Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Error trying to open /dev/hdd exclusively (Device or resource busy)... retrying in 1 second.)Co je horší, při kontrole vypáleného média dojde k jeho vysunutí a zasunutí, což má za následek nový automatický mount a k3b zařve další chybu a odmítne médium zkontrolovat
Q: Writing fails with the following cdrecord message over and over again: Error trying to open /dev/XXX exclusively...
A: You are using a patched cdrecord version which tries to open the device exclusively which fails because your are probably also using automounting.
The solutions are to disable automounting altogether (this is the recommended solution as automounting can cause other more serious problems with CD/DVD writing) or to install a non-patched cdrecord version.
gnome-volume-manager
, mělo by to jít nastavit pomocí utilitky gnome-volume-properties
.
hald
, možná jich tam bude víc podobných. Něco o tom najdeš třeba tady.
$ grep 'automount' -i -R -n /etc/hal/ /etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi:11: that honor the storage.automount_enabled_hint to not mount non-removable /etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi:18: <merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge>Netestoval jsem to, protože jsem rád, že na tom desktopu hal funguje, nemountuje a nechci si to rozbít
gnome-volume-manager is a GNOME daemon...
<\ivm:Match name="hal.block.device" value="/dev/hdd"> <\ivm:Option name="mount" value="false" /> <\ivm:Match>ale KDE vesele mountuje dál. V jednom příspěvku jsem četl, že ivman už v KDE 3.5 není potřeba a zjevně ho to opravdu ignoruje.
ale KDE vesele mountuje dál.KDE možná, ivman ne - vypni HAL backend v KControl -> Periférie -> Úložná zařízení na tabu Pokročilé.
Mám momentálně na domácím počítači (1x CD-RW, 1x DVD-ROM - obojí interní mechaniky) nainstalované Kubuntu 6.10 a bez jakýchkoliv úprav mi K3B v pohodě vypaluje.
Nicméně v práci používám externí DVD palírnu LG a ta mi prováděla přesně stejné harakiri, jako tobě. Zkoušel jsem vypínat kde co a nakonec jsem se progooglil až k nastavení HALu. Momentálně mám v adresáři /etc/hal/fdi/policy/ kromě souboru preferences.fdi ještě soubor 90-user-methods.fdi, který obsahuje zhruba toto:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <deviceinfo version="0.2"> <device> <match key="storage.hotpluggable" bool="true"> <match key="storage.removable" bool="true"> <match key="info.product" string="DVDRAM GSA-5163D"> <merge key="storage.policy.shoud_mount" type="bool">false</merge> <merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge> </match> </match> </match> </device> </deviceinfo>
Pak stačí jen restartnout dbus
a je po problému s automountem zařízení, které odpovídá nastavení ve výše uvedené definici.
Údaje, které identifikují (nejen) tu tvoji palírnu a potřebuješ je napsat do toho souboru, zjistíš pomocí příkazu lshal
.
Mrkni se přes ten lshal
jak se hlásí ta tvoje palírna. Pokud si to zkopíroval komplet a změnil si jen název mechaniky, tak to pravděpodobně nejede z toho důvodu, že u těch položek storage.hotplugable
a storage.removable
máš jiné položky. Já mám tu palírnu připojenou přes USB, proto zrovna tyhle položky. Pokud máš interní palírnu, tak ji budeš mít definovanou krapet jinak. Když tak sem hoď relevantní část týkající se té palírny, co ti vypíše lshal
.
<*deviceinfo version="0.2"> <*device> <*match key="storage.hotpluggable" bool="true"> <*match key="storage.removable" bool="true"> <*match key="info.product" string="HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B"> <*merge key="storage.policy.shoud_mount" type="bool">false<*/merge> <*merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false<*/merge> <*/match> <*/match> <*/match> <*/device> <*/deviceinfo>Nastalo trochu změněné chování : po prvním vložení média do mechaniky se nenamountovalo. Když jsem ho ale následně vytáhl a opět zastrčil, už proběhl automount.
info.addons = {'hald-addon-storage'} (string list) storage.policy.desired_mount_point = 'dvdrecorder' (string) storage.policy.mount_filesystem = 'auto' (string) storage.policy.should_mount = true (bool) block.storage_device = '/org/freedesktop/Hal/devices/storage_serial_25729B839B8A' (string) info.udi = '/org/freedesktop/Hal/devices/storage_serial_25729B839B8A' (string) storage.cdrom.write_speeds = {'8467', '7056', '5645', '4234', '2822', '1411', '706'} (string list) storage.cdrom.write_speed = 8467 (0x2113) (int) storage.cdrom.read_speed = 8467 (0x2113) (int) storage.cdrom.support_media_changed = true (bool) storage.cdrom.hddvdrw = false (bool) storage.cdrom.hddvdr = false (bool) storage.cdrom.hddvd = false (bool) storage.cdrom.bdre = false (bool) storage.cdrom.bdr = false (bool) storage.cdrom.bd = false (bool) storage.cdrom.dvdplusrdl = true (bool) storage.cdrom.dvdplusrw = true (bool) storage.cdrom.dvdplusr = true (bool) storage.cdrom.dvdram = true (bool) storage.cdrom.dvdrw = false (bool) storage.cdrom.dvdr = true (bool) storage.cdrom.dvd = true (bool) storage.cdrom.cdrw = true (bool) storage.cdrom.cdr = true (bool) storage.requires_eject = true (bool) storage.hotpluggable = false (bool) info.capabilities = {'storage', 'block', 'storage.cdrom'} (string list) info.category = 'storage' (string) info.product = 'HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B' (string) storage.removable = true (bool) storage.physical_device = '/org/freedesktop/Hal/devices/pci_1106_571_ide_1_1' (string) storage.firmware_version = 'DL11' (string) storage.serial = '25729B839B8A' (string) storage.vendor = '' (string) storage.model = 'HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B' (string) storage.drive_type = 'cdrom' (string) storage.automount_enabled_hint = true (bool) storage.media_check_enabled = true (bool) storage.no_partitions_hint = true (bool) storage.bus = 'ide' (string) block.is_volume = false (bool) block.minor = 64 (0x40) (int) block.major = 22 (0x16) (int) block.device = '/dev/hdd' (string) linux.hotplug_type = 3 (0x3) (int) info.parent = '/org/freedesktop/Hal/devices/pci_1106_571_ide_1_1' (string) linux.sysfs_path_device = '/sys/block/hdd' (string) linux.sysfs_path = '/sys/block/hdd' (string)
OK, takže podle toho tvého výpisu bych zkusil do toho souboru 90-user-methods.fdi
vložit toto:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- SGML -*- --> <deviceinfo version="0.2"> <device> <match key="storage.hotpluggable" bool="false"> <match key="storage.removable" bool="true"> <match key="info.product" string="HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B"> <merge key="storage.policy.shoud_mount" type="bool">false</merge> <merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge> </match> </match> </match> </device> </deviceinfo>
pak restartovat dbus
a zkusit, jak se to bude chovat. Pokud se to nechytí, tak to zkus dopsat přímo do preferences.fdi
.
A když nastavíš v K3B v menu Nastavení -> Nastavit K3B -> Zápis (Pokročilé) "Nevysunovat médium po zápisu" tak to blbne s tím automountem před kontrolou taky?
Promiň, až pak jsem si všiml, že to píšeš v tom původním dotazu. OK, ještě poslední nápad s tím souborem preferences.fdi (je mi divné, že to nereaguje :-| ) ten kus textu se nachází právě i v tom původním souboru, akorát je zakomentovaný a obecně pro všechny mechaniky. Najdi v něm teda tenhle kus kódu a dej do pryč ty "komenentovací značky" před a za (tj. tohle: <!-- a --> )
<!-- <device> <match key="storage.hotpluggable" bool="false"> <match key="storage.removable" bool="true"> <merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge> </match> </match> </device> -->
Pak ho ulož, killni celý HAL ( sudo killall -HUP hald
) a restartni dbus. Není možné, že by potom ještě nějaká mechanika automountovala CDčka :-[
/usr/bin/X11/cdrecord: Warning: Running on Linux-2.6.17-10-generic /usr/bin/X11/cdrecord: There are unsettled issues with Linux-2.5 and newer. /usr/bin/X11/cdrecord: If you have unexpected problems, please try Linux-2.4 or Solaris. scsidev: '/dev/hdd' devname: '/dev/hdd' scsibus: -2 target: -2 lun: -2 Warning: Open by 'devname' is unintentional and not supported. Linux sg driver version: 3.5.27 /usr/bin/X11/cdrecord: Warning: using inofficial version of libscg
(debian-0.8debian2 '@(#)scsitransp.c 1.91 04/06/17 Copyright 1988,1995,2000-2004 J. Schilling'). SCSI buffer size: 64512 /usr/bin/X11/cdrecord: This version of cdrecord does not include DVD-R/DVD-RW support code. /usr/bin/X11/cdrecord: See /usr/share/doc/cdrecord/README.DVD.Debian for details on DVD support. Cdrecord-Clone 2.01.01a03 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2005 Joerg Schilling NOTE: this version of cdrecord is an inofficial (modified) release of cdrecord and thus may have bugs that are not present in the original version.
Tiskni
Sdílej: