Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Zdar všem dobrým duším,
pokouším se postavit si nějaký pidiserver na základě Vii Epii V1000, nějak mi zatuhává, tedy "chvilku" jede, tak hodinu a víc a pak najednou ssh mrtvé, klávesnice (*lock) nic nereaguje. V logách nevidím nic, snad jsem nějaký debug do jádra přidal, ode dneška i sleduji teplotu přes lm_sensors, přidal jsem další větrák do krabice.
Největším problémem mi přijde málo místa pro proudění vzduchu ve skříni, bez onoho dalšího větráku byla teplota desky v BIOSu cca 60 stupňů. Teď mam dle lm_sensors teplotu
# sensors vt8231-isa-6000 Adapter: ISA adapter in0: +2.04 V (min = -0.03 V, max = +2.63 V) +2.5V: +2.61 V (min = -0.04 V, max = +3.16 V) VCore: +2.08 V (min = -0.03 V, max = +2.63 V) +5V: +3.33 V (min = -0.07 V, max = +6.31 V) +12V: +12.43 V (min = -0.18 V, max = +14.99 V) +3.3V: +3.27 V (min = -0.05 V, max = +4.18 V) fan1: 6241 RPM (min = 2570 RPM, div = 2) fan2: 5904 RPM (min = 2570 RPM, div = 2) CPU Temp: +22.2 C (high = +196 C, hyst = -67 C)Ještě mohu vyzkoušet další el. zdroj, jinak už nevím. Nenapadá vás, co mám ještě podniknout? Paměti měly být testovány memtestem.
No, dík za tip, přetaktováno není, zkoušel jsem i podtaktovat, časem v tom budu pokračovat, zatim sleduju teplotu, teď je +- 30 stupňů a to se tam nic neděje.
No, cpu governor performance jsem nastavil. Občas mi přesto zatuhává hned při bootu (doslova ... občas mi to najede až na popáté a vydrží 10 minut až třeba 8 hodin ...). Jelikož jsem zkrátil datovej kabel k disku, ustřih jsem ho hned za konektorem, tak jsem hledal na netu, pro ověření, snad to nevadí, aspoň jak pamatuju na dávné kabely, které jsem tak zpracované občas viděl.
Ještě můžu vyndat jednu paměť či zkompilovat s nastavením třeba pro i586 místo pro Viu.
Do patlání se zdrojem se mi moc nechce, ale večer se na to kouknu, se změnou zapojení. Ono to totiž znamená, že ten kupovanej case by mi byl na nic
Otevřel jsem krabici, zapojil jinej zdroj (extra trafo s výstupem do desky), datovej kabel pořád stejnej, zkrácenej UDMA100, paměti obě. Uptime 22 hodin ... jenže takhle to nemůžu nechat volně, takže zatim tak pojede, rozchodim vše a pokud vydrží, zkusim z krabice vyndat originál zdroj a uprázdněné místo využít ...
Už jako drobnost ... hdparm dělá drahoty, nebere vyšší nastavení, než je udma2 ... jinej kabel budu muset přece jen zkusit.
# hdparm -i /dev/hda /dev/hda: Model=Maxtor 6L160P0, FwRev=BAJ41G20, SerialNo=L3DJYNLH Config={ Fixed } RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=57 BuffType=DualPortCache, BuffSize=8192kB, MaxMultSect=16, MultSect=16 CurCHS=65535/1/63, CurSects=4128705, LBA=yes, LBAsects=268435455 IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120} PIO modes: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4 DMA modes: mdma0 mdma1 mdma2 UDMA modes: udma0 udma1 *udma2 udma3 udma4 udma5 udma6 AdvancedPM=yes: disabled (255) WriteCache=enabled Drive conforms to: (null): ATA/ATAPI-1 ATA/ATAPI-2 ATA/ATAPI-3 ATA/ATAPI-4 ATA/ATAPI-5 ATA/ATAPI-6 ATA/ATAPI-7 * signifies the current active mode hdparm -tT /dev/hda /dev/hda: Timing cached reads: 412 MB in 2.01 seconds = 204.91 MB/sec Timing buffered disk reads: 90 MB in 3.04 seconds = 29.63 MB/sec
Už mne to nebaví ... čekam na výsledky memtestu ... jelikož jsem našel tutový postup, jak danou sestavu umrtvit, stačí pustit fsck /dev/hda1 ... ať už to pouštim z disku nebo ze slacku na usb ... v biosu jsem dal vše na default a stále smolíček ...
Tiskni
Sdílej: