abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
eParkomat, startup z ČR, postoupil mezi finalisty evropského akcelerátoru ChallengeUp!
Robot na pivo mu otevřel dveře k opravdovému byznysu
Internet věcí: Propojený svět? Už se to blíží...
3.12. 16:24 | Nová verze

Byla vydána Mageia 5.1. Jedná se o první opravné vydání verze 5, jež vyšla v červnu loňského roku (zprávička). Uživatelům verze 5 nepřináší opravné vydání nic nového, samozřejmě pokud pravidelně aktualizují. Vydání obsahuje všechny aktualizace za posledního téměř půldruhého roku. Mageia 5.1 obsahuje LibreOffice 4.4.7, Linux 4.4.32, KDE4 4.14.5 nebo GNOME 3.14.3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
3.12. 13:42 | Pozvánky

V Praze probíhá konference Internet a Technologie 16.2, volné pokračování jarní konference sdružení CZ.NIC. Konferenci lze sledovat online na YouTube. K dispozici je také archiv předchozích konferencí.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
2.12. 22:44 | Komunita

Joinup informuje, že Mnichov používá open source groupware Kolab. V srpnu byl dokončen dvouletý přechod na toto řešení. V provozu je asi 60 000 poštovních schránek. Nejenom Kolabu se věnoval Georg Greve ve své přednášce Open Source: the future for the European institutions (SlideShare) na konferenci DIGITEC 2016, jež proběhla v úterý 29. listopadu v Bruselu. Videozáznam přednášek z hlavního sálu je ke zhlédnutí na Livestreamu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 22
2.12. 15:30 | Zajímavý projekt

Společnost Jolla oznámila v příspěvku Case study: Sailfish Watch na svém blogu, že naportovala Sailfish OS na chytré hodinky. Využila a inspirovala se otevřeným operačním systémem pro chytré hodinky AsteroidOS. Použita je knihovna libhybris. Ukázka ovládání hodinek na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
2.12. 14:15 | Nová verze

Byla vydána verze 7.1.0 skriptovacího jazyka PHP používaného zejména k vývoji dynamických webových stránek. Jedná se o první stabilní verzi nejnovější větvě 7.1. Přehled novinek v dokumentaci. Podrobnosti v ChangeLogu. K dispozici je také příručka pro přechod z PHP 7.0.x na PHP 7.1.x.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
2.12. 12:55 | Nová verze

Google Chrome 55 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 55.0.2883.75 tohoto webového prohlížeče přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Opraveno bylo také 36 bezpečnostních chyb. Mariusz Mlynski si například vydělal 22 500 dolarů za 3 nahlášené chyby (Universal XSS in Blink).

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
2.12. 11:55 | Pozvánky

Máte rádi svobodný software a hardware nebo se o nich chcete něco dozvědět? Přijďte na 135. sraz spolku OpenAlt, který se bude konat ve čtvrtek 8. prosince od 18:00 v Radegastovně Perón (Stroupežnického 20, Praha 5). Sraz bude tentokrát tématický. Bude retro! K vidění budou přístroje jako Psion 5mx nebo Palm Z22. Ze svobodného hardwaru pak Openmoko nebo čtečka WikiReader. Přijďte se i vy pochlubit svými legendami, nebo alespoň na pivo. Moderní hardware má vstup samozřejmě také povolen.

xkucf03 | Komentářů: 1
2.12. 00:10 | Nová verze

Byla vydána verze 3.2 svobodného systému pro detekci a prevenci průniků a monitorování bezpečnosti počítačových sítí Suricata. Z novinek lze zmínit například podporu protokolů DNP3 a CIP/ENIP, vylepšenou podporu TLS a samozřejmě také aktualizovanou dokumentaci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
1.12. 21:00 | Nová verze

