Společnost JetBrains uvolnila verzi 2 svého open-source velkého jazykového modelu (LLM) pro vývojáře Mellum.
Probíhá konference Microsoft Build 2026. Microsoft představuje své novinky: kvantový čip Majorana 2, Surface Laptop Ultra a Surface RTX Spark Dev Box s NVIDIA RTX Spark, Intelligent Terminal, Coreutils for Windows (fork Rust Coreutils), AI modely MAI, AI agenta Scout, platformu pro agent-first zařízení Project Solara, …
Google Chrome 149 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 149.0.7827.53 přináší řadu novinek. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pluto.jl, reaktivní notebook pro programovací jazyk Julia, dospěl do verze 1.0.
Byla vydána nová verze 12.0.0 vizuálního programovacího jazyka Snap! (Wikipedie) inspirovaného jazykem Scratch (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu.
Počítačovou hru Gravity Circuit (ProtonDB) lze do 14. června do 19:00 získat na Steamu zdarma. Napořád.
Nejnovější X.Org X server 21.1.23 a Xwayland 24.1.12 řeší 9 bezpečnostních chyb.
npm balíčky @redhat-cloud-services byly kompromitovány.
Byly publikovány informace o zranitelnosti CVE-2026-46243 pojmenované CIFSwitch v Linuxu od roku 2007. Běžný uživatel může získat práva roota (lokální eskalaci práv). V upstreamu je již opraveno.
Nvidia na své konferenci NVIDIA GTC Taipei 2026 představila řadu novinek. Společně s Microsoftem představili superčip NVIDIA RTX Spark (až 6 144 jader GPU, 20 jader CPU, 1 petaflop AI výkonu v FP4 a 128 GB jednotné paměti). První notebooky a stolní počítače s tímto čipem od Nvidie místo Intelu nebo AMD by se měly na trh dostat na podzim letošního roku.
Ahoj všem,
Stáhnul jsem si manuál pro instalaci Nvidie pro svůj GentooLinuxek a nefunguje mi MODPROBE NVIDIA.
AMD Athlon XP, grafárna trochu archivní - GF4-MX460
V jádře 2.6.16-r5 jsem nastavil VESA driver vesafb-tng
Nainstaloval nvidia-glx a nvidia-kernel
Po pokusu o spuštění MODPROBE NVIDIA napíše chybu :
FATAL : error inserting nvidia (/lib/modules/2.6.16-gentoo-r5/video/nvidia.ko) : unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
LOG dmesg je v pořádku (podle mne) :
vesafb : nvidia .... NV17 () Board Rev A2 (OEM:NVidia)
vesafb : VBE version : 3.0
vesafb : VBIOS /hardware supports DDC2 transfers
vesafb : monitor limits : vf=160Hz, hf=86kHz, clk=150MHz
vesafb : scrolling : vedraw (tady to po sobě nepřečtu)
vesafb : framebuffer at 0xd0000000, mapper to 0xe0a80000,using 7500k, total 65536
vesafb : VESA VGA frame buffer device
po zadání LSMOD nenapíše nic, žádný modul není aktivní, zkoušel jsem nějaký jiný (od DVB karty) a ten jede
Až na ten FATAL se tváří vše přátelsky, po restartu nenaběhly X-ka, ale to je asi všem jasné, modul je na svém místě, symlink /usr/src/linux taky dobře, emerge proběhlo taky bez chyby a modul taky NEFUNGUJE.
Teď jsem ve windech, restartuju do Gentaa a jdu hledat dál, jenom už nevím kde. Na chvíli se odmlčím. Zatím komunito
modprobe nvidia; dmesg | tail.
Měj se.
Domníval jsem se, že NVIDIA neumí navázat spojení s VESOU z jádra a házela chybu. Hans má ale pravdu, že jsem špatně prohlédl dmesg.
Ne, že bych z toho hlášení byl chytřejší, ale je to pokrok. Tady je hlášení a já ho jdu rozluštit - góglíku => hledej!!!
nvidia : module license ´NVIDIA´ taints kernel
nvidia : Unknown symbol remap_page_range
nvidia : Unknown symbol pci_find_class
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -v =nvidia-kernel ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -v =nvidia-glx.
~x86? -v bez jiných optionů? =, když není udaná verze?
Měl by tam spíš doplnit svou architekturu, například mně by ~x86 bylo platný jak arabovi sněhule
Co má za smysl -v bez jiných voleb?
Mělo by to být ukecanější, ale ničeho jsem si nevšiml.
například mně by ~x86 bylo platný jak arabovi sněhuleDoufal jsem, že lze předpokládat nějakou elementární inteligenci.
Mělo by to být ukecanější, ale ničeho jsem si nevšiml.Jak kdy. V tomto případě asi nebude, ze zvyku to ale používám vždy.
Neboj, to si upravím podle sebe - díky za radu. Tohle jsem ještě nezkoušel.
Krom upgradu gcc nic nového
Podívám se na ty verze a uvidíme
nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
nvidia: Unknown symbol remap_page_range
nvidia: Unknown symbol pci_find_class
A modprobe nvidia nefunguje, ale zatím jsem s tim nic nevymyslel. Mám starší grafiku GeForce2 (ověřil jsem si; je podporovaná). FB nepoužívám.
Tiskni
Sdílej: