abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 815 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    10. 5. 2011 | Jan Šmíd | Různé | 10103×

    V době, kdy se začínaly objevovat zvěsti o absenci klasického panelu a dalších „běžných“ prvků v novém GNOME-Shellu, začala řada nespokojených uživatelů mluvit o migraci k Xfce, které v době vydání GNOME 3 mělo dojít k verzi 4.8. Jak bylo předpovězeno, tak se i stalo. GNOME 3 i s GNOME Shellem je na světě a stejně tak Xfce 4.8, které vyšlo v lednu.

    I když je GNOME 3 oficiálně vydané, do jednotlivých distribucí se dostává jen pomalu. Zvěstovaný exodus tedy zatím nenastal a možná ani nenastane. Jak se totiž uživatelé pomalu seznamují s finálním GNOME 3, sílí i názory, že to nebude zas tak špatné. Navíc, jak ukazují např. experimentální repozitáře Debianu, ani GNOME 3 možná nebude úplný konec GNOME panelu a klasického GNOME. I přes to je toto šance pro Xfce. Pravděpodobně ne všichni budou ochotni podřídit se radikálním změnám GNOME komunity a Xfce si tak možná přecijen ukousne větší podíl na pomyslném koláči oblíbenosti.

    Xfce vs klasické GNOME

    link

    Proč se vůbec ve spojitosti s hledáním alternativy ke klasickému GNOME začalo mluvit zrovna o Xfce? Protože je stejně jako Gnome postavené na knihovnách GTK+, v odlehčené formě převzalo některé z jeho ovládacích prvků a i směr, kterým se ubírá, je podobný. Připodobnění Xfce ke GNOME není nic extra složitého, ale druhé GNOME to není. Ne samo o sobě. Co mě osobně nadchlo jsou panely. S těmi lze velmi jednoduše dělat snad cokoli. V mnohém předčí i gnome-panel. Co mě naopak zklamalo jsou aplikace. Xfce se totiž prezentuje jako lehké prostředí – tedy vhodné i pro staré či slabé počítače. Některé aplikace jsou ale tak odlehčené, že jsou až nepraktické.

    Aplikace v Xfce

    link

    Nutno zmínit, že snad veškeré softwarové vybavení prostředí Xfce spadá pod projekt Xfce Goodies. Pod Goodies spadají, kromě jiných, právě aplikace prostředí a pluginy pro panel i správce souborů Thunar. Stejně jako v GNOME panelu je síla Xfce panelu skryta v pluginech. A stejně tak i co se týče Thunaru, správce souborů. Ten totiž ve výchozím stavu nabízí jen minimum funkcí. Umí samozřejmě procházet adresářovou strukturou (ještě aby ne), nedávno se naučil připojovat i k FTP, SFTP, SMB apod, ale aby práce s ním byla tak komfortní jako v Nautilu, je třeba sáhnout po pluginech.

    Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME

    Další aplikace, která potřebuje doladit, je správce archivů Squeeze. Ten vzhledově připomíná Ark z GNOME, ale na rozdíl od něj postrádá průběh operace. Uživatel tedy nemá žádný přehled o tom, jak daleko balení či rozbalování je a kdy bude hotovo. To je při práci s větším objemem dat poměrně nepříjemné. Co taky není zrovna nejideálnější, je balení souborů pomocí Squeeze ve spojitosti s absencí archive-pluginu v Thunaru. Pokud totiž v Thunaru nemáte nainstalovaný archive-plugin, musíte nejdříve ve Squeeze vytvořit prázdný archiv a poté do něj přidat obsah. S archive-plugin stačí kliknutí „pravým myšem“ na soubor(y) a přidat ho(je) do archivu přes kontextovou nabídku, stejně jako v Nautilu.

    Mezi aplikace, které jsou dle mě naopak povedené, patří např. XFburn. Na první pohled nabízí vše, co je k vypalování potřeba, vypadá kompaktně a zkrátka příjemně. Na první pohled budí dojem, že vznikl asi devět měsíců po romantické schůzce Brasera a K3B v Paříži. Další pěknou aplikací je „Vyhledávač aplikací“. K tomu není co říct, jedná se o takové další menu, má vyhledávací pole a trochu připomíná mintmenu. Pokud víte co hledáte, ale nevíte kde to je, je to aplikace přesně pro vás.

    Výchozí textový editor v Xfce je MousePad. Ten ale narozdíl od gedit z GNOME neumí zvýraznit syntaxe. Správcem procesů Xfce je TaskManager. Je opět jednodušší než System Monitor z GNOME, svůj účel ale plní. Správcem sítě v Xfce je Wicd. Poslední aplikace z portfolia projektu Xfce Goodies, kterou bych rád zmínil, je webový prohlížeč Midori. Midori je snad jediný prohlížeč, který by u mě dokázal nahradit Operu. Počet náhledů v rychlém startu se dá měnit tak jednoduše, jak by vymyslel každý normální člověk, kromě vývojářů Opery. Nastavení nenabízí tolik možností jako Opera, obsahuje však vše důležité včetně správy cookies a historie. Pomocí pluginu lze blokovat i nepříjemné reklamy. Jediné opravdu nezvyklé jsou taby umístěné v bočním panelu. Na dnešních širokoúhlých monitorech je to však plus.

    Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME

    Hrátky s panely

    link

    Panely jsem byl velmi příjemně překvapen. Nabízejí v podstatě ty samé možnosti jako klasický panel v GNOME, ale jejich nastavení a správa je přece jen o trochu preciznější. Pokud kliknete „pravým myšem“ kdekoli na panelu a zvolíte nabídku „panel-předvolby panelu“, dostanete se do nastavovacího dialogu všech panelů. V horní části volíte, který panel chcete editovat, ve spodní části měníte jeho vlastnosti. Ty jsou dle typu rozmístěny na třech záložkách. Na první určujete směrovou orientaci panelu, velikost, a to co do výšky i šířky, a chování. Trochu nelogicky zde chybí možnost určit pozici.

    Pozice jednotlivých panelů není totiž limitována hranou obrazovky. Mohou být umístěny kdekoli na obrazovce a přesunují se běžným tažením myši. Zpět na první záložce nastavovacího dialogu je můžete už pouze uzamknout. Na druhé záložce nastavovacího dialogu lze určit barvu, pozadí, odstín a průhlednost, respektive neprůhlednost. Na poslední záložce se spravuje obsah panelů. Spouštěče, pluginy a jejich parametry. Nebudu se rozepisovat o všech Xfce Goodies panel-plugins, zmíním jen ty, které jsou podle mě nejužitečnější nebo mě nějak zaujaly.

    Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME

    Nejběžnějšími pluginy jsou samozřejmě nějaká ta nabídka, seznam oken, oznamovací oblast a hodiny. Xfce nabízí klasickou nabídku. K té není co dodat, stejně jako k oznamovací/upozorňovací oblasti. Zajímavé možnosti oproti konkurenci v GNOME nabízí až plugin „Tlačítka oken“. Narozdíl od appletu v GNOME u něj můžete určit, zda se mají v panelu zobrazovat názvy oken nebo pouze ikony. Tento plugin tedy jeho gnome obdobu předčí, ale např. na Dockbarx stále nemá. Z nabídky pluginů pro zobrazení hodin a data jsem byl mírně zmatený. Nejvíce mě oslovil plugin DateTime.

    V panelu umí zobrazit čas i datum a po rozkliknutí zobrazí jednoduchý kalendář, stejně jako to dělají hodiny v GNOME. Skrze tento kalendář ale nejde zapisovat upomínky. Dalším „hodinovým“ pluginem jsou Hodiny Orage. Tento plugin sice používá systémový Orage Kalendář, ve kterém si můžete psát poznámky, zobrazuje se ale ve svém malém zvláštním neestetickém okénku. Ale možná jsem jen přecitlivělý co se vzhledu týče. Posledním pluginem jsou prostě Hodiny. Tento plugin nemá ani kalendář, ani možnost zobrazení data v panelu.

    Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME

    Zajímavé pluginy

    link

    Mezi dalšími zajímavými pluginy mě zaujal(o) Počasí. Umí zobrazit obrovské množství informací, které se na panelu po pár vteřinách střídají, bohužel jsou zobrazeny poměrně nesrozumitelně. Ale abych mu jen nekřivdil, po kliknutí na tento plugin se objeví okno s týdenní předpovědí a množstvím úhledně roztříděných podrobností. Zajímavým pluginem je/jsou také Připojená zařízení, který zobrazuje obsazení a UUID momentálně připojených souborových systémů. Dále mě zaujal LineLight. Ten slouží k vyhledávání souborů a aplikací podle názvu. Odpovídající řetězce navíc úhledně rozděluje do skupin dle typu souboru. Jedinou nepříjemností je u něj nutnost zavřít jeho okno dalším kliknutím na ikonu v panelu.

    K ovládání hlasitosti je zde plugin Směšovač. Zmíním také Nabídku relace. Nabízí možnosti odhlášení, vypnutí a restartovaní, stejně jako volba Odhlásit se v hlavní nabídce. Šetří tedy trochu čas, protože nemusíte najíždět do hlavní nabídky. Úplně na konec bych se rád zmínil i o spouštěčích. Plugin Spouštěč totiž v Xfce nemusí odkazovat jen na jednu aplikaci, ale na tolik, kolik si budete přát. Aplikace, na které má spouštěč odkazovat, lze jednoduše přidávat skrze k tomu určené menu. Výsledkem je úhledná nabídka spouštěčů.

    Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME

    Nastavení

    link

    Nemyslím, že by mělo význam zdlouhavě psát o nastavovacím centru Xfce. Dialogy nejsou přecpané zbytečnými funkcemi, jsou přehledné a jen místy by potřebovaly přeorganizovat. Např. v dialogu Vzhled lze sice upravit motiv prostředí i ikon, ale motivy rámu oken byste v něm hledaly marně. Ty jsou totiž umístěny ve Správci oken. Pro nastavení průhledností musíte zase do dialogu Vyladit správce oken. A právě kompozitor je další silou Xfce. Možností nastavení má více než dost a zprůhlednit tak lze prakticky snad všechno. Až se člověk musí vrátit, aby toho polovinu zase povypínal. Hledání rovnováhy mezi efektností a efektivností může dát pěkně zabrat.

    Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME Xfce 4.8 jako náhrada GNOME

    Zhodnocení

    link

    Pokud bych měl zhodnotit, jestli Xfce dokáže nahradit klasické GNOME, pak určitě ano. Možnosti panelů Xfce posouvají „panel“ jako takový zase o kousek dál. I správce souborů Thunar může být po doplnění o pár pluginů komfortním správcem souborů. Prostředí jako takové se mi zalíbilo. S některými aplikacemi bych se však nedokázal smířit. Při okamžité migraci na Xfce bych zcela jistě upustil od jeho aplikací a ponechal si pouze prostředí. Thunar, Squeeze, Ristretto a další by pravděpodobně okamžitě nahradily jejich obdoby z GNOME.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    D.A.Tiger avatar 10.5.2011 00:40 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Zajímavé mě přijde jak najednou všichni rvou do WM a desktopů ten boční panel :-) :-D Dá se vůbec vypnout?
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    10.5.2011 00:45 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Konkrétně u Xfce 4.8 ve výchozím nastavení žádný boční panel není. Na screenshotech u článků se pravděpodobně jedná již o autorem přenastavené Xfce4.
    D.A.Tiger avatar 10.5.2011 01:00 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Aha, získal jsem z toho dojem, že to tam je už ve výchozím nastavení. Díky za vysvětlení.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    10.5.2011 10:55 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    V KDE taky není, ale dá se tam dát.

    Ono vzhledem k tomu, že většina monitorů je dneska 16:9, to je poměrně rozumné řešení.
    10.5.2011 16:48 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    já myslel, že 16:10
    11.5.2011 07:53 Mercuriuz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    16:10 jsou zpravidla notebooky, monitory se tak dělají taky ale v podstatně menším množství než 16:9 ....afaik
    11.5.2011 18:34 sumix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Ono to platí u notebooků snad ještě víc než u monitorů... u notebooků začíná 16:10 být skoro vzácností, mi tak přijde, u monitorů je zatím naštěstí situace lepší. Fakt by mě zajímalo, jaký idiot vymyslel 16:9 (a hlavně jací idioti to začali všude tlačit) - je to fajn na filmy, ale tím to hasne. Všude jinde 16:10 nebo něco ještě "čtvercovějšího".
    11.5.2011 18:41 wtfjakovocode
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    presne tak. su rad, ze mam notebook 4:3, a obrazovku k desktopu 5:4
    10.5.2011 11:53 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Zajímavé mě přijde jak najednou všichni maji wide monitor, takže je to logický důsledek. :)
    10.5.2011 11:55 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Jo kdyby to tam bylo defaultne a neslo to vypnout .. tak je z toho Unity. :-)

    Ale k tomu doufam XFCE nedojde a stale bude platit, ze MUZEME.
    D.A.Tiger avatar 10.5.2011 22:58 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Ale k tomu doufam XFCE nedojde a stale bude platit, ze MUZEME.
    Pak je vše v naprostém pořádku a já se jen zbytečně splašil a vyděsil :-) Byl bych rád, kdyby to poslední slovo bylo heslo platné pro Linuxové systémy obecně. Já se jen obávám, že trendy nastavované Ubuntu vedou k jeho potlačení kamsi do pozadí... :-(
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    16.5.2011 00:45 Čičmrda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    No myslim ze neni ceho se obavat. Zdrave merito veci Debian tu jiste zustane i kdyz Ubuntu se svym "inovatorskym" kontraproduktivismem (nebo jak se to jejich nove prostredi jmenuje), mozna jeste setrvacne taha nejakou tu hrstku lidi, ale svezi Mint s XFCE prostredim a oprosten od vselijakych africkych nemoci uz Ubuntu dycha na zada. :)
    10.5.2011 14:25 xhombre | skóre: 10 | blog: xhombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Konečně mám ten boční panel ve standartu. Do teď jsem musel vzít ten spodní a dát ho na bok. A naházet na něj zástupce. Sakra to byla makačka :-)
    10.5.2011 16:17 pacholik | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    neříká se ve standartu, ale ve standartě :P
    printf 'čapí' | tee /dev/stdin
    10.5.2011 16:37 radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    proc furt mluvite o vlajkach?
    11.5.2011 00:19 Honza | skóre: 28 | blog: Duna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Správně má být buď ve standardu nebo ve standardě.
    11.5.2011 09:17 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Neco mi rika, ze ani jeden z vas to pacholikovo rypnuti nepochopil, coz? :-D
    pavlix avatar 11.5.2011 10:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Však tu u některých není vždycky poznat, jestli píšou špatně česky nebo už je to slovenština :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    D.A.Tiger avatar 10.5.2011 23:45 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    V KDE 3.X (nevím jak ve čtyřkové řadě) byl malý widget do panelu, který sledoval které aplikace pouštím nejčastěji a pak začal zobrazovat jejich zástupce. Samozřejmě, že tam šlo naházet zástupce i ručně. Mám takový dojem, že jakmile nebyla aplikace nějakou určitou dobu spuštěna, tak jejího zástupce zase odstranil (dalo se to i vypnout). Uměl i omezení počtu zobrazovaných ikonek, a uměl je rozdělit do více řádků (já jsem standardně používal dva, Takže vám to nutně nemuselo zabrat kompletně celý panel. Vypadalo to takto (vlevo dole na panelu).

    Gnome (či desktopy založené na GTK) nic podobného nemá?
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    xkucf03 avatar 11.5.2011 21:12 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Vzhledem k „nudlovitým“ displejům mi to přijde celkem logické (nicméně se musím přiznat, že sám stále zůstávám u klasiky: jeden panel dole).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    10.5.2011 01:02 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    Xfce 4.8 jsem minulý týden zkoušel a nebyl jsem nadšený. Co mě iritovalo bylo chaotické nastavení. Dříve se po kliknutí na položku v „centru nastavení“ otevřelo nové okno, ale nyní se chování změnilo způsobem, který považuji za krok vedle.

    Nastavování panelu jsem si prošel a taky mě nepotěšilo. Přišlo mi velice neintuitivní. (Už jen to, že okno nastavení je nudlovité.) Jednotlivé možnosti nastavení jsou rozesety do tří tabů. Výška panelu se určuje sliderem (nejde jinak). Vkládání jednotlivých položek do panelu je příliš složité. V samotném seznamu položek (apletů) je nepořádek, kdy jsou tam tři aplety na zobrazení data a času.

    Nezdá se mi, že by taskbar byl nějak mocný. Jednoduše nelze ho porovnávát s mnohem vyspělejším tint2.

    Výchozími tématy mě Xfce 4.8 taky neoslovilo. V záhlaví okna je nějaký ošklivý grandient.

    10.5.2011 16:15 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    Nezdá se mi, že by taskbar byl nějak mocný. Jednoduše nelze ho porovnávát s mnohem vyspělejším tint2.

    (rejp k tint2) Myslíš ten tint2 co já? Ten, co se mi segfaultoval na každém druhém konfiguráku, co jsem napsal? (podle manuálu, samozřejmě) Jó, kdyby tak existovalo něco co by nahradilo stejně dobře můj vyladěný kicker z kde3.5...
    10.5.2011 06:50 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Kým to šlo, držal som sa KDE 3.5. Kvôli vývoji Androidu som nútený robiť na _buntu, takže som prešiel na XFCE (Xubuntu). Chvíľu sme si museli na seba zvykať, ale som spokojný.
    10.5.2011 13:10 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Do _buntu sa da nainstalovat Trinity.
    10.5.2011 16:21 pacholik | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    kvůli vývoji Androidu jseš nucenej používat buntu ?
    printf 'čapí' | tee /dev/stdin
    11.5.2011 07:29 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Áno. Ty vyvíjaš Android na nejakej inej distibúcii? Na ktorej non-ubuntu to ide? Mne sa to napr. na CentOS nepodarilo rozchodiť.
    Solitary avatar 10.5.2011 20:46 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Nechapu, proc by te vyvoj na Android mel nutit pouzivat Ubuntu (ci jeho odnoze).
    11.5.2011 07:27 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Ak mi sem dáte návod, ako rozchodiť buildy Androidu na non-ubuntu systéme, ideálne na nejakom RedHat-based distre, tak zajtra preinštalovávam desktop.

    11.5.2011 10:59 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Považuje se Debian za non-ubuntu systém?
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    pavlix avatar 11.5.2011 11:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Ty nestraš :D!
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    D.A.Tiger avatar 11.5.2011 12:11 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    ANO!!!! :-D
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    HrabalVojta avatar 9.10.2011 11:17 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    +1
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    11.5.2011 13:28 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    Rozhodne!!! Ubuntu je starej cizopasnik :-)

    11.5.2011 11:13 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    stačilo by https://fedoraproject.org/wiki/HOWTO_Setup_Android_Development ?
    11.5.2011 21:31 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Pani, myslim, ze doslo k nedorozumeniu - ja som nic nepisal o vyvoji aplikacii pre OS Android, co zamozrejme ide takmer hocikde. Ja som pisal o vyvoji samotneho OS Android - a to je znacne ina kava.

    11.5.2011 21:34 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Považuje se Debian za non-ubuntu systém?
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Solitary avatar 11.5.2011 13:38 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Normalne vyvijim na Fedore. Nemel jsem zadny problem to rozchodit, takze nechapu, co ti nefunguje.
    mess avatar 11.5.2011 15:39 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Rozjel jsem to na ArchLinuxu, ani to nebolelo.
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    robotics avatar 10.5.2011 07:32 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    S XFCE jsem celkem spokojen. E17 má rozbité repositáře, tak nejsem schopný to na debianu squezee nainstalovat,tak holt zatím mám xfce. O Midori slyším poprvé,tak to zkusím ale nevím jestli to bude lepší než google-chrome.
    pushkin avatar 10.5.2011 07:51 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    <rejp>
    Pokud bych měl zhodnotit, jestli Xfce dokáže nahradit klasické GNOME, pak určitě ano.
    To je zajímavá otázka, ale co je tím vlastně myšleno? Je tím myšleno GNOME jako "to, co vidíme" - tedy window manager, panel a desktop nebo je tím myšleno GNOME jako sada aplikací?

    Osobně totiž považuji každé prostředí za nahraditelné - není přeci problém používat třeba Elightenment a pod ním si spouštět aplikace psané pro GNOME či KDE. Tudíž i kdyby bylo GNOME po stránce grafického rozhraní (window manager, panel, desktop) naprosto nepoužitelné, není přeci problém použít jiné prostředí a v něm používat své osvědčené aplikace psané pro GNOME. Zbytek jsou jen žabomyší války...

    </rejp>
    10.5.2011 08:25 radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    prave. to jsem premyslel, proc pise o midori a dalsich aplikaci, kdyz nic nebrani pouzit operu ci firefox... nic neni spjato, ze by se to muselo pouzivat...
    10.5.2011 07:58 Chuck777
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Moje slecna upgradovala na nove Ubuntu. Po chvili nevole za zmen si zvykla a oblibila si to. Tohle je podle me i jedna z myslenek svobodneho SW. Nebat se zmen a experimentovat.
    Petr Tomášek avatar 10.5.2011 09:17 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Jenze mas obdobi v zivote, kdy na nejake experimentovani (a obzvlast experimentovani vyvojaru) nemas proste cas...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    10.5.2011 13:28 Chuck777
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Souhlasim s tebou,

    v praci mam jako jediny Ubuntu(ostatni Fedoru) a take premyslim jestli jit ci nejit do nove verze.

    Ale sam za sebe a za ty co pouzivaji GNU Linux verim, ze se stim poperou. Minimalne je to pro nas motiv, jak uvazovat nad necim co jsme povazovali za nemenou jistotu.

    11.5.2011 18:39 sumix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    ... nebo ani chuť. Já nejsem proti změnám, ale když mi něco vyhovuje a používám to k plné spokojenosti, tak proč to měnit, navíc násilím? Každopádně Xfce jsem vyzkoušel cca před 2 měsíci a od té doby ho k plné spokojenosti (až na maličkosti, ale nic zásadního) používám místo Gnome. Přizpůsobil jsem si ho, že vypadá prakticky stejně, a krom toho je svižnější (na jednojádrovém Atomu je to znát :) a nestraší tam hrůzy typu Unity nebo Gnome (s)hell.
    10.5.2011 14:53 Neasi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Mg, kdybych chtěl experimentovat, tak si jdu koupit kokain, navštívím gaybar nebo si seženu revolver a zkusím ruskou ruletu.

    OS nemám od toho abych s ním experimentoval, nebo aby mě nutil si zvykat na nové a podivné píčoviny. Má to být sada programů, která mi usnadňuje práci, ne labyrint ve kterém budu s každou novou verzí bloudit, protože si někdo myslí že je to tak lepšejší.
    10.5.2011 17:30 Chuck777
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Promin, tohle chces a pouzivas Ubuntu a Gnome?

    Tam kde potrebujeme stabilitu a jistotu, tam takovouhle distribuci rozhodne nemame.
    10.5.2011 17:40 Neasi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Ubuntu používám protože bez potíží funguje a gnome proto že mi vyhovuje. Kdyby každých půl roku neměnily gui, byla by to dokonalá distribuce.
    11.5.2011 13:35 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    Doporucuju zkusit CentOS. Nejdriv budes klejt jak dlazdic, protoze spousta veci nechodi "sama od sebe" jako v ubuntu, ale jak je jednou nastavis (navodu je na netu dost), tak budes mit pokoj. I kdyz tedka bejt tebou tak pockam az vyjde CentOS 6 a pak se ho budes moct bez starosti drzet roky. Druha varianta je Debian Stable, ale ten bych na desktop nedaval.

    pavlix avatar 11.5.2011 20:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Debian Stable není podle mě o nic (či aspoň o moc) horší desktop než CentOS. A to jsem CentOS používa cca rok, když jsem se v něm chtěl naučit. Tím naučením nemyslím základní věci, ale spíš znát jeho chyby a co nejvíce problémů, na které v něm lze narazit. Ty problémy se mi totiž jako zázrakem vynořovaly na školeních a to ještě vždy jen na části počítačů (zákazníci občas něco dělají v různém pořadí.

    Debian jsem používal na desktopu jako školicí platformu pro všechna školení, která se týkala TCP/IP, protože v tomto ohledu na něj nemá ani CentOS, ani SuSE, ani jakékoli jiné distro.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.5.2011 14:32 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Debian jsem používal na desktopu jako školicí platformu pro všechna školení, která se týkala TCP/IP, protože v tomto ohledu na něj nemá ani CentOS, ani SuSE, ani jakékoli jiné distro.
    Můžete to prosím nějak rozvést?
    pavlix avatar 12.5.2011 20:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Můžete to prosím nějak rozvést?

    Jen pro jistotu disclaimer, věta měla původně ještě končit „které znám“.

    Konfigurační soubor /etc/network/interfaces se dá přizpůzobit od jednoduché konfigurace ledasčeho (static, dhcp), přes perfektní vyladění konkrétními příkazy (či s volbou manual) a to vše nemusí být roztahané do nějakých skriptů.

    Která distribuce kromě odvozených z Debianu něco takového nabízí? Možná tak ještě Gentoo, když se přimhouří obě oči.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 12.5.2011 21:11 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Konfigurace pomocí /etc/network/interfaces se mi celkem líbí*, ale dovedu si představit i něco přítulnějšího. Jak tam např. nastavíš víc IP adres na jednom rozhraní? Z oficiálního manuálu podle mého vyplývá, že to jde jen přes aliasy. Jenže když chci mít stejný výsledek, jako kdybych jednoduše několikrát po sobě zavolal ip addr add…, jak na to? Na deklarativní způsob jsem zatím nepřišel a nakonec jsem to musel naskriptovat přes if-up a if-down, což funguje dobře, ale není to úplně hezké – ipčka mám na víc místech.

    Další věc, co se mi moc nelíbí:
    Note that gateway is only assigned to eth0. If you include dns-nameservers, it should also only be specified for eth0.

    to je IMHO špatný návrh formátu konfiguráku – kdyby to byla databáze, tak bych řekl, že to chce dodržovat normální formy. Např. ty DNS servery platí pro celý počítač, a tak by měly být definované na jiném místě než třeba IP adresy (ty se zase váží ke konkrétnímu rozhraní, ne k celému počítači). V Linuxu je spousta konfiguráků, která by zasloužila překopat a udělat v tom pořádek…

    *) ostatně co mi taky zbývá, když většinu času jedu na debianích/ubuntích distribucích :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    10.5.2011 08:20 vadimo
    Rozbalit Rozbalit vše Spet ku Gnome
    Prave dnes migrujem spet z Xfce ku Gnome. S Xfce mam ako také skusenosti. Pred rokmi som ho mal na jednom domacom serveri. Obcas som sa snim pohraval vo Virtualnych masinach. Teraz mam nove Xubutnu s Xfce 4.8. A preco sa vraciam spet? Mam par veci, ktoré ma donutili sa vratit naspet. A tym hlavnym je neodladenost este novej verzie 4.8. Nahlásil som už zo 2-3 bugy, urcite sa na tom už robí, ale su to veci ktoré by sa v stabilnom prostredí nachádzat nemali. Ako hlavný dovod je memory leak v panely, vtedy sa nedá nič robiť, len surovo vypnuť PC. Druhým je ignorácia nastavení v správcovi napajania. A tretí je ignorácia nastavení pri odhlasovaní, ked sa odhlasim, tak po starte sa obnovia aplikacie. Su to veci, ktoré sa daju lahko vyriesit. Nie je to mozno ani tak chyba Xfce ako chyba Xubuntu, ze do neho uz zaradili hned nootestovany kod. Ale aj tak je tam viac much. Ja mu davam este sancu, Xfce je mi stale sypmatické a myslím, že sa k nemu este urcite vrátim. No teraz este nie.
    10.5.2011 10:18 Atila III
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spet ku Gnome
    Doporučuji otestovat LinuxMint 10 s XFCE po několika upgrade se nainstaluje XFCE 4.8 a funguje vcelku bez problémů.
    10.5.2011 17:30 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spet ku Gnome

    No, veď, vcelku... Směšovač si nepamätá nastavenie hlasitosti. Skoro som sa posral, keď to na mňa vyblaflo na max. :-) Teraz som už pripravený.

    SomaFM commercial-free internet radio
    Atila III avatar 11.5.2011 09:45 Atila III | Litoměřice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spet ku Gnome
    Taky jsem to už řešil, ale už si přesně nepamatuji zkus na Xfce panelu ve vlastnostech směšovače změnit zvukový server na pulseaudio.
    10.5.2011 18:26 Johny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spet ku Gnome
    > Bug 2) Nejde nastavit....... > Bug 3) Nejde nastavit.......

    No není to náhodou klasický problém *buntu?!
    11.5.2011 22:36 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spet ku Gnome
    Archlinux nemá absolutně žádný problém s XFCE 4.8, mohu-li tak soudit ze stolní i klínové instalace. Nic z popisovaných problémů ani žádný jiný. Ach ty kanonické závislosti...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    10.5.2011 08:30 AIPHEE
    Rozbalit Rozbalit vše Opera - počet náhledů
    Počet náhledů speed-dialu opery se dá měnit už asi půl roku.
    skunkOS avatar 10.5.2011 13:08 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera - počet náhledů
    Myslím, že mnohem déle.
    http://martinrotter.github.io
    11.5.2011 13:43 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera - počet náhledů

    Jde to menit od uvedeni dialu, ale klikatko je dostupny myslim az od 11ky. Pokud si to dobre pamatuju tak bylo potreba sahnout do .ini configuraku dialu v homu uzivatele. Nic elegantniho, ale takova Opera je. Pod kapotou je schovana az desiva hromada hejblatek o kterejch se beznejm uzivatelum radci moc nerika.

    10.5.2011 09:04 Míla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Zdravím, moc se mi Unity v Ubuntu nezamlouvá a tak jsem zkoušel XFCE. XFCE se mi moc líbí, jen sem se nedopátral, jak editovat menu (menu aplikací). Je na to nějaká fičura?
    10.5.2011 09:28 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Nainstaluj Alacarte
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    FilipL avatar 10.5.2011 09:47 FilipL | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    A pokud nechceš instalovat alacarte, všechny položky, které jsou v menu jsou soubory s příponou desktop v adresáři /usr/share/applications/ případně v adresáři .local/share/applications.

    Samotná struktura menu by pak měla být v souboru /etc/xdg/menus/xfce-applications.menu.

    Více jistě napoví Google ;-)

    Všechny operační systémy mají jednu slabinu – uživatele.
    10.5.2011 09:30 Inkayacu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    U mně asi jo... to nové gnome mně neoslovilo a hlavně - nemám prej grafiku na ten výkonný gnome shell (Ati x1550 se svobodnými ovladači)
    finc avatar 10.5.2011 10:01 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Linux používám jako hlavní operační systém a odvádím na něm práci, kterou se živím. Proto nejsem příliš ochoten zkoušet extra-hyper-super nové prostředí, které je v praxi dost často k ničemu. Přiznám se, že jsem nyní v navážkách. Osobně teď zvažuji přechod na Xfce. Důvod je jasný: KDE je zbytečně náročné a zabugované a GNOME 3 je hravý projekt nějakého šílence na drogách :)

    Ovšem co mi u Xfce chybí nebo vadí:

    1. kromě Xubuntu neexistuje linuxová distribuce, která by se hlouběji zabývala Xfce

    2. xfrun4 (Alt + F2), neboli spuštěč aplikací mi úplně nesedí, nenašel jsem alternativu, která by používala automatické dohledávání aplikací

    3. aplikace pro Xfce neoplývají příliš velkou stabilitou a jednotností

    4. Kvůli GTK+ a částečné spojitosti s GNOME (prostě tam je) se obávám, že i v Xfce nejspíše bude muset dojít ke změnám

    Naopak, co je mi asi nejvíce sympatické je rychlost a hlavně "oldschool" styl, kde se nesnaží z lidí dělat pokusné králíky ohledně nových návrhů pracovního prostředí. Osobně mi přijde, že styl ala Windows 9x je prostě pro mou práci nejpřijatelnější.

    Na druhou stranu chápu, že aby mělo nové prostředí úspěch, je potřeba věci trošku lépe obarvit, omalovat, udělat co nejvíce "myšoidní" a čekat na příval nových uživatelů, kteří touží po hezkých ikonkách a neobvyklých funkcí. Business je business :)
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    pushkin avatar 10.5.2011 10:07 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Třeba openSUSE dodává poměrně příjemně odladěné Xfce, viz screenshoty.
    finc avatar 10.5.2011 10:12 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Přiznám se, že právě OpenSUSE 11.4 s Xfce mám zrovna nainstalované. Ovšem nalezl jsem zde spoustu věcí, které nefungují tak, jak by asi měly :)

    Poté jsem zkusil ve VirtualBoxu rozjet Xubuntu a musím přiznat, že je mnohem lépe odladěné než v OpenSUSE. Jakožto několikaletý uživatel OpenSUSE jsem zklamán.
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    10.5.2011 10:56 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Po nainstalování 64bit verze jsem nebyl schopen doinstalovat gui pro yast. Jel jen v konzoli. Jakýkoliv pokus skončil nabídkou změny mraku balíčků z x64 na i586. Asi jsem levý.

    Při instalaci z DVD jsem prostě vybral, že chci nainstalovat XFCE4. Nic jiného jsem neměnil. Asi mě to openSUSE nemá rádo :-(.
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    10.5.2011 12:48 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    yast-gtk a yast-qt. Jine gui neni. Mam 64bit osuse 11.4 a KDE, takze jedu na qt. Ale kdyz pridam yast-gtk, tak se proste prida. To vypada na chybu mimo komp a distro. Ale mate pravdu, i moje starsi dcera je V.I.P. a skodi si s tim syslem navzajem a ja stale nechapu, jak se to semele :-)
    10.5.2011 13:00 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    O yast-gtk a yast-qt samozřejmě vím. Jen když jsem chtěl některý z těchto balíků nainstalovat, chtělo to změnit architekturu u mraky balíků. Netuším proč. To openSUSE mě fakt nemá rádo. Když jsem to chtěl nainstalovat na jiný disk v PC vedle Ubuntu, ani za boha jsem instalátoru nebyl schopen vysvětlit, že na disk s Ubuntu nemá šahat. I když jsem mu dal nefomrátovat, nepřipojovat, furt mi tvrdil že na disku s Ubuntu vytvoří nový filesystem. To fakt neeee. Fakt nevím co dělám blblě. Nesnáší mě to :-(.
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    11.5.2011 11:55 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    To s tou instalaci na disk mne taky mirne krka, treba kdyz chci udelat zcela novou instalaci pres jiz existujici .. tak mi chce smazat datovou oblast a tu rozdelit. Jakoby pridat dalsi linux. Ale staci jit do expert rozdelovani disku. A v mem pripade nechat importovat mount tabulku z minule instalace a mam tam vse jako minule ale instalace je zcela ciste nova. Pak jen zaskrtam formatovani a tradaaa ..
    10.5.2011 11:35 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Akože zmenili wallpaper a label na menu buttone, a vraví sa tomu "príjemne odladené"? Asi len proste niekto má rád zelenú farbu. No, sa divím, že kvôli tomu neforkli nejaké nové Xuse!

    10.5.2011 11:56 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    susaci nejsou ubuntaci, aby delali distro pro kazdy wm ..
    10.5.2011 14:19 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Chcel som len poukázať na fakt, že nie je dôvod, prečo by XFCE od Suse malo byť lepšie alebo horšie ako XFCE od Xubuntu.
    pushkin avatar 10.5.2011 14:39 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Však to také nikdo netvrdí.
    11.5.2011 00:04 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Proč? Spousta lidí z Novellu/RH se podílí na vývoji KDE SC nebo GNOME, takže jejich distribuce obsahují patche navíc.
    11.5.2011 11:50 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    A kdyz se to dlouho nedostava zpet do upstreamu, tak se to blizi k hranici forku .. meli by to zacit tak znacit, aby cloveku bylo jasne, ze nektera WM stejneho jmena jsou si rovnejsi :-)
    pavlix avatar 11.5.2011 12:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Proč? Spousta lidí z Novellu/RH se podílí na vývoji KDE SC nebo GNOME, takže jejich distribuce obsahují patche navíc.
    Copak to? Novell/RH snad taky kašlou na upstream, jako se to říká o Ubuntu?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    11.5.2011 14:14 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Sestavení OOo od Novellu ti nevadila?

    Zdá se mi, že openSUSE obsahuje (snad díky OBS) věci z extragear/playground, které si člověk jinak musí překládat z vývojové větve. Takový SLED, co jsem si všiml, má věci, které se jinde objevit moc nemůžou, protože smlouva s M$.
    pavlix avatar 11.5.2011 20:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Takový SLED, co jsem si všiml, má věci, které se jinde objevit moc nemůžou, protože smlouva s M$.
    Třeba?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    finc avatar 11.5.2011 09:02 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Chápu, že výměna témat či pozadí je kosmeticka věc, která je víceméně bezvýznamná. Navíc já o ničem takovém nemluvil. Pokud se mi zdá jiný systém stabilnější a lépe vyladěn, tak to jistě kvůli tomu, že by tvůrci změnili pozadí.

    Jinak je to vcelku logické, že pokud mám distribuci, která obsahuje například pouze Xfce, tak je větší předpoklad, že bude lépe vyladěné než u distribuce, která se prímárně Xfce nazabývá. Tohle není na nějaký flame, co je horší nebo lepší. Ani to není o tom, že by někdo posuzoval změněná tlačítka či pozadí.
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    11.5.2011 09:26 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Niekto sa sťažoval na systémové nedostatky XCFE, a Vy ste mu poradli to isté XFCE s tými istými systémovými nedostatkami, len kozmeticky upravené. Nechápem, ako to malo riešiť jeho problém. Ale je možné - ako to už býva - že som niečo nepochopil.
    11.5.2011 09:28 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Až teraz som porovnal autorov jednotlivých otázok a odpovedí, a som už z toho úplne zmätený.
    finc avatar 11.5.2011 10:08 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Já také. Bohužel jak jsou příspěvky odsazovány bez viditelného spojení s nadřazeným příspěvkem, komentoval jsem něco, co jsem si myslel, že bylo určeno mne :) Takže abych to shrnul: Jen jsem hledal systém, který bude stabilní. Nemůžu si příliš dovolit zkoumat všechny možnosti. To bych pak neodvedl svojí práci, nezaplatil hypotéku a bydlel pod mostem :) A jestli se to jmenuje OpenSUSE, Xubuntu či XXX je úplně jedno. Vždy jde o osobní pocit a stabilitu.
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    vain avatar 10.5.2011 10:14 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Linux používám jako hlavní operační systém a odvádím na něm práci, kterou se živím.
    Jsem na tom stejně.
    Osobně teď zvažuji přechod na Xfce.
    A proto seru na nějaké přechody a zůstávám u Gnome 2.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    10.5.2011 10:42 Atila III
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    1) Opět zkuste LinuxMint 10 s XFCE podle mě jde o nejvyladěnější distribuci s XFCE prostředím i vzhledem.

    2) Jako spoštěč jsem jeden čas používal Launchy ale lze použí i Gnome DO. Dnes už spouštěče ani nepoužívám udělal jsem si spouštěče toho nej přímo do panelu XFCE.

    3) Mě přijde XFCE vcelku stabilní a funkčně jednoduchý a není problém nevyhovující aplikace vyměnit za ty z GNOME. Já třeba používám i pluginy z panelu GNOME.

    4) Ano díky čistkám v knihovnách GNOME které probíhají právě kvůli GNOME 3 se čistí i knihovny pro XFCE.

    10.5.2011 11:20 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    K bodu 1): Zcestne pravidlo "co WM to jine distro" vymysleli *buntaci. Nechapu, proc bych mel menit cele distro kvuli WM. Pokud se v nejakem distru nejake WM chova zcela jinak, je asi nekde chyba. Distro si vybiram pro jeho vlastnosti v jine oblasti: instalace distra, zpusob instalace a update aplikaci, zpusob administrace SYSTEMU (napr. openSUSE ma systematicky jednotne GUI/TUI pro administraci SYSTEMU, na rozdil od Canonicalu, ktery ma jen haldu roztristeneho bordelu).
    Atila III avatar 10.5.2011 12:11 Atila III | Litoměřice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    To je věc názoru já jsem se naučil to že když my něco nefunguje pak změním distribuci a to většinu problémů vyřeší a po té už doladím drobnosti.

    OpenSUSE jsem taky kdysi dávno zkoušel a neorientoval jsem se v KDE. Samozřejmě že jsem mohl změnit jen WM na XFCE, ale myslím si že každá distribuce má své primární WM na které se její tvůrci soustředí a to je pak jednoduše odladěnější než jiné a nemusíte řešit tolik problémů.

    10.5.2011 12:53 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Coz nemeni nic na faktu, ze kdyz ma nejake distro WM lepe odladene (mam na mysli bugy) a nedostane se to zpet do upstreamu WM, tak je to spatne. Svym zpusobem. A opravdu nechci prijit o ostatni funkcionality vymenou distra. Pokud "odladene" znamena lepe prednastavene, tak to je problem pro lamy. Tak si to proste donastavim aby mi to vyhovovalo. Proto mam KDE, ktee si ohnu podle potreb.
    10.5.2011 14:50 xhombre | skóre: 10 | blog: xhombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Ono to má svou logiku. *buntu je zaměřené na začátečníky a ti si vyberou distro dle screenshotů (nedělejme si iluze, že to tak není) a možná podle hw. doporučení. Pak stáhnou danou verzi a instalují. Jistě by šlo udělat installer tak aby ti dal na výběr, ale pak to všechno dohromady nenarveš na jedno cd.

    Ve finále je jedno jestli to děláš jako u OpenSÜSE nebo ubuntu, na konec máš různá prostředí a k nim danou sadu aplikací (thunar vs. nautilus vs. dolphin atd.) Ale je pravda, že sjednocení vzhledu nastavení by *buntu distrům pomohlo. V tom je OpenSÜSE o dost dál.
    11.5.2011 11:47 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    S tim vyberem pro BFU bych si nebyl jisty. Znam osobne spoustu lidi, co si stahnou Ubuntu, protoze slyseli, ze je to to prave pro zacatecniky ... a pak jim proti sve vuli pomaham tam dostat KDE. Bohuzel se vetsinou nestihnou dozvedet, ze si meli stahnout Kubuntu. Ubuntu ma totiz velkou medialni kampan. Navic, Windozacke Lamy nejsou zvykle cist a rozhodovat se. Nakonec to stejne skonci instalaci SUSE (protoze s tim jim jsem ochoten helfnout), kde jim ukazu yast a od te doby to proste jen pouzivaji a nepotrebuji mne. Ostatne jako jakekoli jine distro, ktere je GUI Admin-Friendly.

    *buntu hlavne zcela chybi sjednocene GUI/TUI centrum administrace SYSTEMU (ne desktopu). Coz je docela dulezite pro nasazeni jako desktop v domacnostech, kde je kazdy Self-Adminem. Proto mam rad SUSE, ze se vsechno systemove nastavuje na jednom miste - v GU/TUI Yastu (opravdu to zvladnou i moje dcery). Bohudik Yast jiz davno neni ta divnost co kdysi, pracuje nad standardnimi konfiguraky. A vlastnosti zypperu, ktery prekonal i apt .. proste uz nemuzu zpet. Nemam rad navraty do minulosti. Na lepsi si clovek rychle zvykne.

    PS: ono i pri pouzivani apt-get/apt-cache s nelogickymi parametry si taky myslim neco o choromyslnosti autora. A aptitude neni jen nadstavba, je to defakto jiny apt. Opet nesystematicky bordel. Nemam rad, kdyz k reseni vede padesat ruznych cest a kazda da jiny vysledek. Ale holt ten Debian spravovat musim. Pripadam si jak na starem Solarisu <9.
    pavlix avatar 11.5.2011 12:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    S tim vyberem pro BFU bych si nebyl jisty. Znam osobne spoustu lidi, co si stahnou Ubuntu, protoze slyseli, ze je to to prave pro zacatecniky ... a pak jim proti sve vuli pomaham tam dostat KDE.
    Začátečníci nemají co někam cpát nějaké alternativní prostředí :D.
    PS: ono i pri pouzivani apt-get/apt-cache s nelogickymi parametry si taky myslim neco o choromyslnosti autora. A aptitude neni jen nadstavba, je to defakto jiny apt.
    Za to ale Ubuntu nemůže, kromě toho, že zvolili jako základ Debian.
    Opet nesystematicky bordel.
    Podobný bordel je i na RPM distribucích. Dodnes nebyli schopni nějak sjednotit yum a zypper.
    Ale holt ten Debian spravovat musim.
    Já ho spravuju dobrovolně. Ne že by mi tam některé věci nevadily... ale ještě jsem nenarazil na žádný OS, který by byl kvalitní náhradu za Debian. Třeba /etc/network/interfaces konfigurace sítě je bezkonkurenční. Na nějakém suse jsem to musel řešit vypnutím síťového initskriptu a napsáním vlastního udělaného na míru (šlo o kombinaci VPN, bridgů a dalších věcí).

    Jako... budu šťastný, když se Debian zbaví některých neduhů... nebo když se jiná distribuce dostane na úroveň, kdy bude v mém prostředí a pro mé účely lepší než Debian.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Limoto avatar 11.5.2011 23:19 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    Třeba /etc/network/interfaces konfigurace sítě je bezkonkurenční.

    Brr, tohle vyloženě nesnáším. Šílená konfigurace více adres na jednom rozhrání, celková windwosovatost, DHCP neposílalo hostname ani když sem to explicitně nastavil (nakonec to bylo potřeba nastavit někde v konfiguraci DHCP klienta). Naopak se mi líbí konfigurace sítí v Gentoo.

    pavlix avatar 12.5.2011 21:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Šílená konfigurace více adres na jednom rozhrání
    To je pozůstatek ifconfigů a podobných sraček.
    celková windwosovatost
    Tak to ani v nejmenším.
    DHCP neposílalo hostname ani když sem to explicitně nastavil
    Pošli odkaz na tebou zadaný (neduplicitní) bugreport a máš u mě pivo :).
    Naopak se mi líbí konfigurace sítí v Gentoo.
    Jak už jsem někde psal, o konfiguraci na Gentoo jsem ochotný se ještě bavit, ale jinak přináší Gentoo víc problémů než užitku v mnoha případech.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.5.2011 11:18 ikarr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    +1
    10.5.2011 11:51 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Jsem puvodni windowsak (s praci na big-unix serverech) a ergonomie ovladani z windows mi vyhovovala a zvykl jsem si na to. Kdyz se prida dalsi vylepseni ergonomie jako napr. vice ploch, jsem zcela spokojen. Proto jsem automaticky pouzival KDE3. Daly se natolik ohnout, ze moje manzelka vubec nepoznala, ze na kompu nejsou XP ale linuk s KDE3. Jen se divila, proc ji nefunguje Whiskas screensaver.

    Gnome bylo pro mne prilis jine, neergonomicke (mnoho prazdnych nevyuzitych ploch vsude kolem - takove humpolacke, coz mozna oceni deti a seniori).

    Taky pouzivam komp jako spolehlivy nastroj, takze jsem trpel, kdyz mi sebrali KDE3. Mimochodem, i o pocatcich KDE4 bylo smysleno podobne jako vas nazor na Gnome3 :).

    V dnesni dobe je ale KDE4 ve stavu asi jako KDE3. Urcite zaklad bez widgetu. Kdyz padne widget, jiz sebou nevezme celou plasmu ale jen bar v kterem sedi a i ten se restartne. Ted je to defakto jen o zabugovanosti widgetu. Musim rict, ze od KDE4.6 jsem jiz nezaznamenal zadny pad (pravda, nepouzivam obskurni widgety, ale informacnich mam haldu). Taky je pravdou, ze v NB mam ATI a ve vsech ostatnich NVIDIA (pracuji ted s multimedii a potrebuji VDPAU na fullHD video). Takze KDE4 vyuziva HW akceleraci a je velice svizne, urcite sviznejsi nez Gnome2. Tolik asi tak k narocnosti a zabugovanosti KDE4.

    Jedine co mne sere, ze Krusader obcas pada pri startu, protoze ma zapamatovan aktivni tab mimo rozsah tabu. Bug ktery je uz mezi nami dlouho a stale ho nikdo neopravil. Chapu ze je tezke zjistit, jak k tomu dojde, ale mala obezlicka, aby pri aktivnim tabu co vytece z poctu tabu to proste skocilo na posledni tab misto padu .. to by mohli udelat.

    XFCE neznam, ale v porovnani s KDE4 to vyjde asi takto: protoze je minimalisticke, nektere veci budou sviznejsi. Protoze nepouziva HW akceleraci (takze veskere prekreslovani nmusi delat hlavnim CPU) nektere veci budou pomalejsi nez KDE4.
    fict10n avatar 10.5.2011 13:03 fict10n | skóre: 2 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Gnome bylo pro mne prilis jine, neergonomicke
    GNOME i KDE tak ergonomické jak si je nastavíš a umíš používat.
    (mnoho prazdnych nevyuzitych ploch vsude kolem - takove humpolacke, coz mozna oceni deti a seniori).
    Stačí použít kompaktní téma, např. Human Compact.
    10.5.2011 22:50 palo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    tiez som windowsak skamarateny s putty a linuxom na druhej strane, ale linux ako desktop.. zatial neprekonatelny problem. teraz som sa rozhodol ze nainstalujem linux na darovany stary notas, ale.. ubuntu je pomale a hnusne, vnimam ho presne ako ty, kubuntu radsej ani neskusam to je neskutocne pomale (ok, hw acceleraciu som este neskusal, vo virtualne to moc nejde a na starom notase duplom nie). xubuntu je na hrane vsetkym. lubuntu je svizne, ale na mna moc spartanske. cisty debian sa mi po instalacii vobec nerozbehne a crunchbang co mi vyhovuje uplne totalne najviac mi sekne v polke instalacie. takze bezmocne pozeram na notas a nadavam si ze som nerozvazne zmazal particiu s legalnymi bezproblemovymi windows xp :(
    11.5.2011 22:19 Hue | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    A což takhle zkusit něco pro změnu nezaložený na Debianu?
    pavlix avatar 12.5.2011 21:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    ale linux ako desktop.. zatial neprekonatelny problem
    Pro mnohé ne.
    cisty debian sa mi po instalacii vobec nerozbehne
    Ty, na co to instaluješ, a co konkrétně znamená to „nerozběhne“ v tvém případě? Kdyžtak zkus házet do poradny konkrétní problémy, pokud máš ještě chuť se tím zabývat a dostat to do funkčního stavu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 12.5.2011 21:16 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    tiez som windowsak skamarateny s putty a linuxom na druhej strane, ale linux ako desktop.. zatial neprekonatelny problem.
    A teď si představ, že někdo to má přesně naopak. Zrovna včera jsem musel řešit na cizích Windows nějaký problém s tiskárnou. Celý večer zabitý. A těch nadávek, to už si radši ani nepředstavuj. Jak rád jsem se zase vrátil ke svému GNU/Linuxu, kde všechno funguje a do všeho je vidět…
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 12.5.2011 21:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Taky jsem nedávno řešil na Windows, dokonce 7, které jsou jinak docela ok, problém s tiskárnou. Celý večer zaplacený :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 12.5.2011 21:40 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Jsou lidi, kterým nebudu nikdy fakturovat ;-)

    A pokud by to měla být normální práce, tak bych do toho nešel ani za peníze, protože za ty nervy mi to nestojí (resp. nikdo by nezaplatil dost, aby mi to za to stálo :-).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 12.5.2011 21:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Mno... asi jsem větší děvka, než ty :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    11.5.2011 11:23 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Aha, dik za radu. Ja byl zabehnuty napred na KDE, takze mne nenapadlo, ze by lepsi vyuziti INTERIORU okna zmenilo nejake thema. :-) V KDE si vybiram thema "windecor" s mensim okrajem a aby to vizulane sedlo do thema plochy. Ale ze bych necim globalne kardinalne zmenil rozlozeni prvku uvnitr okna aplikaci pro lepsi vyuziti plochy vnitrku okna, to mne nenapadlo.
    10.5.2011 20:21 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Jaký Krusader používáš? Výchozí z oS 11.4, tedy zabugovaný 2.0 "stable"? Na Ubuntu běžím na 2.2 "beta" a je to mnohem stabilnější.
    11.5.2011 11:29 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Mno taky bych mohl bezet na nejake beta, to nesouvisi s distrem. i oSUSE ma novejsi verze ve Factory ci Unstable. Ale nemam ve zvyku jet na "unstable".

    Ano, mam 2.0.0 - Na KDE 4.6.0 dela tento krusader sposutu osklivych veci. Treba prestane v tabu vykreslovat kde stojim a zoznacovani. Staci zavrit tab a znova otevrit. Pak ta chybka se spatne ulozenymi taby. Dnes jsem konecne updatnul na KDE4.6.3, tak uvidim, jestli ta chybka zobrazovani nebyla v nich.

    Ze je beta stabilnejsi nez stable, je urcite smutne :-)
    10.5.2011 11:52 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Aby mi vadila rychlost KDE4, musel bych mít hodně předpotopní mašinu. Běhá svižně i na mém 10 let starém notebooku. Jediný, co je zabugovaný a nefunguje úplně spolehlivě, je KDEPIM. Ale nic mi nebrání používat Thunderbird.

    Co mi přijde ale špatný nápad jsou nové skrývající se posuvníky v GTK 3. Fungují stejně i v KDE a celkem dost to narušuje konzistenci desktopu. Viděl bych to jako výhodu na netboocích, kde je každý pixel cenný, ale na FHD monitoru mi to přijde dost kontraproduktivní.

    Hlavně ale neřeším, jaké programy jsou psané pro jaký desktop. Používám ten program, který mi vyhovuje.

    Co mi v Xfce a Gnome 2 nejvíc vadí, je spouštěč aplikací, ve kterém nejde vyhledávat psaním názvu programu. Tohle je KDE4 a Gnome3 vyřešený pěkně.
    fict10n avatar 10.5.2011 12:56 fict10n | skóre: 2 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Co mi v Xfce a Gnome 2 nejvíc vadí, je spouštěč aplikací, ve kterém nejde vyhledávat psaním názvu programu.
    Jaké aplikace pořád spouštíš a hledáš??

    Mě se většina aplikací spustí hned po startu a nezavírám je (rebootuji tak 1x do měsíce, obvykle jen kvůli aktualizaci kernelu). Další málo používané aplikace spouštím přes klávesové zkratky. V neposlední řadě vím co mám nainstalované, a pokud aplikaci v GNOME 2 spouštím přes Atl+F2, tak přímo píšu název a funguje automatické doplňování.
    10.5.2011 12:59 wtfjakovocode
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Mě se většina aplikací spustí hned po startu a nezavírám je (rebootuji tak 1x do měsíce, obvykle jen kvůli aktualizaci kernelu). Další málo používané aplikace spouštím přes klávesové zkratky.
    To, ze neco nejak delas ty neznamena, ze to nekdo jinej nemuze delat jinak, ne?

    10.5.2011 11:59 lukove
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    jakto ze neexistuje mate slaby prehlad...

    www.zenwalk.org -- Zenwalk (su to sialenci do XFCE) www.salix.org -- dalsi kopec sialencov do XFCE Debian - ma vlastne obrazy s xfce tusim maju oznacenie xfce-lxde-cd1
    gtz avatar 12.5.2011 10:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    zenwalk? nebýval to Slax?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    12.5.2011 12:35 wtfjakovocode
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    afaik ne, slax furt je, ackoliv mi pride, ze uz se prakticky nevyviji
    gtz avatar 12.5.2011 14:22 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Ptal jsem se i protože na starším počítači mám SUSE 11.4 v kombinaci LXDE/XFCE a tato kombinaci mi prozatím stačí, ale rád bych se podíval na něco co se věnuje přímo XFCE. Když jsem naposledy zkoušel ZenLiwe tak jsem tam měl problémy s DVB kartou a s rozchozením xbmc/moovida apod. Ideální je vyzkoušet něco od SUSE v live, ale jak jsem se díval tak live je stále to samé co tam bylo předtím - tedy 11.3 někdy z roku 2010. Musím se dokopat k tomu, aby přes SuseStudio vše nakloval a nechal si udělat image disku.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    luta avatar 10.5.2011 13:05 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?

    ad 2) gmrun - dávám ho všude

    ad 4) xfce má dlouhý vývojový cyklus - relativně. proto brutálních změn nelze očekávat. V budoucnu určitě přechod na gtk3. Momentálně mám trochu problém s thunarem -  na automount je potřeba gvfs a to je závislé na gnome. To řeším naštěstí pomocí pcmanfm manažera ikdyž thunar je v mnoha ohledeš lepší

    10.5.2011 13:42 mnicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    > 2. xfrun4 (Alt + F2), neboli spuštěč aplikací mi úplně nesedí, nenašel jsem alternativu, která by používala automatické dohledávání aplikací

    No na openboxe ako spustac pouzivam gmrun - minimalisticky a ma doplnanie...
    11.5.2011 23:23 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    ako launcher skus Synapse, pekne a velmi rychle.
    Polívčička byla..
    10.5.2011 21:03 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    1. kromě Xubuntu neexistuje linuxová distribuce, která by se hlouběji zabývala Xfce
    http://www.xfce.org/download/distros
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    11.5.2011 22:46 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    No já mám XFCE4 na Archu a na Mintu (rollon dnes už oboje) a v obou případech mám vše, co potřebuji, plně funkční a stabilní. Nevím, čím se živíte, ale podrobněji popsat své požadavky byste měl umět...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    10.5.2011 11:27 _dworkin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Kdyz uz se bavime o Xfce (XForms Common Environment) tak pro ty co to stale nevedi se pise Xfce ne XFCE jako u KDE (K Desktop Environment) nebo GNOME (GNU Network Object Model Environment). Sam jsem to psal nedavno jeste spatne.
    10.5.2011 12:55 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Ano, stejne jako je Gnome a ne GNOME a stejne jako je SuSE a ne SUSE. Ale to je dulezite spis pro autora clanku. V reakcich bych na tom nebaziroval. :-)
    10.5.2011 13:48 Atila III
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Souhlas hlavně že si hezky Česky všichni rozumíme :-)
    10.5.2011 14:19 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    SuSE bývalo, dokud to bylo německé "Software und System Entwicklung". Teď už se píše SUSE s velkým U. Jo a pro psaní v českém jazyce se používají znaky s čárkami a háčky.
    pushkin avatar 10.5.2011 16:10 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    10.5.2011 16:22 xhombre | skóre: 10 | blog: xhombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Tak proč já žiji v představě, že je to SÜSE. S těmi přehláskami?
    10.5.2011 17:04 Zbyněk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    süße = sladký ⟶ Používáním SUSE máš sladší život :-)
    11.5.2011 11:17 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Az budes mnoho let psat cele dny na klavesnicich big-unix (Solaris, HP-UX) bez podpory CZ, tak ti taky bude delat problem zdrzovat se s nejakymi nábodeníčky.
    11.5.2011 14:18 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
    10.5.2011 16:36 Hue | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    stejne jako je Gnome a ne GNOME
    Vážně? A já myslel že je to naopak..
    10.5.2011 21:34 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    To jsi myslel správně. Nevím, proč mají lidé pořád ve zvyku „opravovat“ správné věci, aniž by byli ochotni věnovat pět sekund svého času na to, aby si prostě otevřeli domovskou stránku projektu a zjistili jak se věci mají (tedy např. jak se projekt jmenuje). Pokud je někdo tak ultrashnilý, že není ochoten věnovat ani 3 sekundy času, aby si otevřel www.gnome.org, potom by se rozhodně měl zcela zdržet jakýchkoli pouček o tom, jak se projekt správně jmenuje. Většina mýtů a dezinformací, které lidé neustále v diskusích šíří, je způsobena právě touto ultrashnilostí.
    11.5.2011 11:15 Kaacz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Sorrac za Gnome. Nevim, proc jsem to tam flakl, ted se tomu sam divim.
    11.5.2011 00:09 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    KDE už dávno není K Desktop Environment.

    GNOME je správně.
    11.5.2011 22:49 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Považujete to za podstatu nebo si rád leštíte prýmky? Nedivím se, že dnes již většina vysokoškoláků umí pouze pojmenovávat...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    pavlix avatar 12.5.2011 21:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Co máš proti vysokému školství, snad tě odněkud nevyhodili? :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 12.5.2011 21:22 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Nevím jak Petr, nechci se nikoho dotknout, ale většinou jsou takové řeči jasná diagnóza nedobrovolného odchodu z VŠ (alternativou je snad jen vyšší věk – aneb za nás to bylo lepší).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 12.5.2011 21:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Dokonce bych řekl že diagnóza frustrace z nedobrovolného odchodu. Jsou lidi, co dokážou odejít s grácií a nezanechá to na nich nějaké větší následky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.5.2011 04:27 Čičmrda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Taky bych se nerad někoho dotýkal, ale nelze opomenout fakta, že dnes má VŠ diplom i kdejaký mentální retardér. Tak nevím za co se tu chcete plácat po ramenou? Čest výjimkám.
    pavlix avatar 16.5.2011 10:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Tak nevím za co se tu chcete plácat po ramenou?
    Nevím, za co se chceš plácat po ramenou s někým, kdo nadává jen proto, že mu nejspíš v nedávné době oznámili, že už ho nechtějí :). A je úplně jedno, jestli to byla vysoká škola nebo spolek znuděných starců.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.5.2011 11:47 _dworkin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Bez urazky. Nemyslim si, ze skutecne chcete odpovedet.
    11.5.2011 11:00 Jakub Kalab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    "Ark z GNOME"? Pokud vim, tak Ark je KDE aplikace napsana (ted uz) v Qt 4. GNOME default je, pokud se nepletu, file-roller.
    11.5.2011 14:15 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Přesně tak, chtěl jsem na to upozornit, ale zapomněl jsem na to. Těch chyb je tam víc, akorát nemám čas to číst znovu.
    11.5.2011 11:08 MIlanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Arch linux mi také pěkně zkomplikoval život: GNOME 3 mne nezaujalo (nefunguje přes x2go/NX/atd. a navíc na Sandy Bridge grafice skončilo ve fall-back režimu, jehož gnome-panel bohužel není totéž, co GNOME 2), dockbarx v Xfce 4.8 by melo jít spustit přes xfapplet, ten však padal a padal a navíc z Archu zmizely závislosti (bonobo..něco).

    Dockbarx v nějaké beta verzi funguje jako standalone panel, ale je to pruda, neb do tohoto panelu nejde nacpat notifikační oblast či jiné applets (desktop switcher, menu).

    Neznáte někdo ekvivalent k dockbarx, který by nepotřeboval hw akceleraci a ideálně fungoval v panelu KDE 4.6 (u toho jsem skončil po dni zkoušení všeho možného)? Google zatím moc neporadil...
    11.5.2011 23:01 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Nějak mi z vašeho textu neplyne, čím vám Arch zkomplikoval život. Obávám se, že je chytřejší než člověk, který matlá prvky Gnome s XFce na nové CPU a diví se, že se setká s nestabilitou... Panely v XFce applety standardně umí, spouštění apps je primitivně jednoduché třemi způsoby, nechápu, proč trváte na dockbarx...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    12.5.2011 08:45 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Tipuju, že mu Arch zkomplikoval život tím, že Arch v repozitářích nahradil GNOME 2.32 novým GNOME 3. A tím, že aktualizoval a GNOME 3 mu nevyhovuje, tak hledal, které prostředí používat...já se na Archu snažím zůstat stále na GNOME 2.32.
    12.5.2011 12:19 MIlanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Přesně tak. Jenže dříve nebo později zmizí staré balíky z repozitářů a nové budou zkompilovány proti GNOME 3 knihovnám... Pokrok prostě nelze zastavit a na Archu jej máme mezi prvními ;-)
    12.5.2011 12:35 wtfjakovocode
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    to bych nedokazal pouzivat takovej smejd, kdyz mi brani v pouzivani starsich verzi.
    pavlix avatar 12.5.2011 21:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Dobrý joke.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.5.2011 12:51 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Já jsem v /etc/pacman.conf zakázal upgrade několika balíčků, takže se mi to na GNOME 3 neaktualizovalo ani neaktualizuje. Ale jak dlouho to bude bez větších problémů...

    Jinak tady je repozitář s trochu staršími verzemi programů a mezi nimi je i GNOME 2.32.
    12.5.2011 22:26 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    proč trváte na dockbarx...
    Protože jako jediný:

    x spojuje funkci spouštěče a task manageru v jednom (standardně nespustí novou instanci, ale otevře již běžící okno příslušného programu. Lze samozřejmě spustit i novou instanci, stejně tak přímo zavřít některou z běžících; prostým kliknutím na ikonu bez výběru konkrétní instance programu se zobrazí všechna otevřená okna);

    x funguje bez hw akcelerace (kvůli remote desktopu) i s ní (pak přidá náhledy);

    x je prostorově velmi úsporný (pouze ikony).

    Existují podobné věci (AWN, Cairo, ...), ale to je všechno "compositing" záležitost. V KDE 4.6 vypadá podobně výchozí "Smooth Tasks", jenže je to jen task manager a navíc mu schází pár vychytávek (oproti DockbarX).

    A hlavně - moc jsem si na něj zvyknul ;-)

    P.S. Jsem zvědav na dobu, až všechny ty GNOME/Xfce/KDE/cokoliv bude vyžadovat hw akceleraci. Pak asi remote desktop bude jen příkazová řádka.
    11.5.2011 13:49 xxxxxx | blog: xxxxxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Já už jsem několikrát chtěl přejít z XFCE na GNOME a pokaždé jsem zjistil, že jsem tím vlastně nic nezískal, ani neztratil a teď po vyzkoušení GNOME 3 jsem definitivně rozhodnut zůstat u XFCE.
    11.5.2011 16:21 Jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Zdravim. Byl jsem zvyklej na GNOME 2, GNOME 3 mě celkem znechutil a KDE moc nemusim. Co je podle vás lepší volba pro openSUSE? LXDE nebo Xfce?
    11.5.2011 18:25 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Podle toho, jestli ti více vyhovuje Xfce nebo LXDE.
    11.5.2011 23:06 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    No, jisté odlišnosti pro rozhodování by tu byly: Předně LXDE je lehčí a méně propracované jako DM, zato PCmanFM je funkčně univerzálnější včetně root přepínání a správy desktopu.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    11.5.2011 19:57 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Wicd je sice super, ale mělo by se něčím nahradit nebo upravit. Má jednu nepříjemnou až hloupou vlastnost (pro notebooky) a to je ukládání všech informací (včetně WiFi passfrázi) do jednoho souboru a ten soubor je v /etc a v čitelné formě. Takže ani šifrovaná partition pro /home nepomůže (šifrovaný celý disk samozřejmě jo, ale to zas není optimální pro SSD disky).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    11.5.2011 22:23 Hue | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Není pravda. Wicd si data o sítích ukládá do /var/lib/wicd/configurations/ a přístup k nim má jenom root.
    12.5.2011 08:33 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Tak se něco změnilo, vycházel jsem z netbooka, kde je Ubuntu 8.04 (verzi Wicd teď nevím) a tam rozhodně ukládá vše v jediném souboru v /etc. Nicméně je jedno jestli je to v etc nebo /var/lib, problémem je že je to v čitelné podobě (passfráze) mimo uživatelský prostor. To, že na něj má přístup jen root je nedostatečné, při krádeži ntb ať je soubor kdekoliv na nešifrovaném oddílu tak je to pro každého lehce čitelné.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    16.5.2011 18:49 XjCook
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    A to je také ťažké si zašifrovať celý hardisk? alternate cd to istí ;-)
    16.5.2011 21:51 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Obyčejně není, ale pokud je to SSD disk, tak už to není tak vhodné (kvůli TRIM)
    Ale obecně se mi ten model ukládání nelíbí, když se někdo někde připojuje je to obvykle jeho věc a ne věc root-a :-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    11.5.2011 22:26 Martin Matějek | skóre: 12 | blog: Flying_circus | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Fakt? V /etc/wicd jsem našel akorát konfigurační soubory a pokud vím, tak Wicd akorát ukládá konfiguraci pro wpa_supplicant do /var/lib/wicd/configurations a k těm jako uživatel nemám právo ke čtení.
    Don't judge me by the friends I keep. No, no, no. Judge me by the enemies I have slain!
    11.5.2011 21:57 Harvie.CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Uz nahradilo :)
    Nekolik dni uz sem spokojeny uzivatel. cely XFCE jsem si nastavil, ze vypada jako GNOME pred onou operaci (po ceste k tomuto nastaveni jsem vyzkousel i nastaveni pripominajici Win 7 a Mac OS X, takze hadam ze moznosti je spousta)

    Z gnome jsem si nechal prevazne jen GVFS a klicenku kvuli pohodlnejsimu SSH a nm-appletu... vlastne taky jeste gedit (kvuli syntax higlight ktery v mousepadu neni) a eog (pac resetto pada), ale to uz do gnome nepocitam...

    btw s oznamenim prace na GNOME 3.0 jsem XFCE zkousel ve starsi verzi a tenkrat mu toho jeste proti gnome relativne dost chybelo a musim rict, ze s vydanim GNOME 3.0 byli pripraveni GNOME 2.0 nahradit, protoze vsechny nedostatky jsou fixnuty - az na pomaly start prvniho (v ramci relace) okna thunaru 1.2, ktery sem vyresil instalaci vyvojove verze 1.3 :)
    11.5.2011 23:07 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uz nahradilo :)
    Což takhle Medit?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    12.5.2011 22:04 fatmatt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Xfce sa mi páči, ale jednu vec som stále nevyriešil (preto som stále pri GNOME). Stále mi tam blbnú fonty na niektorých stránkach - na root.cz je písmo škaredé a kostrbaté, tak isto aj na mozilla.cz ... na väčšine stránkach je písmo pekné, ale nejde mi zmeniť veľkosť - je strašne malé, ale len určité veci, skoro na to nevidím a zmeniť to nejde. Skúšal som inštalovať všelijaké iné fonty, nič nepomohlo.
    14.5.2011 01:17 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    A zkoušel jste manipulovat s nastavením fontů(Settings - Appearance -Fonts)? Je dost možné, že v jiném prostředí máte nastavené jiné DPI.
    14.5.2011 09:00 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Že by nastavení fontů včetně minimálního fontu v prohlížeči?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    15.5.2011 20:05 fatmatt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Škaredé písmo sa mi podarilo odstrániť pomocou odinštalovania balíkov xorg-fonts-75dpi a xorg-fonts-100dpi ... to malé písmo mi nejde zmeniť ani pomocou nastavenia minimálnej veľkosti písma vo Firefoxe (ostatné fonty sa zmenia na väčšie, ale určitý typ nie, neviem to dobre vysvetliť)... proste na niektorých stránkach (odkazy na fórum, odkazy na statusy, ...) mám to písmo malé (ostatné je normálne), neviem čo s tým mám urobiť
    16.5.2011 04:56 Čičmrda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    Ja bych na to sel odlesa. Nainstaloval bych drivery a zprovoznil kompozitor. Nerikam ze to zarucene pomuze, ale ja tech par problemu na ktere jsem narazil se zobrazovanim vyresil takhle.
    16.5.2011 17:57 fatmatt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Xfce 4.8 – nahradí klasické GNOME?
    drivery na grafiku? tie nainštalované mám... a čo je kompozitor?
    16.5.2011 19:59 Dumba
    Rozbalit Rozbalit vše Xarchiver
    Tak tohle je poprvé, co jsem slyšel o Squeeze. Osobně používám Xarchiver, který je řekl bych dobře importován do Thunaru a zvládá snad všechny formáty (pomocí dalších pluginů).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.