abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    13.5. 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.5. 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (11%)
    Celkem 268 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    10.4.2014 23:56 TyPo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Jak je zajištěno, že proces zpracování dopředných referencí je stabilní? Tedy mějme odkaz např. na straně 1 a to na label, který je někde na konci strany 2 nebo začátku strany 3 a to podle toho, jak je široké číslo odkazu na straně 1. První průchod tam doplní otazník (který má nějakou šířku) a label pak vyjde na stranu řekněme 1. To se zapíše do pomocného souboru a při dalším průchodu se na dané místo doplní místo otazníku číslo 1. To má jinou šířku a label najednou bude na straně 2, která se zapíše do pomocného souboru. Při dalším průchodu se místo jedničku doplní číslo 2, které má zase jinou šířku a způsobí, že label vyjde na stranu 1.

    (neberte ten příklad prosím doslova, v běžném fontu nebude dvojka užší než jednička, ale při jiné konstelaci odkazů a fontů...)

    A jak vlastně uživatel zjistí, že je to stabilní a všechno vychází? Nebo naopak, jak detekuje nestabilitu, kdy odkaz bude ukazovat na jinou stranu, než kde je label?
    olsak avatar 11.4.2014 06:28 olsak | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Za celou svou TeXovou praxi se mi toto nestalo, ale neumím dokázat, že to je v běžných situacích skutečně nemožné. V DocByTeXu něco takového preventivně řeším, protože tam je odkazů mraky, vkládají se i do poznámek pod čarou a ty poznámky jsou pak pro různé situace různě vysoké a ovlivňují výšku strany a tedy i stránkový zlom. Proto tam počítám počet průchodů a od jistého čísla fixuji výšky poznámek pod čarou, aby se to zase nerozhodilo.

    Jde-li pouze o kontrolu, uživatel může v Makefile pro spuštění TeXu psát třeba něco takového
    touch dokument.ref
    cp dokument.ref dokument.bak
    csplain dokument
    diff -q dokument.bak dokument.ref || echo NEKONZISTENCE ODKAZU, TeXuj znova 
    
    Nebo se totéž dá řešit na úrovni maker TeXu, což je popsáno například na OPmac-tricks.

    LaTeXisté na to budou mít asi nějaký balíček, ovšem to jsem nikdy nehledal.
    13.4.2014 01:03 TyPo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Děkuji.
    11.4.2014 08:51 nasson
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Jo, bibtex je možná pro programátory použitelný, ale pro obyčejné smrtelníky je to fakt děs. Malé úpravy a dva dny studia. Přičemž za půl roku to zapomenu, takže pak můžu začít studovat znova:(. Na větší úpravy můžu rovnou zapomenout, ty prostě nezvládám. Biblatex je sice vylepšení, ale pořád nic moc. Osobně se mi nejvíce líbí způsob, jak to má ConTeXt. Snadné, rychle naučitelné a mám pocit, že se tam toho dá udělat dost (všechno?).

    Při použití plain mi připadá nejlepší šáhnout po balíčku Librarian. Zvláště, když jsem vykradl nápady z OPmac, tak se dá udělat vše potřebné a přitom potřebuju jen TeX.
    olsak avatar 11.4.2014 18:49 olsak | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    BibTeX je podle mého názoru skutečně problém. V databázích nikdy nebudou informace dostatečně pečlivě strukturovány, aby dokázal automat reagovat na všechny nuance normy. Mám na mysli třeba normu ISO 960. Ta je napsaná tak, že záznamy může možná tvořit člověk, když to nějak pochopí. Pro stroj to není dělané.

    Vždy jsem se divil, proč Oren Patashnik zvolil pro vkládání databázových údajů jazyk Scribe, místo aby použil něco odvozeného od TeXu, ale stále lidsky čitelného. Konverze ze Scribe do TeXu přímo makry TeXu je díky všem možným nuancím jazyka skoro nemožná. Dnes se ale potuluje plno bibliografických databází v tomto BibTeXovém jazyku a taky některá konvertítka do .bib (například na google books). Takže utéci od BibTeXu není jednouché. Časopisy přijímají články prohnané přes BibTeXové styly vytvořené před dvaceti lety a dloubnout do těch stylů dnes asi neumí skoro nikdo. Jazyk Forth pro BibTeXové styly je něco úplně strašného.

    Uvítal bych snahy zapomenout na BibTeX a najít něco jednoduššího. Ovšem Biber jde cestou: zapomenout na BibTeX a nahradit to něčím násobně složitějším. S tím se nemohu ztotožnit.
    Při použití plain mi připadá nejlepší šáhnout po balíčku Librarian.
    Můžete, prosím, podrobněji rozvést, co máte na mysli? Toto jméno se na internetu vyskytuje ve více významech a nedaří se mi dohledat, o co jde. Přitom únik od bibTeXu k jednoduchosti mě zajímá.

    Pro informaci: tento týden jsem vyjednal s lidmi na citace.com přidání exportu do TeXu (měli zatím jen nabídku exportu do BibTeXu). Jejich portál se snaží dodržet normu ISO 960, umí to dohledat údaje podle ISBN nebo DOI. To je fajn. Ovšem kopíruje to českou normu s předpokladem vložení do českého dokumentu, takže anglicky publikující jedinci to asi nemohou jednoduše použít.
    11.4.2014 20:20 nasson
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Příloha:
    Mám na mysli tento balíček:

    http://www.ctan.org/pkg/librarian

    Přikládám příklad. Nejsem programátor, tak je to takové ošklivé, ale dělá to, co chci. Autor-rok citace jsou taky použitelné - ale detaily jsem zatím nedořešil, hlavně změna (Komenský 1631, Komenský 1633) na Komenský 1631, 1633), apod.
    olsak avatar 11.4.2014 21:01 olsak | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Díky za odkaz.

    Pokud jde o (Komenský 1631, Komenský 1633), zabýval jsem se tím docela nedávno. V březnu jsem proto mírně upravil opmac.tex a přidal na téma bibliografické odkazy asi šest OPmac triků.
    13.4.2014 17:03 nasson
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Děkuji, přesně tyhle věci jsem měl v plánu řešit.
    olsak avatar 14.4.2014 19:00 olsak | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Mám na mysli tento balíček: http://www.ctan.org/pkg/librarian
    Podíval jsem se na ten balíček a přesně splňuje očekávání, které jsem dlouho hledal. Je to skvělé, bombastické. Kdysi před mnoha lety jsem taky přemýšlel o možném přímém čtení bib souborů TeXovými makry, ale vzhledem k různým zrůdnostem jazyka Scribe (někdy uvozovky, jindy svorky, malá a velká písmena a hlavně: manipulace se stringy na úrovni bib souborů) jsem to vzdal. Přitom autor libraian balíčku Paul Isambert použil geniální myšlenku, která mě tehdy nenapadla: vybodnout se na manipulaci se stringy v bib souborech. Kdo by to potřeboval, když může použít TeX, že.

    Neodolal jsem, a vytvořil jsem hned za použití librarian verzi maker pro OPmac umožňující psát přehledné bibliografické styly. První verzi jsem dnes zveřejnil. Můžete se na to podívat na opmac-bib.tex a opmac-bib-simple.tex.
    25.4.2014 16:09 TyPo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Uvažuji, že bych TeX používal pro sazbu různých popisků apod. Tedy na vstupu by byl nějaký text, daná max. šířka, font apod. a na výstupy bych očekával PDF, které bude těsně text obalovat. Tedy variabilní výška stránky PDF a ideálně i variabilní šířka stránky (pokud text nezaplní ani celý první řádek). Lze toho v TeXu nějak elegantně docílit?
    olsak avatar 29.4.2014 08:54 olsak | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Řešení je docela snadné:
    \newdimen\margin \margin=1pt             % okraj, abychom si nedřízli mírné přetahy
    \pdfhorigin=\margin \pdfvorigin=\margin  % horní a levý okraj
    \def\outtext#1{\setbox0=\hbox{#1} % nakrmíme box 0
       \ifdim\wd0>\hsize   % je-li text delší než \hsize, přelomíme ho do odstavce
          \setbox0=\vbox{\noindent\unhbox0}\fi
       \pdfpageheight=\ht0 \advance\pdfpageheight by\dp0
       \pdfpagewidth=\wd0  % nastavení velikosti papíru dle velikosti boxu 
       \advance\pdfpagewidth by2\margin \advance\pdfpageheight by2\margin % přidání okraje
       \shipout\box0       % box vypudíme do stránky
    }
    
    \outtext{Aha}
    
    \outtext{Ouha, to je delší}
    
    \outtext{Ha, to je dlouhé, dlouhé tak, že to obsadí více řádků textu, takže
             je potřeba napsat něco skutečně dlouhého, abychom to vyzkoušeli.}
    
    \end
    
    
    30.4.2014 01:44 TyPo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TeX – 14 (spolupracující software)
    Děkuji za řešení i komentáře, funguje to perfektně.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.