Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Zdravím všechny dobré duše, mám následující problém, na který hledám problém. Jedno železo (pc), disk 160 GB, převádím data (celou partišnu) na 80GB. Ohledně FS je to reiser -> reiser. Na 160GB byl swap jako hda7, na 80GB je jako hda6. Původní partišna /hda8 (asi), požadovaná /hda7. Zkopírováno, fstab jsem už taky upravil (aby nepřipojoval chybně číslované disky). A pořád mi po startu lilo nenajede, hlásí, že na /dev/hda6 je chyba filesystému. Dostanu se i do toho superuser režimu (Ctrl+D pro restart, obnova file systému). Případně se mi spustí ještě ext2fs, zda chci kontrolovat partišnu.
Tedy: mám v lilo uvedeno root=/dev/hda7. Jediné, co mne fakt zajímá, proč furt něco hledá hda6? Udev ani hotplug s tim snad nemaj něco společného?
Mam pocit, že kdysi jsem měl /boot jako ext2, ale teď ho tu nevidim.
Děkuji předem za strávený čas tímto "neřádem".
Řešení dotazu:
Oprava ... tento problém, na který hledám řešení :-/
Doplnění: zkouším použít to samé jádro (2.6.16), co na 160GB disku vesele fachá.
Ano, spustil.
Už tam na hda5 čistou MDV2006, z ní zkoušim něco kutit nebo z live Quantiana (fb800x600 2).
Zase mi to slítlo na ext2fscheck (nebo jak se to píše), jdu koukat, jestli bude něco v logu. Pak zkusim lilo -b zařízení, ať vyloučim nejistotu ve startu (zdroji).
Ad lilo -b
jsem dostal dopověď 9A = "no second stage loader signature (LILO)". Vzal jsem to zgruntu ... lilo -b /dev/hda, lilo -b /dev/hda1, lilo -b /dev/hda5, lilo -b /dev/hda7 a lilo -b /dev/hda8 :-/.
Mimo debatu: zase jsem objevil, že chroot+lilo z Quantiana (Knoppixu?) hlásí permisson denied, vyřěšim časem. Faq na Knopper.netu třeba...
A teď už vážně
Boot vypadá asi takhle: ...
... Odpojuji initrd ... ok stiskněte I pro int.spouštění nastavuji parametry jádra ... ok nastavuji hodiny ... ok zavádím klávesovou mapu ... ok nastavuji název kompu ... ok kontroluji kořenový fs ... ext2fs_check_if_mount/: The superblock could not be read or does not describe a correct ext2 filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2 filesystem (and not swap od ufs or something else), then the superblock is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate e2fsck -b 8193 <device> : No such file or directory while determining whether / is mounted. fsck.ext2: Is a directory while trying to open / Selhala kontrola souborového systému. Chcete opravit chyby? (Y/N) (jasně, že dávám ne) *** Při kontrolo došlo k chybě ... když opustíte shell*** (zadávám heslo roota (Oprava systému souborů)# df df: tabulku připojených FS nelze přečíst # mount -l rootfs on /type rootfs (ro) /dev/root on / type reiserfs (ro) none on /proc type proc /rw,nodiratime) none on /dev/pts type devpts (rw) none on /dev/shm type tmpfs (rw) # fdisk -l /dev/hda1 * Linux /dev/hda2 Extended /dev/hda5 Linux /dev/hda6 swap /dev/hda7 Linux /dev/hda8 Linux
Problém odstraněn, příčina nezjištěna, nenalezena.
Přešel jsem na grub, abych viděl názornějš, odkud co leze. Menu jsem přepsal na jméno + hdaX. Furt nic. Tak jsem to "přejel" instalací Mandrivy. Konfigurace menu.lst je obdobná. Čili předpokládám, že to muselo bejt "něco vevnitř". Nebo nevim.
Objevil jsem i další věci, změnim kdm za gdm a nejde mi htop, udělal jsem symlink a maká. To jsou teda souvislosti. , ještě se k tomu v blogu vrátím.
(Pravděpodobně špatně zapsanej /etc/fstab.)
Tiskni
Sdílej: