abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 805 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze

    4. 4. 2017 | Redakce | Různé | 2834×

    Jak vytvořit barvy, jejichž základem je povrchová struktura, přesto ale nezávisejí na úhlu pohledu? Co si Stephen Hawking myslí o osudu informace v černé díře? Umělá inteligence kreslí nový Rembrandtův obraz, Google pomocí neuronové sítě dokresluje obličeje. Planeta Devět, vlákna pro 3D tisk, těžba lithia na Cínovci a české Li-Ion baterie, SpaceX a 100 let staré pivo.

    Barvy: Pigmenty vs. povrchové struktury

    Tzv. strukturální barvy se nemění v závislosti na úhlu pozorování. Takové barvy nejsou vytvářeny použitím barevných pigmentů, ale zvláštní povrchovou strukturou, která odráží specifické vlnové délky světla. Tyto barvy známe i z přírody. Zatímco pigmentové barvy relativně rychle blednou, někteří zkamenělí brouci si zachovávají svoji barvu po miliony let. Tato barva je tvořena právě strukturou povrchu jejich těla.

    Stephen Hawking o informaci v černé díře

    Mnoho vědců mělo dojem, že informace by se /ani v černé díře ztratit/ ztratit neměly, ale nikdo nepřišel na to, jakým mechanismem by se daly ochránit. Debatovalo se o tom roky. Nakonec jsem myslím našel odpověď. Opírá se o myšlenku Richarda Feynmana, že neexistuje jen jediná historie, ale mnoho různých možných historií a každá má svou pravděpodobnost.

    Jak mohou fungovat kvantové peníze

    Ve výrobce i padělatele peněz se dočasně proměnili vědci ze Společné laboratoře optiky a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci. Nepracovali však s papírovými, ale virtuálními kvantovými bankovkami. Jádrem experimentu byl kvantový kloner, tedy zařízení pro kopírování kvantových stavů, které zdejší vědci v minulosti vyvinuli například pro využití v kvantových počítačích nebo v kvantové kryptografii.

    Nový Rembrandt byl představen v Praze

    Pokročilá analýza big data přivedla k životu světoznámého malíře Rembrandta. Jak by vypadal jeho příští obraz? Nový portrét tvoří více než 148 milionů bodů (pixelů) a využívá 168 263 dílčích částí z již existujících obrazů. Obraz vytiskla speciální 3D tiskárna s využitím UV inkoustu. Microsoft počítačem vytvořený obraz v těchto dnech poprvé představil v Praze.

    Rozdělila planeta Devět binární asteroid?

    Nejen hvězdy existují v párech. Ve Sluneční soustavě máme tzv. binární planetky, kdy dvě planetky obíhají okolo společného těžiště. Astronomové se zaměřili na jeden možný bývalý pár. Jedná se o další důkaz existence planety Devět?

    Na Cínovci se bude těžit lithium

    Cínovec skrývá tuny nerostného bohatství. Společnost HE3DA bude v budoucnu schopna zajistit odbyt veškerého vytěženého lithia do baterii vyrobených v Čechách. Vzniknou tím i další pracovní místa mj. též v návazných oborech, např. v chemickém průmyslu, ve výzkumu a vývoji. Dosud se téměř všechno lithium těžilo v Jižní Americe.

    Krátce

    Kmenové buňky pupečníku pomohou v léčbě leukémie i osteoartrózy. Buňky z pupečníku budou použity i při komplikacích transplantace kostní dřeně, reakce štěpu vůči hostiteli.

    Potrubní pošta žije, buduje se i nová. Za pouhé čtyři minuty je vzorek krve z nejvzdálenější kliniky Fakultní nemocnice Olomouc v její centrální laboratoři.

    Neuronová síť Googlu rekonstruuje tváře. Google má další aplikaci pro své neuronové sítě – „rekonstrukci“ obrázků, tj. přidávání realistických detailů tam, kde původní informace prostě schází.

    Polypropylen pro 3D tisk. Verbatim představil polypropylenové vlákno umožňující 3D tisk při vysoké úrovni tepelné a chemické odolnosti.

    100 let staré pivo pod lupou. Během rekonstrukce pivovaru v Záhlinicích byly v roce 2015 objeveny 3 lahve piva pocházející zřejmě z doby první světové války; analýza nyní ukázala, jaké mělo tehdejší pivo složení i co se s ním stalo za 100 let.

    Délka života souvisí s metabolismem lipidů. Druhy, které v zásobním tuku používají více nasycené mastné kyseliny, žijí podle všeho déle.

    Družice SES-10 úspěšně vypuštěna na opětovně využité raketě SpaceX Falcon 9. Podle SpaceX jde o historický mezník na cestě k plnému a rychlému opětovnému využití raket.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.4.2017 09:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    100 let staré pivo pod lupou
    Podobný nález učinil už někdy v první polovině 90-tých let skautský oddíl v Krásném Březně při čištění potoka. Pravděpodobně kdysi nějakému rybáři láhev sklouzla do potoka a už tam zůstala, ukrytá v bahně. Bohužel láhev poctivě odevzdali, takže o tom co a jaké kvality bylo v ní už nikdo nikdy neslyšel. Nicméně předpokládám, že zachovaný vzorek na tom musel být mnohem lépe, než ty zmíněné zazděné tři vzorky a to z toho důvodu, že pod vodou je menší pravděpodobnost zteření gumového těsění uzávěru, a tím i to, že by došlo ke kontaminaci obsahu.
    Blaazen avatar 4.4.2017 13:17 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    @ zteření gumového těsění uzávěru

    V tomhle článku se píše o korkových uzávěrech. Tipuju, že to mělo normální korunky, akorát uvnitř tenký plátek korku. Fotka tam není. Ovšem co přesně našli skauti, to nevím, ani jak dlouho se používá guma.
    4.4.2017 13:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    Podle článku na Wikipedii byl třmenový uzávěr (který používá kaučukové těsnění) patentován r. 1877. Že by se u pivních lahví používaly korkové uzávěry silně pochybuji – pivo není šampus. Korunkové uzávěry (patentované r. 1892) se u pivních lahví začaly v evropských zemích šířit mnohem později osobně bych si troufal říct, že se v masovém měřítku začaly používat až po druhé světové válce. Pro lokální pivovary s nízkým výstavem bylo výhodnější používat třmenové uzávěry.

    Dle čeho tak soudím? V dětství jsme s kamarádem podnikali výpravy na smeťák a při našich "vykopávkách" jsme naráželi prakticky pouze na pivní lahve, která mívaly v minulosti třmenový uzávěr.
    4.4.2017 13:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    Ale tím samozřejmě netvrdím, že v tom pivovaru nemohli zazdít flašky s korunkovým uzávěrem. Nicméně mi přijde zvláštní, že to byly tři různé flašky které ani nepocházely všechny ze stejného pivovaru.
    5.4.2017 09:21 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    vidite, tak to mame docela hezkou minizahadu, ze? ono uz samotne zazdeni piva... bylo treba v tom roce 1915 pivo na listky/pridel? kazdopadne "pivni archeologie" mi prijde jako zajimavy subobor. z posledni doby viz treba uvahy, ze neolit zacal kvuli pivu, kvuli mouce by se na poli nikdo nedrel.
    5.4.2017 12:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    Nevím o tom, že by za první světové války existoval přídělový systém. Domnívám se, že ten byl za válku druhé zaveden právě proto, aby se předešlo excesům mezi obyvatelstvem, kvůli nedostatku potravin, jaké se odehrály za války první.

    Jinak pivo v minulosti nebyla zrovna nejlacinější záležitost. Tam kde byla bída se většinou zmrskali panákama. Na stejnou opici jich stačilo míň. Více k vývoji zdanění alkoholu viz bakalářská práce Lukáše Křapa
    5.4.2017 12:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    Nedalo mi to a jak jsem se dočetl přídělový systém v R.-U. byl zaveden v dubnu 1915. Ovšem na základní životní potřeby. Nápoje podle takto regulovány nebyly. Přídělový systém totiž znamenal, že ke koupi nestačily pouze peníze ale musel být navíc k dispozici i příslušné lístky. Takže když se někdo na lačno docpal "tekutým chlebem", měl vystaráno.
    5.4.2017 21:54 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    mozna se to zase regulovalo tim, ze obili zabavil stat a pivovary ho skoro nedostaly... (mimochodem, to 1915 smysl dava, protoze ve svejkovi listky jeste nejsou). slysel jsem historky, ze jak se postupne naopak v 50. letech rusily listky, ze rodina projedla a otce vzdy vyhodili, aby se sel naveceret 5 piv, ale nakolik jde o mestske legendy? no, kazdopadne to uz je uplne mimo tema abclinuxu :-)
    4.4.2017 19:17 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    skautum je guma nanic
    5.4.2017 13:54 tomfi | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    No tak jsem podle nadpisu doufal, že se dozvím jak mohou fungovat kvantové peníze... a místo toho se dozvím že vědci experimentálně ověřili existenci kvantových bankovek.

    Tedy, oni ty bankovky tedy nejprve sami vymysleli a pak experimentálně zjistili, že to co vymysleli fakt existuje.... Pak vymysleli jak je lze napadnout a, asi náhodou, se jim podařilo i zjistit, že tak jak je to napadlo napadnout to napadnout nejde :D Což navíc jako bonus sami ověřili :D

    ( mne na tom pobavila, tak ta pozitivní zpětná vazba... škoda že v praxi ti co vymyslí zabezpečení nejsou ti samí kdo pak to zabezpečení chtějí překonat :D oč by byl svět jednodušší, kdyby útočníci věděli jak mají přemýšlet při pokusu o zdolání zabezpečení a co všechno mají vyzkoušet aby zjistili že to nejde :D )
    Vždyť jsou to jen jedničky a nuly ...
    6.4.2017 08:30 Rob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak fungují kvantové peníze
    jsem dost zvědavej na to lithium - to bude tunel až do australie...

    kdyby tak měl nekdo koule a řekl že to je strategická surovina a těžil to stát :-/

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.