abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 817 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Oxford Advanced Learner's Dictionary 8 – výkladový slovník i pro Linux

    2. 12. 2011 | Luboš Doležel | Recenze | 6646×

    Dnes se podíváme na anglický výkladový slovník Oxford Advanced Learner's Dictionary (OALD). Jde o software, který je dodáván na CD spolu s tištěnou variantou tohoto slovníku, avšak za tištěnou verzí nepokulhává.

    Nejde přitom o žádnou novinku nebo nějakou nahodilou verzi, po které si už vydavatel podporu Linuxu rozmyslel. Na následujícím screenshotu můžete vidět starší verzi 7, která rovněž vyšla i pro Linux. Verze 7, ale i aktuální verze 8 přitom nejsou přímo napsané jako klasické aplikace, na které jsme zvyklí, nýbrž jsou postaveny nad Mozillou, v aktuální verzi pak nad SeaMonkey. Jde o zajímavou demonstraci toho, jakým způsobem je možné využít software od Mozilly jako platformu. Kdybych ale nebyl zvědavý a nebýt drobného technického nedopatření (vizte screenshot), nikdy bych – chovaje se jako běžný Franta uživatel – na tento fakt nepřišel.

    Oxford Advanced Learner's Dictionary Oxford Advanced Learner's Dictionary

    Obsah

    Instalace

    link

    Na CD se nachází složka linux, ve které je schovaný instalační skript setup.sh. Ten bohužel považuje amd64 za neznámou architekturu, a proto je nutné jej na těchto systémech pouštět přes wrapper linux32; pak je vše bez problémů. Po odslouhlasení licenčních podmínek stačí zadat cestu, kam se má aplikace nainstalovat, a započne kopírování souborů. Na závěr bude aktuálnímu uživateli přidána ikona na pracovní plochu.

    Oxford Advanced Learner's Dictionary

    Slovník

    link

    Nyní se už ale podívejme na OALD 8. Samotná aplikace má řadu „podaplikací“, tou hlavní je ale samozřejmě výkladový slovník. Ten je velice bohatý – u každého slova nabízí výslovnost v britské a americké angličtině (s možností přehrání). Jednotlivé významy slov jsou detailně rozepsány včetně vazeb, se kterými se daný význam pojí, a ukázkovou větou. U sloves najdeme informaci, zda sloveso je, nebo není v daném významu tranzitivní. U každého významu nechybí informace o použití, tedy jestli je slovo považováno za archaismus nebo jestli je formální a také, zda se jeho použití liší mezi zeměmi, kde se anglicky hovoří.

    Oxford Advanced Learner's Dictionary

    Pro hlubší pochopení užití slov najdeme u velké většiny odkaz na dodatečné ukázky použití ve větách. Pokud si to situace vyžaduje, je nám nabídnut také odkaz na kolokace nebo tvary slovesa. K hlubšímu pochopení nuancí významu (nebo pokud máme prostě jen zájem) pomůže popis původu slova – tedy z jakého jazyka pochází, jak slovo vypadalo původně, případně kdy se do angličtiny dostalo. Při učení může uživatele pošťouchnout informace o důležitých synonymech nebo antonymech; případně pokud existují jiná slova, ke kterým má toto významově blízko, ale přesto se liší použitím, tak také odkaz na místo, kde je užití vyjasněno.

    Oxford Advanced Learner's Dictionary

    Ve většině případů nám bude pro hledání postačovat zadat dané slovo. Nicméně můžeme využít i služeb pokročilého vyhledávání, kde je možno výsledky dále filtrovat podle oblasti užití slova, původu, slovního druhu a vlastností (neformální, ironické...).

    Oxford Advanced Learner's Dictionary

    U slovníku zbývají ještě dvě drobné funkce: k položkám ve slovníku si můžete připisovat vlastní poznámky. Přítomnost poznámky je pak ve slovníku vyznačena ikonou. A nezapomnělo se ani na obligátní funkci pro procvičování výslovnosti, kde můžete poslouchat výslovnost podle slovníku a nahrávat si svou vlastní. Bohužel se následkem přetrvávajího nepořádku ve zvukových systémech na Linuxu může stát, že pokud budete mít spuštěnou jinou aplikaci používající zvuk, tak z OALD nedostanete ani hlásku.

    Oxford Advanced Learner's Dictionary

    iWriter

    link

    iWriter je trochu neobvyklý pomocník, který vám pomůže s tvorbou vybraných typů textů. Jde o různé varianty CV/résumé, písemné stížnosti, žádosti, recenze apod. Můžete si prohlédnout navrhovanou strukturu, dostanete nejrůznější tipy a na závěr můžete začít vyplňovat políčka vlastním textem. Ten je po dokončení možné vyexportovat do textového souboru (prostý text).

    Oxford Advanced Learner's Dictionary Oxford Advanced Learner's Dictionary Oxford Advanced Learner's Dictionary

    My Topics

    link

    Tipy na slova, která se hodí znát, vám dá funkce My Topics. Zde najdete obrovské množství slov strukturovaných do stromu podle souvislostí a využití. Ve skupině Family and relationships tak například najdete po kliknutí na Age spoustu slov a obratů spojených s věkem a stárnutím. Do této databáze si můžete přidat i vlastní slova a sami si je dát do kategorií.

    Oxford Advanced Learner's Dictionary Oxford Advanced Learner's Dictionary

    Activities

    link

    Activities – toto slovo mi připomíná různé nepoužitelné obrázkové učebnice ze středních škol. V OALD ale najdeme pod záložkou Activities velké množství užitečných cvičení. Ta jsou rozdělena do tří hlavních skupin, a to: „Academic Word List“, kde si otestujete své porozumění formálním obratům; „Topic Vocabulary“, kde zase přiřazujete slova k popsaným významům nebo je vkládáte do vět; a na závěr „Dictation“ s řadou poslechových cvičení rozdělených podle přízvuku mluvčího. A narazíte nejen na americký a britský přízvuk!

    Oxford Advanced Learner's Dictionary Oxford Advanced Learner's Dictionary Oxford Advanced Learner's Dictionary Oxford Advanced Learner's Dictionary

    A ten zbytek

    link

    Pod záložkou „Resources“ se skrývají různé pomocné dokumenty, které mají pomáhat používat slovník a poskytují vysvětlení, která byste obvykle hledali v učebnicích. Bohužel mi z nějakého důvodu odkazy na jednotlivé dokumenty nefungují, proto k nim více říci nemohu.

    Oxford Advanced Learner's Dictionary

    A poslední věcí je Genie, což je tlačítko pro přepnutí aplikace do podoby malého okna. To se jistě šikne při překladu delších textů, kde se nachází slova, jež neznáme. Trochu ale mrzí to, že se text ze slovníku do malého okna moc nevejde.

    Oxford Advanced Learner's Dictionary

    Zhodnocení

    link

    Oxford představuje v případě slovníků záruku kvality. A právě kvality se opravdu dočkáte. Jakmile začnete porovnávat, co vám k hledanému výrazu OALD poskytne za informace, rychle pochopíte, proč v určité fázi studia dvoujazyčným slovníkům dochází dech. Jen těžko budete hledat něco, co obsahovou kvalitou OALD předčí.

    Co se technické stránky týče, musím vytknout porouchané Resources, drobný zádrhel na amd64 a další drobnosti. Jak je ze screenshotů jasné, tak ani zde nemůžeme počítat s nějakým zapadnutím do okolního desktopového prostředí. S pamětí zachází aplikace vcelku rozumně: po spuštění si zabere svých 50 MB a na této hodnotě pak proces zůstává.

    Ve výsledku vám software mohu vřele doporučit. Není ani nutné si knihu s CD objednávat ze zahraniční, neboť je k nalezení i v českých e-shopech.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.12.2011 22:11 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oxford Advanced Learner's Dictionary 8 – výkladový slovník i pro Linux
    Oxford je krásná klasika. Mám vydání asi 20 let staré. Ale v současnosti, když jsme v podstatě pořád připojen tak informace z netu předčí jakoukoliv takovou jednorázovou publikaci. Mám velmi rád TFD.
    3.12.2011 09:18 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oxford Advanced Learner's Dictionary 8 – výkladový slovník i pro Linux
    Bohužel se mi na tomto slovníku nedaří zprovoznit zvuk. Používám pulseaudio, ale i když jsem se jej snažil vypnout, nepodařilo se zvuk zprovoznit. Dále jsem měl problém, že po startu tvrdil, že nemá flash a ptal se, zda jej má stáhnout. S novějšími verzemi flashe se program někdy ani nezapnul. Vyřešil jsem to právě aktualizací SeaMonkey (z oficiálního webu, nakopírované do adresáře programu). Zvuk to bohužel ale nevyřešilo.

    Jinak ale opravdu skvělý slovník, používám často.
    Cohen avatar 3.12.2011 17:56 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oxford Advanced Learner's Dictionary 8 – výkladový slovník i pro Linux
    Něco podobného jsem dostal na CD k papírovému vydání Macmillan English Dictionary for Advanced Learners společně s kódem pro přístup do on-line verze. Ta on-line verze je ale už poměrně dlouho dostupná všem i bez kódu a nemám moc potřebu používat něco jiného: http://www.macmillandictionary.com/
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 3.12.2011 18:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oxford Advanced Learner's Dictionary 8 – výkladový slovník i pro Linux
    Zkusil jsem to na pár věcí a výsledky Macmillan a OALD byly prakticky identické. Ale už je ze mě asi staromilec, mám to radši hezky offline :-)
    3.12.2011 19:30 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oxford Advanced Learner's Dictionary 8 – výkladový slovník i pro Linux
    Macmillan míval dost šílené ochrany, pokud se nemýlím, ale pro já se stejně držím trojice OALD-LDOCE-Webster.
    5.12.2011 06:09 ferri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oxford Advanced Learner's Dictionary 8 – výkladový slovník i pro Linux
    Ja osobne mám zopár rokov Longman Dictionary of Contemporary English s 2xCD a musím skonštatovať, že Longman je aj po tých rokoch na vyššej úrovni. Prepracovanejšie prostredie, možnosti učenia sa alebo precvičenia si angličtiny, atď.
    5.12.2011 20:44 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oxford Advanced Learner's Dictionary 8 – výkladový slovník i pro Linux
    Nevím, LDOCE mám sice radši, ale jako slovník mi OALD přijde lepší.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.