Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Ahoj všem,
Stáhnul jsem si manuál pro instalaci Nvidie pro svůj GentooLinuxek a nefunguje mi MODPROBE NVIDIA.
AMD Athlon XP, grafárna trochu archivní - GF4-MX460
V jádře 2.6.16-r5 jsem nastavil VESA driver vesafb-tng
Nainstaloval nvidia-glx a nvidia-kernel
Po pokusu o spuštění MODPROBE NVIDIA napíše chybu :
FATAL : error inserting nvidia (/lib/modules/2.6.16-gentoo-r5/video/nvidia.ko) : unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
LOG dmesg je v pořádku (podle mne) :
vesafb : nvidia .... NV17 () Board Rev A2 (OEM:NVidia)
vesafb : VBE version : 3.0
vesafb : VBIOS /hardware supports DDC2 transfers
vesafb : monitor limits : vf=160Hz, hf=86kHz, clk=150MHz
vesafb : scrolling : vedraw (tady to po sobě nepřečtu)
vesafb : framebuffer at 0xd0000000, mapper to 0xe0a80000,using 7500k, total 65536
vesafb : VESA VGA frame buffer device
po zadání LSMOD nenapíše nic, žádný modul není aktivní, zkoušel jsem nějaký jiný (od DVB karty) a ten jede
Až na ten FATAL se tváří vše přátelsky, po restartu nenaběhly X-ka, ale to je asi všem jasné, modul je na svém místě, symlink /usr/src/linux taky dobře, emerge proběhlo taky bez chyby a modul taky NEFUNGUJE.
Teď jsem ve windech, restartuju do Gentaa a jdu hledat dál, jenom už nevím kde. Na chvíli se odmlčím. Zatím komunito
modprobe nvidia; dmesg | tail
.
Měj se.
Domníval jsem se, že NVIDIA neumí navázat spojení s VESOU z jádra a házela chybu. Hans má ale pravdu, že jsem špatně prohlédl dmesg.
Ne, že bych z toho hlášení byl chytřejší, ale je to pokrok. Tady je hlášení a já ho jdu rozluštit - góglíku => hledej!!!
nvidia : module license ´NVIDIA´ taints kernel
nvidia : Unknown symbol remap_page_range
nvidia : Unknown symbol pci_find_class
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -v =nvidia-kernel ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -v =nvidia-glx.
~x86
? -v
bez jiných optionů? =
, když není udaná verze?
například mně by ~x86 bylo platný jak arabovi sněhuleDoufal jsem, že lze předpokládat nějakou elementární inteligenci.
Mělo by to být ukecanější, ale ničeho jsem si nevšiml.Jak kdy. V tomto případě asi nebude, ze zvyku to ale používám vždy.
Neboj, to si upravím podle sebe - díky za radu. Tohle jsem ještě nezkoušel.
Krom upgradu gcc nic nového
Podívám se na ty verze a uvidíme
nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
nvidia: Unknown symbol remap_page_range
nvidia: Unknown symbol pci_find_class
A modprobe nvidia nefunguje, ale zatím jsem s tim nic nevymyslel. Mám starší grafiku GeForce2 (ověřil jsem si; je podporovaná). FB nepoužívám.
Tiskni
Sdílej: