abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 13:44 | IT novinky

Nadace Raspberry Pi na svém blogu představila (YouTube) jednodeskový počítač Raspberry Pi 3 Model A+. Toto menší Raspberry Pi 3 lze koupit za 25 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 06:00 | Pozvánky

Dnes a zítra probíhá v Praze konference Internet a Technologie 18 pořádaná sdružením CZ.NIC. Sledovat ji lze online.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 01:11 | Komunita

V září proběhl v Madridu Open Source CubeSat Workshop 2018. Videozáznamy přednášek byly zveřejněny na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 00:55 | Zajímavý software

Společnost Amazon představila Amazon Corretto. Jedná se o fork a distribuci OpenJDK (Open Java Development Kit) s dlouhodobou podporou od Amazonu. Ke stažení je preview verze 8. V plánu je také verze 11. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Jedná se o reakci na oznámení společnosti Oracle, že bezplatné aktualizace její Javy nebude možné po lednu 2019 používat komerčně. Název Coretto vychází z Caffè corretto, tj. espressa s alkoholem.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
včera 12:44 | Nová verze

Po roce vývoje od vydání verze 5.2.0 byla vydána verze 5.3.0 svobodného integrovaného vývojového prostředí KDevelop (Wikipedie). Novinkou je analyzátor Clazy. Vylepšena byla podpora programovacích jazyků C++, PHP a Python. Ke stažení a k vyzkoušení je i binární balíček s KDevelopem 5.3.0 ve formátu AppImage.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 05:55 | Komunita

Ubuntu 19.04 bude mít kódové jméno Disco Dingo. Dle oznámení v diskusním listu ubuntu-devel-announce je ve vývojové verzi Disco Dinga výchozím Pythonem 3 verze 3.7. Perl byl aktualizován na verzi 5.28. OpenSSL 1.0 bude nahrazeno OpenSSL 1.1.1 LTS. Nové instalace Dinga budou mít sloučený /usr. Stane se tak 7 let po sloučení /usr ve Fedoře nebo Arch Linuxu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
včera 02:22 | IT novinky

V pondělí a úterý proběhl v San Franciscu Chrome Dev Summit 2018. Přehled dění v příspěvcích na Chromium Blogu. Videozáznamy přednášek na YouTube. Představen byl například web pro webové vývojáře web.dev nebo rozšíření webového prohlížeče Chrome s názvem VisBug (YouTube) určené pro webdesignery. Slíbená je podpora Firefoxu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.11. 23:22 | Zajímavý projekt

Byl spuštěn Humble Dystopian Bundle. V balíčku počítačových her jsou také hry běžící na Linuxu: Beholder, Orwell: Keeping an Eye On You, Orwell: Ignorance is Strength a Observer.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.11. 22:44 | Zajímavý článek

Jan Klat publikoval na Medium výsledky ankety věnované platům PHP vývojářů. Zúčastnilo se 419 respondentů. Kompletní výsledky na Tabulky Google.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
13.11. 22:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 1.29 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Představení novinek také na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Jak nejčastěji otevíráte dokumenty na počítači?
 (90%)
 (3%)
 (7%)
Celkem 89 hlasů
 Komentářů: 8, poslední dnes 22:42
Rozcestník
Štítky: není přiřazen žádný štítek

Vložit další komentář
21.5.2010 00:41 Ladislav Hagara | skóre: 86 | blog: Ride the Raven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Chybička se vloudila: "formát souboru -etc-inittab".
21.5.2010 07:43 knedla_makova
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
nechcem byt prorokom zlych sprav, ale tato kniha sa nemoze uplatnit na trhu :-/
danaketh avatar 21.5.2010 10:09 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Já si jí asi koupím. Ani ne tak proto, že bych chtěl sestavovat vlastní distro ale spíš ze zvědavosti - zajímá mě jak to funguje a jak takové "udělám si vlastní distro" vypadá v praxi :)
vain avatar 21.5.2010 10:12 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Jj, nápodobně u mě, taky by mě to zajímalo jak některé věci chodí, ale rozhodně nemám v plánu si dělat vlastní distribuci, se svou jsem naprosto spokojen.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
21.5.2010 14:48 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Nechci prudit, ale jak "skutečně" udělat vlastní distribuci je na http://www.linuxfromscratch.org/.
Ravensun avatar 21.5.2010 15:25 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
pro ty, kteří umí více než dobře anglicky...
Gentoo je můj poslední velký linux test...
Luk avatar 21.5.2010 15:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Především je to "from scratch". Proč dělat znovu práci, kterou už někdo udělal? Mnohdy stačí upravit nějakou existující distribuci, přizpůsobit si ji k obrazu svému.
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
Jardík avatar 22.5.2010 23:52 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Ale to pak není vytvoření vlastní distribuce, že ...
Věřím v jednoho Boha.
Luk avatar 23.5.2010 14:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Samozřejmě, že je (není důležité, do jaké míry je nová distribuce původní - jde o to, jak tato distribuce plní účel, kvůli kterému vznikla). Ostatně skutečně původních distribucí je jen několik, všechno ostatní jsou odvozeniny.
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
danaketh avatar 21.5.2010 16:40 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
S tímhle si těžko vlezu do postele nebo sednu někde venku. Je fajn si sednout s knížkou venku (byť technickou), dát si pivko nebo kafe a listovat, místo klikání u PC :)
vain avatar 21.5.2010 19:50 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Linuxfromscratch znám už dlouho, ale to není výroba vlastní distribuce, ale sadomasonevímcoještě úchylárna.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
21.5.2010 08:22 trekker.dk | skóre: 71
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Dojde i na otázku 32/64 bitů, kde autor zůstává u 32bitových platforem, nicméně většina příkladů není na architektuře nijak závislá.
Tudíž se nabízí otázka proč...
Quando omni flunkus moritati
21.5.2010 09:50 Xerces
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Vedlejší účel knihy. Nas..t Jardíka :-)
21.5.2010 09:52 Mercuriuz | skóre: 16 | blog: Mercuriuz | V hospodě =)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
=D
Linux users everywhere, raise your keyboards into the air, we´re warriors, warriors of the world.
the.max avatar 21.5.2010 13:29 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
+1 :-D
KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
21.5.2010 10:45 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Lukáši špica. Další parádní kus, jen tak dál!
21.5.2010 12:08 osvc1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
protoze se nyni ma setrit (nechceme byt druhe Recko), nevi nekdo , kde je mozno tu knihu stahnout, treba jako pdf? Recenze je sice pozitivni, ale protoze knihu nechci nastalo (chtel bych to jen povrchne preletnout) je mi tech 350 kc prilis.
Luk avatar 21.5.2010 13:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
protoze knihu nechci nastalo (chtel bych to jen povrchne preletnout) je mi tech 350 kc prilis
Je k dispozici v knihovnách ;-)
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
24.5.2010 09:38 AdamTheCamper
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Linux From Scratch jsem skoušel, ale po prvním dnu manuální kompilace všeho jsem to vzdal :P Na hraní s vytvářením distribucí používám OpenEmbedded, nebo jeho menšího brášku Poky Linux. Taky jsem hodně dobrého slzšel o scratchboxu, ale s tím jsem si zatím nehrál.

OpenEmbedded je mi sympatický tím, že člověk jen nastaví takových 5-10 konfiguráků, spustí bake a má vystaráno. Problém je, že je to fakt hlavně pro embedded-space věci. Neví někdo o něčem podobném, ale desktopovějším?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.