abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 163 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Jaderné noviny 290

    13. 1. 2005 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4500×

    Přenechání copyrightu u ReiserFS a XFS. Detekce otřesu HD od IBM. SquashFS bude pravděpodobně v oficiálním jádře.

    Do konference přišlo celkem 1325 emailů, nejvíce jich poslali Adrian Bunk, Andrew Morton a Greg KH.

    Přenechání copyrightu u ReiserFS a XFS, 72 e-mailů

    11. lis - 18. lis

    Andrew Morton oznámil Linux 2.6.10-rc1-mm5, ve kterém nebyly žádné převratné změny, ale Adrian Bunk si všiml v kódu Reiser 3 a 4 nezvyklé poznámky.

    Krátký odstavec upozorňuje, že souborový systém je licencován GPL. Avšak určité označené soubory (k nimž Hans Reiser buď vlastní copyright nebo je autorizován je licencovat) mohou být v budoucnu vydány ještě s jinou licencí. Proto pokud chce někdo do těchto souborů přispět a nechce, aby copyright přešel na Hanse, musí to u svého kódu vyznačit.

    Adrian k tomu řekl:

    Nevadí mi duálně licencovaný kód, ale velmi se mi nelíbí, když někdo v jádře říká "pokud výslovně neřekneš, že ne, přenecháváš všechna práva Hansi Reiserovi".

    Kromě toho, že v Německu není legálně možné se zcela vzdát copyrightu, se mi také nelíbí, že bych měl před editací kontrolovat každý soubor ve zdrojácích, jestli neobsahuje další licenční podmínky. A pak zvažovat, jestli by si můj příspěvek podle místních zákonů zasloužil označení copyrightu.

    Linus Torvalds odpověděl:

    Nenapadá mě žádná rozumná alternativa. Alternativou by bylo, že by Hans Reiser nemohl začleňovat svou práci do jádra - pak by ale nemělo smysl mít duální licencování.

    Kromě toho se mi nezdá, že by právě s touto oblastí někdy byly problémy, protože upřímně řečeno, docela málo lidí pracuje na cizích souborových systémech. Co se týče ReiserFS, myslím, že všechno byly jen opravy kvůli změnám rozhraní. Takže přenechávání copyrightu není velkým problémem - přinejmenším proto, že copyrighty vyžadují alespoň trochu umělecké hodnoty;).

    Christoph Hellwig připomněl:

    Provedete-li netriviální změnu např. v XFS, dostanete email od SGI, ve kterém slušně požádají o přenechání copyrightu. Dělat to automaticky podle mě není správné.

    Pokud skutečně myslíte, že by to tak mělo být, alespoň dejte do každého souboru, kterého se to týká, VELKÉ UPOZORNĚNÍ.

    Detekce otřesu HD od IBM, 22 e-mailů

    1. pro - 13. pro

    Shawn Starr se zeptal, jestli někdo pracuje na detekci otřesu HD od IBM; Lee Revell o tom nikdy neslyšel a Robert Love vysvětlil:

    Moderní ThinkPady mají v pevných discích akcelerometry, které rozpoznají náhlý pohyb, a disk zpomalí nebo jinak chrání.

    To zařízení je však docela jednoduché a můžeš z něj přímo číst, takže lze sledovat pohyb laptopu. Např. když laptop zvedneš, v GNOME panelu se objeví malá šipka ukazující nahoru. Roztomilé.

    Google toho ví určitě více.

    Ian Soboroff připojil:

    Je potřeba to přidat do vstupní vrstvy.

    Till Harbaum připojil akcelerometr do svého Palm Pilota a napsal hru, ve které kutálíš kuličkou pomocí naklánění dlaně, v níž Palm držíš. http://www.harbaum.org/till/palm/adxl202/index.html

    Kay Sievers poslal odkaz na specifikaci detekce otřesů od IBM. Shawn požádal o více technických podrobností a Lee si postěžoval: Přesně. V konferenci je tolik lidí od IBM a žádná užitečná zpráva. Kdybych chtěl spoustu omáčky, můžu napsat na marketing@ibm.com. Ta specifikace je jen uživatelský návod k windowsovskému ovladači, krucipísek. Zjevně je to detektor pohybu na základní desce. Ale jak se s ním ksakru dorozumíme? Neboli, na které bity máme zapisovat, a co které registry dělají. Kay navrhl reverse-engineering windowsovského ovladače, ale Lee nebyl nadšen a zeptal se Shawna, proč prostě IBM nepožádá o datasheet. A Alan Cox poznamenal: IBM není moc k užitku, když jde o externí datasheety a podobné věci. Strávil jsem tři roky tím, že jsem je uháněl o informace o čipu v dokovací stanici.

    SquashFS bude pravděpodobně v oficiálním jádře, 8 e-mailů

    10. pro - 13. pro

    Phillip Lougher napsal:

    Jsem rád, že mohu oznámit vydání Squashfs 2.1. Zavádí indexované adresáře, což výrazně urychlí prohledávání adresářů (ls, find atd.) větších než 8K. Všechny adresáře jsou navíc řazeny abecedně, což dále zrychluje prohledávání.

    Je tam také mnoho menších vylepšení. A poprvé i výsledky srovnávacích testů v prohledávání a I/O výkonu se Zisofs, Cloop a CRAMFS.

    Více podrobností najdete na stránce projektu http://squashfs.sourceforge.net.

    Willy Tarreau byl nadšený a řekl, že i jeho vlastní testy ukazují výborné výkonnostní výsledky. Poukázal také na to, že SquashFS nelze zkompilovat s GCC starším než 3.x a poslal krátký patch, který to napravil. Phillip napsal, že vydá další verzi, ve které se o nekompatibilitu s překladači postará.

    Greg KH se zeptal: Chystáš se to navrhnout na začlenění do hlavního stromu jádra? Už mě unavuje to spravovat coby část sady patchů pro jádro Gentoo:). Phillip odpověděl:

    Dobrá otázka... Když jsem kdysi vydal první SquashFS (říj 2002), bylo právě zastaveno přijímání nových funkcí do jádra 2.5 a já jsem čekal na otevření 2.7. Ale jak se oficiální postoj k začleňování nových věcí do 2.6 uvolnil, začal jsem uvažovat o návrhu na začlenění.

    Musím trochu pročistit kód než jej předhodím nemilosrdné kontrole na LKML :-). Nic hrozného (doufám), ale je tam dost dlouhých řádků a vím, že lidi z LKML mají rádi zalomení na sloupci 80.

    Plánuji přidat podporu EA/ACL (lidi to chtěli) a nemohu se rozhodnout, jestli to navrhnout k začlenění teď, nebo počkat, až to dokončím. Uvítám vaše návrhy a rady.

    Mírně off topic... Všiml jsem si, že jsi správcem jádra pro Gentoo. Někde jsi zmínil, že už máš jen čtyři jaderné patche, včetně SquashFS? Hodně lidí teď SquashFS používá a mnoha by pomohlo (a mně taky), kdyby se dostal do jádra.

    Greg na Phillipa naléhal, aby SquashFS navrhl k začlenění už teď, protože je uzavřený (nezáplatuje nic mimo svůj adresář) a v současném stavu je pro mnoho lidí užitečný. Ohledně SquashFS v Gentoo Greg vysvětlil:

    Ano, SquashFS je jedním ze čtyř neopravných patchů, které v Gentoo používám pro balíčky jádra 2.6.

    Pro ty, které to zajímá, ty další tři jsou:

    • fbsplash, nová generace bootsplash. Už žádné dekodéry obrázků v jádře (oproti bootsplash) a pár dalších vlastností.
    • speakup, balík ovladačů pro uživatele s vadou zraku.
    • vesafb-tng, nová generace vesafb.
    • inotify.

    Ok, tak je to teď 5 patchů. Zapomněl jsem, že jsme nedávno přidali inotify, abychom udělali radost vývojářům Gnome.


    V originálu Kernel Traffic 290 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.        

    Hodnocení: 87 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.1.2005 08:44 b0dYn
    Rozbalit Rozbalit vše bodyn@kve.cz
    K tem licencim nase zakony take nedovoluji zvdat se dusevniho vlastnictvi a dokonce jej nemuze vlastnit ani firma ale pouze clovek ktery to vytvoril ;o)

    b0
    13.1.2005 09:38 Pavel Francirek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bodyn@kve.cz
    Mam pocit, ze firma ma copyright na praci sveho zamestnance. Ale uz je to dyl, co jsem to resil :-)
    13.1.2005 15:52 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bodyn@kve.cz
    Uplne plny myslim nema.
    13.1.2005 21:19 Jetty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bodyn@kve.cz
    Copyright naše právo nezná :-) Ale autorem podle zákona je vždy autor :-), autorství se nelzve vzdát, a firma vykonává některá práva za vyplývající z autorského práva za své zaměstnance - např. licencování autorského díle (tj. prodej).
    13.1.2005 21:22 dawyd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bodyn@kve.cz
    Autor-zamestnanec, pokud si pamatuju dobre, je stale drzitelem "copyrightu" (nic takoveho zakon nedefinuje :-)), ale vykon prav pripada zamestnavateli... totez plati pro autorske dilo vytvorene na zakazku, napr. smlouvou o dilo.
    13.1.2005 23:24 Petr Adamek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bodyn@kve.cz
    Náš autorský zákon momentálně rozeznává jednak osobnostní autorská práva a jednak majetková autorská práva. Nositelem osobnostních autorských práv je vždy fyzická osoba která dílo vytvořila a tato práva nelze převést ani zcizit. Prakticky to znamená, že mám jako autor právo být označen za autora díla a kdykoliv mohu požádat soud, aby mé autorství potvrdil. Zároveň se za autora mého díla nemůže označit někdo jiný, a to ani tehdy, pokud bych mu to povolil. A samozřejmě se nemohu svého autorství vzdát.

    Naopak majetková práva reprezentují všechna ostatní práva k dílu, tj. naříklad právo s dílem nakládat, licencovat jej, prodávat jej apod.

    Pokud jsem dílo vytvořil jako soukromá osoba, držím majektová i osobnostní práva, ale pokud jsem jej vytvořil jako zaměstanec, jde o tzv. zaměstnanecké dílo a já držím pouze osobnostní práva, zatímco majetková práva drží můj zaměstnavatel. V této souvislosti je zajímavý také fakt, že pokud vytvořím dílo na zakázku, má toto dílo také charakter zaměstneckého díla a držitelem majetkových práv je ten, kdo si dané dílo objednal.

    BTW, nejsem právník, ale takto jsem to pochopil při čtení zákona a několika souvisejících článků, takže snad nešířím bludy :-).
    14.1.2005 10:53 jm
    Rozbalit Rozbalit vše AZ
    Ano, takhle presne to je...
    13.1.2005 08:46 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Toto ma dostalo
    Till Harbaum připojil akcelerometr do svého Palm Pilota a napsal hru, ve které kutálíš kuličkou pomocí naklánění dlaně, v níž Palm držíš. http://www. harbaum.org/till/palm/adxl202/index.html
    13.1.2005 13:23 ivdo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Toto ma dostalo
    a ještě jedno hodně zajímavé využití pro akcelerometry (ADXL202-EB) interface pro autopilota a Foto z testování Omlouvám se za trochu oftopic, ale nedalo mi to.

    Takže někteří už čidlo už v notebooku mají :-)
    13.1.2005 15:53 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše akcelerometry
    Podle uvedeneho pdfka od ibm to neni cidlo v HDD ale v notebooku ovsem HDD je asi nejak spec. upraven (zrejme firmware). Ta prvni veta z konference je matouci .. "Moderní ThinkPady mají v pevných discích akcelerometry"
    13.1.2005 16:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: akcelerometry
    No jo, v další zprávě už je to uvedeno na pravou míru. To už však v KT nebylo a mě nenapadlo to kontrolovat...
    14.1.2005 10:15 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: akcelerometry
    To je v pohode. Chvili jsem si myslel, ze bych mohl snad koupit disk ibm(hitachi) a mit cidlo i v ne ibm notase :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.