Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
man dd
dd
není dobrý nápad. Občas to by to sice mohlo fungovat, ale to je spíš náhoda než cokoli jiného…
[root@soban ~]# smartctl -a /dev/hda smartctl version 5.36 [x86_64-redhat-linux-gnu] Copyright (C) 2002-6 Bruce Allen Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/ === START OF INFORMATION SECTION === Model Family: Seagate Barracuda 7200.7 and 7200.7 Plus family Device Model: ST3120026A Serial Number: 3JT2N1KB Firmware Version: 3.06 User Capacity: 120�034�123�776 bytes Device is: In smartctl database [for details use: -P show] ATA Version is: 6 ATA Standard is: ATA/ATAPI-6 T13 1410D revision 2 Local Time is: Fri Dec 8 21:59:37 2006 CET SMART support is: Available - device has SMART capability. SMART support is: Enabled [root@soban ~]# smartctl -a /dev/hdd smartctl version 5.36 [x86_64-redhat-linux-gnu] Copyright (C) 2002-6 Bruce Allen Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/ === START OF INFORMATION SECTION === Model Family: Seagate Barracuda ATA V family Device Model: ST3120023A Serial Number: 3KA1DVAF Firmware Version: 3.33 User Capacity: 120�034�123�776 bytes Device is: In smartctl database [for details use: -P show] ATA Version is: 6 ATA Standard is: ATA/ATAPI-6 T13 1410D revision 2 Local Time is: Fri Dec 8 22:00:32 2006 CET SMART support is: Available - device has SMART capability. SMART support is: Enabled A přitom se každý hlásí jinak [root@soban /proc/ide]# cat hda/capacity 234441648 [root@soban /proc/ide]# cat hdd/capacity 234441648 [root@soban /proc/ide]# cat hda/geometry physical 16383/16/63 logical 16383/255/63 [root@soban /proc/ide]# cat hdd/geometry physical 16383/16/63 logical 65535/16/63 [root@soban /proc/ide]#No a teď je problém odkud ten určitý program cucá ty C,H,S udaje o HD a pak většinou vypisuje nesmysly, ale pokud pouzije LBA dojde ke stejným výsledkům. Dále většina blbostí vzniká taky když se používá C,H,S a program optimalizuje že oddíly musí začínat na začátku clusteru potom různou volbou C,H,S vznikne ruzně velký cluster a vznikne na HD nevyužité místo atd...... Prostě 99% problémů je spusobeno programy které používají ještě adresování C,H,S. Výrobci nedělají HD který by měl třeba o deset sektorů méně jak druhý typ, samozřejmě chyba se vloudí do označení kdy někteří počítají 1G za 1000 a někteří 1024 ale pokud nějaká výroba má třeba 1 plotnu a 2 hlavy tak všechny disky z výrobní serie mají většinou stejnou kapacitu.
Upgrade disku:
1. Připojím nový disk na hda, starý přehodím na hdb.
2. Nabootuju např. z live CD.
3. Na novém disku vyrobím oddíly a filesystémy.
4. Přimontuju si staré i nové oddíly a překopíruju data (cp -r /mnt/hdbX /mnt/hdaX).
5. Chrootnu se do /dev/hdaX a pustím grub-install (jsou potřeba nějaké parametry?). Uspořádání oddílů i filesystémy jsem zachoval, takže fstab neřeším.
6. Shutdown.
7. Odpojím starý disk.
8. Nastartuju z nového disku.
9. Hotovo.
Pochopil jsem to správně???
-r
doporučil -a
, případně použití tar
, star
nebo jiného podobného nástroje, aby se vám zachovala přístupová práva a další metadata souborů.
rsync
lokálne a samozrejme aj remote sa mi veľmi osvedčil.
Můžu poprosit o správné znění toho příkazu? Nějak se mi nedaří dostatečně se zorientovat v man cp ani tar. Díky.
cp -a source destination
Aaaha. Díky.
cp -a
mě zrovna minulej týden pěkně vytočil. Pracoval jsem pod rootem (samozřejmě), ale přidal jsem k tomu -x
a on nejenže koúpíroval i z jiných svazků, ale dokonce přestal zachovávat práva a vlastníky souborů. To bylo kurev.
Tiskni
Sdílej: