Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
dodají SUSE a cena zůstane stejná.Když dodají Suse, tak by nebylo od věci chtít po obchodníkovi, aby už při prodeji fungoval všechno, co má fungovat. Všichni dobře víme, že po instalaci ještě zbývá pár věcí, které nefungují. Většinou to člověk zvládne nakonfigurovat během jednoho dne, ale kdyby se o to postaral obchodník, bylo by to lepší.
... má uživatel dle smlouvy s Microsoftem právo ...Podle jaké smlouvy s Microsoftem?
to oni to maji ve smlouve (videl jste Revolution OS ?) ale za sebe reknu , ze pokud by byly za takovou symbolickou cenu , tak bych si radeji ty windowsy nechal, a pro-dal je treba znamemu.
hned prvni odstavec ale stejne by me zajimal postoj microsoftu
A prodejce ti to nevyplati?A z čeho asi? Kolik myslíš, že prodejce asi má na takovém notebooku marži? To si fakt myslíš, že prodejce vezme tvůj notebook, sloupne nálepku s licencí okýnek, případné CD hodí do skartovačky a z kapsy vytáhne vlastních 3k5 Kč (nebo kolik to stojí)?
Kdyz je to v ty smlouve (ja ji necet), ta se prece musi dodrzovat ne?Tak si jí přečti. O proplácení rozdílu prodejcem (ani kýmkoliv jiným) za předinstalovaný systém tam nic není.
YOU AGREE TO BE BOUND BY THE TERMS OF THIS EULA BY INSTALLING, COPYING, OR OTHERWISE USING THE SOFTWARE. IF YOU DO NOT AGREE TO THE TERMS OF THIS EULA, YOU MAY NOT USE OR COPY THE SOFTWARE, AND YOU SHOULD PROMPTLY CONTACT MANUFACTURER FOR INSTRUCTIONS ON RETURN OF THE UNUSED PRODUCT(S) FOR A REFUND IN ACCORDANCE WITH MANUFACTURER'S RETURN POLICIES.
Citována byla EULA od Windows, ne od notebooku. Pokud vím, tak při prodeji by Windows aktivovány být neměly a při prvním spuštění by se měly zeptat, zda souhlasíte s licenčními podmínkami.To ano, ale z toho přece nijak neplyne, že mám jako uživatel právo na to, "vrátit" systém a HW používat dál. Naopak z EULA myslím zcela jasně vyplývá, že pokud nesouhlasím s licencí na software, tak mám kontaktovat výrobce produktu (tedy hardware) a domluvit s ním podnímky vrácení jeho produktu (tedy hardware).
Vždyť přesně kolem toho se točí zprávy na osnews atd jak jim Dell (výrobce, ale v tomto případě i zároveň prodejce) vrátil peníze za Windows.To možná ano, ale jenom proto, že dotyčný byl neodbytný a někdo z Dellu si nechtěl přidělávat problémy a tak to zatáh. Nedovedu si představit, že by se to stalo pravidlem, protože pak by (typicky v naší republice) chtěl peníze za OS vrátit každý druhý aby ušetřil a pak by si tam dal upirátěná okna. Moc si taky nedovedu představit tu šílenou administrativu kolem toho. Jediné smysluplné řešení je tlačit na výrobce, aby měli v nabíde noteboky bez OS nebo rovnou s Linuxem.
A zas takovy socialove nejste.O to preci nejde, jde o princip - jak efektivneji ukazat prodejcum, ze nekteri lide o win nemaji zajem, nez jim to omlatit o hlavu?
Letos jsem koupil T60 (v cizine, kde vyjde asi na stejnou cenu jako assus u nas) s Wistou (nebyla moznost ani WXP) a nejdrive jsem take uvazoval o vraceni, protoze dodavany system jsem si ze zajmu vyzkousel a pozdeji pro usetreni znacne diskove kapacity odstranil.
Pak jsem si rekl, ze z principu tu licenci proste zaplatim, protoze jsem pred tim leta vyuzival win98 (tak jak byvalo v domacnostech zvykem) bez jakehokoliv poplatku. Tim jsem s MS (sam pro sebe) vyrovnany, nebudu resit pravni rozmer veci. Priste uz nebudu chtit platit za jejich(dle meho nazoru spatny) produkt, ktery nebudu pouzivat.
Tiskni
Sdílej: