abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance

    14. 10. 2010 | Luboš Doležel | Rozhovory | 12120×

    OSS Alliance – Společnost pro výzkum a podporu Open Source – je organizace, jejíž jméno se již několik let skloňuje ve spojitosti se státní správou a open source v České republice. Dnes na naše otázky odpověděl předseda sdružení Filip Molčan.

    1) Zkus se prosím nejprve ve zkratce představit našim čtenářům.

    Filip Molčan: 29 let, ženatý, každým dnem čerstvý otec žijící na ajťáka neobvyklým stylem v roubené chalupě uprostřed Českého Švýcarska. Mám rád přírodu, inteligentní lidi, fotografii a když alespoň 3× za rok nevyrazím objevovat neznámé země, nejsem ve své kůži. Založil jsem dvě firmy (blue.point a MOREDAYS) a dvě sdružení (OSS Alliance a NikonClub). Můj účet na Twitteru.

    2) S jakým cílem byla OSS Alliance založena? Jak se daří tento cíl naplnit?

    FM: OSS Alliance byla založena v roce 2005 s cílem pomoci s otázkou nasazování open source řešení ve veřejné správě. Proto vznikla pod záštitou tehdejšího Ministerstva informatiky a nyní Ministerstva vnitra. Když chcete cokoliv nového dostat do veřejné správy, je to vždy hodně těžké a jiné to není ani s open source. OSS Alliance má ale za sebou několik velice úspěšných projektů – tři ročníky vydařené konference OpenGovernment, několik menších konferencí se zaměřením na školství i veřejnou správu, stovky článků o open source v různých médiích, několik studií či konzultací na ministerstvech, městech, univerzitách či výzkumných institucích.

    Rozhovor - Filip Molcan, OSS Alliance

    3) Kolik lidí pro OSS Alliance v současnosti pracuje?

    FM: Aktivní členy OSS Alliance spočítáte na prstech jedné ruky. Jak vám jistě potvrdí řada kolegů z jiných podobných sdružení, lidé dnes raději kritizují, než něco dělají, a to je velká škoda. Samozřejmě využíváme řady odborníků z komunit i veřejné správy – většinu těch, kteří jsou velice aktivní a schopní, a ti většinou u nás nejsou mediálně vidět.

    4) Na co jste v posledních měsících nejvíce hrdí?

    FM: Určitě na projekt open source spisové služby. V současné době se k projektu přihlásilo na 2000 subjektů a myslím, že se jedná o jeden z největších lokálních projektů ve veřejné správě. Ani my jsme nečekali takový zájem a naše Spisovka se používá ve všech koutech republiky. Za projekt jsme také získali Cenu ministra vnitra za přínos veřejné správě – jakékoliv takové ocenění z rukou jakéhokoliv ministra je úspěchem pro celou open source komunitu.

    Projekt je jedinečný i tím, že vzniká ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR a se zástupci oblastních archivů z celé ČR – tito odborníci dohlížejí na legislativní správnost aplikace. Open source spisová služba je tak jedinou spisovkou na trhu, u které si můžete být jisti s legislativní korektností.

    Nyní byla vydána první veřejná verze Spisovky 3, která je určena i pro větší instituce (velká města, nemocnice, univerzity...). Verze 2 byla totiž vyvíjena s cílem poskytnout jednoduchou aplikaci především pro malé obce a školy. Zájem byl ale takový, že jsme se rozhodli pomoci i větším institucím – právě se Spisovkou v3.

    Rozhovor - Filip Molcan, OSS Alliance

    5) Jaké projekty máte v plánu?

    FM: V těchto dnech finalizujeme menší projekt OpenDS.cz, který si klade za cíl umožnit uživatelům přístup do datové schránky pouze prostřednictvím internetového prohlížeče (ano, žádný 602XML Filler). Požadavky na tuto funkcionalitu se nám od uživatelů hromadí již delší dobu a bude implementována i v samotné spisové službě.

    Hodně práce nás čeká s větším otevřením těchto projektů vývojářům – rádi bychom, aby kolem open source spisové služby a OpenDS.cz vznikla opravdová vývojářská komunita a víme, že nyní je řada na nás – poskytnout vývojářům takové podmínky, aby to pro ně bylo zajímavé.

    Mimo tyto projekty bude OSS Alliance dále pokračovat v mravenčí práci a informovat o otevřených technologiích zástupce měst, výzkumných institucí, školství i politických stran či novinářů.

    6) Jste v nějakém kontaktu s podobnými zahraničními organizacemi jako OSS Alliance?

    FM: Jsme v kontaktu s řadou lidí z Evropské komise, zástupců open source projektů ze zahraničí i podobných organizací ze světa, se kterými sdílíme zkušenosti z oblasti využívání open-source ve veřejné správě.

    7) Pocítili jste nějakým způsobem krizi na zájmu o open source?

    FM: Z finančního hlediska jsou našimi partnery společnosti, které to myslí s open source vážně – krize nekrize. Z opačné strany je zájem o open-source spíše vyšší. Veřejná správa šetřit musí a někteří si uvědomují, že cesta open-source může být jedním z řešení.

    8) Máte datovou schránku? Jakým způsobem řešíte přístup k této schránce?

    FM: Máme datovou schránku pouze testovací pro vývoj našich projektů. Důvodem je fakt, že administrativně je OSS Alliance velice jednoduchá a oficiální styk s úřady je minimální. Mohu ale doplnit, že mé firmě datová schránka šetří hodiny na úřadech týdně, jsme chráněná dílna, proto je administrativy neuvěřitelně mnoho a datové schránky jsou pro nás vysvobozením.

    Rozhovor - Filip Molcan, OSS Alliance

    9) Co bys realizaci datových schránek nejvíce vytkl?

    FM: Jsem uživatel, nejsem odborník na datové schránky. Osobně jsem za projekt rád, protože mi ušetřil spoustu času. Jako každému velkému projektu by se mu toho dalo vytknout dost, ale necítím se na takové úrovni, abych mohl kritizovat.

    10) Co by sis nejvíce přál, aby se ve veřejné správě změnilo?

    FM: Více zdravě uvažujících manažerů na postech veřejné správy a méně úředníků, to by open source pomohlo asi nejvíce.

    Děkujeme za rozhovor!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jiří Poláček avatar 14.10.2010 09:58 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    Jakkoli netrpím závratěmi, na tu skálu bych si asi nesedl.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    D.A.Tiger avatar 14.10.2010 10:49 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    +1 :-D
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    D.A.Tiger avatar 14.10.2010 10:54 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    Více zdravě uvažujících manažerů na postech veřejné správy a méně úředníků, to by open source pomohlo asi nejvíce.
    +100

    IMHO to by pomohlo nejen Open Source...
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    14.10.2010 14:01 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    * tři ročníky vydařené konference OpenGovernment, několik menších konferencí se zaměřením na školství i veřejnou správu, stovky článků o open source v různých médiích, několik studií či konzultací na ministerstvech, městech, univerzitách či výzkumných institucích. - tohle IMHO za uspech moc nepovazuju, nastesti to zachranila historka o spisovce :]

    * Více zdravě uvažujících manažerů na postech veřejné správy a méně úředníků, to by open source pomohlo asi nejvíce - s timto taky IMHO nemuzu souhlasit - co treba "Méně zdravě uvažujících manažerů na postech veřejné správy a méně úředníků..." ?

    * do tretice IMHO: co tak pozoruju, tak problem je spis v legislative, nez v urednicich (i kdyz s pracovitosti uredniku mam sve zkusenosti a nedelam si iluze o idelanim stavu ) - zbytecne moc uradu/agend a jejich pocet cim dal vic roste (tj. i pocet uredniku) a s kazdou dalsi vladou je to jen horsi...

    GOOD LUCK OSS Alliance, drzim palce a at se dari
    14.10.2010 14:47 píča
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    Upřímně jsem nepochopil, k čemu správní orgány takovou neziskovku potřebují. Nebylo by snažší (a levnější), aby se toto, když už se to tedy musí řešit, řešilo vytvořením nějaké státní organizace (třeba v rámci nějakého existujícího úřadu)?
    15.10.2010 08:04 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    No snazší možná ano, levnější pro občany určitě ně, protože platí staré známé "koho chleba jíš, toho píseň zpívej", že jo. Ani model OSS Alliance není ideální a je také závislý na chlebodárci, jak je vidět například na odpovědi p. Molčana k datovým schránkám.

    Ve skutečnosti je to od začátku pěkně zprasená a nedodělaná věc což platí tuplovaně pro oficiální přístup z alternativních open-source platforem. Zatímco nezávislé subjekty ukázaly, že jde funkční klient nakódovat v řádu měsíců (DSGUi, tady taky něco běželo, máme klienta pro Android), zájem státní zprávy a tlak na zlepšení na zlepšení oficiálního přístupu (=alespoň nativní klient místo tý polofunkční zpraseniny ve wine) je nulový. Kdyby to aspoň mělo otevřené zdrojáky, ať se s tím dá něco udělat! Rozpor mezi faktickým stavem realizace pro open-source platformy, jež je nám známý všem, a úžasným vyjádřením p. Molčana (podobná óda je taky na webu OSS Alliance) je možné vysvětlit pouze výše uvedeným rčením. Nebo snad ne?

    Jediné a správné a ve výsledku levnější řešení (pro občany) je spolupráce státu s nezávislými subjekty jako jsou neziskovky, konzultanti, ale i firmy. Ne tím, že jim bude strkat peníze, ale tím, že je přizve k připomínkování či spolupráci na podobných projektech. Teprve z odborné diskuze mohou vzejít kvalitní řešení. Tohle je dlouhodově prověřený a funkční model a pokaždé, když se obejde, dopadá to například jako výše zmíněné datové schránky.
    14.10.2010 15:46 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    Dobry vkus pri vyberu fotek ;-)
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    14.10.2010 16:14 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    open source balancuje nad propasti ?
    14.10.2010 17:43 bn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    +1 ;-)
    14.10.2010 19:03 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    Ta druhá je kompozičně skvělá, ale nějak to nekreslí ve tváři. Po Nikonech ale člověk asi nemůže chtít zázraky... ;-) Nejedná se náhodou o silný výřez?
    7.12.2010 15:32 Lubos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    Mozna se dockam odpovedi tady : proc nekomunikuji vyvojari aplikace spisovka s uzivatelui na foru ? Proc nedotahli do konce spisovku verze 2 a rozpracovali verzi 3 (ktera je nedokoncena a plna chyb ?
    26.6.2023 13:13 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트
    29.6.2023 09:57 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    You should for the most part prevalent together with well-performing material, which implies that see it: 먹튀검증커뮤니티
    5.9.2023 05:37 메이저사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    That appears to be excellent however i am still not too sure that I like it. At any rate will look far more into it and decide personally! 메이저사이트
    4.12.2023 17:38 ufa168
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    When someone writes an paragraph he/she retains the plan of a user in his/her brain that how a user can know it. So that’s why this article is perfect. Thanks! ufa168
    6.12.2023 16:47 UFAAUTO789
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    ufabet789 เข้าสู่ระบบ หมดยุคบ่อนบนดิน รวยได้จริงแค่เล่นออนไลน์
    23.12.2023 14:45 UFABET168GO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    ทางเข้าufabet168 vip เว็บแทงบอลบริการครบครัน แทงบอลง่าย กำไรงาม
    23.12.2023 14:59 UFABET168GO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    ยูฟ่าเบท1688 เว็บตรง มั่นคง ปลอดภัย เชื่อถือได้ ถอนเงินได้จริงแน่อน 100% ฝากไม่มีขั้นต่ำ งบน้อยก็เล่นได้ ตอบโจทย์นักเล่นเกมสล็อต
    25.12.2023 16:19 PGSLOT168Z
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Filip Molčan, OSS Alliance
    I’m pretty pleased to discover this site. I wanted to thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and i also have you saved as a favorite to check out new stuff on your site. pg168vip

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.