí gt - člověk musel na myš.
    16.7.2015 13:54 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    V chromiu mě dost iritovalo, že z nestandardních panelů (nastavení, nová záložka?) nešlo vyskočit pomocí gt - člověk musel na myš.
    +1 toto je jeden ze dvou důvodů, proč stále používám Firefox s pentadactylem
    16.7.2015 13:26 Jiří Lisický | skóre: 31 | blog: JIL_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Existuje něco čím by šlo na webové stránce vyhledávat regexpem?
    16.7.2015 13:35 neuron
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Pentadactyl to umí, http://5digits.org/help/pentadactyl/pattern.xhtml . Stačí dát prefix \r předhledaný řetězec.
    16.7.2015 16:42 Tak ti nevim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Nez si na tech zkratkach na klavesnici zmrzacim prsty,tak mam mysi vse davno hotove.
    16.7.2015 17:36 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    a uplne nejlip se mysi pise na virtualni klavesnici, ze Nupac ? ;)
    16.7.2015 17:59
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    ad hominem

    Zobrazit komentář
    16.7.2015 18:21 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    ne, vsema 13 a do mezery tukam nosem... jinak pouzivam klavesnici a mys podle toho co je bliz, nebo zrovna vhodnejsi...

    pr.:pokud mas ve schrance adresu kterou chci otevrit v novem listu mam 2 moznosti...
    - najet mysi na + abych otevrel novej list (nebo pouzit gesto na new_list pokud to muj prohlizec umi)
    - najet mysi na adresni radek
    - zmacknout pravou mys pro zobrazeni kontextoveho menu
    - vybrat "vlozit a prejit" (v pripade ze to ma muj prohlizec)
    - nebo najet mysi na "go" (v pripade ze muj prohlizec nemel "...a prejit")
    - nebo zmacknout enter na klavesnici (v pripade ze muj prohlizec nemel "...a prejit" ani "go")

    no nebo klavesnici
    - ctrl+shift+v (to otevre novy list, vlozi adresu ze schranky, potvrdi ji a ona se nacte...)

    co ti prijde rychlejsi? a o kolik hodin je to rychlejsi klavesnici kdyz to budes delat 100x ? ;)
    17.7.2015 07:54 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí

    S tím zmrzačením bych to tak černě neviděl.

    Ono když by hrozilo riziko, že si zmrzačíte prsty na klávesnici, tak pokud by jste stejně vehementně používal myš, tak si zmrzačíte zápěstí - karpální tunely. Takže je to spíš o tom, jak moc člověk s pc pracuje a jak, než co mrzačí jakou část těla.

    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    16.7.2015 17:53 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    nejak mi schazi info o prukopnikovi klavesovejch zkratek ;)
    Opera <=12.x v zakladu:
    - kilometr klavesovejch zkratek
    - jednoklavesove zkratky
    - prostorova navigace shift+up/down/left/right
    - linkova navigace ctrl+up/down a enter + ... pro otevreni, v tabu, na pozadi, ulozit odkaz...

    a Vivaldi(narozdil od Opera 13-32) prinasi v zakladu vicemene to same ;)
    16.7.2015 18:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Pravda, jako příklad spatial navigation jsem ji zmínit mohl. Díky za doplnění. Jinak je to proprietární, nestabilní/neudržovaný¹ minoritní prohlížeč, přičemž ty zkratky vesměs odpovídají CUA/Windows prostolamům, takže diskuzi – nikoliv článek – považuji za to pravé místo pro zmínku o něm. (Teď se na mě vrhnou jako vosy. ಠ_ಠ)

    ¹ Laskavý čtenář nechť si vybere; nestabilní jako u větví Debianu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.7.2015 23:34 Nupac II. Slušný
    Rozbalit Rozbalit vše trolling

    Vlákno bylo přesunuto do samostatné diskuse.

