abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána verze 11.3 open source alternativy GitHubu, tj. softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech, GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy v příspěvku na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
22.9. 13:00 | Komunita

Do 30. října se lze přihlásit do dalšího kola programu Outreachy (Wikipedie), jehož cílem je přitáhnout do světa svobodného a otevřeného softwaru lidi ze skupin, jež jsou ve světě svobodného a otevřeného softwaru málo zastoupeny. Za 3 měsíce práce, od 4. prosince 2018 do 4. března 2019, v participujících organizacích lze vydělat 5 500 USD.

Ladislav Hagara | Komentářů: 84
21.9. 22:22 | Komunita

Společnost Purism představila kryptografický token Librem Key. Koupit jej lze za 59 dolarů. Token byl vyvinut ve spolupráci se společností Nitrokey a poskytuje jak OpenPGP čipovou kartu, tak zabezpečení bootování notebooků Librem a také dalších notebooků s open source firmwarem Heads.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
21.9. 20:33 | Nová verze

Společnost NVIDIA oficiálně vydala verzi 10.0 toolkitu CUDA (Wikipedie) umožňujícího vývoj aplikací běžících na jejich grafických kartách. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
21.9. 20:00 | Upozornění

Příspěvek Jak přežít plánovanou údržbu DNS na blogu zaměstnanců CZ.NIC upozorňuje na historicky poprvé podepsání DNS root zóny novým klíčem dne 11. října 2018 v 18:00. Software, který nebude po tomto okamžiku obsahovat nový DNSSEC root klíč, nebude schopen resolvovat žádná data. Druhým důležitým datem je 1. února 2019, kdy významní výrobci DNS softwaru, také historicky poprvé, přestanou podporovat servery, které porušují DNS standard

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 11
21.9. 15:55 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 156. brněnský sraz, který proběhne v pátek 21. září od 18:00 v restauraci Na Purkyňce na adrese Purkyňova 80.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
21.9. 13:22 | Nová verze

Alan Griffiths z Canonicalu oznámil vydání verze 1.0.0 display serveru Mir (GitHub, Wikipedie). Mir byl představen v březnu 2013 jako náhrada X serveru a alternativa k Waylandu. Dnes Mir běží nad Waylandem a cílen je na internet věcí (IoT).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.9. 22:00 | Nasazení Linuxu
Stabilní aktualizace Chrome OS 69 (resp. Chromium OS), konkrétně 69.0.3497.95, přináší mj. podporu linuxových aplikací. Implementována je pomocí virtualizace, a proto je tato funkce také omezena na zařízení s dostatkem paměti a podporou hardwarové akcelerace, tudíž nejsou podporovány chromebooky s 32bitovými architekturami ARM, či Intel Bay Trail (tzn. bez Intel VT-x).
Fluttershy, yay! | Komentářů: 5
20.9. 21:32 | Zajímavý projekt

Došlo k uvolnění linuxové distribuce CLIP OS, vyvíjené francouzským úřadem pro kybernetickou bezpečnost ANSSI, jako open source. Vznikla za účelem nasazení v úřadech, kde je potřeba omezit přístup k důvěrným datům. Je založená na Gentoo.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
20.9. 16:00 | Komerce

Zjistěte více o bezpečné a flexibilní architektuře v cloudu! IBM Cloud poskytuje bezpečné úložiště pro Vaše obchodní data s možností škálovatelnosti a flexibilitou ukládání dat. Zároveň nabízí prostředky pro jejich analýzu, vizualizaci, reporting a podporu rozhodování.

… více »
Fluttershy, yay! | Komentářů: 12
Na optické médium (CD, DVD, BD aj.) jsem naposledy vypaloval(a) data před méně než
 (13%)
 (15%)
 (21%)
 (23%)
 (25%)
 (4%)
 (1%)
Celkem 399 hlasů
 Komentářů: 33, poslední 16.9. 11:55
Rozcestník

Linux Dokumentační projekt

6. 8. 2003 | Michal Semler | Recenze | 8352×

Recenze aktualizovaného třetího vydání. Nejucelenější publikace pro začínající i pokročilé uživatele Linuxu u nás.

Před více než rokem jsme vám přinesli recenzi knihy z vydavatelství Computer Press: Linux Dokumentační projekt, tehdy jejího druhého vydání. Před nedávnem k nám do redakce dorazila již třetí verze této knihy, jejíž recenzi vám nabízím. Tato recenze bude spíše srovnáním obou verzí. Odkaz na původní recenzi naleznete pod článkem.

Třetí vydání se od druhého liší již na první pohled vzhledem obálky. Zmizel klasický Tux a na jeho místo se dostala, dle mého názoru nepříliš povedená, HIGH-TECH napodobenina. Ze zadní strany zase zmizelo foto Linuse Torvaldse. Trochu škoda - knihu tak s Linuxem spojuje jen název.

I uvnitř knihy došlo k několika málo změnám. Přibylo pár nových návodů: software (co si pod tím představit jsem nerozluštil, vždyť celá kniha pojednává o software - žádná kapitola takového jména v ní navíc není), tisk, fonty, modemy, přechod z Windows a koexistence s Windows, hudba a zvuk, MP3, digitální fotoaparáty, zabezpečení a nelogicky i Apache, který je jako novinka uveden i ve druhém díle. Lehce upravena byla i Příručka správce operačního systému a Příručka uživatele. Jedná se ovšem většinou o opravy řádění tiskařského šotka a nemnoho změn týkajících se jádra řady 2.4. Větší změny slibuje až další díl, který už bude pravděpodobně z části vycházet z řady 2.6. Alespoň bych to vydavatelství Computer Press doporučil. Stávající úpravy jsou z dubna 2003.

Přidané návody jsou užitečné - máte-li ovšem předchozí díl, nevyplatí se kvůli tomuto málu znovu sahat do peněženky. Vytisknutím několika listů z našeho časopisu Abíčko dostanete téměř všechny novinky třetího vydání. Návody jsou totiž opravdu pouze překladem HOWTO, nepřináší žádné vysvětlení pojmů a obecný úvod do problematiky jako ostatní kapitoly. Čtenář podle nich danou věc nakonfigurovat zvládne, ale téměř se nedozví co, jak a proč funguje. Některé mají dokonce jen 1,5 stránky! Celá přidaná pasáž tak vyznívá jako ušitá horkou jehlou prostě proto, aby se něco vydalo.

Je ke cti nakladatelství, že u české verze nezvýšilo cenu. Ta zůstává stále 890 Kč. Cena pro slovenské čtenáře se zvýšila z 1282 na 1335 Sk. Lze to ovšem přičíst poklesu kurzu slovenské koruny. Nás Čechy tak mohou alespoň těšit levné dovolené v krásné slovenské přírodě ve společnosti nádherných slovenských žen. Ale to už patří asi na nějaký cestovatelský server :). Bohužel se tato situace projevuje na cenách mnoha knih i časopisů.

Závěrem snad jen poradím. Máte-li starší verzi knihy, nekupujte. Nevyplatí se to. Nemáte-li tuto knihu, určitě si ji kupte. Přeci jen za to tato Bible stojí a měla by být povinně v knihovně každého linuxového uživatele i profesionála.

Autoři:kolektiv autorů
Název:Linux Dokumentační projekt
Nakladatelství:Computer Press
Počet stran:1016 stran
Cena:890,- Kč / 1335 Sk
Rok vydání:2003

 

       

Hodnocení: 32 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

6.8.2003 11:14 Bubo
Rozbalit Rozbalit vše Kurz SK -> CK
Kurz Slovenskej koruny je uz mnoho mesiacov v oblasti 1.3 Sk za CK. To by znamenalo cenu cca 1160,-SK. Pokial viem na Slovensku je vyssia dan z pridanej hodnoty na knihy ?? Ale to by v Cesku musela byt nulova - > potom 1160 * 1.2 = 1388.4. Takze neviem, neviem, skor to vyzera na znamu pazravost Slovenskych obchodnikov.
6.8.2003 13:30 ledník
Rozbalit Rozbalit vše Kurz SK -> CK
nebo úplatky celníkům, nebo dražší ruská nafta, nebo mezinárodní poštovné... koukám že u všech časopisů jsou ceny v Sk šílené, kdysi u vás vycházel PCněco ale tyto poplatky mu zablokovaly export sem potom se o antiviru NOD (vím, nic pro -ux) skoro nepíše ani nevystupuje v nováckých estrádách...
6.8.2003 17:00 Michal Růžička
Rozbalit Rozbalit vše Možnost stažení zdarma
Jen bych doplnil, že je tato kniha šířena tuším pod LGPL, nebo něčím takovým. Je proto možné si ji legálně a zdarma stáhnout z webu Computer Pressu.
6.8.2003 18:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Možnost stažení zdarma
:-). viz 'PDF verze' v odkazech pod clankem.
7.8.2003 09:12 Bubo
Rozbalit Rozbalit vše Možnost stažení zdarma
Super, dik za upozornenie - knihu som si asi pred 10 mesiacmi napriek cene kupil ale upgrade si uz len stiahnem. :-))
CIJOML avatar 7.8.2003 18:07 CIJOML | skóre: 58 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Možnost stažení zdarma
Mno ta kniha za ty prachy stoji, ten update ale uz ne

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.