Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.
OpenSearch (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.0. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Jedná se o fork projektů Elasticsearch a Kibana.
PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.
Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.
Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.
sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.
Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).
Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.
Zdar lidi,
potřebuji se zeptat, zda by mi jel LINUX Mandriva 2008 na předpokládané konfiguraci:
Procesor pentium III 600MHz
Ram 128MB sodim 100MHz
Grafika ATI Rage 4MB
Display 1024x768
Akorát jsem musel odstřelit jezevčíka.
Doma mi server dělá pentium 100MHz, 128MB ram, 120G hdd, Brzdí to ATA16 řadič.
Služby: thttpd, vsftpd, sshd, router a firewall pro vnitřní síť, stahování.
Windowsákovi bych doporučil právě opensuse, protože YASTem jed jednoduše nastavit celý systém.
Pokud se chceš linux naučit trochu víc postav si nejdřív na desktopu použitelný LFS.
Zajímavá volba na server je Trustix.
2. Co to je za grafické prostředí v té ukázce?TUI
vybral som debian testing, co je viac nez dostacujuce na domaci server, jednoducha instalacia, instalovat len zaklad bez desktop environment
pomocou ethtools nastavis WOL takze ho mozes zapinat na dialku a mozes sa pripajat z win pc cez putty, na ftp napr pureftpd, web - mini httpd, apache je imho zbytocny, stahovanie wget, samozrejme je pouzivanie SCREENuTak z tohoto příspěvku vím kulový, jen jakou máš konfiguraci a distribuci.
Jinak jsem smazal openSUSE a dal Ubuntu server edition. Je to lepší, ptá se to jen na to, co má. Ale potřebuji tam nahrát nějak grafické prostředí. KDE, GNOME, je mi to jedno. Obrázky budou přijatelnější než písmenka.
Už jsem spustil i root shell.
Přece jen grafika je grafika. Pomozte mi.
sudo apt-get install gnome-desktop-environmentTohle ti stahne a nainstaluje komplet GNOME graficke prostredi.
sudo apt-get install kde
exec xterm
, tak se ti po startu xserveru pusti xterm, kdyz tam das exec startkde
....
xserver se da pustit prikazem startx. pokud by jsi ale chtel na stroji nechat bezet graficke prostredi nonstop, je lepsi nastavit si ktere prostredi v konifurakach distribuce a poustet xserver pres rc. skripty
psal něco o nějakém souboru "battery".Sorry, ale tohle je na nic. Uz jsme ti to tady psali nekolikrat. Je mi lito, ale pokud budes psat takhle vagni otazky, pravdepodobnost ze nekdo uhodne - ano, doslova uhodne, protoze nic jineho se s tim delat neda - spravnou odpoved na tvuj problem je velmi mala. Takze.. co presne to psalo? To je to podstatne, co bohuzel pokazde vynechas.
Tak jsem vyfotil ty hlášky. Tyhle hlášky jdou hned při startu - asi se má startovat GNOME, ale hází to tohle:
No. 1
No. 2
No. 3
No a když dám ručně startx
tak to vypíše tohle:
No. 1
Pozn. to rozmazané je proto, že nechci zveřejňovat všechno.
Pomozte, prosím
Logy přidám někdy jindy.
Tiskni
Sdílej: