abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 22:33 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).

včera 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

včera 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

1.5. 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

1.5. 19:22 | IT novinky

Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).

30.4. 22:33 | Nová verze

Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.

30.4. 17:44 | Zajímavý článek

Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.

karkar | Komentářů: 0
    30.4. 12:11 | Humor

Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (58%)
     (1%)
     (9%)
     (21%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 509 hlasů
     Komentářů: 19, poslední 30.4. 11:32
    Rozcestník

Dotaz: teplotni cidlo

16.12.2005 16:01 kanon | skóre: 8 | blog: dist
    teplotni cidlo
    Přečteno: 2549×
    ahoj nezkousel nekdo z vas pripojit teplotni, nebo i vlhkostni cidlo k pocitaci?

predem diky

Odpovědi

16.12.2005 16:04 vlady | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: teplotni cidlo
    Podivej se na www.digitemp.com
    16.12.2005 16:10 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Z jednoho se mi teplota ukazuje v blogu :-). Pokud chceš víc čidel tak bude levnější použít něco na 1-wire.
    16.12.2005 19:35 Jan Martinek | skóre: 43 | blog: johny | Brno
    Pro měření teploty doporučuji čidlo DS18B20. Lze jej zapojit na sériový port a funguje s programem digitemp. Tady
    http://kf.fyz.fce.vutbr.cz/pub/DS18B20/
    jsem nakopíroval svůj návrh a realizaci tišťáku. Návrh je vektorový (*.svg), ale pro snazší prohlížení jsem jej vyexportoval do *.png.
    Celé se to vejde do konektoru pro sériový port.
    Je tam taky ukázka, jak jsem měřil teplotu pomocí dvanácti nezávislých čidel. Každé čidlo má svou vlastní unikátní adresu. Všechna čidla byla připojena k jednomu sériovému portu.
    Teplotu lze měřit také pomocí čidla SMT 160, ale není to tak pohodlné, protože se musí zjišťovat střída obdélníkových kmitů. Jedno takové čidlo mi funguje už tři roky a teplota se zaznamenává do grafu zde:
    http://pumpa.ath.cx/
    Teplotu a relativní vlhkost (současně) lze měřit například pomocí čidla SHT-11.
    Heron avatar 21.1.2006 10:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    http://kf.fyz.fce.vutbr.cz/pub/DS18B20/

Access forbidden!

Josef Kufner avatar 11.7.2006 13:33 Josef Kufner | skóre: 70
    Jen taková drobnost k realizaci: deska tišťáku se dá narvat mezi pájecí plošky konektoru a není pak třeba tam mít ty 1cm drátky, mezi konektorem a tišťákem. Taky je to trošku bytelnější a vejde se to do krytu konektoru. Ale jinak je to hezke ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.7.2006 14:17 Jan Martinek | skóre: 43 | blog: johny | Brno
    Jasně, to je určitě lepší a jednodušší. Až to zas někdy budu vyrábět, určitě to už udělám bez těch drátků.
    16.12.2005 20:38 wolfy
    Nejjednodussi mas sidlo pre 1wire se sw digitemp. Veskery hw se da objednat primo od vyrobce jako vzorek takze zadarmo. Existuje verze pro seriovy port i pro USB. Ja osobne pouzivam starsi zapojeni pres seriovy port se starsi verzi digitemp k plne spokojenosti.
    17.12.2005 09:06 #2453 | skóre: 21
    kdysi jsem kdesi neco takoveho videl ... jo uz to mam, bylo to tady: http://www.root.cz/clanky/nejjednodussi-online-teplomer/
    17.12.2005 11:16 Jan Martinek | skóre: 43 | blog: johny | Brno
    Mohu vědět, proč doporučujete čidlo, které je (ve srovnání s DS18B20) dvakrát(!) dražší, má horší přesnost, měří pomaleji a nelze jich zapojit víc současně? Navíc ovládací program přistupuje přímo na porty a musí běžet jako root a při měření dost výrazně zatěžuje procesor.
    20.1.2006 20:00 #2453 | skóre: 21
    Nedoporucuji, jen jsem si pri otevreni tohoto threadu vybavil ze se o tom nekde psalo, tak jsem se pokusil rozsirit moznosti zde nabizene, jelikoz o takovych cidlech moc do hloubky nevim, tak bych si ani netroufal nekde neco doporucovat. Je-li pravda to co rikate, pak se omlouvam ze jsem upozornil na nejaky smejd...

T.
    17.12.2005 10:05 Mountains
    Skus pozriet v novebrovom infoware www.cevaro.sk
    11.7.2006 12:57 Petr Slansky | skóre: 30 | blog: slansky
    Popis stavby teplomeru pro projekt "digitemp": http://sweb.cz/trifid2/teplomer/index.htm
    11.7.2006 14:42 Jan Martinek | skóre: 43 | blog: johny | Brno
    Vidím, že u čidla využíváte pouze dva vývody (režim parazitního napájení) místo tří. Pro běžné použití je to v pohodě, ale chtěl bych podotknout, že u vyšších teplot nebo u několika čidel paralelně začiná vypadávat komunikace.
    Například v udírně jsem musel použít trojvodičové vedení.
    20.3.2007 22:34 Petr Slansky | skóre: 30 | blog: slansky
    Mam k jednomu PC pripojeno cca 6 cidel, cca 15m kabelu. Funguje to dobre a spolehlive, prestoze se pouziva pouze dvouvodicove zapojeni. Jestli je neco problem, pak to ze pravdepodobne dochazi k mirnemu ohrevu cidel behem mereni. Precist 6 cidel trva dele nez precist jen jedno cidlo, behem mereni jsou napajena vsechna cidla soucasne. Mozna ze v trivodicovem zapojeni je problem s ohrivanim mensi (cidla se mohou probouzet jen kdyz potrebuji). Aspon se mi zda, ze pokud pripravek pripojim k PC (stejna mistnost, stejna teplota), tak po zapnuti teplota chvili roste, jako by se mistnost otepovala. Ze k podobnemu jevu bude dochazet je jasne (a urcite i zdokumentovane, cidlo potrebuje k provozu elektrickou energii, ta se premenuje na ztratove teplo).

Popsane oteplovani bylo vyraznejsi, pokud bylo cidlo umisteno v krytce konektoru u PC. Teplota byla o cca 2 stupne vyssi nez u externiho cidla. Nejprve jsem si myslel, ze mam spatne cidlo, nahradil jsem jej tedy jinym, ale vysledek byl stejny a navic cidlo ktere ukazovalo vyssi teplotu v konektoru se pri pripojeni mimo konektor chovalo korektne. Myslim si, ze cidlo v krytce je zahrivano ztratovym teplem ktere vznika na diodach prevodniku.

Jeste pridam dva dalsi odkazy na aplikace pouzivajici digitemp cidlo:
    http://www.ban-solms.de/t/IPCop-digitemp.html
    http://martybugs.net/electronics/tempsensor/software.cgi

12.7.2006 22:04 Jarabica
    Jak uz tu nekdo uvadel. Pouzivam jej a funguje vyborne.
    21.3.2007 10:15 penguin666 | skóre: 26 | blog: Slacked_Life
    21.3.2007 10:16 penguin666 | skóre: 26 | blog: Slacked_Life
    ...mmch taky DS18B20

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.