Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.
Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.
Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.
Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.
OpenSearch (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.0. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Jedná se o fork projektů Elasticsearch a Kibana.
PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.
Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.
Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.
Mohu vedet, co ma hluk spolecneho s vyberem serveru ?Sedím hned vedle serverovny za tenkou příčkou
K tem diskum .... pokud koupite serverovy disk ( napriklad Raid Edition od WD, nebo obdobu od Seagate ), bat se rozhodne musite.To je asi překlep, myslel jste asi nemusíte?
Predpokladam, ze vsechno osadite 2 disky v RAID 1.Ano. Nic jiného mi asi v případě dvou pozic nezbývá.
Argument pouze 2 pozic pro disky ... opravdu je potrebujete? A co treba IBM 3250 ( ktere nebude o moc drazsi nez ten Vas SUN ) umoznuje zapojeni disku bud 2x 3.5" nebo 4x 2.5" ?Určitě se na tu možnost podívám. Moc děkuji
...Kazdy ti jak vidis stejne doporuci neco, s cim ma prave on ty nejlepsi zkusenosti.No jasně. S tím jsem právě počítal
..(Pokud na tom nechces honit Solaris 10 pro x86, coz zrejme nechces).Pravděpodobně "zatím" ne.
Pokud resis znackove servery, proc na tom chces provozovat OS bez zaruky tj. CentOS? (na odkazu Commercial support na centos.org vidim porad "coming soon"..:) Az budes s kernel panicem litat po forech a sef ti bude funet na krk, urcite si na to vzpomenes. Dalsi "drobny" detail je ten, ze CentOS neni oficialne podporovany od SUNu pro tento stroj.To je jednoduché. Kdyby to záleželo na mne, klidně bych pořídil blade servery s originálním RedHatem. Ale mám finanční limit a v rámci něho se snažím vybrat to nejlepší. Pokdu vím, tak CentOS je v podstatě 100% RedHat jen s tím rozdílem, že jsou z něj odstraněny některé licenční věci (logo RH, odkazy na RH a podobně). Osobně ho považuji za výbornou věc pro lidi, kteří mají rádi RedHat, ale nemohou si z finančních důvodů dovolit jejich originální sw, školení, certifikace atd. (což je žel můj případ). CentOS používám už nějakou dobu a dovolím si tvrdit, že krizový scénář, který jsi popsal je velmi nepravděpodbný
..Ja bych se bal minimalne toho, ze se v nepodporovanem OS nedetekuje vsechen hardware, neni nic horsiho nez nakoupit zelezo a pak zjistit ze mi nefunguje radic atp.Děkuju za názor. Z tohoto konkrétně obavu nemám. CentOS už nějakou dobu spravuji a mám okolo sebe lidi, kteří právě CentOS na Sunech provozují bez problémů, takže by to mělo být ok. Stát se samozřejmě může cokoliv
Tiskni
Sdílej: