abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 00:33 | Zajímavý projekt

Byl spuštěn Humble Caffeine Bundle. V balíčku počítačových her jsou také hry běžící na Linuxu: GoNNER BLüEBERRY EDiTION, This War of Mine, Ken Follett's The Pillars of the Earth, Tyranny a Shadow Tactics: Blades of the Shogun.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 00:11 | Nová verze

Po roce vývoje od vydání verze 3.0 a více než 6 000 změnách byla vydána nová stabilní verze 4.0 softwaru, který vytváří aplikační rozhraní umožňující chod aplikací pro Microsoft Windows také pod GNU/Linuxem, Wine (Wikipedie). Z novinek lze zdůraznit například podporu Vulkanu nebo Direct3D 12. Podrobnosti v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
včera 20:44 | Nová verze

Byla vydána verze 11.7 open source alternativy GitHubu, tj. softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech, GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy v příspěvku na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
včera 17:22 | Bezpečnostní upozornění

V balíčkovacím systému APT používaném v Debianu a z něj vycházejících linuxových distribucích byla nalezena bezpečnostní chyba CVE-2019-3462. Útočník může vzdáleně spustit libovolný příkaz pod právy roota.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
včera 17:00 | Nová verze

Canonical oznámil vydání Ubuntu Core 18. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 18.04 LTS a podporována bude 10 let. Jedná se o placenou podporu. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 15:31 | Nová verze

Vyšlo Pharo 7.0 (otevřená implementace Smalltalku). Nyní je kompletně bootstrapováno ze zdrojových kódů spravovaných Gitem, má nové nástroje na procházení a editaci kódu a přináší mnoho dalších změn a oprav. Popis novinek v češtině.

Pavel Křivánek | Komentářů: 0
včera 02:22 | Nová verze

Byla vydána verze 4.5 linuxové distribuce Parrot (Wikipedie). Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu a zaměřenou na penetrační testování, digitální forenzní analýzu, reverzní inženýrství, hacking, anonymitu nebo kryptografii.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
21.1. 17:22 | Pozvánky

V sobotu 23. února se uskuteční 6. ročník WordCampu – největší konferenci o WordPressu v ČR. Ke konferenci probíhá i soutěž typu CTF (Capture The Flag) o volné vstupenky, kde si lze zkusit zneužít běžné bezpečnostní chyby.

smíťa | Komentářů: 0
21.1. 17:11 | Pozvánky

Letošní ročník konference Prague PostgreSQL Developer Day se bude konat 13. a 14. února v prostorách FIT ČVUT. Program konference najdete na stránkách konference, stejně jako registrační formulář.

TomasVondra | Komentářů: 0
21.1. 16:55 | Bezpečnostní upozornění

Byly zveřejněny informace o bezpečnostní chybě v nástroji pro správu databází v jednom PHP souboru Adminer. Chyba je už půl roku opravena. Stačí Adminer aktualizovat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
Používáte USB Type-C?
 (20%)
 (16%)
 (11%)
 (12%)
 (38%)
 (4%)
 (43%)
Celkem 468 hlasů
 Komentářů: 0
Rozcestník
Štítky: není přiřazen žádný štítek

Vložit další komentář
21.5.2010 00:41 Ladislav Hagara | skóre: 87 | blog: Ride the Raven
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Chybička se vloudila: "formát souboru -etc-inittab".
21.5.2010 07:43 knedla_makova
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
nechcem byt prorokom zlych sprav, ale tato kniha sa nemoze uplatnit na trhu :-/
danaketh avatar 21.5.2010 10:09 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Já si jí asi koupím. Ani ne tak proto, že bych chtěl sestavovat vlastní distro ale spíš ze zvědavosti - zajímá mě jak to funguje a jak takové "udělám si vlastní distro" vypadá v praxi :)
vain avatar 21.5.2010 10:12 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Jj, nápodobně u mě, taky by mě to zajímalo jak některé věci chodí, ale rozhodně nemám v plánu si dělat vlastní distribuci, se svou jsem naprosto spokojen.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
21.5.2010 14:48 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Nechci prudit, ale jak "skutečně" udělat vlastní distribuci je na http://www.linuxfromscratch.org/.
Ravensun avatar 21.5.2010 15:25 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
pro ty, kteří umí více než dobře anglicky...
Gentoo je můj poslední velký linux test...
Luk avatar 21.5.2010 15:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Především je to "from scratch". Proč dělat znovu práci, kterou už někdo udělal? Mnohdy stačí upravit nějakou existující distribuci, přizpůsobit si ji k obrazu svému.
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
Jardík avatar 22.5.2010 23:52 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Ale to pak není vytvoření vlastní distribuce, že ...
Věřím v jednoho Boha.
Luk avatar 23.5.2010 14:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Samozřejmě, že je (není důležité, do jaké míry je nová distribuce původní - jde o to, jak tato distribuce plní účel, kvůli kterému vznikla). Ostatně skutečně původních distribucí je jen několik, všechno ostatní jsou odvozeniny.
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
danaketh avatar 21.5.2010 16:40 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
S tímhle si těžko vlezu do postele nebo sednu někde venku. Je fajn si sednout s knížkou venku (byť technickou), dát si pivko nebo kafe a listovat, místo klikání u PC :)
vain avatar 21.5.2010 19:50 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Linuxfromscratch znám už dlouho, ale to není výroba vlastní distribuce, ale sadomasonevímcoještě úchylárna.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
21.5.2010 08:22 trekker.dk | skóre: 71
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Dojde i na otázku 32/64 bitů, kde autor zůstává u 32bitových platforem, nicméně většina příkladů není na architektuře nijak závislá.
Tudíž se nabízí otázka proč...
Quando omni flunkus moritati
21.5.2010 09:50 Xerces
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Vedlejší účel knihy. Nas..t Jardíka :-)
21.5.2010 09:52 Mercuriuz | skóre: 16 | blog: Mercuriuz | V hospodě =)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
=D
Linux users everywhere, raise your keyboards into the air, we´re warriors, warriors of the world.
the.max avatar 21.5.2010 13:29 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
+1 :-D
KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
21.5.2010 10:45 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Lukáši špica. Další parádní kus, jen tak dál!
21.5.2010 12:08 osvc1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
protoze se nyni ma setrit (nechceme byt druhe Recko), nevi nekdo , kde je mozno tu knihu stahnout, treba jako pdf? Recenze je sice pozitivni, ale protoze knihu nechci nastalo (chtel bych to jen povrchne preletnout) je mi tech 350 kc prilis.
Luk avatar 21.5.2010 13:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
protoze knihu nechci nastalo (chtel bych to jen povrchne preletnout) je mi tech 350 kc prilis
Je k dispozici v knihovnách ;-)
LinuxMarket - linuxový e-shop | LinuxEXPRES - linuxový magazín | OpenOffice.cz - portál uživatelů OpenOffice/LibreOffice
24.5.2010 09:38 AdamTheCamper
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Vytváříme vlastní distribuci Linuxu
Linux From Scratch jsem skoušel, ale po prvním dnu manuální kompilace všeho jsem to vzdal :P Na hraní s vytvářením distribucí používám OpenEmbedded, nebo jeho menšího brášku Poky Linux. Taky jsem hodně dobrého slzšel o scratchboxu, ale s tím jsem si zatím nehrál.

OpenEmbedded je mi sympatický tím, že člověk jen nastaví takových 5-10 konfiguráků, spustí bake a má vystaráno. Problém je, že je to fakt hlavně pro embedded-space věci. Neví někdo o něčem podobném, ale desktopovějším?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.