    20.7.2015 12:17 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Opera(12) je sice proprietarni, nestabilni a neudrzovany, nicmene porad to je prohlizec ktery prinasel desetileti jako prvni vyznamne novinky v oblasti prohlizecu, dodrzujici standardy a prochazejici nejlepe testama... kilometry klavesovejch zkratek mel predefinovatelne... no a nadale je to nejrychlejsi a pametove nejuspornejsi prohlizec(resp presto jadro) ve vesmiru ;) (jiste krome prohlizecu co maji omezene zobrazeni a krome zobrazovani aplikacnich webu ktere uz stara Opera nedava)...
    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Opera_web_browser
    17.7.2015 08:06 smartass
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Rád bych zmínil rozšíření cVim pro Chrom(ium). Aktuálně se o něm mluví jako o nástupici vimium, ale zatím nedosáhl takové popularity.
    19.7.2015 13:26 Sleep_Walker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Conkeror a uzbl jsou primo zamerene na ovladani klavesnici, je hloupe je vynechavat. Conkeror je emacsistovo blaho (nez bude v emacsu funkcni webkit :b ).
    19.7.2015 13:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Nejsou zaměřené na zobrazování skutečných webů, ani nejsou kompatibilní s praktickými doplňky, je hloupé je zahrnovat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.7.2015 08:58 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí

    Dosť odvážne tvrdenie. Uzbl som používal nejaký ten rok, potom som prešiel na pentadactyl. Prechádzal som na ff kvôli nenažranosti webkitu.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    20.7.2015 10:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Vývojáři webů, resp. webový aplikací, vyvíjejí pro mainstreamové prohlížeče. Jde o webové aplikace se vším všudy, a tedy i s aspekty UI jako klávesové zkratky nebo pohyb mezi prvky. Ty doplňky/prohlížeče se s tím bijí.

    Můžu se pohoršovat nad tím, že jsem si nejednou výrazně zkomplikoval interakci s e-bankovnictvím nebo nějakými oficiálními formuláři, protože si webová aplikace neporozuměla s prohlížečem v tom, co má dostat zaměření, ale to je tak všechno, co s tím můžu dělat – resp. ještě můžu používat mainstreamový prohlížeč a blacklist doplňku pro dotyčnou stránku.

    Pokud si někdo (např. RMS) nechává články z webu posílat e-mailem a platí jenom v hotovosti, prosím. Ale to je kuriozita, nikoliv tip pro „běžného“ uživatele.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.7.2015 12:06 Sleep_Walker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Kazdy rozumny webovy prohlizec ovladany klavesnici se umi prepnout do rezimu, kdy interpretuje vstup klavesnice tak, jak to zamyslel vyvojar webu. Pokud Te frustruje jen tohle, tak stacilo precist dokumentaci (C-q pro jednu klavesu, C-M-q pro vsechny nasledujici klavesy do Escapu).

    A ne, nehodlam se prizpusobovat mysleni vyvojaru webu. Conkeror, Surf i uzbl nejsou obskurni webove prohlizece pro pomatence, ale zavedene a smysluplne projekty delajici to, k cemu jsou urcene.

    A pro uplnost, Hitler taky nepouzival Firefox.
    20.7.2015 14:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí

    To je úplně super, ale úplně na hovno ve chvíli, kdy už na té stránce uživatel není, protože úhoz byl interpretován jako posun v historii, zavření karty atp. Což je obecný problém s modalitou UI.

    Conkeror, Surf i uzbl nejsou obskurni webove prohlizece pro pomatence (…) ale zavedene a smysluplne projekty delajici to, k cemu jsou urcene.

    Obskurní prohlížeče to jsou, to je vcelku zřejmé. Ostatně, jak vypadá bus factor zrovna o sloupeček vedle diskutovaný? První komentář, co jsem na webu našel, říká:

    It has its own existential issues, being mainly today lack of users, which would matter later when the uzbl devs run out of interest and retire or otherwise move on.

    Prohlížečů podobného ražení jsem krátce zkoušel celou řadu – překvápko, dobrá půlka toho, co je i v repozitářích, je mrtvá.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.7.2015 17:37 Sleep_Walker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí

    To je úplně super, ale úplně na hovno ve chvíli, kdy už na té stránce uživatel není, protože úhoz byl interpretován jako posun v historii, zavření karty atp. Což je obecný problém s modalitou UI.

    Kdyz Ti prohlizec udela to co ma, ale ne to co chces, tak je to chyba prohlizece? Kdyz si v emacsu killnes buffer, taky je prekvapive pryc, kdyz si pises ve Vimu a nejsi v insert modu, tak se taky budes divit. Chyba Vimu?

    Prohlížečů podobného ražení jsem krátce zkoušel celou řadu – překvápko, dobrá půlka toho, co je i v repozitářích, je mrtvá.

    Uzbl vypada mrtveji, nez kdyz jsem ho zkousel naposled. Conkeror vypada zive, surf tez (na suckless projekt). Zjevne se neshodneme a nema smysl pokracovat v teto diskusi. Treba o Conkeroru nekdo napise clanek.
    20.7.2015 18:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Kdyz Ti prohlizec udela to co ma, ale ne to co chces, tak je to chyba prohlizece? Kdyz si v emacsu killnes buffer, taky je prekvapive pryc, kdyz si pises ve Vimu a nejsi v insert modu, tak se taky budes divit. Chyba Vimu?

    Doporučuji kurz Uživatelská rozhraní I nebo ekvivalentní literaturu.

    Navíc ignoruješ dočasné soubory a kill ring. To v prohlížeči běžně není. Proto taky ve Firefoxu používám takové hezké rozšíření jménem Lazarus Form Recovery.

    Uzbl vypada mrtveji, nez kdyz jsem ho zkousel naposled. Conkeror vypada zive, surf tez (na suckless projekt). Zjevne se neshodneme a nema smysl pokracovat v teto diskusi.

    To jsou tři prohlížeče jmenované v článku. (Jmenované v článku!) Uzbl má poslední aktivitu v gitu (!) přes dva měsíce zpět. Surf je z projektu suckless, kde se s údržbou nemažou (viz správci oken). Takže Conkeror, který je závislý na Mozille…

    Luakit apod. ani nemělo smysl jmenovat, protože se jeví mrtvé.

    Treba o Conkeroru nekdo napise clanek.

    Vzhůru do toho!

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.7.2015 09:53 Sleep_Walker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Kdyz Ti prohlizec udela to co ma, ale ne to co chces, tak je to chyba prohlizece? Kdyz si v emacsu killnes buffer, taky je prekvapive pryc, kdyz si pises ve Vimu a nejsi v insert modu, tak se taky budes divit. Chyba Vimu?

    Doporučuji kurz Uživatelská rozhraní I nebo ekvivalentní literaturu.

    Obavam se, ze na teoreticke studium problematiky nemam cas a spokojim se s tim, ze mi stav vyhovuje.

    Navíc ignoruješ dočasné soubory a kill ring. To v prohlížeči běžně není. Proto taky ve Firefoxu používám takové hezké rozšíření jménem Lazarus Form Recovery.

    To ti moc preju. Obavam se, ze tenhle doplnek si do Conkeroru nedas uplne snadno (nema kontextovou nabidku u editovacich poli). Kdyz Ti to bude hodne chybet, tak si neco spichnes a povesis na quit-hook nebo kill-buffer-hook. V tomhle bude spis potreba emacsista nez vimar.
    Uzbl vypada mrtveji, nez kdyz jsem ho zkousel naposled. Conkeror vypada zive, surf tez (na suckless projekt). Zjevne se neshodneme a nema smysl pokracovat v teto diskusi.

    To jsou tři prohlížeče jmenované v článku. (Jmenované v článku!) Uzbl má poslední aktivitu v gitu (!) přes dva měsíce zpět. Surf je z projektu suckless, kde se s údržbou nemažou (viz správci oken). Takže Conkeror, který je závislý na Mozille…

    Jmenovane v clanku v sekci 'Na co nesahat'. Suckless projekty jsou udrzovane, ale casto jsou povazovane za dokoncene.
    Treba o Conkeroru nekdo napise clanek.

    Vzhůru do toho!

    Obavam se, ze nejsem psavy typ.
    21.7.2015 01:23 rn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Conkeror mám nainstalovaný na obou počítačích, na kterých běžně pracuji; na jednom z nich ho používám jako hlavní prohlížeč. Pokud jde o zobrazování, nepozoruji žádné problémy (leda snad, pokud se jedná o problém v samotném jádře Gecko, tedy v XULrunneru, což je dost výjimečné); naopak občas zvládne něco i elegantněji než jiné prohlížeče. Jinak ovládání je extrémně rychlé a pro mne (ano, jsem emacsista) velmi pohodlné.
    20.7.2015 18:35 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Díky! O Vimperatoru jsem slyšel už dlouho předtím, ale nikdy jsem se nedokopal ho vyzkoušet. Teď ho používám ten necelý týden, a musím říct, že je to sakra návykový :-)
    22.7.2015 13:09 k77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ovládáme webový prohlížeč klávesnicí
    Vimperator pouzivam niekolko rokov a bez neho si uz neviem predstavit firefox :)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.