abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

včera 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

včera 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

včera 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    7.5. 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 26, poslední včera 09:58
    Rozcestník

Dotaz: NTFS na fuse

17.1.2007 19:13 destroyercz
    NTFS na fuse
    Přečteno: 406×
    Doufam, ze mi pomuzete...mam problem s modulem fuse na Debian Linux 3.1r4 (netinstall). Abych nastinil situaci. Nainstaloval jsem debiana na disk, na kterem puvodne byly winxp. Disk mel 2 partitiony a na puvodnim disku D mam data o ktera bych nerad prisel. Pomoci apt-get install ntfs-3g jsem nainstaloval balik (ve verzi 1:0.0.0+20), ale beda kdyz jsem chtel pripojit tento disk..fusermount vypise chybu "fusermount: fuse device not found, try 'modprobe fuse' first". Pokud spustim modprobe pro pripojeni modulu fuse, vrati se mi s chybou "FATAL: Module fuse not found." Coz me dost prekvapilo, protoze jsem mel zato, ze modul je jiz v baliku ntfs-3g. Moje otazka tedy zni..nevite kde by se dal modul fuse sehnat? Dekuji za odpovedi..pripadne otazky ohledne dalsich udaju rad sdelim

Odpovědi

Jardík avatar 17.1.2007 19:50 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NTFS na fuse
    Ahoj Pavle. Vždy si to můžeš zkompilovat přece sám :-) http://fuse.sourceforge.net/.
    Věřím v jednoho Boha.
    17.1.2007 22:51 destroyercz
    nepomohlo....ale diky za radu :)
    18.1.2007 06:47 Čech Antonín | skóre: 17 | blog: CzechTony
    I ja jsem narazil na par problemu s hotovymi balicky ntfs-3g. Rucni kompilace mi vzdy fungovala. Je to snadny postup. Nicmene je jiste, ze pokud ta data potrebujete jen cist, neni ntfs-3g potreba.
    18.1.2007 00:33 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Pokial ti ide o pristup k datam, tak bezny jadrovy modul funguje dobre. V Debiane ale predpokladam, ze nebude v standartnom jadre a bude ho treba prekompilovat.

mount -t ntfs /dev/hda5 /mnt/win
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    18.1.2007 07:22 Aleš Kapica | skóre: 52 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Melete blbosti. Modul fuse ve standardním jádře normálně je. Jinak je velmi snadné ověření:
    user@stroj:~$ sudo modprobe -l | grep fuse
    Password:
    /lib/modules/2.6.18-3-amd64/kernel/fs/fuse/fuse.ko

Podotýkat že sudo je třeba pouze pokud nespouštíte příkaz "modprobe" jako už asi vyzní hodně tristně, ale pro jistotu..

Navíc. Na co by měl kompilovat balík "ntfs-3g" když to vůbec není třeba?! A víc už se rozmazávat nebudu, protože ten, kdo si nedá ani tu práci že by projel zdejší FAQ za to nestojí.
    michich avatar 18.1.2007 07:50 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Melete blbosti. Modul fuse ve standardním jádře normálně je.
    Jenže tazatel provozuje Sarge, v němž je Linux 2.6.8 - tehdy tam fuse ještě standardně nebyl - ale jsou tam aspoň balíky fuse-source, fuse-utils a libfuse-dev. Nevím ovšem, ze kterého repozitáře vzal balík ntfs-3g, protože ten v Sarge určitě není.
    18.1.2007 08:09 Aleš Kapica | skóre: 52 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Nic to pochopitelně nemění na tom, že si má nejdřív pročíst FAQ. Jinak v případě že provozuje Sarge (nechápu sice proč, když chce dělat takové věci jako připojovat do toho ntfs disky, ale proti gustu..) doporučuji:
    user@stroj:~$ sudo apt-get install module-assistant
    user@stroj:~$ cd /usr/src
    user@stroj:/usr/src$ sudo m-a prepare
    user@stroj:/usr/src$ sudo m-a a-i fuse

To by mohlo - jak předpokládám - pro zkompilování modulu fuse do jádra stačit.
    18.1.2007 18:36 destroyercz
    zadarilo se a pred chvili jsem disk s uspechem pripojil, diky vsem za rady, ani nevite jak jsem vam vsem vdecny :)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.