Spotify prostřednictvím svého FOSS fondu rozdělilo 70 000 eur mezi tři open source projekty: FFmpeg obdržel 30 000 eur, Mock Service Worker (MSW) obdržel 15 000 eur a Xiph.Org Foundation obdržela 25 000 eur.
Nazdar! je open source počítačová hra běžící také na Linuxu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Autorem je Michal Škoula.
Po více než třech letech od vydání verze 1.4.0 byla vydána nová verze 1.5.0 správce balíčků GNU Guix a na něm postavené stejnojmenné distribuci GNU Guix. S init systémem a správcem služeb GNU Shepherd. S experimentální podporou jádra GNU Hurd. Na vývoji se podílelo 744 vývojářů. Přibylo 12 525 nových balíčků. Jejich aktuální počet je 30 011. Aktualizována byla také dokumentace.
Na adrese gravit.huan.cz se objevila prezentace minimalistického redakčního systému GravIT. CMS je napsaný ve FastAPI a charakterizuje se především rychlým načítáním a jednoduchým ukládáním obsahu do textových souborů se syntaxí Markdown a YAML místo klasické databáze. GravIT cílí na uživatele, kteří preferují CMS s nízkými nároky, snadným verzováním (např. přes Git) a možností jednoduchého rozšiřování pomocí modulů. Redakční
… více »Tým Qwen (Alibaba Cloud) uvolnil jako open-source své modely Qwen3‑TTS pro převádění textu na řeč. Sada obsahuje modely VoiceDesign (tvorba hlasu dle popisu), CustomVoice (stylizace) a Base (klonování hlasu). Modely podporují syntézu deseti různých jazyků (čeština a slovenština chybí). Stránka projektu na GitHubu, natrénované modely jsou dostupné na Hugging Face. Distribuováno pod licencí Apache‑2.0.
Svobodný citační manažer Zotero (Wikipedie, GitHub) byl vydán v nové major verzi 8. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána verze 1.93.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Svobodný operační systém ReactOS (Wikipedie), jehož cílem je kompletní binární kompatibilita s aplikacemi a ovladači pro Windows, slaví 30. narozeniny.
Společnost Raspberry Pi má nově v nabídce flash disky Raspberry Pi Flash Drive: 128 GB za 30 dolarů a 256 GB za 55 dolarů.
Technologie Skip pro multiplatformní mobilní vývoj, která umožňuje vývojářům vytvářet iOS a Android aplikace z jediné Swift a SwiftUI kódové základny, se s vydáním verze 1.7 stala open source.
apt-get -t unstable install amarok k3b. Tím se mi upgradovala značná část KDE balíčků na novější verze z testingu a zároveň se nainstalovalo pár věcí z unstablu. A pak už apt-get dist-upgrade provedlo bez problému zbytek, ani jsem o nic nepřišel (kromě pár knihoven, samozřejmě). Takže možná někde zakopaný pes je, ale já jsem ho takhle přeskočil, takže o něm ani nevím...
dodáváš mi super konkrétní rady, viz update mého příspěvku, pokud by to nějak nechtělo jít, tak použiju Tvůj postup
libqt3c102-mt a libqt3-mt
jeste v utery jsem v klidu mela svoji operu 8.1, dala dist-upgrade a chtelo mi to sebrat temer cely system kvuli vyse uvedenemu konfliktu...
nicmene v soucasne dobe mam na pracovnim stroji (dualboot) tez testing debiana (vyhradne repository testing!) a taky se to pere, drive zmineny amarok se proste diky zavislostem nenainstaluje...
na forem jsem pohledala, ze v ubuntu 5.1 je to hlasene jako bug
Takže no problem...
Následující balíky mají nesplněné závislosti:
kdebluetooth: Závisí na: kdelibs4 (>= 4:3.3.2-1) ale nebude se instalovat
Závisí na: libqt3c102-mt (>= 3:3.3.3) ale nedá se nainstalovat
E: Poškozené balíky
pritom ted v testingu je/by mel byt libqt3-mt.
A
fakeroot apt-get source --build balik
B
pokud stahnes balik rucne (3 soubory .dsc, .tar.gz, .diff.gz)1/ dpkg-source -x balik.dsc 2/ cd balik 3/ dh_make 4/ fakeroot ./debian/rules binarypokud mas jen jeden zdrojak .tar.gz, pak je 1/ bod:
1/ tar xzf balik.tar.gz
ve vsech pripadech ziskas balik ktery nainstalujes
dpkg -i balik.debdalsi info v http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/
gnupgsouces.list by pak mel byt soubor trusted.gpg s klíči a nemel by otravovat...
doma se mi vytvoril automaticky, v praci se neee, ale donesla jsem si nastaveni celeho aptu z domova, co chodilo (hlavne odladene preferences
) a v ten moment si aptitude pobrecelo, ze nema gnupg a od te doby i v praci to je ok
"gnupg not found" hlásí rovnou "untrusted sources"tusim, ze synaptic mi jednou rekl, ze nemam gnupg a od te doby hlasil untrusted sources - protoze i kdyz mas gnupg nainstalovany, ale nemas naimportovany ten klic v trusted.gpg, tak hlasi untrusted sources, coz je logicke... chtelo by to vylepsit tu hlasku o to, jestli gnupg je nebo neni nainstalovany
Další chyba je v dependencích balíku aptitude (aktuální testing): gnupg není ani v depends ani v recommends, no to je teda úroveň...asi to nejaka uroven bude

)
co se tyce problemu s untrusted sources, tak jsem mela problem s nainportovanim klice k jednomu dodatecne dodanemu zdroji a v ramci jedne dalsi operace jsem si smazala cely adresar apt ve /var
Tiskni
Sdílej: