abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    30.4. 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (14%)
     (29%)
     (43%)
     (14%)
    Celkem 14 hlasů
     Komentářů: 3, poslední dnes 19:48
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Boseho-Einsteinův kondenzát z excitonů a při vyšší teplotě

    19. 12. 2021 | Redakce | Různé | 3421×

    Magnetismus „bez spinů“ objevili i v grafenu. Temnou hmotu by mohly tvořit mraky bosonů. Povaha čísel. Jaderná energie na Měsíci a Marsu. Cykly uhlíku a křemíku na exoplanetách. Slunce jako původce pozemské vody. Pfizer vs. Moderna.

    Temnou hmotu by mohly tvořit mraky bosonů

    Temná hmota by podle jedná teorie mohla být alespoň zčásti tvořena obřími bosonovými mračny. Takové útvary složené z ultralehkých částic by ovšem bylo extrémně těžké detekovat. Nová studie navrhuje k tomu zkusit využít gravitační vlny zachycované observatořemi LIGO, Virgo a KAGRA. Tyto observatoře by takto mohly dohlédnout až k mrakům bosonů vzdáleným miliardy světelných let.

    Magnetismus „bez spinů“ objevili i v grafenu

    Extrémně čisté dvojvrstvy grafenu vykazují kvantování elektrického odporu při nízkých teplotách a téměř nedetekovatelných magnetických polích. Elektrický proud za určitých podmínek navíc protéká bez jakýchkoli ztrát energie. Důvodem tohoto chování je forma magnetismu, která nevzniká obvyklým způsobem (pomocí spinů elektronů), ale pohybem nabitých částic v samotné dvojvrstvě grafenu.

    Unikátní navigační řešení pro drony pochází z Brna

    Nové řešení Honeywell Compact Inertial Navigation System (HCINS) má zhruba velikost balíčku karet a používá inerciální senzory v nejvyšší kvalitě, aby mohlo nabídnout komerčním i vojenským zákazníkům přesné informace o poloze. Tato druhá vrstva odolnosti umožňuje navigaci i během kratších výpadků signálu GNSS. To je zvlášť užitečné v takzvaných městských kaňonech, kde je dostupnost GNSS sporadická, nebo v prostředích se silným rušením, kde protirušící systémy nepostačují.

    Dalekohled ESO/VLT zachytil exoplanetu u hmotné dvojhvězdy

    Dalekohled VLT Evropské jižní observatoře pořídil snímek exoplanety obíhající kolem dvojhvězdy b Centauri, která je na obloze pozorovatelná pouhým okem. Jedná se zatím o nejteplejší a nejhmotnější systém hvězd, u jakého byla objevena planeta.

    Excitony by mohly tvořit teplý Boseho-Einsteinův kondenzát

    Vědci z National University of Singapore nyní předpověděli, že Boseho-Einsteinův kondenzát může existovat i při relativně vysokých teplotách (kolem 50 až 100 K), a to sice v systémech tvořených organickými molekulami umístěnými na dvourozměrných polovodičových materiálech. Až dosud bylo toto zvláštní skupenství hmoty známé pouze za teplot blízko absolutní nuly. Kondenzující částice v nově navrženém systému by nebyly atomy, ale excitony – tedy páry elektron-díra.

    Krátce

    Povaha čísel. Známý bonmot Leopolda Kroneckera říká: Přirozená čísla stvořil Bůh; vše ostatní je lidský výmysl. Možná ale, že Bůh stvořil přirozená čísla až teprve prostřednictvím pythagorejců. (úryvek z knihy Petr Kůrka, Bedřich Velický: Hermeneutika a metaforika čísel)

    Co pohánělo rozvoj vojenských technologií. Závěr studie: na vývoj vojenské techniky měly nejsilnější vliv velikost světové populace, propojenost geografických oblastí a pokrok v kritických technologiích, jako je metalurgie železa nebo jízda na koni.

    NASA stojí o jaderné zdroje energie pro Měsíc i Mars. Systém by měl být schopen autonomního provozu na palubě lunárního landeru či vozítka. Související projekty mají být motorem inovací i pro využití zde na Zemi.

    Cykly uhlíku a křemíku na exoplanetách mohou naznačit jejich obyvatelnost. Pro stabilní obyvatelnost Země mají klíčový význam dva procesy: uhličitano-křemičitanový cyklus a desková tektonika. Měli bychom k tomu přihlížet i při odhadech pravděpodobnosti života na terestrických exoplanetách.

    Zdrojem pozemské vody může být překvapivě i Slunce. Proč je na Zemi tolik vody? Svou roli zde mohl sehrát i sluneční vítr, proud nabitých částic ze Slunce, který do velké míry tvoří ionty vodíku.

    Proč je marihuana cítit jako skunk. Prý za to mohou látky obsažené také v česneku. Nikoliv terpeny, ale tzv. prenylované těkavé sirné sloučeniny.

    České know-how pomáhá Evropské kosmické agentuře. Čeští vědci otestovali míru tepelného vyzařování speciálního povlaku určeného do kosmického prostoru. Tuto povrchovou úpravu využije sonda JUICE, která má zkoumat planetu Jupiter a její měsíce.

    Měření starověkých keltských mincí na ELI Beamlines. Fluorescence prokázala, že mince tvoří převážně čisté zlato (nad 90%), přičemž u jednoho vzorku bylo odhaleno také stopové množství prvků osmia a iridia.

    SOTIO dostane od PPF na vývoj protinádorových metod 280 milionů eur. SOT101 je přípravek, který stimuluje imunitní systém tak, že aktivuje bílé krvinky, hlavně T-lymfocyty a NK buňky.

    Vědci umí kontrolovat složení střevních mikroorganismů u myší. Modularita bakteriálních směsí umožňuje přidávat nebo odebírat bakteriální kmeny a sledovat, jaký mají vliv na ostatní bakterie i na fungování hostitele.

    GJ 367b: ultralehká a superrychlá planeta, kde tají kovy. Objev dokazuje, že je možné přesně určit vlastnosti i těch nejmenších a nejméně hmotných exoplanet.

    Astrofoto měsíce: konec supernovy. Hmlovina je od nás vzdialená necelých 10 000 svetelných rokov, má úctyhodný priemer 98 svetelných rokov a rozpína sa rýchlosťou vyše 1 000 km/s.

    I listnaté stromy mají své druhy kůrovců. Kůrovec ořešákový, který byl do Evropy zavlečen z Himálají pravděpodobně dovozem nezpracovaného dříví či štěpky, nyní páchá lokální škody na jižní Moravě na ořešáku černém i ořešáku královském.

    Pfizer vs. Moderna: celkem nerozhodně. Přímé porovnání obou vakcín ukázalo, že poskytují srovnatelný stupeň ochrany před onemocněním COVID-19.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.