Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.
Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.
Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.
Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.
OpenSearch (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.0. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Jedná se o fork projektů Elasticsearch a Kibana.
PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.
Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.
Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.
Toho by bylo ... jak ho chcete používat? Víc na baterku, víc na síť? Wifi, bluetooth, infrák? Pařit něco, kancelářit, programovat, pracovat s grafikou? Tj. jak velkou paměť, disk, procesor, jakou grafárnu?
Muj favorit by bylo IBM, jedno už mam a nelituju , více méně jsem už rozchodil IBM Thinkpad R51e. Líbil by se mi u něj větší disk - ale s dvd-ramem a větší flashkou se s nim dá dobře vyjít.
Odkaz na tu r52e.
Jako první tip - IBM r50e, popis rozchození z Thinkwiki? Má výkonnější procák, než r51e a větší disk. S tou grafikou a rychlostí ale nevim.
Neopren mne ještě čeká, mou vyhlídlou barvu teď nemaj na skladě, paměti mam 1,5GB (ale sdílené video) a batoh už taky mam. Když už, tak ať to vydrží.
Mne tak trochu leká
design capacity: 51840 mWh last full capacity: 50440 mWhtj. jak dlouho mi tahle 6-článková vydrží použitelná, zatim neplánuju nic, ale uvažuju o tý 9-ti článkový. Lákal by mne větší disk, ale to bych musel tuhle 40GB nechat v šuplíku?
(Sorry za off topic.)
Ten muj odkaz na r52e vedl na r52. Taky jsem měl Wxp home v ceně, už jsou fuč. Snad by to na netu šlo najít i dodavatele bez woken? Jestli by byl levnější?
Jak se zdá, bez systému jsem zatim zahlíd jen Asus a Prestigio a s linuxem Acer a Fujitsu-Siemens.
Hm, koukal jsem ještě do Czech computeru, Mironetu a Softcomu. V Alzáči maj dokonce jedno Lenovo bez woken , to jsem ale zjistil až teď.
Vlastním R51. Koupil sem ho před rokem, takže mi při startu svítí akorát logo Centrina a IBM. Sem tak neskutečně spokojený. Pokud bych začal zvenku, tak ergonomie klávesnice je parádní, protože směrem k uživateli se jakoby svažuje a s máminých Asusem se nedá srovnat, protože na tom Asusu nejde oproti tomuhle IBM skoro psát, pokud si nechcete zlomit zápěstí.
Dále klávesnice a myš. Na klávesnicích neni nic moc co vytknout ani vyvýšit. Jako myš můžete použít buď trackpoint nebo touchpad. Při spuštění acpi a načtení modulu pro PS2 myš, lze u trackpointu nastavit zda bude nebo nebude klikat, sílu stisku při kliku a spoustu parametrů.
viz:notysek ~ # cat /etc/trackpoint/trackpoint.conf #!/bin/bash echo -n 160 > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio2/sensitivity #echo -n XXXX > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio3/inertia echo -n 140 > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio2/speed #echo -n XXXX > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio3/reach #echo -n XXXX > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio3/draghys #echo -n XXXX > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio3/mindrag echo -n 8 > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio2/thresh echo -n 100 > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio2/upthresh echo -n 30 > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio2/ztime echo -n 250 > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio2/jenks #echo -n XXXX > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio3/middle_btn_disable echo -n 1 > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio2/press_to_select #echo -n XXXX > /sys/devices/platform/i8042/serio0/serio3/skipback
S touchpadem lze použít ovladač synaptics pro X. A v tu chvíli lze použít touchpad jako scrolovátko a v každém rohu má samostatné tlačítko.
Obrazovku má klasickou 15' XGA, protože je to rok starej kousek.
Co se týče vnitřku, tak IBM vyrábí "opravdové" acpi, takže co může to funguje. I na ten Active Protection System je v jádře modul a někde jsem viděl patch, který opravdu zastavoval ten disk. Jinak mi funguje bez problému zvuk,grafika,wifi a ethernet (všecko intelí, ovladače v jádře - žádný problém). No a s Centrinem jsem docela spokojen, protože kompletní Gentoo zvládne za 24 hodin. :) Bluetooth ani Irda jsem nějak víc nezkoumal, ale na netu se válí hafo návodů.
Já osobně jsem si zakoupil větší disk (120GB Seagate) a modul paměti navíc (takže teď mám v počítači 1,25 GB paměti) a baterku do ultrabaye. Výdrž s druhou baterkou sáhne až k pěti hodinám pokud stáhnu podsvícení displaye a frekvenci procesoru. A s tím co mám je ten noťas prostě parádní mašina. I když trošku težší.
Notebook od Lenova bych si asi nekoupil. A to ze tří důvodů. Ty notebooky nemají trackpoint. Připadá mi, že to jsou "obyčejné" kousky železe, oproti kterým vypadají IBM Thikpady jako neprorazitelná pevnost. Chybí jim ta masivnost a vzhled IBM notebooků. No a zatřetí nejsou IBM. :) (Nazve-li mě někdo zaujmutým psychopatem, ukousnu mu uši. ;) )
Spoustu info o Linuxu a noteboocích najdete na:
Takže to je asi můj pohled na věc. Domluvil jsem. Howk!Drobná otázka: co jste udělal s tim menšim diskem? Do noťase dva nenacpu (?), lze ho použít do nějakýho pda či jako přenosnej do futrálu. Nebo ještě někam jinam?
Hm, dobrej nápad - DÍK za postrčení.
Tiskni
Sdílej: