Byla vydána aktualizována Příručka pro začínající wikipedisty a wikipedistky (pdf).
Ubuntu plánuje v budoucích verzích nahradit tradiční nástroje pro synchronizaci času (chrony, linuxptp a gpsd) novým, v Rustu napsaným ntpd-rs, který nabídne vyšší bezpečnost a stabilitu.
Byla vydána nová verze 7.6 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Správce hesel KeePassXC byl nahrazen správcem hesel GNOME Secrets. Bitcoinová peněženka Electrum byla povýšena na verzi 4.7.0. Tor Browser byl povýšen na verzi 15.0.8. Další novinky v příslušném seznamu.
Chris Down v obsáhlém článku „vyvrací mýty o zswap a zram“, vysvětluje, co vlastně dělají a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Doporučuje vyhýbat se zram na serveru a bez OOM.
Porota v Los Angeles shledala firmy Google a Meta odpovědnými v přelomovém soudním sporu, který se týká závislosti na sociálních sítích; firmy musí zaplatit odškodné tři miliony dolarů (63,4 milionu Kč). Společnosti, které s verdiktem nesouhlasí, čelily obvinění, že své sociální sítě a platformy záměrně navrhly tak, aby si na nich děti vypěstovaly závislost. Porota došla k závěru, že technologické společnosti při navrhování a
… více »Jelikož vývojáři editorů Vim a Neovim začali při vývoji využívat LLM, Drew DeVault se rozhodl forknout Vim a vytvořil projekt Vim Classic. Vychází z Vimu 8.2.0148, tj. těsně před zavedením Vim9 skriptování.
Byla vydána nová verze 0.56 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.
FreeCAD (Wikipedie), tj. svobodný multiplatformní parametrický 3D CAD, byl vydán ve verzi 1.1 (YouTube). Po roce a čtyřech měsících od předchozí verze 1.0. Přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání.
Společnost OpenAI oznámila [𝕏], že ukončí aplikaci Sora pro generování krátkých videí pomocí umělé inteligence. Podrobné informace a harmonogram pro aplikaci a API budou brzy zveřejněny.
Evropská směrnice NIS2 přináší nové požadavky v oblasti kybernetické bezpečnosti, které se promítají také do správy doménových jmen. Do českého právního řádu je směrnice implementována prostřednictvím nového zákona o kybernetické bezpečnosti. Jedním z praktických důsledků této legislativní změny je posílení požadavků na dostupnost a správnost kontaktních údajů držitelů domén. Správce registru domény .cz, sdružení CZ.NIC, je v
… více »Postupem času se mi zapráskal rootovský disk z nějakých 7 GB na aktuálních 10,7 při celkové celkové velikosti 11,8 GB. Teď potřebuji nainstalovat nějako IBM obludu a podle hlášení se zdá, že se nevejdu..
Z toho zahlcení podezírám aktualizace, které si čas od času kompletně provedu (mám openSUSE).
Existuje nějaký způsob, jak se zbavit nepotřebného? Když to je možné, instaluji přes YaST2.
Pár diskuzí jsem na to téma našel, ale byly staršího data nebo používaly nástroje, které na SUSE nemám
du -x / | sort -n | tail -50
Pak už je samozřejmě na vás, abyste vyhodnotil, co z toho můžete smazat (a jestli vůbec něco).
). Mě bylo ještě dost divný, proč se to rozčiluje, když podle dokumentace bych se s instalací měl vejít, byť tak tak. A ono ejhle - ve stejný okamžik mi YaST2 dává jiný výsledek než co ukazuje KDiskFree..
z toho nástroje mám docela respekt teda spíše strach 
S /tmp jsem se moc nemazal - když tmp tak tmp a jeho obsah jsem pod rootem kompletně máznul 
s tím KleanSweep jsem si pohrál a "ušetřil" nějakých 300 MB a zatím vše, zdá se, jede. Ale je to fakt divočák - klidně se mi sápal po konfiguračních souborech, bez nichž bych byl dost nahranej. Stejně tak jsem si netroufl máznout mraky prázdných adresářů.
Ta dokumentace - to je dobrý tip 
Dělá, ale cache obsahuje pouze metadata repository, ne balíčky:
lion:~ # du -sh /var/cache/zypp 188M /var/cache/zypp
Mazat ji by bylo kontraproduktivní, protože by se ta cache musela při každém updatu vytvářet znovu.
I na home budu muset popátrat, co kde vyhodit, neb jak vidno, nemůžu si právě vyskakovat - ale tady jsem si vědom, čím jsem to zapráskal. Z toho šibování s partition mám docela obavy..
správná odpověď plodí další otázky
=>
- dá se zjistit, kolik to ušetří?
- jak to provést?
uname -r.
Tiskni
Sdílej: