abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 425 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Agilní programování

    2. 5. 2005 | Leoš Literák | Recenze | 6778×

    Recenze hutné knížky rozebírající metodiky vývoje softwaru, zvláště agilní varianty, jako je například extrémní programování.

    Knihu Agilní programování s podtitulem Metodiky efektivního vývoje softwaru vydalo nakladatelství Computer Press v roce 2004. Kniha se zabývá popisem jednotlivých vývojových metodik, od historických až po žhavé novinky.

    Úvodní pasáž

    Prvních padesát stránek se zabývá úvodem do softwarového inženýrství. Autor Václav Kadlec, známý například z Živě.cz, v něm uvádí čtenáře do oboru. Zkušeného čtenáře by mohlo svádět přeskočit tuto pasáž, ale přišel by o spoustu zajímavě a čtivě podaných informací. Navíc nikdy není na škodu osvěžit si teorii či konfrontovat ji s praxí. Naopak člověk problematiky neznalý (například student informatiky či manažer chtějící vědět, proč projekty jejich firmy vždycky mají zpoždění) získá základní přehled pojmů a poučí se z historie.

    Tradiční metodiky

    Druhá část knihy na téměř šedesáti stránkách popisuje tradiční metodiky. Začíná popisem historické metodiky Vodopádového modelu životního cyklu softwaru, která vznikla již v roce 1970. Autor nejdříve podá základní charakteristiku a popíše jednotlivé fáze metodiky. Elegantním grafickým prvkem zvýrazní důležité vlastnosti metodiky, texty prokládá vhodně zvolenými příklady. Kapitolu pak uzavírá shrnutí, hodnotící silné a slabé stránky Vodopádového modelu včetně jeho vhodnosti. Tímto způsobem jsou popsány všechny metodiky.

    Ve zbytku druhé části knihy autor rozebírá standardně používané metodiky - Spirálový model, Rational Unified Process a Unified Software Development Process. U metodiky RUP se autor dopustil drobné chyby, když tvrdí, že IBM koupila firmu Rational za neuvěřitelné dva biliony dolarů. Měl by ubrat tři nuly, nicméně toto je jen drobnost, která nekazí dobrý dojem z knihy.

    Agilní metodiky

    Konečně dle titulku hlavní lákadlo - agilní metodiky - jsou popsány ve třetí části, která je dlouhá 120 stran. Úvodem autor popisuje důvody, které vedly k jejich vzniku a názorně ukazuje jejich principy.

    Následuje popis asi nejslavnější a nejkontroverznější metodiky, a to extrémního programování. Můžete jej buď milovat, nebo nenávidět, ale rozhodně vás nenechá lhostejným. Její autor Kent Beck vpravdě zahájil revoluci v softwarovém inženýrství a jeho myšlenky ovlivňují celý průmysl. Koneckonců, kdo z profesionálních programátorů neprovádí refactoring a nepíše spoustu testů?

    Autor začíná popisem vzniku a vývoje metodiky a její základní charakteristikou. Poté rozebere dvanáct základních postupů metodiky, včetně posloupnosti jednotlivých fází. Nevyhýbá se ani nevýhodám extrémního programování, a to i místním, které v USA neplatí (nedoporučuji číst nacionalistům).

    Další metodikou je SCRUM, česky mlýn v ragby. V textu je opět vysvětlena charakteristika metodiky, zvláště pak odlišnosti od XP. Poté se autor věnuje Lean Developementu, který má svůj původ v japonském automobilovém průmyslu a klade si za cíl vyvíjet software za třetinu obvyklého času s třetinovým rozpočtem a s třikrát menším množstvím chyb. Hodně zajímavé a poučné počtení.

    Čtvrtou metodikou je Feature Driven Development, po kterém přichází netradiční Test Driven Development. Nelíbil se mi příklad postavený na webové stránce psané v PHP. Myslím, že lépe by posloužilo nějaké API. Ve zbytku třetí části knihy autor stručně popisuje metodiky Crystal, Adaptive Software Development a Dynamic Software Development Method.

    Vyvíjíme pro web

    Poslední část knihy se zabývá metodikami pro programování webových aplikací. Nejdříve autor vysvětlí, jak se podle něj liší toto programování od vývoje ostatních aplikací a pak se věnuje jednotlivým metodikám - metodice Jennifer Fleming, WebWAVE Development Process a WebWAVE Ongoing Development Process.

    Hodnocení

    Kniha je čtivě psána a prokládána spoustu zajímavých příkladů. Autor dokáže srozumitelně podat téma a vhodně vyzdvihnout důležité pasáže. Knihu mohu doporučit všem, které živí týmový vývoj softwaru, a to nejen projektovým manažerům, ale i programátorům, aby chápali důvody procesů, které musí dodržovat.

    NázevAgilní programování
    AutorVáclav Kadlec
    VydalComputer Press
    ISBN80-251-0342-0
    Datum vydání2004
    Počet stran278
    Doporučená cena249 Kč/369 Sk
           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.5.2005 00:16 Martin Čížek | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Světově široce široká pavučina
    Link na http://wwww.xprogramming.com/ nefunguje.

    Nešlo by naťuknout, které nevýhody XP u nás platí, ale v USA ne?
    Kdyby dva z nás byli dvěma z nich, všichni z nás by mohli být všemi z nich.
    Valoun avatar 2.5.2005 01:11 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Světově široce široká pavučina
    Nefunguje protoze je "too much www" ;-)
    2.5.2005 06:44 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Světově široce široká pavučina
    opraveno. diky.

    Jak tam autor píše, Češi se bojí neúspěchu a oproti Američanům mají malou odvahu a ochotu riskovat. Když Američan z deseti pokusů uspěje jen dvakrát, mluví o úspěchu.

    XP je o rychlém kódování, a když zjistíte, že jste kus kódu napsali špatně, tak jej prostě zahodíte a napíšete znovu. Češi jsou na tento přístup až moc velcí perfekcionisti.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    2.5.2005 08:11 Devon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Světově široce široká pavučina

    Jak se v knize pise, tak hlavni problem je prave v tom perfekcionismu. Mame tendenci vydat program az kdyz je dokonaly (my, jako evropane). Zatimco (viz treba MS) oni vydaji program o kterem vedi, ze ma k dokonalosti daleko, a pak postupne vydavaji opravy.

    Problem je v tom, ze kdyz my vydame svuj perfektni program, tak trh je uz zvykli na konkurencni, ikdyz mene kvalitni, a nema chut prechazet.

    Takze at se nam to libi nebo ne, tak jejich postup je vetsinou trzne uspesnejsi.

    2.5.2005 08:22 Cronin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Světově široce široká pavučina
    XP je aj o rychlom kodovani, ale nielen o nom. V XP v podstate nie je nic extremne, iba vsetky "dobre zvyky" pri programovani su dotiahnute do krajnosti. To sa tyka dokumentacie pre vyvojarov (samozrejme ta sa tvori v zdrojovych kodoch), integracneho buildovania a testovania, komunikacie clenov timu, testovania, atd.

    Kadlecova kniha je dobrym prehladom niektorych agilnych technik, avsak pre kazdu techniku, z ktorou chce clovek pracovat, si musi najst dalsi, obsiahlejsi zdroj. However, spominana kniha je vyborny prehlad co vobec existuje a co od tej-ktorej metodiky mozno ocakavat. Navyse, na viacerych miestach nastavuje nemilosrdne zrkadlo sposobu vyvoja, ktory je zly, ale "nejako funguje", a tak sa nad nim zatvaraju oci.

    Mne osobne sa akekolvek metodiky nepacia. :-) Taky cisty SCRUM nefunguje rovnako, ako nefunguje cisty vodopad. Podla skusenosti je dobre prejst si viac metodik, z kazdej zobrat jednu-dve veci, ktore vyhovuju danemu timu ci organizacii, ostatne zahodit. Proste vytvorit si vlastnu metodiku situ na mieru. Kent Beck tak odporuca zavadzanie XP: vezmite najpalcivejsi problem vasho timu a rieste ho v style XP (ja by som rozsiril ze v style agilneho programovania), az prestane byt problemom. Postupujte dalsim problemom. XP niekedy nemusi vyhovovat. Ja by som to pretransformoval takto: identifikujte svoj najpalcivejsi problem, najdite vhodne riesenie v metodike, ktora ma tuto oblast zvladnutu dobre a zaroven jednoducho a zavedte to u seba. Ked sa takto budu riesit problemy vyvoja, moze sa dost k zaujimavej hybridnej metodike, kde napr. specifikacia bude z vodopadu, implementacia bude feature driven, integracia bude z XP, testovanie zo spiraly a komunikacia v time sa bude riesit "skrumazami".
    2.5.2005 08:53 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Světově široce široká pavučina
    V recenzi jsem zapomnel zminit, ze v knizce je opravdu spousta odkazu na dalsi knizky, clanky ci zdroje. To je jeji velke plus. Mozna to do clanku jeste zapracuji.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    2.5.2005 18:01 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Světově široce široká pavučina
    Šmarjá, máš pravdu člověče. Já už snad 10x přepsal classu na zalogování pomocí username a hesla oproti MySQL pro můj budoucí web (psáno teda zatím jen v PHP) a zrovna jsem se rozhodl, že se mi to nelíbí a že to přepíšu pojedenácté (pokaždé trošku jinak). :-D
    2.5.2005 08:16 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše hm
    Zdravim

    Docela rad bych si to prcetl, dle recenze vypada zajimave. Ale kupovat si ji (potazmo objednavat s 120Kc postovnym) skutecne nebudu, jenom proto abych si ji jednou precetl. Skoda.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    2.5.2005 08:29 Cronin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hm
    Ak si postaveny pred problem spolupodielat sa na procese tvorby modelu vyvoja softveru v kolektive vyvojarov vacsom ako trojclennom, tak ver tomu, ze tu knihu budes citat opakovane a budes sa k nej vracat viackrat, ako by Ti bolo prijemne. :-) Prvykrat som ju cital zbezne, druhykrat zo zvyraznovacom v ruke a viem, ze ju budem citat znovu. Ak robis vyvoj softveru v time, je tych par korun vysoko navratnou investiciou; ak, pravda, nemas zvladnute vsetky metodiky aspon tak (alebo lepsie), ako su rozobrate v knihe. Ale dovolim si tvrdit, ze o tretine z v knihe rozoberanych metodik vacsina vyvojarov ani nepocula a nevie ze existuju. :-)
    2.5.2005 13:12 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hm
    V severnich Cechach nejsou technicke knihovny? Ja mam svych pocitacovych knizek jenom par, knihovna to jisti.
    2.5.2005 17:30 VB
    Rozbalit Rozbalit vše bilion
    Pro mnohe je to jiste denni chleba, ale pro ostatni by asi nebylo od veci zminit, ze v anglictine "billion" znamena to, co v cestine miliarda. Ze by slo o chybu prekladu z originalu ?
    2.5.2005 17:33 jose2 | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bilion
    zrejme chyba ... ale i tak je to jedno ne;-)
    www.josefkadlec.com
    2.5.2005 19:48 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bilion
    Ta knizka je ceska. Takze tu chybu udelal uz autor knizky. A ja jsem tusim v recenzi zminil, ze by mel ubrat tri nuly, ne?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    9.5.2005 23:39 Petr S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bilion
    no nejsem si uplne stopro jisty, tak na 95%, ale neni to jeste trochu jinak?

    netyka se to pouze US? potazmo Severni Ameriky? a neni to tak, ze tu zmenu maji oboustranou, tedy jejich billion = 10^9 a jejich miliard = 10^12 ? snad moc nekecam.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.