Byla vydána beta verze Linux Mintu 18.1 s kódovým jménem Serena. Na blogu Linux Mintu jsou hned dvě oznámení. První o vydání Linux Mintu s prostředím MATE a druhé o vydání Linux Mintu s prostředím Cinnamon. Stejným způsobem jsou rozděleny také poznámky k vydání (MATE, Cinnamon) a přehled novinek s náhledy (MATE, Cinnamon). Linux Mint 18.1 bude podporován až do roku 2021.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
1.12. 16:42 | Nová verze

Byl vydán Devuan Jessie 1.0 Beta 2. Jedná se o druhou beta verzi forku Debianu bez systemd představeného v listopadu 2014 (zprávička). První beta verze byla vydána v dubnu letošního roku (zprávička). Jedna z posledních přednášek věnovaných Devuanu proběhla v listopadu na konferenci FSCONS 2016 (YouTube, pdf).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
Kolik máte dat ve svém domovském adresáři na svém primárním osobním počítači?
 (32%)
 (24%)
 (29%)
 (7%)
 (5%)
 (3%)
Celkem 771 hlasů
 Komentářů: 50, poslední 29.11. 15:50
Rozcestník
Reklama
Štítky: není přiřazen žádný štítek

Vložit další komentář
8.12.2009 00:25 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Vyhledání spojení z idosu
Napište prosím někdo Plasmoid, který bude komunikovat s Idos.cz a dokáže vrátit výsledky hledání vlaků a MHD :)
Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
8.12.2009 03:01 Pietro | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Taký existuje. Volá sa Public Transport. Používam ho na MHD v Bratislave. Je tam aj Idos.cz.
8.12.2009 09:17 leko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
http://www.kde-look.org/content/show.php?content=106175
8.12.2009 12:03 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
To znám a je to nanic, neumí to hledat, jen to zobrazuje odjezdy. Jasně, je to zajímavý mít na ploše odjezdovou tabuli Hlavního nádraží, ale já chci najít spojení. Prostě zadat odkud kam a aby to vyjelo výsledky.
Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
8.12.2009 13:16 Pietro | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Ja to používam len na MHD. Podľa toho vidím, kedy mi ide autobus a kedy mám vyraziť, aby som ho stihol.
8.12.2009 11:12 vavrusam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Přístup u "Public Transport" se mi moc nelíbí (a vyhledávání mi shazuje plasma-desktop), tak mám rozpracovaný plasmoid na podobné téma.
V konfiguraci si nastavíš kde jsi a do vyhledávání kam jedeš, zatím to umí jen město a parametr "at hh:mm", např. "Brno" nebo "Brno at 12:00". Teď na tom na tom nemám moc čas dělat, o svátcích přidám nové featurky :)

Git, ukázka a download: http://github.com/vavrusa/plasma-transport
8.12.2009 12:02 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Díky :)
Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
Josef Kufner avatar 8.12.2009 20:15 Josef Kufner | skóre: 66
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Hlavně mysli na lidi s notebooky!

Tedy že podle právě přiřazené IP adresy to musí být schopné rozlišovat, kde právě jsi. Doma máš jednu IP, ve škole jinou, v práci další... Případně ještě lokalizaci podle právě chytnuté WiFi.

Nemyslím nic plně automatického, co by fungovalo všude, ale to, že si uživatel zadá něco ve smyslu { "Když mám IP adresu A, jsem poblíž zastávky X.", "Když jsem připojen na wifi s ESSID B, tak jsem poblíš zastávky Y." }.

Jak tak nad tím přemýšlím, asi by se hodila možnost testovat defaultní routu pro případ, že má škola více budov a všude Eduroam.

Ty testy by ale všecky měly být pasivní. Na zjištění IP, defaultní gw ani právě chytnuté WiFi není potřeba kamkoliv cokoliv posílat a imho to celkem stačí.

Další věc je, že by se mohlo hodit mít něco jako dynamické záložky -- podle stejného principu generovat url na http://www.idos.cz/pid/spojeni/?f=$location.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
8.12.2009 20:43 vavrusam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Taky mám notebook a cestuji, takže myslím :) Mám v plánu rozšířit vyhledávací řádek o příkaz "from A to B" (taková variace na krunner).
Detekce města podle geolokace sice docela selhává (byla v plánu), tak maximálně jako nápověda.
Ten tvůj nápad se mi ale líbí, nastavení výchozí zastávky na základě nějakého pravidla je realizovatelná - mohl by jsi mi to prosím hodit do Issues, ať se na to nezapomene?

A záložky, jestli myslíš odkaz na aktuálně vyhledaná spojení, tak nevím jestli http://vlak.cz něco takového poskytuje.
Myslím, že jsem to někde ale viděl - jak to bude ale s dobou platnosti netuším, i samotný web hází klacky pod nohy.
Přitom je to placené z veřejných financí a už dávno to mělo mít nějaké API (vlak.cz ne odkoupený idos.cz) :-(.
9.12.2009 14:44 Ash | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Podle mne nemyslel statické záložky (odkaz na konkrétní aktuálně vyhledaná spojení) ale dynamické záložky (spojení na založené trase, např Václavák -- Anděl, nicméně výsledek bude vždy seznam spojení v aktuální chvíli).

http

wap
9.12.2009 14:54 Ash | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
10.12.2009 14:48 vavrusam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Nebo podrobnosti na chaps.cz http://chaps.cz/idos-moznost-vyuziti-odkazu.asp
To je jen předvyplnění formuláře na idos.cz (místo kterého používám vlak.cz), takže nic zajímavého.

Ty záložky oblíbených spojení/tagy/historie je naopak příjemná věc, kterou mám v plánu :-)
10.12.2009 19:05 Ash | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Ano také se mi nepodařilo zjistit jak se dostat přímo na tu stránku s vyhledanými spojeními, jde mi to jen přes ten wap na chaps.cz. Na idos se akorát předvyplní formuláře :(
7.1.2010 00:37 Ash | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vyhledání spojení z idosu
Marián Kyral avatar 8.12.2009 03:51 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Plasmoid je nyní nainstalovaný v systému. Jenže aby se o něm KDE dozvědělo, potřebuje znovu načíst všechny soubory .desktop, což znamená odhlásit a znovu se přihlásit do KDE. To pro testování není zrovna ideální
Stačí jen restartovat plasmu
kbuildsycoca4
kquitapp plasma-desktop; sleep 3; plasma-desktop
Na kompilaci a instalaci používám:
mkdir build
cd build
cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=`kde4-config --prefix` ..
make
sudo make install
8.12.2009 08:24 Honz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Prosím, existuje plasmoid, který ukazuje v panelu teploty atd jako Ksensors, ne jako ty pitomé sloupečky a otáčkoměry?
8.12.2009 09:24 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Podívejte se na KDE-Look.org, plasmoidů na zobrazování informací o systému je tam asi milion, nějaký co bude podle vašeho gusta si snad vyberete :-)
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
atan avatar 8.12.2009 12:00 atan | skóre: 21 | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Nevybere, taky uz od zacatku pouzivani KDE4 marne neco takoveho shanim. Zatim musim pouzivat Ksensors pro KDE3. Ktere je mimochodem v Gentoo masked prave kvuli KDE3.
8.12.2009 09:04 Petr Šigut | skóre: 34 | blog: PhaX_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Plasmoid v Javě? Na KDE:Techbase mají tutoriály jen na C++, Ruby, Python a JavsScript...
kouby avatar 8.12.2009 12:34 kouby | skóre: 27 | blog: init | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Plasmoid v Jave nejde, jelikoz nejsou KDE bindings pro Javu. Dokonce i Nokia (nebo dokonce jeste Trolltech) se od Javy odvraci a prestala vyvijet QtJambi (Qt bindings pro Javu).

Tudiz je mozne pouzit jen vyse zminene jazyky nebo si napsat vlastni bindings.
That's thirty minutes away. I'll be there in ten.
kouby avatar 8.12.2009 12:35 kouby | skóre: 27 | blog: init | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Aha, to byla reakce na Javu v clanku. Tak to se omlouvam, ale Java opravdu nejde pouzit - mel by se clanek upravit.
That's thirty minutes away. I'll be there in ten.
8.12.2009 14:38 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Já bych to napsal jinak: Java naštěstí použít nejde :-)

O plasmoidy v Javě (nebo ještě hůře v .NETu) bych opravdu nestál...
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
8.12.2009 14:40 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Heh, tak koukám že v .NETu plasmoidy psát jdou. Ještě že tak blbý nápad moc lidí zjevně nemá...
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
8.12.2009 15:49 Vin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
To jako, že plasmoidy jdou psát v c#?
8.12.2009 15:53 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Ano, naštěstí to ale moc lidi neláká. Viz Writing Plasma Applets in C# and Ruby.
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
progdan avatar 8.12.2009 17:34 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Omlouvam se, pri psani jsem mel na mysli JavaScript. Zkusim zridit napravu.
Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
8.12.2009 17:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Opraveno.
8.12.2009 10:39 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Barvy
Nastavovat implicitní pozadí a natvrdo bílou barvu textu je docela hloupý nápad. Co když má uživatel jako pozadí něco světlého?
progdan avatar 8.12.2009 17:45 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Barvy
setBackgroundHints nastavi barvu pozadi a textu tak, jak to odpovida uzivatelove aktualni konfiguraci KDE.
Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
8.12.2009 20:13 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Barvy
Jenže pak následuje painter->setPen(Qt::white);
pushkin avatar 8.12.2009 15:30 pushkin | skóre: 42 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Jenom jeden dotaz k Plasmoidům - tenhle návod, pokud tomu dobře rozumím, se týká plasmoidů, které je třeba zkompilovat do binární formy. Ale jak je to s nativními plasmoidy s příponou .plasmoid, které není třeba kompilovat, prostě se do plasmy přidají příkazem plasmapkg a lze je ihned používat? Příklad.
"...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil." | Díky, Kájo!
8.12.2009 16:23 Petr Šigut | skóre: 34 | blog: PhaX_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Ty stačí zabalit zipem...
8.12.2009 16:40 Jirka Wolny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Jedná se o zip archiv, který obsahuje soubor *.desktop a vlastní program (v tomto případě napsaný v pythonu).
pushkin avatar 8.12.2009 19:44 pushkin | skóre: 42 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Aha, takhle do hloubky jsem ho nezkoumal. Díky.
"...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil." | Díky, Kájo!
Jardík avatar 8.12.2009 19:56 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Proč se mi u těch nových stupidních obarvených výpisů na záčátku zobrazuje
<div style="float: right"><input type="button" value="Rozbalit"></div>
Proč se to zobrazuje i když dám "Zobrazit kód".

V IE8 to funguje a ve WebKitu ne? Hmm.
Věřím v jednoho Boha.
23.12.2009 00:52 hryzo
Rozbalit Rozbalit vše Pouzitie QWidgetov v Plasma:Applet
Cely den som googlil,ale neprisiel som na sposob ako umiestit na plasmoid qwidgety - teda nie vykreslovat cez tu paint metodu. Malo by to ist, vela plasmoidov na nete pouziva qwidgety,ale nie je mi z ich kodu jasne ako prilepia main layout na ten applet. diky
21.5.2010 14:34 jirikon | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se dělá Plasmoid – 1 (úvod, první plasmoid)
Pokud chcete normálnější výpis spojení (bez reklam, ...), tak si staci zamenit "User Agent String" webového prohlížeče třeba na
Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaN82/31.0.016; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413
A pak to kuchani z HTML by mohlo byt snadne. Prave si delam aplikaci v pythonu ktera to bude umet a pak ji zkusim predelat do jythonu a sup s ni na mobil.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.