abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    15.1.2003 00:32 jbohac | skóre: 19 | Praha 5
    Rozbalit Rozbalit vše OT: Komercni banka?
    Omlouvam se, nemuzu se dockat clanku o KB a tak bych se chtel zeptat jestli nekdo zkousel v cemkoli pod Linuxem jejich "Mojebanka"? Kdyz sem se jich na moznost pouziti non-MSIE prohlizece dotazoval, odpovedeli mi dosti stroze, az arogantne ze neco takoveho nepodporujii. Nejake zkusenosti? Tenhle serial je fakt dobrej, ale hroozne pomalej ;-)
    15.1.2003 06:52 marek
    Rozbalit Rozbalit vše OT: Komercni banka?
    Tak k teto prosbe se pripojuji. Taky jsem obdrzel odpoved: "pouze MSIE - ten stejne pouziva kazdy"
    15.1.2003 07:37 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše OT: Komercni banka?
    ad pomalost: souhlas :-) holt nejsou lidi a prace je moc. ale zkusim tento tyden kontaktovat dalsi banku, na vase prani KB ... I kdyby me odmitli, tak to napisi - ale pak by clanek asi moc pozitivni nebyl vzhledem ke zminenemu.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    15.1.2003 09:20 Pedro
    Rozbalit Rozbalit vše OT: Komercni banka?
    KB je koncentrovana hruza. Ve firme pouzivame jeji ProfiBanku. Opravdu neni sance, ze by to chodilo pod necim jinym nez M$. Pouzivaji se snad vsechny M$-only "speciality" - M$ java, M$ activeX, M$ SQL server (!), pri instalaci se prepisuji mraky knihoven z $WINHOME\SYSTEM(32) atd. Vse se dela klikanim, vubec netusite, co vlastne delate (i kdyz udajne jde o spojeni asymetrickou kryptografii), automaticky se vam aktualizuje software, takze vubec netusite, jestli jeste za hodinu ta aplikace bude fungovat jako vcera nebo uplne jinak, proste koncentrovana hruza :-(
    13.8.2003 20:18 Olin
    Rozbalit Rozbalit vše OT: Komercni banka?
    Dopis KB. > Vazeny pane > > kontaktujeme Vas v souvislosti s nametem na zlepseni aplikace mojebanka, > ktery se tykal moznosti spusteni aplikace na jinych OS nez MS Windows - > konkretne na OS Suse. Dovolte nam podekovat za Vas cas, ktery jste nam > venoval pri predani vlastnich zkusenosti s aplikaci Mojebanka. Vas namet > byl zarazen do seznamu pozadavku s vysokou prioritou vyvoje, s jejichz > postupnou realizaci pocitame ve verzi aplikace nasazene v prubehu pristiho > roku. Dalsim kriteriem konecne realizace nametu pak bude i cetnost > podobneho pozadavku od nasich dalsich uzivatelu. > > V pripade dalsich dotazu nas, prosim, kontaktujte na bezplatne informacni > lince pro aplikaci mojebanka / profibanka 800 152 152 nebo > prostrednictvim teto emailove adresy. > > Komercni banka Vam preje prijemny den. > Zdenek Valkoun a Lucie Stepanova - oddeleni pece o zakazniky
    Hnedka tento tyden si jdu k UNION bance zridit ucet. U CSOB koncim, nebot dle technicke podpory CSOB jine prohlizece a jine OS nez M$ podporovany nejsou a nebudou...:-D
    15.1.2003 08:12 Carnival
    Rozbalit Rozbalit vše + CSOB
    Nemluve o tom, ze u CSOB se tam nekdy nedostanes ani s Win+IE. Napriklad v pondeli a v utery, kdy zrejme probihal jakysi upgrade, podle jemne zmeneho looku. Vzdycky jsem to zkousel asi tak hodinu, nez jsem se pres hlasky meho IE, serveru a asp stranek konecne prihlasil. Porad nevim jestli ten internetbanking CSOB je opravdu vazna vec, nebo jenom nejaka sranda, u ktere nevadi kdyz pul dne nejede. Tim bych se chtel i zeptat autora, jestli se bude venovat CSOB az skonci s KB?:)
    15.1.2003 09:39 Pet
    Rozbalit Rozbalit vše + CSOB
    Kdyz v CSOB inzerovali internetbanking, na webu psali, ze ma byt pristupny z jakehokoli pocitace na netu. Ale o dve kliknuti dal uz bylo, ze "jakykoli pocitac" je pouze pocitac s windows, pridavnym HW a propietalnim SW. Kdyz jsem jim napsal, ze internetbanking dle mne znamena neco jineho a ze pouzivam Linux a budou-li ho podporovat, dostal jsem odpoved, ze tohle reseni zvolili z v ramci bezpecnostni politiky :-). No a opravili informaci na webu, kde uz od zacatku pisou, ze internetbanking je pouze pro windows. Pod CSOB patri take Postovni sporitelna, ktera provozuje "Homebanking", coz je neco podobneho a taky pouze pro okna. Dale ale provozuje sluzbu, ktera se puvodne jmenovala Homebanking, dnes tomu rikaji "system Comtech", podle firmy, ktera to pro ne delala. Klient 2.0 tohoto systemu chodi pod DOSem (dosemu) pres modem primo do banky. Nicmene PS chce tento system zrusit z pouzivani, ale ja po nich chci nahradu, a oni zadnou nemaji :-) .
    15.1.2003 08:38 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše banky, Linux a informovanost pracovníků
    Zdravím, před nedávnem jsme obcházeli banky, neboť jsme zakládali společnost. V našem městě (UH) jsme obešli banky. O UB jsme z i-netu věděli, že podporuje Linux. Ovšem ochota a znalost pracovníků u přepážky byla otřesná. Neznali o své bance ani to co, bylo psáno na letáku, tedy, ze I-Banka podporuje Linux. ;o) Dalšími bankami byly ČSOB, ČS, KB. KB a ČSOB se Linuxem zabývat nebudou a ani nechtějí. U KB to ani nečekám, když ten jejich úděsný produkt (Profibanka) je založen na MSSQL, který musí být nainstalován na pracovní stanici. (Servery prý běží na Oracle). ČS je na tom podstatně lépe. Jejich nový banking podporuje Mozillu. Ceny jsou slušné, slušný je i samotný systém. Bohužel, pro nás podporuje pouze sporožira a živnostníky. Pro firmy řídící se OŘ mají pouze homebanking, což je Win aplikace. Nakonec jsme vybrali E-banku, která má pobočku ve Zlíně.
    15.1.2003 09:25 lubos urbanek
    Rozbalit Rozbalit vše banky, Linux a informovanost pracovníků
    ja, jako firma, pouzivam u KB mojibanku a jsem spokojen. Profibanka se mi vubec nelibila, navic byla draha a poskytuje stejne sluzby. Ve spratelene spolecnosti maji profibanku a nekdy bych pral zamestnancum IT KB slyset ty poznamky ...
    15.1.2003 10:17 Michal Vojan
    Rozbalit Rozbalit vše banky, Linux a informovanost pracovníků
    Vy pouzivate mojebanka pod linuxem? To by me tedy zajimalo jak, s temi jejich prisernostmi a la MS ActiveX.
    17.1.2003 00:06 profix
    Rozbalit Rozbalit vše banky, Linux a informovanost pracovníků
    Mojebanka od KB jsem rozbehaval na WinXP dve smeny, rady pracovniku na 800 152 152 jsou priserny - tvrdi, ze v IE je nutne povolit vsechno to skriptovani a pod. nesmysly. Kdyz me to porad nefungovalo a poslal jsem jim, co mi to pise za chyby - nebyli schopni mi poradit. Nakonec pomohlo smazani cache IE. Jeste mi tvrdili, ze jsem urcite za proxy a proto to nechodi, no jsem za proxy a chodi to (po smazani te cache). Pod Linuxem neni sance, ze by ta zmatlanina Mojebanka zjevne sita horkou jehlou vubec chodila. Jinak se nasledne objevil problem s certifikatem (takze jsem musel znovu do KB sepsat novou smlouvu na Mojebanka).
    15.1.2003 23:11 Pavouk
    Rozbalit Rozbalit vše Internet Banking Sporitelny
    Ja pouzivam novy Internet Banking u Ceske Sporitelny a chodi vyborne pod Linuxem s Mozillou. Ta stara verze byla strasna. Novy system ma funkce, jake jsem od nej ocekaval. Konqueror se ovsem hrouti.
    16.1.2003 10:59 lunar
    Rozbalit Rozbalit vše Citibank
    Muzu doporucit Citibank ktery funguje bez problemu.
    16.1.2003 22:55 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše GE Capital Bank
    Jeden muj kamarad, co mu oprasuji Linux na PC mne pozadal o rozchozeni Internet Banka GEnius od GE Capital. Na zelene lince nevi vubec nic. Ani e-mail do banky. Mají asi jen lanarit nove zakazniky. Musi se volat do Prahy. Tam dotazany pracovnik kamsi odbehl a kdyz se vratil, rekl, ze nekteri jeho znami to "snad" pouzivaji pod Linuxem. On tomu ale nerozumi. Je mi z toho spatne. Neni tady prosim nekdo, kdo s tim ma nejake (positivni) zkusenosti? Dik.
    16.1.2003 23:19 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Souhrnny prehled ceskych bank vers. Linux
    Jsem zvedav (a trochu se primlouvam), zda-li bude na zaver jakesi resume, se kterym by se dalo jit do tech bank, ktere jsou Linux-unfriendly. Podobne problemy resily v UK Online banks, retailers shut out Linux, Opera, Konqueror fans a nektere banky se potom trochu zlepsily. Ad CSOB) Jejich internetove bankovnictvi se mi podarilo rozbehat pod SUSEm s Konquerorem, ale s Mozillou ne. Pouze vsak operace nevyzadujici prihlaseni certifikatem. Zde to ostatne ani principielne nejde, protoze vyuzivaji MS CAPI a podepisujici komponenta je Active-X. Ad KB) I ja bych byl rad, kdyby podporili Linux, nebot musim k teto bance bohuzel prejit(hypoteka :( ), ale klient je natolik tvrde M$, ze to prehodit nebude asi jednoduche. Pritom zazemi by na prvni pohled nemuselo byt problem (Oracle, E-planet, CA od Baltimore, java). Udajne jim vsak tvrda orientace na M$ dava lepsi moznost otestovat o jaky stroj se jedna a jake ma moznosti. To mam od programatora toho bastlu.
    17.1.2003 07:52 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Souhrnny prehled ceskych bank vers. Linux
    ahoj, souhrn urcite udelam, az skoncim s timto serialem. ad komercni banka: tiskova mluvci si vyzadala informace a odmlcela se. je to uz treti den, takze z rozhovoru asi nic nebude. proto prosim ctenare, kteri maji jakekoliv zkusenosti s KB a jejich internetovym bankovnictvim, at mi poslou mail. udelam clanek z rozhovoru s nimi.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    17.1.2003 10:02 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Souhrnny prehled ceskych bank vers. Linux
    Ahoj, nejdrive omluva za spatny hyperlink. Spravne melo byt: http://www.theregister.co.uk/content/archive/27756.html Ja s KB teprve zacinam, jak uz jsem naznacil, ale moje zkusenosti urcite rad poskytnu. Myslim, ze mohu trochu prispet.Kontakt: Tomas Parizek Zkusim tez zprostredkovat kontakt na onoho jiz zmineneho programatora Moji Banky. Musi ale samozrejme nejdrive souhlasit. Je to ochotny chlapik, tak snad nam povi vice....
    17.1.2003 11:29 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Stav internetoveho bankovnictvi v KB
    Zde je odpoved meho kamarada - insidera. Oficialni vyjadreni je vsak ze zrejmych duvodu nutne vyzadovat oficialni cestou. Duvody proc KB nepodporuje linux - vsechny duvody jsou na strane frontendu a samozrejme penez. (Oracle ani iPlanet nejsou duvodem) 1. Jak napr i Union banka v clanku uvadi tak 99% uzivatelu pouziva MSWindows 2. Pro podepisovani prikazu se pouziva Java Aplet, ktery vyuziva zabudovanou VM z IE a jeji spec funkcí umoznujici ulozit jednoduse certifikat na disk -> tj. uzivatele IE maji jednodussi administraci, ale nebeha to pod Netscape. Jak uz to chodiva neco za neco. Uzivatel nemusi sebou tahat zadny autentizacni kalkulator, ale staci jen certifikat ulozeny na HD ci USB pameti. (Navic i kdyz si ho zapomenu doma tak mi ho rodina muze poslat emailem) 3. Vyuziva se objektovy model IE, ktery je jiny nez napr u Netscape. Pouziti je napr pri cashovani ciselniku, transakcni historie atd. To ma za vyhodu zrychlenou praci na IE. Samozrejme by sel frontend a podpisovaci aplet napsat i pro Netscape a potazmo tedy i Linux - to je otazka obchodniho rozhodnuti, kam davat penize - zda do funkcnosti a konfortu pro 99% uzivatelu nebo do funkcnosti pro 1% uzivatelu. Nezapominejte ze hlavni naklady nemusi byt ani vyvoj ale jsou v oblasti testovani produktu na ruznych platformach a podpory. Neni to tedy na programatorech, ale na obchodnicich banky co budou po projektovem teamu chtit. Co se tyce profibanky to je lokalni aplikace napsana na MS technoligii a tudis se portovat na Linux neda. Bohuzel v teto diskusi se micha online internetove bankovnictvi pres prohlizec a bankovnictvi na lokalni aplikace (profibanka). Nevim o zadne bance co by mela obdobu profibanky pod Linuxem.
    17.1.2003 12:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Stav internetoveho bankovnictvi v KB
    Tohle je velmi arogantni zpusob argumentace. Otazka totiz nestoji: 'Proc podporovat _take_ Linux?', nybrz: 'Proc _pouze_ Windows?'. Body 2 a 3 jsou az trapne alibisticke. Skutecnym duvodem je tedy bod 1, ono obchodni rozhodnuti o tom, kam davat penize. A jsme zpatky u arogance...
    17.1.2003 14:13 Betula Pendula
    Rozbalit Rozbalit vše Stav internetoveho bankovnictvi v KB
    Co je arogantniho na tom ze banka nedava penize na testovani kanalu, ktery by byl urcen jen pro maly okruh zakazniku a radsi je dava tam kde je pouzije vetsina? O penize jde predevsim - i to je jeden z duvodu proc se pouziva Linux :-). Jsou snad pobocky bank ve vesnicich o 500 lidech nebo jen ve mestech - a je to arogance ? Nebo snad je to volani po socialismusu, kdy ma kazdy vsechno a pokud mozno zadarmo a nakonec v uplne priserne kvalite?
    17.1.2003 15:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Stav internetoveho bankovnictvi v KB
    1. Nejedna mensi banka s uspechem pouziva reseni, ktere je multiplatformni.

    2. Analogie o vesnici je zcela pochybena. Podpora minoritniho OS se stava zavaznym financnim bremenem pouze v pripade chybneho pocatecniho konceptu. Kdyby byl system od zacatku staven na standardnich resenich (napr. proc pouzivat MS JavaVM misto jine, platformne nezavisle?), naklady by spolu s podporou vice OS nijak razantne nevzrostly.

      Neboli, predstavte si, ze by KB (nebo jakakoliv jina banka) mela treba bankomaty pouze pro pravaky. Pravaku je vetsina, proc tedy pomyslet na levaky? Misto aby meli pravaci i levaci 'vsechno a v priserne kvalite', postarame se radeji poradne pouze o pravaky. Vyrabet dva typy bankomatu, z nichz jeden druh je pouze pro mensinu, se totiz nevyplati. 'Logicke' to je, financne vyhodnejsi take. Nicmene urcite absurdni i arogantni. Lepsi by bylo, aby existoval jeden druh bankomatu, ze ktereho mohou vybirat vsichni.

    3. Srovnani se socialismem je vylozene hloupe. Znamena to tedy, ze firma, ktera se snazi vychazet vstric sirokemu spektru zakazniku, ma pruzny a individualni pristup a je schopna vyhovet nejruznejsim klientovym pozadavkum, se chova socialisticky? Neni znakem socialistickeho uvazovani spise generalizace, nemoznost vyberu a ignorovani jedince?
    17.1.2003 15:56 betulapendula
    Rozbalit Rozbalit vše Stav internetoveho bankovnictvi v KB
    > Podpora minoritniho OS se stava zavaznym financnim bremenem pouze v pripade chybneho pocatecniho konceptu. Porad je nutne drzet lidi (a taky je platit) na telefonicke podpore, kteri budou rozumet danemu systemu - nebo nedrzet a pak jsme u tech spatnych sluzeb pro vsechny. Navic jak kazdy prumerny tvurce WWW stranek vi, lisi se od sebe jednotlive verze IE natoz pak Netscape. Testovat se taky nebude ? > Nejedna mensi banka s uspechem pouziva reseni, ktere je multiplatformni. Jake metody autentizace se pak pouzivaji ? Kalkulator ktery pak klient musi neustale tahat sebou a stoji 1000Kc at klienta nebo banku (ktera pak naklady stejne musi prenest na klienty) > predstavte si, ze by KB (nebo jakakoliv jina banka) mela treba bankomaty pouze pro pravaky Ale oni jsou pro pravaky - jakoupak rukou zasouvas kartu :-))) ale lepe - jsou snad pro slepe nebo liliputy ? Taky je jich urcite tolik kolik uzivatelu Linuxu. Arogantni ? Muzou si zavolat pres telebanking. Musime mit vsichni stejne vyhody a plat ?
    17.1.2003 17:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Stav internetoveho bankovnictvi v KB
    uz jen na okraj... 'Ale oni jsou pro pravaky -...' -- to byl hypoteticky priklad. skutecne bankomaty jsou sice delane tak, aby bylo pohodlne do nich zasouvat kartu pravou rukou, ale to nebrani levakum je pouzivat taky.

    '- jsou snad pro slepe nebo liliputy?' -- ano, mnoho jich takovych skutecne je;). ale to je fuk. znamena to tedy, ze pouzivat neco jineho nez win je handicup? zcela zjevne ano, ale druhy nejvetsi bank. dum v zemi (doufam, ze se nepletu...) by mohl ukazat svou velikost i jinak...

    'Musime mit vsichni stejne vyhody a plat?' -- plat? ne. vyhody? ano.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.