abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 02:22 | Zajímavý projekt

Na Humble Bundle lze v rámci akce Humble Book Bundle: Linux Geek by No Starch Press zakoupit elektronické knihy věnované operačnímu systému Linux a open source softwaru od nakladatelství No Starch Press a navíc podpořit charitu. Za 1 dolar a více lze zakoupit 6 elektronických knih, za 8 dolarů a více dalších 6 elektronických knih, za 15 dolarů a více dalších 5 elektronických knih a za 30 dolarů a více další elektronickou knihu navíc.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 01:33 | Komunita

Patrick Volkerding oznámil před pětadvaceti lety vydání Slackware Linuxu 1.00. Slackware Linux byl tenkrát k dispozici na 3,5 palcových disketách. Základní systém byl na 13 disketách. Kdo chtěl grafiku, potřeboval dalších 11 disket. Slackware Linux 1.00 byl postaven na Linuxu .99pl11 Alpha, libc 4.4.1, g++ 2.4.5 a XFree86 1.3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
včera 17:33 | Zajímavý projekt

Na Indiegogo byla spuštěna kampaň na jednodeskový počítač Renegade Elite. Měl by být 4x výkonnější než Raspberry Pi 3 Model B+. Vlastnit jej lze již v září. Aktuální cena je 99 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
včera 12:44 | Komunita

Od 7. do 10. června proběhla v Berlíně Linux Audio Conference 2018. Na programu byla řada zajímavých přednášek, seminářů a vystoupení. Videozáznamy lze zhlédnout na media.ccc.de.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 09:44 | Pozvánky

Červencový pražský sraz spolku OpenAlt se koná již tento čtvrtek – 19. 7. 2018 od 18:00 v Kavárně Ideál (Sázavská 30, Praha), kde máme rezervovaný salonek. Tentokrát bude přednáška na téma: automatizační nástroj Ansible, kterou si připravil Martin Vicián.

xkucf03 | Komentářů: 0
14.7. 22:44 | Nová verze

Bylo oznámeno vydání KDE Frameworks 5.48.0, tj. nové verze aktuálně 72 knihoven rozšířujících multiplatformní framework Qt. Řešena je mimo jiné bezpečnostní chyba CVE-2018-10361 v KTextEditoru zneužitelná k lokální eskalaci práv. Knihovny KDE Frameworks jsou dnes využívány nejenom KDE Plasmou a KDE Aplikacemi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
14.7. 20:11 | Nová verze

Byl vydán Debian 9.5, tj. pátá opravná verze Debianu 9 s kódovým názvem Stretch. Řešeny jsou především bezpečnostní problémy, ale také několik vážných chyb. Předchozí instalační média Debianu 9 Stretch lze samozřejmě nadále k instalaci používat. Po instalaci stačí systém aktualizovat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
13.7. 23:55 | Komunita

V Národní technické knihovně (NTK) je 150 nových počítačů s operačním systémem Linux, konkrétně s linuxovou distribucí Fedora. Do konce prázdnin si na nich lze zahrát počítačovou hru Factorio (Wikipedie). V pondělí 23. 7. proběhne LAN party s vývojáři této hry.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.7. 17:33 | Zajímavý software

Fanatical (Wikipedie) má ve slevě řadu počítačových her běžících také na Linuxu. Balíček her Fanatical Strategy Bundle lze koupit za 1,99 eur.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
13.7. 11:44 | Zajímavý software

Byla vydána počítačová hra Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War běžící také na Linuxu. Koupit ji lze na GOG, Humble Store i na Steamu. Videoukázka na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Jak čtete delší texty z webových stránek?
 (77%)
 (20%)
 (5%)
 (7%)
 (2%)
 (10%)
Celkem 355 hlasů
 Komentářů: 40, poslední 29.6. 10:21
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    21.5.2010 00:41 Ladislav Hagara | skóre: 84 | blog: Ride the Raven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Chybička se vloudila: "formát souboru -etc-inittab".
    21.5.2010 07:43 knedla_makova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    nechcem byt prorokom zlych sprav, ale tato kniha sa nemoze uplatnit na trhu :-/
    danaketh avatar 21.5.2010 10:09 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Já si jí asi koupím. Ani ne tak proto, že bych chtěl sestavovat vlastní distro ale spíš ze zvědavosti - zajímá mě jak to funguje a jak takové "udělám si vlastní distro" vypadá v praxi :)
    vain avatar 21.5.2010 10:12 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Jj, nápodobně u mě, taky by mě to zajímalo jak některé věci chodí, ale rozhodně nemám v plánu si dělat vlastní distribuci, se svou jsem naprosto spokojen.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    21.5.2010 14:48 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Nechci prudit, ale jak "skutečně" udělat vlastní distribuci je na http://www.linuxfromscratch.org/.
    Ravensun avatar 21.5.2010 15:25 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    pro ty, kteří umí více než dobře anglicky...
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    Luk avatar 21.5.2010 15:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Především je to "from scratch". Proč dělat znovu práci, kterou už někdo udělal? Mnohdy stačí upravit nějakou existující distribuci, přizpůsobit si ji k obrazu svému.
    LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
    Jardík avatar 22.5.2010 23:52 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Ale to pak není vytvoření vlastní distribuce, že ...
    Věřím v jednoho Boha.
    Luk avatar 23.5.2010 14:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Samozřejmě, že je (není důležité, do jaké míry je nová distribuce původní - jde o to, jak tato distribuce plní účel, kvůli kterému vznikla). Ostatně skutečně původních distribucí je jen několik, všechno ostatní jsou odvozeniny.
    LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
    danaketh avatar 21.5.2010 16:40 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    S tímhle si těžko vlezu do postele nebo sednu někde venku. Je fajn si sednout s knížkou venku (byť technickou), dát si pivko nebo kafe a listovat, místo klikání u PC :)
    vain avatar 21.5.2010 19:50 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Linuxfromscratch znám už dlouho, ale to není výroba vlastní distribuce, ale sadomasonevímcoještě úchylárna.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    21.5.2010 08:22 trekker.dk | skóre: 71
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Dojde i na otázku 32/64 bitů, kde autor zůstává u 32bitových platforem, nicméně většina příkladů není na architektuře nijak závislá.
    Tudíž se nabízí otázka proč...
    Quando omni flunkus moritati
    21.5.2010 09:50 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Vedlejší účel knihy. Nas..t Jardíka :-)
    21.5.2010 09:52 Mercuriuz | skóre: 16 | blog: Mercuriuz | V hospodě =)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    =D
    Linux users everywhere, raise your keyboards into the air, we´re warriors, warriors of the world.
    the.max avatar 21.5.2010 13:29 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    +1 :-D
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    21.5.2010 10:45 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Lukáši špica. Další parádní kus, jen tak dál!
    21.5.2010 12:08 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    protoze se nyni ma setrit (nechceme byt druhe Recko), nevi nekdo , kde je mozno tu knihu stahnout, treba jako pdf? Recenze je sice pozitivni, ale protoze knihu nechci nastalo (chtel bych to jen povrchne preletnout) je mi tech 350 kc prilis.
    Luk avatar 21.5.2010 13:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    protoze knihu nechci nastalo (chtel bych to jen povrchne preletnout) je mi tech 350 kc prilis
    Je k dispozici v knihovnách ;-)
    LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
    24.5.2010 09:38 AdamTheCamper
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
    Linux From Scratch jsem skoušel, ale po prvním dnu manuální kompilace všeho jsem to vzdal :P Na hraní s vytvářením distribucí používám OpenEmbedded, nebo jeho menšího brášku Poky Linux. Taky jsem hodně dobrého slzšel o scratchboxu, ale s tím jsem si zatím nehrál.

    OpenEmbedded je mi sympatický tím, že člověk jen nastaví takových 5-10 konfiguráků, spustí bake a má vystaráno. Problém je, že je to fakt hlavně pro embedded-space věci. Neví někdo o něčem podobném, ale desktopovějším?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.