abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 11:44 | Zajímavý článek

Arsenij Zinčenko v zápisku sdílí technické poznámky o tom, co je to „klíčenka“ (keyring) v Linuxu a v desktopovém prostředí, jak to souvisí se Secret Service a D-Bus, včetně příkladů. Význam těchto služeb spočívá v uložení a následném poskytování autentizačních údajů.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
7.12. 01:44 | Nová verze

V únoru 2014 bylo hlasováním rozhodnuto, že výchozím init systémem v Debianu je systemd. V listopadu stejného roku bylo hlasováním rozhodnuto, že o podpoře dalších init systémů v Debianu není celoprojektové hlasování nutné. Po pěti letech už ale hlasování o init systémech a systemd nutné je. Vybírá se z 8 možností. Výsledek hlasování bude zveřejněn po 27. prosinci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 38
7.12. 00:11 | Zajímavý článek

David Revoy, autor open source webového komiksu Pepper&Carrot, se rozhodl, že svůj komiks vydá také knižně a ve vlastní režii. Komiks již knižně vyšel ve francouzštině ve vydavatelství Glénat. David Revoy jej vydá v angličtině a použije pouze svobodný software. O své zkušenosti se dělí ve dvou příspěvcích na svém blogu. Z plánovaných dvou týdnů práce se staly dva měsíce. Vydání před Vánocemi se nestihne. Kontrolní výtisk má příliš jasné barvy, obrázky v knihách od Glénatu vypadají mnohem lépe, …

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
6.12. 20:44 | IT novinky

Mezinárodní konsorcium W3C (World Wide Web Consortium) vydalo verzi 1.0 základní specifikace WebAssembly a po HTML, CSS a JavaScriptu prohlásilo WebAssembly za čtvrtý oficiální jazyk pro web.

Ladislav Hagara | Komentářů: 18
6.12. 13:33 | Komunita

Hlasování o obrázku v okně O Inkscapu 1.0 pokračuje druhým kolem. Ze 124 obrázků postoupilo do finálního hlasování 5 s nejvíce hlasy. Výsledek hlasování bude zveřejněn po jeho ukončení, tj. po 15. prosinci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
6.12. 02:11 | IT novinky

Společnost Purism představila mobilní telefon Librem 5 USA. Jedná se o telefon Librem 5 vyráběný v USA. Předobjednat jej lze za 1 999 dolarů. Librem 5 lze předobjednat za 699 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 37
5.12. 22:22 | Nová verze

Příspěvek na blogu organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) informuje, že Certbot, tj. oficiální klient certifikační autority Let’s Encrypt, dospěl do nové stabilní verze 1.0. Oficiálně tak byla ukončena beta fáze jeho vývoje. Certbot byl představen v květnu 2016.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
5.12. 15:55 | Zajímavý software

Mozilla vydala novou verzi 0.6 svobodného softwaru DeepSpeech pro převod řeči na text. Přehled novinek v příspěvku na blogu Mozilla Hacks.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
4.12. 17:33 | Zajímavý projekt

Dnes měl na YouTube premiéru krátký sci-fi film SKYWATCH. Colin Levy na něm strávil téměř 6 let. Pro vytvoření 3D grafiky byl vybrán Blender. Film byl z části financován z kampaně na Kickstarteru.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
4.12. 05:55 | Zajímavý software

Netflix uvolnil framework pro datovou vědu Metaflow jako open source. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí Apache 2.0.

Ladislav Hagara | Komentářů: 44
Jaké hodinky nosíte (nejčastěji)?
 (23%)
 (6%)
 (17%)
 (54%)
Celkem 524 hlasů
 Komentářů: 135, poslední 6.12. 20:54
Rozcestník
Štítky: není přiřazen žádný štítek

www.AutoDoc.Cz


Vložit další komentář
21.5.2010 00:41 Ladislav Hagara | skóre: 89 | blog: Ride the Raven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Chybička se vloudila: "formát souboru -etc-inittab".
21.5.2010 07:43 knedla_makova
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
nechcem byt prorokom zlych sprav, ale tato kniha sa nemoze uplatnit na trhu :-/
danaketh avatar 21.5.2010 10:09 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Já si jí asi koupím. Ani ne tak proto, že bych chtěl sestavovat vlastní distro ale spíš ze zvědavosti - zajímá mě jak to funguje a jak takové "udělám si vlastní distro" vypadá v praxi :)
vain avatar 21.5.2010 10:12 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Jj, nápodobně u mě, taky by mě to zajímalo jak některé věci chodí, ale rozhodně nemám v plánu si dělat vlastní distribuci, se svou jsem naprosto spokojen.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
21.5.2010 14:48 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Nechci prudit, ale jak "skutečně" udělat vlastní distribuci je na http://www.linuxfromscratch.org/.
Ravensun avatar 21.5.2010 15:25 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
pro ty, kteří umí více než dobře anglicky...
Gentoo je můj poslední velký linux test...
Luk avatar 21.5.2010 15:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Především je to "from scratch". Proč dělat znovu práci, kterou už někdo udělal? Mnohdy stačí upravit nějakou existující distribuci, přizpůsobit si ji k obrazu svému.
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
Jardík avatar 22.5.2010 23:52 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Ale to pak není vytvoření vlastní distribuce, že ...
Věřím v jednoho Boha.
Luk avatar 23.5.2010 14:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Samozřejmě, že je (není důležité, do jaké míry je nová distribuce původní - jde o to, jak tato distribuce plní účel, kvůli kterému vznikla). Ostatně skutečně původních distribucí je jen několik, všechno ostatní jsou odvozeniny.
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
danaketh avatar 21.5.2010 16:40 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
S tímhle si těžko vlezu do postele nebo sednu někde venku. Je fajn si sednout s knížkou venku (byť technickou), dát si pivko nebo kafe a listovat, místo klikání u PC :)
vain avatar 21.5.2010 19:50 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Linuxfromscratch znám už dlouho, ale to není výroba vlastní distribuce, ale sadomasonevímcoještě úchylárna.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
21.5.2010 08:22 trekker.dk | skóre: 71
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Dojde i na otázku 32/64 bitů, kde autor zůstává u 32bitových platforem, nicméně většina příkladů není na architektuře nijak závislá.
Tudíž se nabízí otázka proč...
Quando omni flunkus moritati
21.5.2010 09:50 Xerces
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Vedlejší účel knihy. Nas..t Jardíka :-)
21.5.2010 09:52 Mercuriuz | skóre: 16 | blog: Mercuriuz | V hospodě =)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
=D
Linux users everywhere, raise your keyboards into the air, we´re warriors, warriors of the world.
the.max avatar 21.5.2010 13:29 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
+1 :-D
KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
21.5.2010 10:45 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Lukáši špica. Další parádní kus, jen tak dál!
21.5.2010 12:08 osvc1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
protoze se nyni ma setrit (nechceme byt druhe Recko), nevi nekdo , kde je mozno tu knihu stahnout, treba jako pdf? Recenze je sice pozitivni, ale protoze knihu nechci nastalo (chtel bych to jen povrchne preletnout) je mi tech 350 kc prilis.
Luk avatar 21.5.2010 13:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
protoze knihu nechci nastalo (chtel bych to jen povrchne preletnout) je mi tech 350 kc prilis
Je k dispozici v knihovnách ;-)
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
24.5.2010 09:38 AdamTheCamper
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Linux From Scratch jsem skoušel, ale po prvním dnu manuální kompilace všeho jsem to vzdal :P Na hraní s vytvářením distribucí používám OpenEmbedded, nebo jeho menšího brášku Poky Linux. Taky jsem hodně dobrého slzšel o scratchboxu, ale s tím jsem si zatím nehrál.

OpenEmbedded je mi sympatický tím, že člověk jen nastaví takových 5-10 konfiguráků, spustí bake a má vystaráno. Problém je, že je to fakt hlavně pro embedded-space věci. Neví někdo o něčem podobném, ale desktopovějším?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.