abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    A[d]dict aneb GPL slovník

    18. 8. 2003 | Vladimir Kotala | Různé | 7478×

    Chtěli byste česko-anglický a anglicko-český slovník s 90 tisíci slovíček zdarma na váš Linux? Nebo snad je libo výkladový slovník? Není problém: první oficiální verze programu sponzorovaného serverem ABCLinuxu.

    Sponzoring aneb jak to bylo...

    Pro začátek stručné zopakování historie nápadu ABCLinuxu sponzorovat projekt, který vyberou čtenáři:

    "Naše firma provozuje kamenný obchod s linuxovým zbožím v centru Prahy - AbcPalírnu. Významným artiklem jsou různá linuxová cédéčka. Rozhodli jsme se, že 10 Kč z každého prodaného páleného CD, jehož autorem je Open Source, respektive Free Software komunita budeme shromažďovat a dávat zpět komunitě na její podporu. Jelikož se na virtuálním účtě nashromaždilo již dostatek prostředků, vyhlásili jsme projekt na výběr projektu, který podpoříme.

    V prvním kole uživatelé navrhovali projekty, které bychom měli podpořit. Ve druhém kole naopak programátoři nabízeli, co a za kolik jsou ochotni vytvořit. Konečně ve třetím kole naši čtenáři vybírali ze šesti projektů a hlasovali pro ně." (celý článek)

    Nejvíce vytouženým projektem se stal se slušným náskokem "Slovník", a tak jsem se do toho pustil...

    GNU/FDL Anglicko-Český slovník

    Pro ty, kteří o tomto slovníku slyší poprvé, silně doporučuji navštívit domovské stránky. Stručně řečeno se jedná o slovník, jehož datovou bázi tvoří uživatelé tím, že do něj přidávají překlady slovíček, která tam ještě nejsou, případně upravují již zařazená slovíčka.

    Podobných projektů lze na internetu nalézt několik, kupříkladu bělorusko-anglický, rusko-anglický, německo-anglický atp., málokterý je však tak aktivní jako ten náš, česko-anglický.

    Pozoruhodná je totiž rychlost, s jakou se zvětšuje slovní zásoba: na začátku června to bylo cca. 65 tisíc slovíček, začátkem srpna již kolem 90 tisíc přeložených slovíček a významů. Při tomto tempu má slovník slušnou šanci během krátké doby pobít ve velikosti slovní zásoby leckterou komerční konkurenci (která má ovšem jiné výhody). Jako jednoduchý slovníček je plně použitelný již dnes.

    Co je to A[d]dict

    A[d]dict (nebo jen Addict) je pokusem o co nejjednodušší a zároveň funkční implementaci slovníkového programu jak pro výše zmíněný, tak pro jiné slovníky (např. výkladový, který se dá využít v případě chybějících překladů).

    Základními kritérii při jeho tvorbě byly následující požadavky:

    • co nejjednodušší vzhled
    • rychlé vyhledávání, pokud možno už v průběhu psaní slovíčka
    • schopnost používat různé slovníky
    • pokud možno co nejmenší paměťová náročnost
    • přenositelnost i na jiné platformy

    Výsledkem je program implementovaný s pomocí knihoven wxWindows (umožňují zdrojovou přenositelnost GUI programů mezi mnoha platformami), jenž má vyhledávací algoritmus postaven na bázi binárních stromů.

    Po rozbalení a spuštění se objeví takovéto rozhraní

    addict gui

    které je plně ovladatelné i z klávesnice. Program se nastavuje pomocí jednoduchého konfiguračního souboru. Podrobnosti o tom, jak se program nastavuje, jak přesně funguje, co ještě chybí dodělat i další informace naleznete na domovské stránce projektu. Za zmínku stojí také to, že jednotlivé implementace používají stejný formát dat a konfiguračního souboru a lze tedy jednoduše vytvořit miniCD s několika verzemi Addictu pro různé platformy - a se společnými slovníkovými daty.

    A kde se to dá najít?

    Addict roste na stránce www.kotala.net/addict. K nalezení jsou zdrojové kódy, binárky pro Linux i M$ Windows a rovněž několik druhů předzpracovaných slovníků.

           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    fict10n avatar 18.8.2003 08:22 fict10n | skóre: 2 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše beh pod MDK 9.1
    Ahoj, díky za slovník :o) Pri pokusu o spusteni v MDK 9.1 jsem dostal hlasku: "error while loading shared libraries: libpng.so.2" Na http://rpm.pbone.net/ jsem nenašel balíček s touto knihovnou. Jak to rozběhat ?
    18.8.2003 09:08 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše beh pod MDK 9.1
    Zkus jestli tam máš libpng (rpm -q libpng). Patrně asi jo, potom tam máš nejspíš novější verzi a tak buď si ten slovník přelož s novou verzí, nebo to můžeš zkusit používat s novou knihovnou (ln -s libpng.so.3 libpng.so.2 ; ldconfig správný soubor zjistíš rpm -ql libpng) - nedoporučuje se.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    fict10n avatar 18.8.2003 08:33 fict10n | skóre: 2 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše ozvučení slovníku - výslovnost
    Ještě bych se rád zeptal zda uvažujete do budoucna o přidání zvuku-výslovnosti k jednotlivým slovíčkům ? Minimálně by u každého slovíčka měla být textem uvedena výslovnost. Slovník s ozvučením je pro učení mnohem lepší.
    18.8.2003 11:28 Petr Prášek
    Rozbalit Rozbalit vše ozvučení slovníku - výslovnost
    Koukal jsem pred nejakym casem na sit a existuje nekolik archivu s vyslovnosti jednotlivych hlasek i nekterych slovicek (licence jsou OK). Ale problem bych videl v tom, ze vzdycky bude HODNE slovicek bez vyslovnosti. Pokud mate zajem na tom zapracovat, napiste Milanu Svobodovi (adresa je na slovnik.zcu.cz). Jinak co se tyce prepisu vyslovnosti, tak ta existuje (podivejte se na stranky projektu). Napiste to primo autorovi Addictu jako namet do budoucna. A prelozte par slovicek... ;-)
    20.8.2003 08:52 luke
    Rozbalit Rozbalit vše ozvučení slovníku - výslovnost
    existuje slusny projekt na text2speeach (festival). slo by proste posilat slovicka festivalu a vyslovnost je na svete. usetrilo by se sousta mista na disku a navic bychom tak meli vyslovnost u vsech slovicek, vcetne viceslovnych vyrazu a podobne. upravy slovniku budou velmi jednoduche. jediny problem je v tom, ze by si kazdy musel nainstalovat festival (coz snad neni az takovy problem ;-). co vy na to?
    24.8.2003 15:25 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše ozvučení slovníku - výslovnost
    Bezva napad. Mrknu se na Festival (pred nejakou dobou to na me pusobilo jako dost nedodelane=vyvojove stadium) a vyhledove se o neco pokusim. Pokud mate nekdo nejake konkretni zkusenosti a chteli byste pomoci, prosim abyste me kontaktovali.
    18.8.2003 08:46 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Zdrojaky...
    Nebyt toho, ze je to zajimavy programek a dobry projekt tak bych normalne ty zdrojaky ihned po rozbaleni smazal bez pokusu o cokoliv dalsiho. Proc? Protoze neni vetsi prasarny nez po rozbaleni (unzip) neexistence adresare v tom sirenem balicku a rozhozeni zdrojaku po celem adresari kde to clovek rozbaloval. Jinak hodne zdaru!
    24.8.2003 15:28 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Zdrojaky...
    Sorry, delal jsem to trochu ve spechu, asi jsem to prehlidl. Ja osobne se ale vzdycky radeji nejprve do zipu kouknu, abych nebyl neprijemne prekvapen... A o "neni vetsi prasarny" bych docela vazne pochyboval ;-)
    18.8.2003 09:10 bob
    Rozbalit Rozbalit vše Grafika?
    Ahoj, diky za slovnik. Jedine co me zarazilo, je grafika tlacitek - tenhle "plasticky" styl je snad uz par let za nami... chtelo by to nejake "skiny" :) (ikdyz nevim jak dalece je to technicky resitelne, zda na ukor prenositelnosti proste museji tlacitka vypadat hnusne :)
    18.8.2003 10:56 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Grafika?
    Chtel bych mit tvoje starosti-).
    24.8.2003 15:34 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Grafika?
    Vyrobit si vlastni "skin" je smesne easy (ja vim, nikde jsem to nenapsal): 1. Vyrobite si vlastni tlacitka stejnych jmen ve formatu PNG. 2. Upravite si barvy v souboru Addict.ini 3. Restartujete Addict. Nabehne s novymi barvami a novymi tlacitky. No neni to easy? A vubec to nemusi vypadat jako tlacitka. Pokud se vam vase kolekce obzvlaste povede, poslete mi ji, rad ji zacnu pouzivat jako default nebo ji aspon vystavim ke stazeni.
    18.8.2003 10:52 tuxer
    Rozbalit Rozbalit vše ANG:SLO
    Neuvazuje niekdo o nieco podobnom so Slovencinou. Potesilo by to urcite kazdeho Linuxaka
    18.8.2003 11:00 jano
    Rozbalit Rozbalit vše ANG:SLO
    Zda sa, ze ty o tom uvazujes! Neslo by len prelozit v datovom subore ceske slovicka do slovenciny? Alebo sa musia upravit aj binarky?
    20.8.2003 09:45 rastos
    Rozbalit Rozbalit vše ANG:SLO
    Nuz, casto mavam pocit, ze Cesi (a Moravaci) su aktivnejsi ako Slovaci. Mozno len pozeram na nespravne miesta, ale v SR je velmi malo zijucich projektov. Ak vobec nejake.
    Co sa tyka slovnika, je to skutocne dobry napad. Myslim, ze najlepsie by bolo, keby sa toho chytil nejaky portal, alebo linux.sk a urobil maly applet, ktory by kazdeho navstevnika vyzval na prelozenie 2-3 slov. Pre nepriatelov popup-ov nech sa to da zakazat cez cookies. Na stranke s dobrou navstevnostou (napr. ako abclinuxu.cz :-) ) by bola databaza naplnena raz dva.
    20.8.2003 10:30 Agent Smith
    Rozbalit Rozbalit vše ANG:SLO
    zase mate lepsi beatovou scenu..
    23.8.2003 22:46 Haro
    Rozbalit Rozbalit vše ANG:SLO
    nieco je. este som to neskusal ale vyzera to celkom fajn. http://projects.uid0.sk/qtslovnik/index.html
    18.8.2003 10:59 Miša Balcar
    Rozbalit Rozbalit vše tlacitka
    je fakt, ze pokud jde o co nejjednodussi vzhled a fuknci, proc tam cpat nestandardni tlacitka (co se tyce estetiky, tak to fakt nevypada dobre). hlasuji pro standardni cudliky!!!
    18.8.2003 12:56 Mti.
    Rozbalit Rozbalit vše tlacitka
    Otazkou pak uz jen zustava, co kdo povazuje za normalni a co za atyp. :-/ hehe ... to uz bych spis vrtal do vlajecek ... UK vlajka je mi o neco sympatictejsi nez US ... :-)
    19.8.2003 11:28 me
    Rozbalit Rozbalit vše tlacitka
    Ja bych tam vlajky radsi vubec nedaval, protoze se jednoho dne urcite obevi nekdo, kdo bude za jejich pouzivani chtit nejaky poplatek... ;-)
    theo avatar 21.8.2003 06:50 theo | skóre: 15 | Rožnov ... hádej který?
    Rozbalit Rozbalit vše tlacitka
    vlajky pro oznacovani jazyka je neskutecna p*vina a zajimalo by me, ktere idiotske hovado to vymyslelo. jakou vlajku si napriklad predstavite pro arabstinu. nebo treba svahylstina, nebo lakotstina? jenze to neni problem jen tohohle slovniku, ale je to problem spousty webu, kde webdesigner nebyl schopny myslet dal nez za pristi enter.
    Sine ira et studio
    22.8.2003 19:43 Michal Ambroz | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše tlacitka
    P*ovat umi kazdej. Nejdriv zkus vymyslet lepsi graficke symbol y pro arabstinu a svahylstinu a navrhni to tem projektum, ktere ti jsou trnem v oku.
    theo avatar 30.8.2003 16:05 theo | skóre: 15 | Rožnov ... hádej který?
    Rozbalit Rozbalit vše tlacitka
    nevim proc bych vymyslel uz vymyslene -- vsichni normalni lidi to tam proste napisou (obvykle se pise nazev toho ktereho jazyka primo v tom jazyce, nebo v anglictine). nejake graficke onanie (aka obrazky vlajek apod) pro jazyky je uz z principu te myslenky kravina. obvykle se totiz rec ZAPISUJE a CTE, nikoliv KRESLI a PROHLIZI.
    Sine ira et studio
    24.8.2003 15:37 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše tlacitka
    Jasne, a statni znak je hezci nez vlajka. Jenze v tak malem provedeni by to nebylo poznat. Navic se US kresli jednoduseji nez GB ;-). Ale jak jsem psal vyse, pokud to nekdo nakresli lip, rad to pouziju.
    18.8.2003 12:16 Agent Smith
    Rozbalit Rozbalit vše poznamky
    Mam nejake poznamky, chapu, ze se program vyvyji tak jen tak pro budouci vyvoj. 1. pod debian unstable s g++ 3.3.1 binarka pro rh7 nejede, nahodi se okno po pokusu vlozit cokoli pada, coz se da] cekat 2. kompilace s wxWinkihovnou (kterou jinak taky pouzivam a je super!) skonci s chybama pravdpeodobne zpusobenyma tim nepouzitim grip (v zip neni), jinak to patchovani bezneho wxwin je vtip? 3. nechapu cURL, proc je pouzita, kdyz wxWin maji primo classy na praci s http protokolem? Staci jen pouzit... 4. existuje system dict ktery je vseobecne pouzivany, dokonce ma i svuj sitovy protokol, debian ma asi 20 ruznych slovniku, jak je mam pouzit? sice mam zrovna nainstalovane skoro stejne ale uvazuju o francouzstine... proc neni add-dict jen graficky front-end k dict? dict je jak pro linux tak pro win a vymakanej... takze ja vidite, si nemuzu ani program vyzkouset..:-)
    24.8.2003 15:21 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše poznamky
    ad 1. Tohle mi vazne nepomuze. Ocenil bych ale, kdyby mi autor prispevku poslal nejaky podrobnejsi popis primo na email. Nemel by to byt neresitelny problem. ad 2. Vubec to neni vtip. Zmeny oproti normalu jsou 2, jedna se tyka toho maleho trojuhelnicku v pravem hornim rohu, pokud je obsah vetsi nez zobrazena cast v bunce (patch byl prijat, ale nevim, zda je jiz soucasti nove verze). Druha zmena se tyka kosmeticke upravy - pribyl volitelny parametr funkce pro zobrazeni urciteho radku (standartne se zobrazi kdekoli ve viditelnem poli, ja ho potrebuji na prvnim radku) - vzhledem k specialnosti si ale nejsem jist, zda to mam take poslat jako patch - no ale asi casem ano. Zatim (nez se patche promitnou do stable verze) jsou k dispozici jako soucast zdrojaku. A vubec v tom nevidim problem - proto mame preci open source, ne? ad 3. cURL je velmi rychle reseni, a navic velmi pruzne. Proc pouzivat classy wxWindows, ktere nejsou moc vyzkousene a neobsahuji takove moznosti jako cURL, kdyz to se slovnikem v podstate vubec nesouvisi a cURL je bezne k dispozici? Tohle je vec nazoru a Mr. Smith se muze klidne pripojit a dopsat podporu stahovani sam, rad jeho prispevek (alespon jako volitelnou soucast) prijmu :-) ad 4. rozdil dict vs. Addict viz. stranka Addict. A grafickych frontendu k dict je k nalezeni IMHO docela dost.
    18.8.2003 13:23 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Jak zprovoznit
    Stáhnul jsem si data, ale nedaří se mi slovník nainstalovat (Windows). Lidé zběhlí v programování jistě nepotřebují návody "jak na to", ale ani podobný software, jelikož si jej klidně dokáží naprogramovat sami... Běžnému uživateli by se tedy - alespoň v rané verzi zhodilo dostat jednoduchý návod co stáhnout, kam umístit a jak zprovoznit nebo rovnou udělat patřičné úpravy, aby si program potřebná data stáhl sám. Jinak nechápu, proč se u "slovníku" nabízí "separé" stažení programového rozhraní bez jazykových dat??? Jaký to má smysl - když jde přitom jen o česko-anglický slovník? Jinak, myšlenka krásná, jen ji "zpřístupnit" obyčejným uživatelům a ne zrovna "kutilům"....
    18.8.2003 14:53 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Jak zprovoznit
    Jinak nechápu, proč se u "slovníku" nabízí "separé" stažení programového rozhraní bez jazykových dat???
    To má být vtip? Já bych Billa vážně navrhoval žalovat za těžké ublížení na zdraví. To poškození mozku vzniklé užíváním jeho parodií na OS je napováženou.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    18.8.2003 14:49 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše chyba na www stránkách
    Warning: fopen(visit-log.txt): failed to open stream: Permission denied in /home/kotala.net/kotala.net/addict/kot-fnc.php on line 24
    Warning: fputs(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/kotala.net/kotala.net/addict/kot-fnc.php on line 26
    Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/kotala.net/kotala.net/addict/kot-fnc.php on line 27

    Tohle na mě vyplivne (Mozilla) na Vašich stránkách. Dále je všechno v pořádku, ale na úvod tam něco kazí (první) dojem.

    24.8.2003 15:48 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše chyba na www stránkách
    Omlouvam se. Byl jsem prave na dovolene, zrovna mi web stranky premistili na novy server a nespravne nastavili pristupova prava. Zaroven vysel (s mirnym zpozdenim) clanek na abclinuxu. Murphy by mel radost a ja vypadam jako pako, co si neumi udelat stranky :-(. Holt normalni zivot ;-)
    18.8.2003 15:45 Pavel Bařina
    Rozbalit Rozbalit vše nefunkcni
    Tak slovnik si taky nevyzkousim. Myslenka dobra, ale provedeni se mi nelibi. Proc jsou soubory v zipu ? Jeden nejde rozbalit vubec. Binarky jsou pod MDK 9.0 nefunkcni. Kompilace se nezdarila. Celkove me vysledek zklamal. Preju hodne zdaru do budoucna.
    20.8.2003 20:06 Kill007 | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše RE: nefunkcni
    mam Mandrake 9.0, a slape to bez problemu... stahoval sem primo binarku. Jenom me by si slovnik mohl pamatovat, ze jsem naposledy pouzil cesko-anglicky a nabidnout ho. Taky by nebylo naskodu, kdyby automaticky poznal ze zadavam anglicke/ceske slovo a sam se otacel.
    18.8.2003 18:49 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Nic moc
    Funguje to docela pěkně, ale bohužel jenom binárka, což se mi vůbec nelíbí... Pár poznámek:
    1. Proč je proboha potřeba patchovat grid.{cpp,h}? Navíc jaksi ty soubory v zipu nejsou...
    2. Přidat nějaké README do zipu jak se to má kompilovat by nebylo od věci.
    3. Jsem pro normální tlačítka a ne obrázky. A vůbec by to mohlo vypadat jako normální aplikace :-)
    19.8.2003 09:42 Tomas Oberhuber
    Rozbalit Rozbalit vše spravnost dat
    Zajimalo by me, jak se zaruci, ze nekdo nepridava do slovniku nejake nesmysly?
    19.8.2003 10:04 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Hledá se programátor
    Netuším jak je to náročné, ale nenašel by se někdo kdo by trn slovník naprogramoval třeba pod GTK+ s velice jednoduchým vzhledem??? Určitě je tu někdo pro koho by to byla hračka. Já se bohužel plácám v c a promptu.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    19.8.2003 10:22 bufh (michal)
    Rozbalit Rozbalit vše Hledá se programátor
    zkus pouzit zenity coz je vlastne gtk z promtu... ps> chci novejsi emote ... (ty smailiky jsou hrozny)
    24.8.2003 02:33 MarS
    Rozbalit Rozbalit vše Hledá se programátor
    Nedavno (tesne predtim nez jsem si vzpomnel na tento projekt) jsem v gtk+ (2.x) podobny program uplacal. Jeho zamereni bylo ovsem mirne odlisne (umi nacitat data odkudkoliv, zalezi jestli existuje plugin). Url je http://www.freshmeat.net/marsdict (ofic. webky jeste nejsou).
    24.8.2003 15:59 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Hledá se programátor
    Tak jsem asi nesplnil svuj hlavni cil, coz je dost depka :-(. Podle me (autora) to je v GTK+ a vzhled me uz jednodussi nenapadl. Nechcete poradit, co ubrat? A urcite je tu nekdo, pro koho je to hracka - jenze se nenabidl, ze to za "grant" abclinuxu udela. Mi to zabralo dost casu (programovanim se krome toho zivim) a jeste me asi dost prace ceka. Takze dik za povzbuzeni ;-). Ale vazne: rad vase pripominky zapracuju a zjednodusim to, ale az mi napisete, co s tim mam konkretne udelat. Do te doby mate smulu...
    19.8.2003 15:31 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Rozbalit Rozbalit vše spravnost dat

    Vysvětlení najdeš na domácích stránkách projektu slovnik.zcu.cz. Každá část slovníku by měla mít svého správce, který by se o ni měl starat. Toliko teorie, praxí bych si nebyl tak jist. Většinou slova opravují přispěvatelé. Když narazí na špatně přeložené slovo, tak jej smažou a nahradí správným překladem. Zatím jsem se ale nesetkal s vysloveně špatně přeloženým slovem. Objevil jsem překlepy, které jsem opravil. Nejednoznačnosti panují v překladu slov se příponou s (množné číslo nebo třetí osoba) a ed (minulý čas, příčestí minulé nebo přídavné jméno). Osobně se kloním, aby byla primárně překládána jako množné číslo a jako přídavné jméno. Samozřejmě není problém, aby jedno slovo mělo více překladů.

    Odkdy mají GNU záležitosti nějaké záruky, když je nemají ani komerční projekty? Jedinou věc, kterou vám mohu zaručit je (vaše, moje) smrt.

    theo avatar 20.8.2003 00:36 theo | skóre: 15 | Rožnov ... hádej který?
    Rozbalit Rozbalit vše pokus o konstruktivni kritiku
    ale no je to sice hrozne hezke, ale tak jak to vypada de-fakto nepouzitelne... 1. to ze linuxova binarka zabalena v zipu necham tak, ale jezismarija, proc uz zdrojaku neni nic co by aspon naznacilo jak se to ma kompilovat? to si mam jako vycucat z prstu, nebo mam pockat az me osviti duch svaty? kdyby tam byl aspon makefile, tak si to nejak dokutam sam, ale tohle... na webu jsou informace prakticky uplne k nicemu. (jestli mate potize s informacni architekturou, tak se treba ozvete a neco vymyslime :). 2. ze jsou data do slovniku sirena zvlast chapu a chvalim (nicmene minimalne anglictina by tam byt mohla), ale opet -- kusa informace na webu (a to jeste na dost nepravdepodobnem miste) o tom, jak se tam ty data cpou me taky muzou vytocit. zaver: ja chapu, ze autorovi je naprosto jasne, jak to ma fungovat, ale okoli to nechape (teda aspon ja ne). me doporuceni tedy jsou (jestli muzu neco doporucovat): 1. rozdelit sourcy na sourcy pro widle (zip) a sourcy pro unix (tar.bz2/gz). pro unix doplnit makefile (a na strance treba uvest jake knihovny to chce (coz tam je) a kde rostou (coz tam neni), eventuelne doplnit zavislosti (pokud jsou). 2. doplnit do sourcu README file, ve kterem by bylo popsano co a jak s tim... predstavte si chudaky dialupisty, kteri si to stahnou a zjisti, ze nevi jak to zkombajnovat. a kdyz se pripoji aby zjistili, tak zjisti, ze nic nezjistili. 3. mozna by stalo za uvahu pridat do zakladniho baliku i nejake data (aspon anglictinu). 4. kdyz uz zverejnujete binarky, tak prosim pro vic nez jednu platformu (nerikam, ze to musite mit i jako slack baliky, ale aspon ten rozsireny zaklad). a to je snad vse. dekuji za pozornost a nashledanou.
    Sine ira et studio
    Coz takhle GTK2-- (C++ frontend k GTK). Musim vypotit neco na zapocet do C++... Koukal jsem na zdrojaky. Hmm mozna by to chtelo nejake komentare - nebo holt jsem si moc zvyknul na Javu. Autoconf a automake by bylo take lespi. Samozrejme, ze s nima nikdo nedela, ale po rozbaleni tar.(gz|bz2) je configure make make install klasika. Zkusim pokud to cas dovoli udelat easy-gtk front-end.
    24.8.2003 16:26 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše pokus o konstruktivni kritiku
    Dik za konstruktivni kritiku, s tou se da aspon pracovat! 1. Kompiluje se uplne stejne jako vsechny samples knihoven wxWindows. Makefile je prilozen, popis kompilace ne, souhlasim. Napravim v opravnem release (uz mam nejake dalsi tipy na drobne opravy). 2. Anglictina tam neni prave proto, ze nejrychleji zastarava. Ale mozna ta dam aspon nejaky dummy slovnik pro ty, kteri stahnou jen binarku a hned spusti. Ad doporuceni: 1. Pokud si nainstalujete wxWindows, mate vse co potrebujete, jinak nemate stejne sanci. Ale zduraznim to. 4. Binarka je vyzkousena v RH 7.3 a Slackware 8.1. Dalsi distra nevlastnim, ale rad privitam nejake testery i na jinych platformach. Jak naznacuje tahle diskuze, nekomu to treba na MDK funguje, jinemu ne... Baliky u novejsich verzi jiz asi budou, zatim mi to jeste nepripadlo nutne.
    20.8.2003 18:29 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Ne jen kritiku!
    Tak aby všichni jenom nenadávali: slovník má své mouchy, ale je to první verze, proboha! Taky se mi nelíbí ty ikony, ale to je naprostá blbost, kterou není problém vyřešit. Mně slovník funguje, všechno jsem pochopil a jsem rád, že ho mám. Jsem zvědav, jak to bude s aktualizací. Ad web, ze kterého jsem to stahoval: pěkný, ale _strašně_ nepřehledný! Špatně se tam hledá, co teda nakonec stáhnout. Jinak autorovi hodně síly při zdokonalování. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    20.8.2003 18:59 Karel Tejnora
    Rozbalit Rozbalit vše Ne jen kritiku!
    Ale jo. Myslim ze GUI neni tak podstatne jako sama funkcionalita... v ranne verzi by tam mohl byt i text. Apropo Debian unstable (binarka) pri zadavani slova do vyhledavani to bere 100% procesoru. Nebylo by lepsi navesit na event pole timer (osvedcenych 500ns) lestli tam tech pismenek vice nepribyde?
    Pavel Stárek avatar 20.8.2003 21:14 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Je to pěkné.
    Vyzkoušel jsem binárku na RH9 a šlape to. Jediný problém je se zobrazením češtiny. Nedá se nějak nastavit písmo?
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    23.8.2003 17:42 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Je to pěkné.
    Já jsem to taky vyskoušel (rh9) jenže písmem to nebude je to že rh pracuje s unicode. Takže předělat program :-( Nechápu proč v době kdy se rozmáhá unicode se používá iso8859-2 obzvláště pro slovníky kde je unicode výhodou :-( Když už i win přechází na unicode :-((
    24.8.2003 13:48 Karel Tejnora
    Rozbalit Rozbalit vše Je to pěkné.
    UTF-8 staci predelat GUI. Ja jsem si zkusil okopirovat GUI v GTK2 (presneji v Gtk2mm) a pouzivam ustring. Bohuzel jsem casove vytizen 0.1 gtkmm by mohla byt k dispozici koncem tydne (okolo 30.)
    24.8.2003 16:36 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Je to pěkné.
    Jsem presvedcen, ze neni nutne predelavat program, staci opravdu jen pouzit jiny font, vlastni engine je na kodovani nezavisly. Mela by to byt kosmeticka zmena, (pro nekoho) bohuzel jsem se jeste nedopracoval k distru s unicode, takze uvitam pomoc nekoho, kdo uz s tim pracuje bezne.
    21.8.2003 00:13 CentrinO | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše A co dalsi jazyky ?
    Bylo by podle me vhodne dat na stranky adresy na dalsi slovniky (myslim tim treba nemecky, ... slovniky). Je tam sice zminka ze importy neni takovej problem udelat ale navod je tam jen na 3 a to vsechny souvisejici s EN. Ale mne by se docela sikli i dalsi slovniky. Jinak super napad, doufam jen ze to rozjedu az budu offline :)
    26.8.2003 07:51 jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Připomínky k webu - ON-LINE vyplňování
    Díky za odvedenou práci. 1. Na svých stránkách nemáte definovanou vlastnost BODY: background-color, takže, když má někdo jinak nastavené defaultní pozadí, vzhled pravděpodobně neodpovídá Vašim představám a kolem některých objektů jsou bílé obdélníčky. 2. On-line vyplňování: nebylo by na stránce http://slovnik.zcu.cz/online/ lepší použít pro pole "Typ slova" roletku (select)? Bylo by tam "podstatné jméno", "sloveso", "fráze", atd... 3. On-line vyplňování by mohlo být "chytřejší". Např. když vložím slovo, které už v databázi je, mohly by se mi stejné záznamy zobrazit s dotazem, jestli to chci skutečně přidat. Předešlo by se tak zbytečným duplicitám a ušetřila by se práce správcům. 4. On-line vyplňování: uvítal bych, kdyby bylo možno zobrazit *celé* jedno písmeno. Nikoliv po skupinách "aa, ab, ac, ad...". Možná je to dobré pro vyhledávání, ale pro zadávání překladů je to matoucí (jak to, že tady není tohle slovo??? - doplním ho! - nojo, vždyť ono už to vlastně začíná jiným písmenem... - tak ho můžu zase smazat). 5. On-line vyplňování: asi by se hodila funkce "zobrazit pouze nepřeložené výrazy". 6. On-line vyplňování: ještě jedna "chytrá" funkce. Doplnit "požadované překlady". Ty by vznikly vyhodnocováním dotazů uživatelů na slovník. Výrazy, které uživatelé hledají, ale slovník na ně nenašel odpověď. Setřídit to podle frekvence dotazů a nabídnout překladatelům. Tak by se zajistilo, že slovník bude obsahovat to, co uživatelé skutečně hledají. Doufám, že jsem to vysvětlil dostatečně. Zkrátka: rád něco přeložím a jistě nejsem sám, ale mělo by se mi to trochu usnadnit. Díky.
    30.8.2003 09:27 mamm
    Rozbalit Rozbalit vše Re:Připomínky k webu
    Placete hezky, ale na spatnem hrobe. Tento program sice vyuziva databazi slov z projektu GNU/FDL EN-CZ slovniku na slovnik.zcu.cz, ale jeho autor ten web nespravuje... K Vasi vicemene konstruktivni kritice jen toto: zobrazit na strance kupr vsechna slovicka od A by bylo vice nez nevhodne. Je jich tam opravdu MOC :-) Krom toho vetsi upravy slovniku se provadi pomoci patche, a nemylim-li se duplicity jsou v pravidelnych intervalech automaticky odstranovany. To by vsak mohl lepe popsat autor slovniku.
    regine avatar 26.8.2003 18:17 regine | skóre: 22 | blog: regine
    Rozbalit Rozbalit vše existujici Cesko-anglicky slovnik pro LINUX
    Pouzivam slovnik z URL http://peki.wz.cz/ nebo http://peki.wz.cz/slov/index.html aneb tristeni sil. Hezky den.
    Cigareta krátí život o 1 minutu, láhev koňaku o 5 minut a pracovní den krátí život o 8 hodin.
    31.8.2003 16:43 Lubos Kolouch
    Rozbalit Rozbalit vše PALM
    jeste ten slovnik pak nejak dostat do palmu... :) ale to se asi neplanuje?
    31.8.2003 21:52 Vladimir Kotala | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše PALM
    Mnooo, neplanuje. Ale uz existuje i nejaky embedded klon wxWindows - zkuste s tim slovnik prelozit a vyzkouset, ja nemam na cem.
    7.4.2004 08:03 DoNaLd
    Rozbalit Rozbalit vše slovnik
    Sorry vazeni, ale ja uz pouzivam vlastny slovnik asi 2-3 roky a zasoba slovicok uz presahuje takmer 300.000 slov a fraz v Ang, 40.000 Nem, XXX Franc, XXX Span, XXX Taliansky.. mam to spravene este v Gtk 1.2 a bezi to na MySQL... A mozem vam povedat, ze urcite nie som jediny, kto taketo nieco uz ma davno na svojom "termixe" :P Ak by mal niekto zaujem, mozem poskytnut, mozno :) Robil som to v GPL licencii.. takze by to malo byt v pohode
    12.8.2004 17:55 altr
    Rozbalit Rozbalit vše nende me to
    prosim o radu nejsem stavu to rozjet :-( postupoval sem presne podle navodku na webu ale *.bat me pisou chyby

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.