abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 788 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 44/2008

    3. 11. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4145×

    Qt Software přichází s vlastním IDE. SW patenty v EU opět předmětem diskuze. Jak vypadal poslední půlrok práce na Nouveau: Přepínání režimů v jádře; Implementace Gallium3D; Správa paměti a Summer of Code. Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex". OpenBSD 4.4. Distribuční rada: aktivní plocha s xwinwrap.

    Obsah

    Letem světem

    link

    SimplyMEPIS 8.0 Beta 4 má jádro 2.6.27.3 a přináší ovladač Broadcom wl. GeeXboX 1.2 Beta 1 prochází velkými změnami: Hlavní je přechod na X.Org, což znamená plnou podporu širokoúhlých displejů a odchod VIDIXu. Red Hat Enterprise Linux 5.3 Beta podporuje až 126 procesorů v hypervizoru pro x86_64, umí až 1 TB paměti na hosta na x86_64, obsahuje NetworkManager 0.7 a počáteční implementaci trasování uživatelského prostoru a spoustu dalších zásadních vylepšení. Ulteo Application System 2.00 Alpha je systém na bázi s Kubuntu s možností doinstalace programů ze serverů Ulteo.

    Qt Software přichází s vlastním IDE

    link

    Qt Software (býv. Trolltech) přichází s vlastním vývojovým prostředím nazvaným Qt Creator na bázi připravovaného Qt 4.5. V současnosti je dostupné ve verzi Technology Preview pod Qt preview license v binární podobě. U konečné verze bude uvolněn také zdrojový kód, a to pod GNU GPL. Celý software je založený na pluginové architektuře, díky které je možné prostředí rozšiřovat o podporu pro další programovací jazyky, debuggery atp. Jak se dalo očekávat, podpoře se těší hlavně sestavovací systém QMake. CMake používaný například v KDE 4 bude prostředí umět později (už se na tom pracuje). Program se může pochlubit špičkovým výkonem programátorské nápovědy (IntelliSense), integrací dokumentace Qt a nástroje Qt Designer, podporou GDB a příjemným prostředím, ačkoliv jsou používány nenativní widgety (panely) připomínající Operu. Zatím není jasné, zda zůstane vývoj čistě v rukách Qt Software, nebo zda nabere více komunitní směr.

    qt creator

    SW patenty v EU opět předmětem diskuze

    link

    Evropský patentový úřad (EPO) žádá definitivní odpověď na to, jak je to s patentovatelností softwaru v Evropské unii. Podle současných zákonů není možné patentovat software jako takový, ale je možné získat patent na vynálezy implementované počítačem. Je jasné, že problém tedy spočívá v tom, jak bezpečně rozlišit mezi těmito kategoriemi. Softwarové patenty už v unii udělovány jsou, nicméně druhou věcí je jejich vymahatelnost v jednotlivých členských zemích. Britský úřad pro duševní vlastnictví je ve svých rozhodnutích například přísnější než EPO, ale i tak byl v Británii přidělen patent na software urychlující běh jiného softwaru na Symbianu, a to kvůli úspěchu u odvolacího soudu. O rozsahu patentovatelnosti softwaru v EU by tedy nyní měla rozhodnout patentová rada.

    Jak vypadal poslední půlrok práce na Nouveau

    link

    Podařilo se obnovit vydávání Nouveau Companion, kde se shrnují úspěchy vývojářů Nouveau, kteří s pomocí zpětného inženýrství pracují na open source grafických ovladačích pro karty NVIDIA, a to s podporou 3D grafiky a dalších věcí, které v ovladači nv scházejí. Prvním tématem je podpora uspání systému - zde jde zatím spíše o hack, protože je nutné patchování kódu a po probuzení se musí ručně provést reinicializace. Zlom by mělo přinést přepínání režimů v jádře (KMS, Kernel Mode Setting), se kterým by uspávání mělo být přímočaré a robustní.

    Přepínání režimů v jádře

    link

    KMS by mělo ukončit souboj, který nyní vládne mezi různými jadernými a nejadernými ovladači, jež usilují o možnost řídit grafickou kartu. Zajistí spouštění systému bez blikání, rychlejší přepínání mezi virtuálními konzolemi a možnost vidět kritická hlášení jádra i pod spuštěným X serverem. V Nouveau byla zatím připravena ukázková implementace pro NV50, aby bylo jisté, že je KMS API použitelné, než bude napevno zavedeno do jádra.

    Implementace Gallium3D

    link

    Další věcí je model ovladačů Gallium3D. Původní Mesa model, při kterém byly ovladače implementovány přímo mezi OpenGL API a hardwarem, je pro vývojáře ovladačů velmi náročný a výsledek je rozsáhlý a komplikovaný. V Nouveau se původně implementoval právě Mesa model, který byl dotažen do stavu, že na většině grafických karet běželo alespoň glxgears, ale nyní se projekt orientuje na Gallium3D. Musí se tedy pracovat skoro od nuly, ale výsledek stojí za to. Nejdále se zatím dostala práce u NV40, kde je podle některých už možné hrát Quake 3 Arena. Vývojáři upozorňují, že kód není podporován a pokud chcete nahlásit chybu, musíte také připojit svůj patch. Co se jiných řad čipů týče, vývoj Gallium3D pro NV04 a NV10 je tak trochu mrtvý a u NV20 se ještě ani nezačalo. Zároveň se spolupracuje s projektem LLVM za účelem co nejvíce zoptimalizovat běh výpočtů s vertexy - to je věc, která je na nových kartách typicky dělaná v GPU, ale na starých kartách podpora vertex shaderů buď schází, nebo není na dostatečné úrovni.

    Správa paměti a Summer of Code

    link

    Pro efektivní práci s prostředky je zapotřebí pořádný správce prostředků. Nyní se používá jen takový jednoduchý a pracovalo se na přechodu na TTM (Translation Table Maps), ale Intel přišel s GEM (Graphics Execution Manager), který bude používán v Nouveau a také v ovladači Radeon. Naštěstí nepřijde během přechodu moc kódu vniveč. V rámci Summer of Code se dělalo na podpoře dekódování videa, především přes XvMC. Potýkali se s nízkým výkonem - testovací program, který dekódovací činnost provedl na binárních ovladačích, dokázal 720p videem proletět rychlostí 60 FPS na NV40. Dekodér Gallium3D v současnosti zvládá jen 18-20 FPS. U 1080p jsou problémy s pamětí, které se budou řešit, jakmile zmizí zmiňované výkonnostní problémy.

    Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex"

    link

    Na konci října a tedy právě včas vyšlo Ubuntu 8.10. GNOME je zde ve verzi 2.24 a běží pod X.Org 7.4 a Linuxem 2.6.27. Mezi hlavní funkce patří například soukromý zašifrovaný adresář Private - snadný pro použití, akorát se musí ručně aktivovat. Pokud chcete někomu umožnit použít svůj počítač, nabízí se funkce relace hosta (uživatelský účet hosta) - jeho domovský adresář je dočasný a tudíž nemůže uživatel vyvolat ani jakékoliv změny ovlivňující jeho další použití. Byl zařazen dlouho očekávaný NetworkManager 0.7 s řadou pokročilých funkcí a pro lepší integraci se sítěmi Windows můžete použít Samba 3.2. Mezi řadu dalších drobností patří možnost používat příkaz service (známý z Red Hatu a Fedory) k řízení služeb, některé síťové služby byly z bezpečnostních důvodů sestaveny jako position-independent executables (PIE) a v repozitářích se nachází novinky jako OpenJDK 1.6 a Apache Tomcat 6.

    Kubuntu se vydalo plně směrem ke KDE 4.1. Spolu s tím přichází správce balíčků Adept 3.0 s inovovaným rozhraním. Objevil se nový upozorňovač na aktualizace a spousta původních nástrojů byla portována na PyKDE4. Nepříjemnou vadou je nefunkčnost integrace s Bluetooth, která je způsobena změnou v BlueZ. Xubuntu se pyšní textovým procesorem AbiWord 2.6.4, nabízí hudební přehrávač Listen, zahrnuje vyhledávací frontend Catfish (umí brát informace z různých zdrojů) a má Seahorse, frontend ke GnuPG. Ubuntu Studio 8.10 má novou verzi programu Ardour, plně funkční Audacity a aktualizace dalších programů. Bohužel není standardně instalováno real-time jádro. V Mythbuntu je podporovaná instalace přes Wubi, pro nahrávky je vytvářen souborový systém XFS, je dostupný plugin Apple trailer a další novinky.

    Další Ubuntu vyjde v dubnu 2009 a bude se jmenovat Jaunty Jackalope.

    ubuntu ubuntu

    OpenBSD 4.4

    link

    Přichází OpenBSD 4.4, jako obvykle s písničkou a spoustou vylepšení. V oblasti podpory platforem došlo k velkému posunu kupředu u sparc64, je tak podporováno mnoho strojů Sunu jako UltraSPARC T1 a T2, UltraSPARC III a IV atd. Seznam podporované hardwarové výbavy je širší i z hlediska ovladačů disků, síťových karet, ACPI nebo modemů. Přibyl nástroj sysmerge pro snazší slučování konfiguračních souborů při aktualizaci, je nabízeno OpenSSH 5.1 s vizualizací klíčů, podporou chrootu, rozšířením SFTP pro operace ve stylu statvfs a dalšími změnami. Co se portů týče, na uživatele jich čeká přes 4500 a najdete mezi nimi Mozilla Firefox 3, KDE 3.5.8, Xfce 4.4.2, GNOME 2.20.3, JDK 1.7.0.b24, OpenOffice.org 2.4.1 a jiné.

    Distribuční rada: aktivní plocha s xwinwrap

    link

    Xwinwrap je šikovný konzolový nástroj, se kterým je možné na pozadí plochy spustit nějaký grafický program. A nemusíme se nijak omezovat - na pozadí nám může běžet film, výpisy z logu, záběry z webkamery apod. Nemusí ovšem fungovat ve všech prostředích, chodí např. v GNOME, v KDE mi nefungoval. Podíváme se na nějaký ten film:

    xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -quiet ~/film.avi

    Jako bonus se dá nastavit průhlednost přes argument -o v podobě hodnoty od 0 až do 1. Můžeme kromě toho změnit tvar okna - zkusíme kruhový (spořič glmatrix ze xscreensaver):

     xwinwrap -ov -fs -sh circle -- /usr/lib/xscreensaver/glmatrix -root -window-id WID
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.11.2008 09:22 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 44/2008
    Sem zvědavej na to KMS. Moc si od toho slibuju.
    3.11.2008 12:51 allstar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba v clanku
    IntelliSense je technologie Microsoftu, resp. jeji nazev. Podivejte se na http://en.wikipedia.org/wiki/IntelliSense. Qt Creator IntelliSense rozhodne nepouziva. Prosim opravte to. Dik.
    3.11.2008 13:57 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba v clanku
    Taky by mne zajímalo, proč taková spousta lidí doplňování kódu nazývá IntelliSense. Navíc v době, kdy jsem ji naposledy zkoušel, tahle technologie inteligencí zrovna neoplývala :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 3.11.2008 15:56 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba v clanku
    Jméno IntelliSense mi připadá jako dostatečně zavedené, není to jen "doplňování kódu".
    3.11.2008 21:00 rini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba v clanku
    Doteraz som nevedel co to je IntelliSense. Asi to bude tym, ze

    1. som nepouzil ziadne MS vyvojove nastroje uz velmi davno a to sa programovanim zivim

    2. marketingovym zvastom sa vyhybam
    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.11.2008 07:55 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba v clanku
    Nechápu, co je na tom za marketingový žvást. Je to jen jméno.
    michich avatar 4.11.2008 08:42 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba v clanku
    Microsoft má to jméno zaregistrované jako ochrannou známku (č. 74422731 u USPTO).
    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.11.2008 14:57 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba v clanku
    Linux je taky ochranná známka :-)
    michich avatar 4.11.2008 15:29 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba v clanku
    Ano. Ale bavíme se snad o tom nekorektním tvzení, že Qt Creator umí IntelliSense.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.11.2008 15:38 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba v clanku
    Podle stejného pravidla by se pak mohlo říct, že Linux neumí složky, ale umí adresáře. Stejně absurdní. Že to někomu stojí za to, aby se ozval.
    David Heidelberg avatar 3.11.2008 20:08 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 44/2008
    Mimochodem: malc0 uz pracuje na podpore KMS pro dalsi nv karty (NV4-NV4x), mne na NV4B to jakstaks funguje, ale prepinani X <==> fbcon je straslive pomale a cas od casu v konzoli zcerna obrazovka (do normalnu se vrati az po restartu, ani prepnuti zpet do Xorg nepomuze). Je to ovsem stale experimentalni kod, ktery neni urcen ani pro testovani (zatim je v mnohem horsim stavu nez Gallium na NV4x, tam beha aspon OpenArena bez padu :-D )
    5.11.2008 02:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 44/2008
    malc0 uz pracuje na podpore KMS pro dalsi nv karty (NV4-NV4x), mne na NV4B to jakstaks funguje, ale prepinani X <==> fbcon je straslive pomale a cas od casu v konzoli zcerna obrazovka
    Ono taky KMS ještě v jádře není a pravděpodobně půl roku ani nebude. (Leda by si ho člověk přidal externě)

    Quando omni flunkus moritati

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.