abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Hledání sterilních neutrin

    23. 8. 2020 | Redakce | Různé | 1216×

    Český hybridní navigační systém pro samořízená auta. Voda jako kapalný krystal. Voda na Ceresu. Mimozemský život v lávových jeskyních. Průhledné dřevo. Chemické důsledky speciální teorie relativity v jaderné magnetické rezonanci.

    Existenci sterilních neutrin se potvrdit nepodařilo

    Ačkoliv většinu známých dat lze vysvětlit třemi známými neutriny, některé experimenty existenci naznačovaly existenci dalších částic tohoto typu. Takové výsledky daly např. experimenty LSND v Los Alamos National Laboratory a MiniBooNE ve Fermilabu. Na detektory vědci tehdy namířili paprsky mionových neutrin, a zaznamenali více elektronových neutrin, než by odpovídalo běžné a známé oscilaci. Objevila se tedy možnost, že část těchto částic vznikla přeměnou nějakého dosud neznámého typu neutrina.

    Hybridní navigační systém z české dílny má být světový unikát

    Aplikace v samořízených automobilech budou v budoucnu vyžadovat i jiný zdroj navigačních dat než GPS či jiné GNSS. Tým tuzemských expertů vyvíjí hybridní navigační systém, který bude využitelný v prostředí se sníženou dostupností GNSS signálu (globálního družicového polohového systému – nejčastěji GPS). Systém je založený na integraci hardwarových senzorů různých typů, a algoritmech pro fúzi měření z těchto senzorů. Bude ho možné využít jako samostatný lokalizační senzor pro podporu navigace autonomních neboli samořízených mobilních prostředků různých typů – tedy jak pozemních, tak i leteckých.

    Lávové jeskyně a hledání života na cizích planetách

    Tekoucí láva může vytvářet „trubice“ – povrch takového proudu zchladne a ztvrdle rychleji, ale uvnitř se ještě pohybuje tekutá láva a po jejích odtoku vznikne pod povrchem jeskyně. Vědci nyní dospěli k závěru, že by tyto systémy na cizích planetách představují nadějný cíl při pátrání po mimozemské životě.

    Voda jako kapalný krystal

    Mezi kapalné krystaly patří látky, jejichž molekuly jsou uspořádané na malých vzdálenostech (v rámci textur/domén), orientace molekul v každé z těchto částí je ale jiná. Tento typ látek byl po svém objevu na konci 19. století považován původně jen za kuriozitu, dnes jsou kapalné krystaly základem běžných monitorů, kdy principem jejich fungování je změna barvy kousku kapalného krystalu účinkem elektrického pole. Vědci na Stockholm University nyní objevili, že po ozáření laserem se jako kapalný krystal může chovat i obyčejná voda.

    Okna z průhledného dřeva namísto skla

    Ze dřeva douglasky tisolisté (Douglasovy jedle) výzkumníci zkusili vymýt lignin, což je proces používaný například v papírenském průmyslu. Zde ale bylo výsledkem průhledné dřevo, z něhož by se mohla vyrábět okna.

    Krátce

    Vodním světem prý může být i planetka Ceres. Budeme pátrat po životě také na asteroidech? Bylo by to z řady důvodů jednodušší než na Europě či Titanu…

    Koronavirus: lesní požár je lepším modelem než vlny. Většina expertů na počátku pandemie předpokládala, že koronavirus bude podobně jako chřipka běžná, ale i smrtící chřipka španělská, fungovat v nějakých vlnách. Jenže…

    Kolik exoplanet se vejde do obyvatelné oblasti? Představte si planetární systém, ve kterém se život rozvinul na více než jedné planetě. Může takový systém existovat?

    Jak odhalit pivo. Nová technika by měla umožnit spolehlivě identifikovat v archeologických nálezech zbytky piva nebo jiných sladových nápojů.

    Kočka divoká na fotopasti ve Slavkovském lese. Už podruhé. Rozmnožování v České republice zatím potvrzeno nebylo.

    Jak dostat bakterie rezistentní na antibiotika z odpadních vod. Stabilizované čistírenské kaly jsou pro zemědělství výhodné, jenže přinášejí i problémy: šíření rezistentních bakterií.

    Nový přístroj pro přesné zkoumání elektroizolačních materiálů. V závislosti na rozložení prostorového náboje dochází k nerovnoměrnému elektrickému namáhání materiálu.

    Dalekohled ESO zachytil překrásného kosmického motýla. Atomy vodíku a kyslíku v mlhovině září typickými odstíny červené a modré barvy.

    Vědci popsali chemické důsledky speciální teorie relativity v jaderné magnetické rezonanci. Studie shrnuje poznatky o relativistických vlivech těžkých atomů na „vysílací“ frekvence sousedních lehkých atomů.

    Vynález z Brna pomůže s výrobou ostřejších nástrojů. Ostřiny vznikající při výrobě břitů trápí výrobce nástrojů od nepaměti.

    Lovec exoplanet TESS dokončil svou primární misi. TESS hledá exoplanety tranzitní metodou. Sleduje poklesy jasu hvězd způsobené tím, že přes disk hvězdy přechází planeta.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.